Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

17.08.2012 г.

Pussy Riot отвъд религията и антикомунизма

"Вести" май единствени посочиха първоначален източник на снимката - freedom.for.russia.bg@gmail.com


Задържаните членове на пънк групата Pussy Riot очаквано бяха осъдени на две (според първоначалните данни - три, още не съм сигурна) години ефективна присъда. Междувременно и България успя да се включи в деня на международния протест в тяхна защита с анонимно  (от името на "група човеци", които си бяха направили труда да изпратят и съобщения до медиите, в което да разяснят смисъла на посланието си) слагане на маски на Паметника на съветската армия по късна или ранна доба и с немногоброен протест пред руското посолство (към който се присъединих през обедната си почивка).

Ето и "скандалното" видео от църквата, в резултат на което са задържани Надежда Толоконникова, Екатерина Самуцевич и Мария Альохина:



Казусът с пънкарките по странен начин провокира религиозни чувства у доста хора. Уважавам религиозните чувства на онези, които искрено и дълбоко в себе си са (в случая - православни) християни и за които е грях да се правят пънкарски демонстрации в църква. На тях бих казала само, че дори и да е грях, първо, в модерните държави правото би следвало да е светско и отделено от религията и, второ, няколко години лишаване от свобода съответна присъда ли са за подобна акция?

Протестът не е насочен срещу религията, а срещу управлението на Владимир Путин и срещу симбиозата на руската православна църква с властта. По времето на Христос пък било нормално в храмовете да има търговци. Не че днес няма. "Незакупената от храма свещ не носи духовна полза", прочетох веднъж в една православна църква. Но само до там да стигаше "търговията в храма"... Та думата ми беше, че с изгонването на търговците и Христос е извършил нещо, което по неговото време би могло да се окачестви като поругаване. Най-голям интерес от такова окачествяване, имат, разбира се... търговците.

Разбирате накъде бия - акцията срещу пънкарките няма нищо общо с религията, а си е чист политически натиск. Но с религиозни аргументи се манипулират чувствата на вярващите - по същия начин, по който тук с клеветата "махат Ботев от учебниците по литература" затварят устата на новия състав на Комисията за защита от дискриминация още преди да е почнал да си върши работата.

В Русия религията се е превърнала в много удобен инструмент за саморазправа с неудобните. Аналогичен на случаят с Pussy Riot е и този с художника Олег Мавромати, за който писах преди време (по последна информация Мавромати е успял да замине щастливо за САЩ).

По-интересни са ми реакциите на хора, за които много добре знам, че не са религиозни, и които също смятат акта на Pussy Riot за "оскверняване на храма". Да говорим цял живот как "религията е опиум за народите", след което да се възпротивим срещу протестирането в църква, е, меко казано, неконистентно. Не бих могла да си обясня подобни реакции иначе, освен посредством политическите пристрастия на тези хора.

Също толкова наивно идеологизирани и манипулативни са воплите как поставянето на няколко шарени маски в стил Pussy Riot върху скулптури от Паметника на съветската армия било обида към руския народ. Критиката към погазването на свободата на словото и на правото на справедлив процес в една страна е форма на защита на народа на тази страна, който в най-голяма степен страда от погазването на правата си. Владимир Путин не е Русия, колкото и да му се иска.

За не по-малко нелепи намирам обаче и антикомунистическите интерпретации как ставащото в Русия е проява на комунизъм. Диктатурата си е диктатура и не се свежда до икономическата структура на едно общество. Независимо дали под "комунизъм" разбираме утопичната идея за безкласово общество или тоталитарният "държавен строй", определящ се като социалистически и характерен с държавна икономика, днешна Русия не е нито едно от двете. В Русия има обаче доста признаци за наличие на диктатура. В Чили по времето на Пиночет също е имало.

Според същите антикомунисти анонимната акция с маските върху паметника е пореден повод да се иска неговото събаряне. Мнението си против събарянето на Паметника на съветската армия съм изразила преди повече от година и продължавам да държа на него. Колкото и да не им харесва на антикомунистите, много млади хора в София обичат този паметник. И нито им пука за Съветската армия, нито се чувстват окупирани. И днешната акция е блестящ пример как паметникът се е превърнал в своеобразно пространство, в което ъндърграундът говори на голямата политика и тя го чува. Акцията с маските беше отразена дори от медии от ранга на BBC и достигна до руските официози по-успешно, отколкото протест пред посолството, дори многолюден, би могъл.

Живеем в общество, в което политиката защитава преобладаващо собствените си интереси, гражданите правят същото. Ако Паметникът на съветската армия е едно от малкото места, посредством които първите и вторите успяват да се чуят, дори само заради това си струва да го има.

В заключение, българската реакция на случващото се със задържаните от февруари (а от днес и осъдени) членове на Pussy Riot закъсня много - случи се в последния възможен момент. Защото в България все сме свикнали да мислим, че ние сме най-нещастните, най-зле и защо тогава да се застъпваме за другите. Спомням си, че като стана земетресението в Япония, тук се чуха гласове, че в България и без земетресение било по-зле. Последствието от егоцентризма е безразличие към другия, последствието от безразличието е цинизъм. Надявам се да не забравим случая "за три дни", както често се случва.



Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


9 коментара :

  1. Присъдата е прекомерно тежка !
    Приемам, че в очите на много хора това е хулиганска проява и заради тях е необходимо да има наказание .
    Наказанието може да глоба или обществено полезен труд - няколко дни.
    Нищо не са счупили, никого не са обидили .
    Какво им става на съдиите от Варшавския договор ???

    ОтговорИзтриване
  2. На две години ги осъдиха... Прокуратурата искаше три и някои вестници като "Комсомольская правда" произнесоха предварително присъдата... Но това е подробност за същността на материала...

    ОтговорИзтриване
  3. И аз това си мисля - ако е наказание, да е глоба или малко общественополезен труд, а то за някои убийства се лежи по толкова...

    ОтговорИзтриване
  4. Гледах на живо процеса... Два часа и половина четене на присъдата, само и само да се докаже, че в "деянието" няма нищо политическо, а става въпрос за криминална проява... Съд от сталинско време...

    ОтговорИзтриване
  5. Как така никого не са обидили? Много е лесно да смекчаваш обстоятелствата, когато оскверненото не ти е близко...За протестие срещу закона за горите всички бяха лично засегнатi, но сега, влизайки в храм и поругавайки такова светилище...общественополезен труд...няколко дни?!?! Хора...осъзнайте се...

    ОтговорИзтриване
  6. А какво ще стане ако трима скинхедс, нахлуят в Стоунуол Ин по време на честване на годишнината от “гей протестите” и започнат да рецитират цитати от Майн Кампф или да крещят “Faggots, go back to Africa”? Въпросът е риторичен.
    Сега заменете Стоунуол Ин с руския храм, заменете Пуси Райът със скинхедс и заменете Майн Кампф, с "молитвата" на рускините…
    Доводът "ама протеста е срещу Бащицата, не срещу вярващите хора в Русия", също е безумен. Все едно скиновете да кажат ама ние нямаме нищо против гейовете, нападнахме Стоунуол Ин, защото протестираме срещу Обама...
    "Да говорим цял живот как "религията е опиум за народите", след което да се възпротивим срещу протестирането в църква, е, меко казано, неконистентно."
    А това е една от най-големите глупости, които някога съм чел из бг блоговете. Да не си съгласен с идеите и начинът, по който религиите прокарват идеологиите си е едно. Да не зачиташ правото на другите хора да вярват, в каквото си искат и да поругаваш и обиждаш вярата им (защото Pussy Riot правят точно това) е съвсем друго. Няма нищо неконсистентно да си атеист и все пак да бъдеш толерантен към вярата на другите!

    P.S. Доколкото си спомням с инцидента от Бургас, когато български националисти нахлуха в храм на Свидетелите на Йехова, всички в един глас викнахте, че това е религиозна омраза… защо сега обърнахте лопатата?

    ОтговорИзтриване
  7. Ми нацитата нахлуха, за да бият, и то - за да бият хората именно защото са членове на Свидетели на Йехова. Аналогичен е и примерът със Стоунлоул. Pussy Riot никого не са нападнали или били. Естествено, че не е същото :-).

    ОтговорИзтриване
  8. Такива противообществени прояви трябва да се наказват строго, ако това не се случва, ще стане рецидив. Не съм религиозен (когато ме питат за религията ми, им отговарям къде на шега, къде сериозно: Тангрист, АК-47ист или, че вярвам в себе си), но бях подразнен много от "арт инсталацията" на Pussy riot и Фемен (топлес активистка отряза 3-4 метров кръст в парк). Искам да има разлика м/у свобода и слободия.

    ОтговорИзтриване