Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

19.08.2012 г.

Днес било Световен ден на фотографията


По случай Световния ден на фотографията споделям с вас една инфрачервена снимка, която направих това лято. Дори и измислих име: "Момиченцето върху тетраподите".

Canon EOS 1100D дава доста повече възможности за инфрачервена фотография от стария ни Panasonic FZ7. Хубаво, че имаме и светъл обектив, та можем да снимаме с бленда 1.8. Проблемът с фокусирането е решен (в случаите, в които изобщо мога да видя какво снимам, защото с инфрачервения ни филтър Hoya R72 е почти невъзможно да се види понякога) - и без това с канона ползвам само ръчен фокус. Ръчният фокус на панасоника става през джойстика и е мъка, затова го избягвам. Освен това, за разлика от панасоника, който на ISO 400 вече е невъзможно шумен, канонът и на 6400 вади по-поносим шум. Е, не е много приятен, но ето например една снимка, направена на ISO 6400 и скорост 1/60 сек.:




Както виждате, напълно в рамките на поносимото, и то - без да добавям никакъв blur.
 Пък и зърнистостта понякога си има чар. Ясно ми е обаче, че за по-добри резултати трябва да се упражнявам повече.  

Следователно, с Canon EOS 1100D (с други модели на Canon не съм пробвала, че да ви кажа как е) имате широко поле на избор - доколко да правите по-чисти снимки на по-бавна скорост, или да жертвате част от чистотата, за да уловите мига. Така в голяма степен си решавам проблема със спонтанността на портретите. Снимката на момиченцето върху тетраподите например е правена на ISO 3200 - в противен случай нямаше да мога да го "хвана", докато подскача насам-натам, а със скорост 1/30 се оказа възможно. И все пак - стативът си е строго желателен.

Та така. Честит ви Световен ден на фотографията!


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


Няма коментари :

Публикуване на коментар