Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

24.01.2009 г.

Поздрав за Давид Черни

Марсел Дюшан: "Фонтан" (1917),
фотограф - Алфред Щиглиц, източник - Wikipedia

И аз исках да пиша за Давид Черни, но комай всичко най-важно беше казано. Вместо размисли на тема "училищните кенефи като форма на социализация" предпочитам да поздравя автора на инсталацията с една друга инсталация - "Фонтан" на Марсел Дюшан. Навремето и тя е предизвикала скандал, възмутила дори дадаистите. Ала след скандала последвала дискусия - а какво всъщност е изкуство? Трябва ли да си направил нещо със своите ръце, за да го назовеш изкуство, или изкуството е по-скоро в контекста, в който поставяш съответното нещо?

Да, за някои изкуството не е препотвърждаване на всекидневния уют, а провокация, която ни кара да погледнем на всекидневието си по невсекидневен начин.

Давид Черни изпълни целта си - успя да предизвика дискусия за националните стереотипи. Макар и на официално равнище в България да липсва желание за диалогизиране, достатъчно е да се види какво се случва по блогове и Facebook.

Затова и го поздравявам. С Дюшан.



Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


6 коментара :

  1. Да не забравяме и нещо друго: училищните кенефи бяха и са мястото, където се събират онези интелигентни младежи, които наричат себе си "пушком".

    ОтговорИзтриване
  2. Да де, ама на мен ми беше думата за дизайна и хигиената...

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей!
    Според мен Давид Черни постигна повече отколкото изобщо е имал намерение. Това си е типично чешки хумор, освен това още по времето на Живков обикновеният чешки турист се е стъписвал от това "клекало". На днешна дата "чехът" знае за нас малко, и то главно лошите новини, и съвсем естествено е в един шарж - такъв е замисълът по принцип, да ни оприличи със старото, от времето на Тато "клекало". Баш лошото(или може би "не", не съм сигурна) стана, когато БСП-то "държавнически" се обиди и се развихри, т.е. сложиха върху "клекалото" черното перде. Иначе казано, който досега не беше разбрал, или не бе обърнал внимание - сега няма начин да не пита "Защо" и съответно вече наистина ще се посмее/посмеят за наша сметка.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей, Таня,

    От чешки хумор много не разбирам, но иначе съм съгласна :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Всъщност, точно в чешки университет съм виждал точно такова клекало - и се учудвам, че за чехи то е непознато.
    Както е казано - да - страшно много беше изписано по темата - аз само ще повторя изказваното от мнозина недоумение защо трябва да се засягаме. Още повече, че клекалата блестят от чистота. А и как биха могли да са мръсни - то, в тези клекала няма как да се изходиш, тъй като в дупките им са напъхани някакви разноцветни тръби.
    А относно това, дето ни покриха с черно покривало - от една страна то наистина е обидно; но от друга - склонен съм да го разглеждам като първа крачка за осъществяване на моята идея за незабавно напускане на ЕС и създаване на наддържавно формирование, заедно с Туркменистан и Сомалия - единствените държави на Земното кълбо, достойни да бъдат наш партньор.

    ОтговорИзтриване