Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

6.01.2009 г.

БНТ и БТВ за газовата криза

И БНТ, и БТВ яко дезинформират за газовата криза. Това, което правят, е да представят единствено руската гледна точка за конфликта. А там, където е трудно да оправдаят Русия, да шикалкавят. Та човек трябва да чете независими от правителството медии, като например "Дневник", за да му светне, че може би ще да има нещо общо между руската позиция и обстоятелството, че Украйна, не я е срам, искала член на НАТО да става. Съвсем пък се премълчава и позицията на Украйна, че ако се променя цената на газта, редно е и цената на транзита през нейната територия да се промени. А за три години цената на газта е удвоена, докато тази на транзита се е повишила с циничното от 1,6 до 1,7 долара (справка - "Дневник").

Тази вечер в централните новини и двете медии бяха особено безочливи. БТВ заявиха, че то всъщност не било ясно кой спрял газта, защото Русия и Украйна се обвинявали една-друга. БНТ пък споменаха на коя точно граница украинските тръби са престанали да подават газ към България, без да уточняват минала ли е газ за България през украинска територия, или не. Вместо това се впуснаха в усуквания, че то не можело да се докаже, трябвало независима проверка...

БНТ по-добре честно да се нарича просто държавна, а не обществена телевизия, понеже напълно безкритично изразява позицията на правителството и президента. А БТВ как да се нарича? "Официална частна телевизия"?

П.п. Тези дни не съм следила новините по други телевизии с национално ефирно покритие, така че не мога да съдя там как е.



Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


14 коментара :

  1. Дневник винаги са били анти Русия, да кажеш че отразяват обективно точно пък нещо където е замесена Русия е наивно

    ОтговорИзтриване
  2. хех, нима си очаквала нещо друго от тия двете телевизии?

    ОтговорИзтриване
  3. Voxy, обективността е идеология на учените (и журналистите). Въпросът е в това, коя медия чии интереси защитава. Затова, на фона на официалните позиции на нашите първи държавници, мен не ме дразни, ако "Дневник" са "анти Русия". Никак даже.

    Лонги, не, не съм очаквала :-).

    П.п. Уточнявам, че нямам нищо против Русия по принцип, а визирам само руската политика. Иначе, онзи ден гласувах в "Голямото четене" за "Майстора и Маргарита" точно четири пъти.

    ОтговорИзтриване
  4. цената на транзита се договаря, точно като цената на газта. И не става въпрос дали Украйна иска да е член на НАТО или не -- това си е тяхно право. Но не може хем да си член на НАТО, хем цената ти да е като за Беларус. И неможе хем да забраняваш излъчването на руска телевизия, хем да искаш преференции. няма логика.

    ОтговорИзтриване
  5. Светла как е възможно в Европа газта да е $500 в Украйна $180 плюс транзитни такси плюс 50-60 млн. загуба месечно по трасето в Украйна, плюс закъснели плащания за над 1 млрд долара и на фона на това Украйна кандидатства за НАТО, е не е ли малко прекалено за един транзит, и цената която им предлагат е $250 два пъти по евтинко и пак не искат и врътнаха кранчето, може ли да кажеш къде виждаш ползите за Русия от това да спира газта не само на Украйна ами и на останалите? при положение че това със сигурност запалва червената лампичка за алтернативни източници

    ОтговорИзтриване
  6. Аз телевизия не гледам (както е добре известно), за обективността не знам, но е факт, че вкъщи е студено, топла вода едвам има, а тръбите на парното са почти ледени... :-(

    Май че има криза...

    ОтговорИзтриване
  7. Щях да съм склонна да приема аргументите на Voxy и George, ако в случая ставаше въпрос за равностойни преговори. За Украйна обаче Русия е абсолютен монополист, който извива ръце, както си поиска. Може би и Украйна трябваше да сключи секретен договор като България, който поставя гражданите й в неизгодна позиция. Тогава Първанов и Станишев щяха да са най-доволни.

    Мишел, май на всички ни е студено, пък по телевизията, която за твое щастие не гледаш, само ни набиват в главите какви сме прахосници на енергия и как трябва да пестим, за да има енергия за училища, детски градини и домове за сираци. За нас с Крис мога да кажа, че цяла зима караме на границите на поносимост на студа, някъде на 15-17 градуса. Не че после няма да се охарчим за парно. И защо? Защото сме троянският кон на Русия в Европа.

    ОтговорИзтриване
  8. Светла, пикло, ти си едно тотално объркано и повърхностно същество. Преди да изказваш тъпите си мнения, информирай се по-подробно.
    В случая Русия е напълно права, щото става въпрос за системни кражби, за огромни кражби на газ, които са потвърдени от международни експерти:
    http://www.gazeta.ru/news/lastnews/2009/01/06/n_1314949.shtml
    Аман от такива псевдолиберални объркани същества като теб, готови при всеки повод да храчат и повръщат гадориите си.
    п.п. А що се отнася до БТВ, това разбира се е една собствено анти-българска телевизия! Както и такива същества, с мислене като твоето, лишени от всякакво родолюбие, които продадоха и разграбиха България, пряко или косвено.

    ОтговорИзтриване
  9. А що се отнася до факта, че такива креатури като Гоце, царчето-хитряга, Доганчо-бея и този осмихнат лукав пор, Станишев, който няма и един ден труд за благото на тази държава, са на власт - до голяма степен това се дължи на либералната помия, с която псевдоинетелектуалци, като теб, и платени подлоги-журналисти заляха и заливат, изпраха и изпират съзнанието и волята на народа!
    Стига вече фалшив либерализъм и толерантност, от които се възползват престъпниците и техните политически слуги! Време е не "да ходим боси", а до обуем военен ботуш и да изровим "томахавката на войната"! Време е за тотално гражданско неподчинение, нетолерантност към мръсните престъпни свине и за тотална революция - едва тогава ще станем народ, а не мърша, както сме сега!

    ОтговорИзтриване
  10. Брей, как някои хора се чувстват пълноценни, като си нарочат някого, следят всяка негова стъпка в интернет и го ругаят, мечтаейки за "военен ботуш", който да смачка "псевдолибералните" блогъри. Има и по-приятни неща в живота от желанието на няколко човека, които познавам и може би някои други, които не познавам, да ме унищожат. Обичайте се :-)!

    ОтговорИзтриване