Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

10.02.2011 г.

В името на коректността: преброили се или преброени?


Който притежава необходимия минимум социологическа грамотност, е в състояние да забележи, че много често се представя по манипулативен начин статистическа информация, основана на иначе верни цифри. Например - "вдигат осигуровките с два процента". Два процента изглеждат нищожно, но като си дадем сметка, че те всъщност се отнасят към заплатата, а не към предишния размер на осигуровките, ще стигнем до извода, че процентите всъщност са многократно повече.

Та така и с електронното преброяване. Днес комай всички медии твърдят, че над 3 милиона "българи" (каквото и да означава това, след като преброяването е и за етнически малцинства, както и за чужденци) са се преброили онлайн. Тук манипулацията е в залога на глагола - използван е активен, вместо пасивен, залог. За който е забравил часовете по български в училище, активен залог е, че подлогът върши действието (пример: "Иванчо обича Марийка"), а пасивен, че някой друг върши нещо по отношение на подлога ("Иванчо е обичан от Марийка").

Аз преброих електронно себе си. Освен това, преброих и съпружеското тяло, с което споделяме общо семейство и домакинство, после преброих и баща си, а накрая и свекървата, понеже последните двама ме помолиха. Следователно, в моя случай имаме един активно и трима пасивно преброени. Знам и други, които са преброили цялото си домочадие и де що имат по-възрастен роднина.

Тъй че коректен е пасивният залог - електронно са преброени над 3 млн. души от населението на България ("население" е термин, неутрален по отношение на етнос и националност). Забележката ми може и да ви изглежда дребнава, но на базата на подобни манипулации понякога се взимат управленски решения, в резултат на които се харчат грешни пари.

Пък дори и да се абстрахираме от политиката и парите, не вреди човек да се опитва да мисли. Е, понякога вреди, но все пак си струва.


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


10 коментара :

  1. Оказа се,че не сме се преброили ,защото има изпуснат формуляр за сградния фонд.

    ОтговорИзтриване
  2. точно това си мислех. Само у нас имаше 3ма преброени, които нямат достъп до интернет, тоест не са се преброили! :)

    Обаче пасивният залог се избягва като нещо много лошо, утежняващо писмената реч и почти забранено при онлайн писането. Подозирам, че много сайтове са го написали така именно по тази причина.

    ОтговорИзтриване
  3. Формулярът е нарочно изпуснат - в черновата версия на електронното преброяване го имаше, но за щастие от НСИ стигнаха до извода, че не могат да изискват от всеки да знае колко апартамента има в блока му - някои живеят в блокове на осем етажа, с по десет входа. Та затова тази част от въпросника се попълва от преброителите.

    ОтговорИзтриване
  4. Събина, а аз подозирам, че просто е преписано много пъти (пак пасивен залог, сори) прессъобщението на НСИ ;-). Лично за мен няма проблем с пасивния залог, особено ако употребата му помага за разбирането на смисъла. Щото иначе става като известното ни "той се самоуби два пъти" - иди, че после обяснявай...

    ОтговорИзтриване
  5. Все пак в името на коректността в българския език няма "активен" и "пасивен" залог, а "деятелен" и "страдателен"!
    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B3

    ОтговорИзтриване
  6. В името на коректността, в 21-ви век се използват и двата начина (пример), дори и някои да продължават да преподават българска филология така, все едно желязната завеса не е паднала и все едно съвременните студенти не назнайват чужди езици.

    С което приключвам с анонимните филологически закачки.

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна забележка! Много добре си го обяснила, поздравления!

    Капитанов

    ОтговорИзтриване
  8. Нямам отношение към преброяването. Брат ми свърши работата с онлайн преброяването прекрасно.

    Обаче снимката, която е над текста е прелестна. Едно от най-добрите "изгаряния", които съм виждал!!! Не се сърди, ако случайно те наричам Светла "Бунюел" Енчева занапред ;)

    ОтговорИзтриване
  9. Никакво "изгаряне" няма тук, Краси - просто обичаен ефект от инфрачервен филтър :-).

    ОтговорИзтриване