Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

22.02.2009 г.

Дейвид Линч казва прогнозата за времето в Twitter :-)



Не съм в Twitter, за "микроблогване" статусите във Facebook са ми предостатъчни. Поне засега. Но ми стана изключително забавно да открия, че Дейвид Линч се подвизава в Twitter, където най-вече (макар и не само) представя... прогнозата за времето. И понеже доста хора се усъмнили, че наистина е той, приложил и видео, човекът.

Cool!

Поздравявам ви с песен, негово изпълнение:





Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


23 коментара :

  1. Малей, както вече казах другаде, не знам квой туй туитър, а също и статуси във фейсбук и микроблогване. Ама то не е нужно да знаеш много за нещо, за да го харесваш, нъл тъй. Поради туй - цъкнах на сърчицето. И благодаря, Светле, за туй, че поправи блога ми! Страхотно!

    ОтговорИзтриване
  2. Не! Разбира се, жестът да представя прогнозата за времето си е бъзик, сам по себе си.

    Изненадващо, но извън филмите си Линч се оказва потресаващо олицетворение на "здравия разум". В книгата си "Да уловиш голямата риба" например казва, че за да е успешен един творец, трябва да води редовен живот, да спи достатъчно, да хапва хубава храна, да си почива, такива неща...

    Краси, това за микроблоговете и статусите е лесно научимо, не е голяма философия. А за блога ти - абе това си е компромисно "оправяне", ама нейсе, поне вече имаш коментари.

    ОтговорИзтриване
  3. Е, предположих, че е бъзик, но като в стария виц: "Питам, бе другарко, питам, ако не може - ще си седна..." А, между другото, "Човекът-слон" ми харесва много...

    ОтговорИзтриване
  4. Аз принципно съм фен на Линч, май любимите ми негови филми са Mulholland Dr. и Inland Empire (последния го гледах непреведен, което нямаше да е чак такъв проблем, ако в половината от филма не се говореше шепнешком, а другата половина не беше на полски. Е, малко преувеличавам пропорциите, ама...

    ОтговорИзтриване
  5. Ееее:)), благодаря, зарадва ме наистина:)))...

    ОтговорИзтриване
  6. Така се въодушевих, че направих нещо и изчезнах коментара:))). Благодаря, фен съм на Дейвид Линч от... 100 години.

    ОтговорИзтриване
  7. п.п. Последният му филм (Inland Empire) нали е страхотен?

    Scilencio.

    ОтговорИзтриване
  8. Ами като не съм го гледала?... Обаче скоро обещавам дадам отзив:))!!

    ОтговорИзтриване
  9. Ако се чудиш как съм фен без да гледам всичко - в моя случай е така, по 1 или друга причина:)). Лошо, но факт.

    ОтговорИзтриване
  10. Аз го гледах малко силно казано (обяснението - в коментар по-горе), но просто е велико как Линч завира малката ръчна дигитална камера в лицата на актьорите. Станах фен на снимането с ръчна камера, откакто гледах "21 грама", а за стила на Линч този похват works just fine.

    ОтговорИзтриване
  11. А! Да, това съм го забелязвала и ми действа винаги. И като направиш сравнението, как го окепазяват тоя похват други някои "разбирачи",...

    Дето се вика - границите са тънки, но неоспорими:)).

    ОтговорИзтриване
  12. Хмда, всеки хубав похват може да се опорочи, ако попадне в "подходящите" ръце.

    Не мога да се насиля да харесвам исторически филми тип "суперпродукции" с епични битки и големи масовки, както и филми за това как над човечеството (или Америка) е надвиснала заплаха - пак с големи масовки. Като се замисля, много по-голям шанс имат да ми харесат филми с малко герои, снимани в подчертано близък план. Разбира се, зависи от филма, не че няма изключения :-). Мога дълго да говоря и за осветлението.

    В момента например по телевизията фоново върви (Канал 1) някакъв посредствен английски криминален сериал, в който героите играят на читалищно равнище. Забелязала съм обаче в доста английски филми (включително и този), че се обръща голямо внимание на операторската работа. При посредствен филм обаче това е самоцелно - идейни близки планове, внимателно осветление (преобладаващо по-тъмно), мисъл за композирането на всеки кадър... само дето сценаристът, режисьорът и актьорите не са на съответното ниво :-).

    ОтговорИзтриване
  13. Да бе, тия филми с масовките и аз ги понасям само когато са оправдани и масовката е средство, а не цел (или поне когато аз я усещам така:)) ). Освен дето в много от "историческите" филми историята се изкривява, както си ще. Т.е. не както тя си ще, но...

    Значи да не съжалявам за "Фантоми". Щото все ми се щеше да видя за какво става въпрос, но някакси така става, че не мога.

    Имаше преди време 1 филм, само дето не помня как се казваше (отчасти заради това, че влязох с малко закъснение), и аз го гледах на кино, защото трябваше да преседя някъде 2,5 часа, а беше студено. Виках си, полезното с приятното. И след 1вите 10ина минути почна да ми става смешно - имах чувството, че ще знам всеки следващ кадър как ще бъде поднесен и всеки лицев израз какъв ще е. Точно защото всичко беше самоцелно и поседствено. Що им дават средства на такива.

    Сега... да не излезе, че се пиша кой знае какъв спец, не, само зрител съм; но то и това е достатъчно.

    ОтговорИзтриване
  14. То и аз изобщо нямам претенциите, че разбирам от кино. На всичко отгоре, дори на кино не ходя - ако видя някой филм, е най-вече по телевизията, понякога и на компютър. Имам слабост да си купувам дивидита със стари български филми ("купувам" е малко силно казано, понеже се продават за по два лева"). Не всички български филми от тази поредица, които се продават, а такива, на които аз държа. И така изненадващо установих, че (според моите критерии, които, естествено, не са меродавни), "Да обичаш на инат" е сред най-добрите български филми, които съм гледала - не само като послание (тук мога да сложа и други филми), а в кинематографско отношение. Първо, сценарият е железен - нищо не е излишно, всяка сцена си е на мястото и препраща (в повечето случаи - непряко) към общия смисъл на филма. Второ, отвъд общите параметри на сценария, играта е добра и има едни такива прекрасни дребни детайли. Например, момиченцето, в което се влюбва момчето главен герой, през целия филм не казва нито една дума. Но ролята й е така направена, че "казва" достатъчно и без да говори. Музиката също си е абсолютно на мястото (като пуснах филма на студенти, на тях им направи впечатление - български филм, а "Битълс", съответно обсъждахме защо е така). И не на последно място - осветлението и операторската работа са направо фантастични. Няма случаен кадър. Та в сравнение с цялостната изработка на този филм, филмите с Тодор Колев, колкото и да ги обичам, бледнеят просто. (Всъщност в "Двойникът" има доста добри находки, де, примерно тези паради, които се появяват под път и над път, ама те са направени така - вижте, това е художествен ефект - не са вградени на толкова подсъзнателно равнище като в "Да обичаш на инат"). Харесвам и филмите на Рангел Вълчанов, де.

    ОтговорИзтриване
  15. :)))Почвам да се шашкам до каква степен ни съвпадат любимостите:)). "Да обичаш на инат" е шедьовър, достоен да види свят и извън БГ, доколкото знам, дори има награди от м/ународни фестивали, но не се наемам да кажа какви бяха.

    Рангел Вълчанов също обичам и го признавам всякак. Любимец ми е и Георги Дюлгеров - фалш при него не съм видяа досега; каня се да изтегля някак новия му, "Козел". Това "Лейди Зи", "Черната лястовица"... някак са на мойта честота.

    :))"Бог (и Дяволът) е в подробностите" - не помня кой го беше казал, но важи за всичко. А ония, дето вкарват елементи само за да се види, че имат представа от тях - да вървят на баня (имаше 1 време в гиманзията такъв израз)!!

    ОтговорИзтриване
  16. Ми краставите магарета... ;)

    А за елементите, сложени, за да се видят, зависи... Аз обикновено изпадам в бурен възторг като гледам репортаж по новините, в който оператоът е бил обхванат от "лирическо отклонение" и е снимал нещо, абсолютно несвързано с темата на репортажа - примерно отражение в кола или някаква ограда, или нещо абстрактно. Има такива телевизионни оператори, явно има и достатъчно човеколюбиви монтажисти и ако шефовете нямат нищо против, номерът минава.

    ОтговорИзтриване
  17. "Аз обикновено изпадам в бурен възторг като гледам репортаж по новините, в който...=

    Гледай тогава новините по TV2 - отскоро започнаха, ама наистина с летящ старт - действително са нещо новаторско.
    Калъпът на новинарските емисии по националните телевизии ги прави страшно предсказуеми - да речем - има ли новина, че ще се повишава цената на нещо - задължително ще има репортаж от дома на някоя леля Пенка как ще й се отрази това повишаване; има ли новина, свързана със средното образование - задължително ще има интервюирани един учител (след като за няколко секунди са ни показали как преподава) и един родител. И т.н.
    На мен пък много ми харесва, като вмъкват в репортажите някакви кадри, за които не се е предполагало, че ще бъдат показвани - определно внасят и свежест, и динамика, и ново съдържание. Като каже Любен Корнезов: "Айъ снийъими ли вечи бе?" - какъв по-хубав фон за последвалите държавноотговорни словоизлияния!?!

    ОтговорИзтриване
  18. Да, всъщност имах предвид, че мразя, когато се използва елемент само за да стане ясно колко е "майстор" аворът (кинаджия, писател и всякакъв друг). Тогава излиза не майсторство, а кръпка. Иначе за "неочакваните хрумки" - ама как бе, те са много живителни:)).

    @Андрей: ...ще се възползвам и аз. Досега новините на тв2 не съм ги гледала.

    ОтговорИзтриване
  19. Андрей, нямам кабелна, иначе бих ги погледнала, тези новини.

    Сати, agree :-).

    ОтговорИзтриване
  20. Тwitter е различно животно - Facebook е за връзка с хора, Twitter е за връзка с идеи :)

    А къде се продават dvd за по 2 лева със стари български филми? Отдавна издирвам... но замунда и арена на мен не ми помагат.

    ОтговорИзтриване
  21. Ели, виждала съм такива филми из доста софийски супермаркети. От Т-маркет при нас съм купила доста, напоследък открих, че и в Пикадили има солидна колекция, доста по-богата.

    ОтговорИзтриване