Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

23.02.2009 г.

В очакване на... клоуна

"Сега какво ще правиме без варвари?
За нас те все пак бяха разрешение", завършва стихотворението на Константинос Кавафис "В очакване на варварите" (в превод на Атанас Далчев).

Сега какво ще правиме без Вучков*?
За нас той все пак беше забавление.

п.п. Е, "Господарите" да му мислят...
_____________
*Юлиян.



Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


4 коментара :

  1. Ха! Ама той е борец срещу властта, бе! И политически речи даже е изнасял, неудобни! А ние не сме знаели:

    "В моя договор, сключен с предишния собственик, има клауза, според която никой няма право да упражнява цензура върху предаването ми. Те тогава приеха всичките ми условия, защото им беше важно да започна веднага, за да им вдигна рейтинга и само за месец аз го направих. Доведох им цялата аудитория на "Скат" и други телевизии, а сега се оказа, че румънските консултанти на новия собственик не искали никаква политика и публицистика, а само забава. Е, когато го чуете това, не става ли ясно, че именно моите политически речи са нежелани и неудобни?"

    http://www.vsekiden.com/?p=46024

    Никога не е късно да научиш нещо.

    ОтговорИзтриване
  2. Понеже титанът на мисълта и баща на българската демокрация Проф. ДН Юлиан Вучков вече трета седмица отново ни разсмива (вече по телевизия BBT), може би си струва темата леко да се поднови. Защото този образ наистина е явление в родния културен живот - тук вече изобщо не иронизирам.
    Значи, ако бях фен на Теорията на Коспирацията, бих предположил, че телевизионните изяви на Професора се финансират и организират от властта - понеже той е способен да те направи най-големия й фен.
    Най-общо, според мен, неговите приказки могат да се групират в четири категории:
    1. Иначе верни неща, казани обаче, по изключително отблъскващ начин (например, разсъжденията му за еврокрацията, за олигарсите, за САЩ-овската външна политика и т.н.);
    2. Откровени щуротии (тук примерите са по-многобройни :-))) - да речем - идеята му "да се забрани временно идването на провинциалисти в София", или пък обосновката му на това, защо трябва да гласуваме, само че с недействителен глас, понеже ако не гласуваме, партийте си разпределят вота ни - очевидно е, че разлика между двата варианта няма, и т.н.);
    3. Фактически грешки (отначало мислех да ги сложа като подкатегория в предната група, но те са толкова много, че си заслужават отделна група - непрекъснато бърка президент с премиер, парламент с правителство, първа с втора световна война и т.н. );
    4. Съвършено очевидни неща, които ги казва като някакво велико свое достижение (това е най-сладката категория - напр. - той с голям патос ни съобщи, че знаел как да се разреши транспортния проблем на София - като се построят подлези и надлези и като се пусне по-скоро метрото! - сигурен съм, че никой друг никога не би се сетил!).
    А професорът е интересен за нас и не само заради факта, че има всички възможни ВАК-овски титли, но и защото непрекъснато подчертава огромния си "вклад" в българската и световна наука (да си припомним само това, че дори в САЩ няма издадена като неговата енциклопедия (или антология беше - не помня точно) на световната драматургия)!
    А разговорите му със зрителите какво шоу са! Достатъчно е само някой да му намекне (по възможно най-кроткия и възпитан начин), че греши в еди-какво си - и веднага е обявен за "простак с простака, колко чаши вече обърна, отивай да повръщаш, глупак такъв, неграмотник, само в кръчмата си стоял, докато аз съм писал своите двадесет и осем книги, всяко стотици страници на пишуща машина"...
    Ей в такива случаи се казва:
    Рамин

    ОтговорИзтриване
  3. Искам само да обърна внимание на една неточност по-горе. Пише, че Ю. Вучков има "всички ВАК-овски титли", което все пак не е така. Той не е ВАК-овски професор, а от "славянските" самоназначени професори (какъвто е и "професор" Иван Славков, а "професор" Евгени Дайнов е о новобългарските самоназначени такива.

    ОтговорИзтриване