Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

27.11.2008 г.

Хардуерен проблем и софтуерен проблем

Излязох от болницата и почнах да спамя блогосферите. Това е последният ми пост за днес, обещавам. Ама ме мързи да се регистрирам из форуми и да питам, (отпаднала съм още, имам good reason ;)) а от собствен опит знам, че като задам въпрос в блога си, много мили хора се отзовават с полезни съвети.

И така:

1. Хардуерен проблем:

Записвачката на верния ми лаптоп Acer TravelMate 2410 май напълно се скапа. Тя никога не е била съвсем наред, все даваше разни грешки при запис, но аз го отдавах на софтуерни проблеми. Смяната на няколко линукс дистрибуции обаче показа, че проблемът ще да е в записвачката. Сега при слагането на какъвто и да е диск бръмчи и бучи ужасно и дискът невинаги тръгва. Има ли нещо като стандарти за DVD записвачки за лаптопи, или трябва да се търси конкретно за този модел? Или да търся външно (съвместимо с ubuntu) устройство? Като се замисля, може би външно е дори за предпочитане, защото другият ни компютър е стар и има само CD, а външното ще можем да го включваме и към двата.

Ще съм благодарна на всякакви съвети.

2. Софтуерен проблем:

Когато минах на ubuntu, първоначално не видях никакъв проблем с мултимедийните формати. Впоследствие обаче схванах, че видеото на някои сайтове, например Re:TV, не върви (YouTube обаче си върви). Имам проблеми и с .flv формата, а под Freespire (не че го хваля в други отношения) това беше наред. И с .avi май имам проблеми. DVD-та обаче вървят, разбира се, ако устройството зацепи (вж. първия проблем). Всичките ми опити да изпълня съвета на The Perfect Desktop - как да сменя Totem с Mplayer, се "увенчават" с крах - браузърът се крашва при опит да заредя страница с видео, преставам да мога да слушам аудио файлове от компютъра, та после трябва да връщам всичко в първоначалния му вид.

Понеже много читатели ме посъветваха да инсталирам ubuntu и понеже съм като цяло много доволна от него и не искам да го сменям в обозримо бъдеще, се надявам, че ако сте имали такъв проблем, сте го решили успешно и ще съм много благодарна, ако споделите знания и/или опит.

П.п. Нов проблем - след инсталирането на mozilla-plugin-vlc и mozplugger по съвет на turin Re:TV тръгна без звук, не мога вече да слушам и емпетройки, изобщо звукът на аудио и видео файловете на компютъра ми изчезна. YouTube върви нормално.





Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


15 коментара :

  1. За проблема с re:tv — и аз доскоро изобщо не можех да гледам. Май те малко нещо са си пооправили и сега стана с:

    mozilla-plugin-vlc
    mozplugger

    Не зная кой точно от двата пакета "помага" в случая, но важното е, че сработва. Качи тях и всичките им зависимости (първият накатерва целия VLC и т.н.)

    Имената на пакетите са от Debian, но не би трябвало да има разлика с Ubuntu. ;)

    Отделно може да помогне и flashplugin-nonfree, но май re:tv не ползват флаш (но ако бъркам, не пречи и този пакет;)

    За записвачката — нямам идея, но доколкото знам у нас има сервиз на Acer. Доколко е читав нямам представа, но може да е добра идея да ги питаш, ако имат сайт и мейл.

    Иначе външната записвачка е много таман идея. Хем ще става и за настолния, хем пък и нали не записваш дискове постоянно, за да е вградена.

    ОтговорИзтриване
  2. Има "нещо като стандарти за DVD записвачки за лаптопи", те са два пъти по-скъпи, вж. ги напр. в края на тази страница:
    arlt.com/pc+komponenten/laufwerke/dvd+brenner/
    И затова е прав колегата, че външната записвачка (за стотина лв. - даже по-малко, отколкото за специалната за лаптоп) ще ти свърши идеално работа. За съвместимостта с Linux не знам, но не би трябвало да е проблем. Има и друго, още по-важно, което сигурно не знаеш. Външната оригинална маркова записвачка е много по-добра за аудио запис (за разлика от вградената в PC-то или допълнително сложената в кутия), защото при нея няма вибрации. Поради липсата на вентилаторче. Ако ти предложат с вентилаторче, не вземай! Без вентилаторче е като гробница, а с вентилаторче има вибрации. Познаваш дали е с или без, като си сложиш отгоре дланта, докато работи ... Вибрациите водят до джитър (jitter) - враг № 1 на аудио записа. Ти нали си малко нещо аудиофил - това спец-инфо от ексклузивна класа да го знаеш от мен! И аудио запис - винаги само на най-ниската скорост!

    ОтговорИзтриване
  3. Ясене, много ти благодаря за светкавичния коментар и точния съвет. Направих, каквото ми каза, и ето резутата:

    1. Re:TV тръгна, ама без звук
    2. flv-тата също тръгнаха, ама без звук
    3. Свалени емпетройки вече не вървят изобщо, нещо се прецака звукът.
    4. Youtube върви нормално и със звук, явно проблемът не засяга flash видеотата.

    Any help, или да деинсталирам хубавите плъгинчета, но да си върна звука?

    Красимир, мерси - без вентилаторче, значи.

    ОтговорИзтриване
  4. Много странно, това за звука. Не мисля, че може да е нещо пряко от тия двата пакета. Все пак те са само за браузъра, а щом казваш, че и аудио-плеърът ти е заглъхнал, значи е нещо друго.
    Да не е станал някакъв проблем с alsa-та? Примерно погледни gnome-alsamixer дали някой канал, който е бил необходин, не ти е mute-нат или намален до минимум.

    Още нещо:

    Пробвай във VLC да заредиш ето тоя файл — mms://195.34.104.107/ReTV?MSWMExt=.asf

    Зареждаш програмата VLC (не през браузъра, а отделно) и после от File->Open Network Stream цъкваш на третия радио-бутон и въвеждаш там адреса. То ще стане и направо с бързо отваряне, но така ти описвам за по-бързо.

    Това е директният адрес на видео-потока на re:tv. Можеш да го гледаш и през друг плеър, който поддържа потоци (mplayer например, totem — също)

    Та виж при такова пускане дали имаш звук. Ако нямаш звук, значи нещо в аудио-системата се е променило. Тоест по принцип настройките за звук са променени, не е от пакетите, които ти казах. Тогава трябва да оправиш това. Виж с alsamixer-а, може както ти казах да е заглушено нещо ;)

    ОтговорИзтриване
  5. Много ти благодаря за съветите, ще ги пробвам утре, че днес още съм следболнично отпаднала. Интересно, но същият проблем със звука възникваше и при опитите да заменя totem с mplayer. Някакъв конфликт става, ама като не разбирам...

    Утре ще пробвам съветите ти, ще те държа в течение. Още веднъж благодаря.

    ОтговорИзтриване
  6. За записвачката:

    Мисля, че повечето лаптопи използват различни форми и модели. Ако искаш вътрешна, на твое място бих търсил точно същия модел за точно твоя модел лаптоп. Иначе надали ще стане.

    Ако искаш външна записвачка, USB, няма значение, важното е да е добра, и да е малка (ако ще я носиш с лаптопа навсякъде).

    (За другите проблеми, май не мога да помогна -- ползвам Windows, и everything just works (tm)... :-D)

    ОтговорИзтриване
  7. Мишел и Канев, много ви благодаря за коментарите. Днес през по-голямата част от деня нямах сили да се занимавам с компютъра. Всъщност вчера пропуснах да кажа (и така ви подведох, вкл. и Ясен), че проблемът със звука е не просто, че го няма, а че емпетройките изобщо не тръгват. Не само не се чуват, ами и не потеглят.

    Одеве обаче пробвах и хоп - емпетройката взе, че тръгна. Вярно, почва все по два пъти, ама после продължава нормално. Пробвах и сайта на Re:TV и браузърът се крашна. Пробвах пак и първо тръгна, но след няколко секунди целият екран стана на красиви шарени вертикални черти, мишката замръзна, та трябваше да рестартирам. След рестарта пробвах пак, браузърът пак се крашна. Аз обаче инат и изведнъж - не щеш ли, Re:TV-то взе, че тръгна, и досега си върви.

    Явно нещо не е съвсем наред, но може би системата е имала нужда просто от малко търпение, инат и неразбиране, а аз и без това много повече не мога да й предложа ;-).

    Та Ясене, благодаря ти за онези двата плъгина, безценен човек си, макар да не харесваш Киркегор ;-).

    ОтговорИзтриване
  8. П.п. Уф, при презареждане на Re:TV звукът пак изчезна и емпетройките пак престанаха да тръгват... нестабилна работа. Е, важното е, че понякога става. Но ако някой се сети какъв е проблемът, много ще съм му благодарна.

    ОтговорИзтриване
  9. Това с "невървенето" на звуковите файлове и проблема със звука, който ту се появява, ту изчезва май трябва да е свързано със звуковата система.
    Има няколко различни системи, които се ползват в GNU/Linux и в общия случай е добре да не се смесват. Такива са ALSA, OSS, ESD, Jack. Не казвам, че няма начин да работят заедно — има слоеве за съвместимост, има специални модули за съвместимост и т.н.

    Но в общия случай на обикновена употреба ти е достатъчна само една система. От доста време се налага ALSA.

    Възможно е някой от плеърите да ти е дошъл по подразбиране с OSS и в ядрото да имаш заредени модули и на OSS и компютърът да се чуди какво да ползва. И накрая да няма работеща аудио-система. Това, че не "тръгват" емпетройките значи точно това — че не работи аудио-системата, за която е настроен плеърът.

    Опитай в настройките на съответния плеър да смениш аудио-системата (ако има такава настройка; или опитай с друг плеър, ако имаш такъв, който евентуално да има настройка за OSS или ALSA).

    Влез в главното меню — Ситсема->Настройки->Звук. Това са настройките на GNOME за звукова система. Там имаш падащи менюта за аудио входове и изходи, където можеш да настройваш различни звукови системи да се ползват.

    Сигурно по подразбиране ти е оставено на "Автоматично засичане". Опитай там да сложиш "ALSA".

    Използвай бутона "Тест" до всяко падащо меню и намери комбинация, която да работи за съответната категория възпроизвеждане.

    Надявам се да помага това. Много "на сляпо" съветване е, но няма как иначе ;)

    ОтговорИзтриване
  10. И пак — ако успееш да подкараш re:tv през настолния плеър, със стрийминг-адреса, дето ти пратих, и си има и звук и всичко, може да гледаш през настолния плеър. Тъкмо няма да ти спира телевизията при крашване на браузър, примерно ;)

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ти, обяснил си го толкова ясно, че и аз да го разбера (а за това се иска талант, да си бил дипломант на Андонов също помага, де, макар да не съм му фен).

    И така: Сложих всичко на ALSA и след рестарт се оправи. Преди малко звукът от видеото пак изчезна, както на сайта на Re:TV, така и на видеоплейърите. Емпетройките си вървяха добре. Пак отидох в Sound Preferences и видях, че при тест на sound capture на audio conferencing не дава нищо. Макар да не става въпрос за конферентни връзки, реших, че може да има нещо общо, сложих го на test и издаде звук, после пак на alsa и звукът на сайта и плейърите се появи. Та занапред ще знам, че ако нещо се закучи, най-добре да бъзикна настройките на звука.

    Още веднъж ти благодаря за отзивчивостта.

    ОтговорИзтриване
  12. Радвам се, че се е оправил звукът. И ти да стоиш далече от болници занапред ;) За Андонов — и аз не съм му чак "фен", макар понякога като се прочета отстрани като че ли съм "взел" нещо при дипломантстването си ;) Не знам.

    ОтговорИзтриване
  13. Ех, Андонов...

    Навремето с мъжа ми помогнахме на доста народ с изпита по онтология. Неговата онтология беше на парчето на King Crimson "Big Top" (съответно се замъкна на изпита с касетофон), а моята - на приказката "Трите прасенца".

    Имам, както би казал покойният Иван Стефанов, едно желание не от трансцендентално, а от емпирично естество - да не влизам в болница в обозримо бъдеще. Тъй че ти благодаря за пожеланието :-)

    ОтговорИзтриване
  14. Слагай новото унбунту. излезе преди няколко дена.
    Винаги има проблеми, но това не е заради операционната система а заради драйверите, които са собственост на определени компании и не разкриват кода. Но с времетето става все по-добре и по-добре.
    Решение на проблема е да имаш дуал буут. отест линукс и убунту едновременно така че да имаш най-доброто и от двата свята.
    от екипа на:

    advocat-bg.com

    ОтговорИзтриване
  15. Новото убунту ще го сложа, имам го предвид. Но първо да купим един външен хард и да прехвърля цялата информация там, че да не се затрие нещо. Външния хард го планираме за коледен подарък.

    ОтговорИзтриване