Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

20.04.2008 г.

Отворено писмо до студентите ми


Скъпи студенти,

Пиша това послание, защото на последното заседание на катедра "Социология" бяха прочетени две анонимни писма по мой адрес, едното подписано от "студенти от втори курс", другото - от "студенти, които ги боли". Тъй като не знам кои от вас са пуснали тези писма, а в тях има въпроси към мен, реших, че ще е най-добре да отговоря на всички. Някои от вас знаят, че не исках да обсъждам скандалите в университета със студенти и съм отказвала да давам информация, когато сте ме питали. Ала вече ми е ясно, че други колеги ви говорят за тези неща. Редно е да знаете и другата позиция, така че да сте в състояние сами да прецените и да вземете решение за себе си кой е крив и кой е прав. Сега не сме в час. Не пиша като социолог и преподавател (въпреки че сигурно ще ви дам примери от социологията и преподаването), а само като човек. В интернет сме равни.

Първо искам да ви уверя, че дори да знаех кои от вас са написали писмата, не бих си променила по никакъв начин поведението. Още по-малко пък бих отмъщавала. Известно ви е, че за мен има значение само как се представяте в часовете и какви курсови работи пишете. Неформалните ни отношения не влияят на оценките ви нито за добро, нито за лошо. А и сте били запознати само с едната страна на конфликта. От друга страна, държа да осъзнаете смисъла на това, което сте направили. Не заради мен. Заради вас. Заради бъдещето ви, заради решенията, които ще взимате оттук нататък в живота си. Вие сте пълнолетни хора и никой няма право да ви казва какво да правите, защото отговорността и последствията от постъпките ви са само ваши.

За съжаление, не разполагам с анонимните писма на студентите, те само ми бяха дадени да ги прегледам. Затова не мога да отговоря на всичко, което пише в тях, но съм си извадила някои основни неща. Ако авторите сметнат, че не съм отговорила на нещо важно, нека ме попитат в коментар към този пост. Не съм забранила анонимните коментари.

Ето какво се съдържа в записките ми за писмата на студентите -

  • защо руша авторитета на Югозападен университет, изграждан с толкова усилия;
  • къде е моето "колегиално отношение", защо се изказвам така за работното си място;
  • няма място за преподаватели като мен в университета, защо не напусна;
  • ако пропускам нещо важно, допълнете ме.

Всички вие сте чели Иван Хаджийски. Той има една книга, която се казва "Авторитет, достойнство и маска". Мислех си за анонимните писма и се чудех какво за студентите ми означава "авторитет". Дали авторитетът е нещо, което се извоюва с усилия и трябва да се заслужи с достойнство, или е просто маска, PR, създаване на кух имидж? Какво за вас е авторитетът на вашия университет - това, че учите в него и искате за него да се говорят само хубави неща, или действителни постижения, професионализъм, качество на преподаване, свобода, липса на корупция, добри перспективи за реализация и така нататък? Чудех се също така кое за вас е по-важно - материалната база или смисълът на образованието ви?

Но понеже вие питате, ще ви кажа как е за мен. Аз лично смятам, че авторитетът на един университет трябва да се заслужи с достойнство, а не да е просто фалшива маска. Вярвам, че вредно за университета е не че се говори, че в него има корупция и беззакония, а че наистина ги има. Можете ли с ръка на сърцето да кажете, че в нашия университет и в нашия факултет няма корупция? И вие сте чували за прием на студенти срещу спонсорство, знаете как много студенти по право стават примерно юристи с купени курсови работи и подкупи. Знаете, че в копирните центрове се продават курсови работи, защото повечето преподаватели така и така не ги четат. Може би не знаете, че някои студенти са приемани в специалност право директно във втори или четвърти курс. Например топмоделът Евгения Калканджиева, бившият директор на Националното радио Поля Станчева, заместник-министърът на вътрешните работи Камен Пенков, бившият директор на РДВР - Благоевград генерал Богомил Янев... все големи клечки, както виждате. Ако не искате да се говори за тези неща, това не означава, че те не са верни.

Всяко твърдение мога да докажа с документи. Може би не знаете и че нашият декан проф. Александър Воденичаров няма право да е декан, понеже кара трети мандат и е навършил пенсионна възраст, че се е опитал да прокара в парламента закон, чрез който да легитимира третия си мандат, че след като това не станало, Югозападен университет предоставил на министъра на образованието откровено фалшиви и абсурдни документи, за да изкара Воденичаров легитимен. Ако искате, и тях ще ви покажа. Впрочем, те се намират тук. Но дори и според тези документи излиза, че Воденичаров не само няма как да е декан, а и дори няма логика, поради която работи в университета. Всъщност, юридически погледнато, Александър Воденичаров не работи в Югодападен университет.

Може би не знаете, че преподаватели в университета са били подлагани на репресии заради смелостта да казват истината. Че преподавателят по синтаксис Петър Дошков е бил уволнен в продължение на три години и съден, че е изнесъл в медиите част от нещата, които ви разказах, преподавателят по история Стефан Дечев е бил сплашван и подложен на изолация от колегите си... за доноса срещу Боряна Димитрова и курса по SPSS вероятно знаете. Но може и да не знаете, че някои от 18-те преподаватели от ЮЗУ, подписали писмо до министър Вълчев относно статута на Воденичаров, биват следени с видеокамери из университета. И че Воденичаров е заплашвал, че ще открие кой критикува факултета по интернет форуми и ако това е направено в интернет клуб, дори има властта да направи така, че клубът да бъде закрит.

За вас не знам, но аз мисля, че ако си затваряме очите, реалността около нас не изчезва. Ако не искаме да забелязваме какво става в нашия университет, то не престава да се случва. И заради такива неща, а не заради мен, Дошков, Дечев или Боряна Димитрова, Югозападен университет няма авторитет. Аз си обичам университета, само в него съм работила през живота си (като се изключи една година на хонорар в Софийския). Искам той да има истински авторитет и затова се боря тези неща да ги няма.

Минавам към следващата точка, тази за колегиалността. Като казвате, че нямам колегиално отношение, ми се струва, че изхождате от представата за корпоративна етика. Има ли разлика в етиките на една частна фирма или корпорация и един държавен университет? Помислете - как се финансира нашият университет? Първо, от държавния бюджет, второ, от вашите такси. Плащат родителите ви - веднъж такси, втори път - данъци, плащате вие - голяма част от вас работят, за да могат да поемат част от таксите и издръжката си, плащат и всички данъкоплатци. Не мислите ли, че обществото заслужава да знае за какво плаща? Нашите заплати не са проява на милосърдие от страна на ректора или декана, те не вадят парите от джоба си. Същото е и с парите, които се дават за зали, оборудване и тъй нататък. Университетът е публично отговорен, защото гражданите плащат за него, за да произвежда професионалисти, а не да продава дипломи на този и онзи и не просто да ви търпи, докато завършите, защото сте "бройки". Университетът е за студентите, не за преподавателите или ръководството. Най-важното е вие какво образование ще получите и дали сте поставени при равни условия с другите студенти. Не бих си траела само заради луксозното оборудване, разточителните факултетски купони, конференциите, които се заплащат от факултета и/или университета. В противен случай бих се притеснявала, че са ме "купили".

Някои от вас сигурно биха предпочели проблемите в нашия университет да се решат вътрешно, без да се разгласяват. Да ви призная, и аз бих предпочела да е така. Ама не става. Защото се оказва, че тези, които трябва да се произнасят за законността и корупцията в университета, са зависими от онези, които вършат беззакония. И казват, каквото им поръчат. И отказват да признаят реалността. С тези от вас, с които сме имали упражнения по социология на образованието, сме си говорили, че най-доброто лекарство срещу корупцията е публичността. Че корупцията вирее там, където няма прозрачност.

Част от въпроса за колегиалността е убеждението на някои от вас, че говоря срещу нашата катедра. Затова искам да ви предоставя всичко, което съм писала, за да си направите сами изводите кое как е. Многократно съм повтаряла, че социологията има смисъл само ако сме свободни хора и мислим самостоятелно. Та вижте и преценете сами, ако не ви мързи. Обърнете внимание и на реакциите на отсрещната страна в коментарите. Ето първия ми пост за нещата в нашия университет. Как се изказвам в него за катедрата? Ето и останалите. Ако искате да четете хронологично, почнете отдолу нагоре. Ето последния ми пост в блога на катедрата, а тук можете да прочетете и коментарите към предпоследния. Ето коментарите ми във форума "Анамнеза", в който митичната Горноджумайска телеграфна агенция пише за беззаконията в университета. Оставям изводите на вас.

По трета точка - защо не напусна. Аз съм в този университет, за да преподавам, плаща ми се за това. Не смятам, че трябва да напускам само защото говоря истината и искам да работя в университет, който не е корумпиран и в който законността е над волята на разни "феодали". Както казах на едно катедрено заседание - ако университетът прецени, нека ме уволни. Разбира се, при подобно развитие на нещата имам правото да реша да се боря за справедливост. Ако някои от вас искат да напусна, могат да направят подписка, могат и на съд да ме дадат, както са направили други студенти с Петър Дошков. Както и да постъпите, се надявам да осъзнавате ясно смисъла на действията си, отговорността си и възможните последствия. Аз нищо не бих предприела срещу вас, гарантирам ви го. Но имате съвест.

В живота се налага да правим избор и от всеки избор следва нещо. Можете да унищожите някого, можете и да го спасите. Може да решите да застанете на страната на истината, или на тази на удобството. Може да поемете риск или пък да се "снишите", но да си издействате добри оценки или хубава кариера. (Днес четох Горноджумайската агенция и ми направи впечатление, че една от студентките, дали под съд Дошков, дори била номинирана за евродепутат!). То е като с изпитите - винаги има лесен и труден начин. Само че е по-сериозно. Вие сте прекрасни, умни, зрели и свободни хора. Вие решавате.

Чувствайте се добре дошли да оставяте коментари към това послание. Анонимно или не - изборът е ваш.

Снимката горе е от абсолвентския бал на студентите, които завършиха миналата година. Сега някои от тях учат в магистърската програма на катедрата, други са поели по своя път. На бала те ме поздравиха с една песен, която знаят, че харесвам, и с която искам да поздравя и вас. Ще ми се да вярвам, че няма да допуснете да ви превърнат в "тухли в стената".

Светла

П.п. За тези от вас, които в писма и лични разговори изразиха съжаление, че вече няма да водя курса по социология на пола. Аз поех курса по решение на катедрата, след като титулярът доц. Татяна Коцева прекрати преподаването си в ЮЗУ. Навих се, защото Таня беше успяла да предизвика у мен интерес към дисциплината и най-вече защото студентите харесваха проблематиката. Първо ме беше малко страх дали ще се справя, но се получи изключително ценно общуване и с двата студентски курса, на които имах щастието да водя лекции (не казвам "чета", защото знаете, че аз не чета лекциите си). За мен беше страхотно преживяване. Не отричам, че социология на пола ще ми липсва, но не драматизирам случилото се. Очаквах, че така ще стане - след като не съм била "послушна", логично е, че ще има последствия. Не съм дребнава. Катедрата дала, катедрата взела. Не съм нито доцент, нито дори доктор. Курсът вече е свободноизбираем и се надявам, че бъдещите второкурсници ще го избират. Нямам основания да смятам, че новият титуляр, който и да е той, ще го води по-безинтересно от мен. Важен е смисълът, а не дали съм аз или някой друг. Нали :-)?

Е, млъквам вече. Извинявам се, ако много съм ви досадила ;-).



Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


308 коментара :

  1. много жалки писма и вероятно още по-жалки подписали се анонимни мишоци...

    ОтговорИзтриване
  2. Драги студенти и колеги,

    Досега не съм си позволявала да обсъждам проблемите, които разтърсват катедра "Социология" през последните два месеца. Незнайно, защо изведнъж се оказахме в центъра на една битка, която не е наша.Не е в прерогативите на една катедра да решава проблеми, свързани с легитимността на своя декан, факултет и университет.
    Очевидно това повече не може да продължава. На катедрено заседание на 18 ІV 2008 г. се реши да се проведе поредния Ден на социолога на тема: Формиране и функциониране на гражданско общество в българското общество" на 12 .V. 2008 г.
    Обръщам се към всички Вас с молба да прочетете внимателно всичко, което е написано в Блога на Светла Енчева и всички други свързани с него Блогове и да си създадете свое лично мнение и позиция по поставените въпроси.
    Няма две страни в този спор, има само една - тази на почтенността и справедливостта. Досега винаги съм се старала да заставам на тази страна.

    ОтговорИзтриване
  3. До Мария Серафимова

    "Когато закона е далече, "юмрука" е близо"
    Перефразирана корейска поговорка

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, колеги. Аз съм обикновен студент от катедра социология, който може да каже, че тази катедра ми е дала изключително много като отношение и начин на отразяване на реалността около мен. Да, прекрасно е да се биеш в гърдите и да казваш колко обичаш университета си и какво би направил за него, а в същото време да плюеш срещу него. Иронията и безочливото отношение е характерно за хора, които не могат да променят нещата с достойно поведение. Затова смятам, че оттук насетне хора като Светла Енчева могат да пишат за "достойните" си граждански позиции, но вече нещата се изтъркаха. Не смятайте, че българската младеж е толкова ограничена в разсъжденията си, че да може да се манипулира така лесно с красиви слова каквито говорите Вие, ас.Енчева. Вече се превръщате в крадеца вика, дръжте крадеца. И последно - много се извинявам ако имам правописни и стилистични грешки, защото и аз съм смъртен, и аз правя грешки.
    Теодор Тодоров, магистър към същата катедра, която не прави нищо за своите студенти, защото това е "мисията" на дълбокомислещата Енчева

    ОтговорИзтриване
  5. Здравйте и от мен!
    Искам и аз да изразя позицията си по създалата се ситуацията, въпреки че мисля това за нередно.
    Следя нещата по проблема като страничен наблюдател и не мога да повярвам че нещата стигнаха дотук.
    Както доц. Серафимова каза, този проблем не е проблем на катедрата и е излишно катедрата да се занимава с него, защото при това положение нито може да разраши проблема, нито пък някой ще го вземе насериозно. Плюс това, лично за себе си не мога да разбера с какво пречи Декана на катедрата или пък на студентите. Ако мислим за университета като за корпорация, не е ли по-важно да искаме тя да върви напред, отколкото кой шеф да се смени. За мен е необяснимо поведението на преподавателите в катедрата, но явно създалата се емоция е взела връх, което понякога е оздравително. Сигурен съм че и сега това ще бъде оздравително и като позатихнат страстите ще могат да се правят изводи.
    Сега обаче проблемът е че е станало разделение на лагери в катедрата от уважавани от мен преподаватели, от които съм се научил на констуктивен и градивен диалог, на това как да си подбирам битките и правилата относно воденето им. С това не искам да обвинявам пропдавателите в каквото и да е. Всеки човек който е бил в колектив ще ги разбере относно дразгите им. Това се случва навсякъде и няма повод за неудобство за коментирането на проблема от тяхна страна дори и в часовете. Можем само почерпим полезен житейски опит.
    Вярвам, че пропдавателите ще намерят най- разумния начин за резрешаването на проблема и да ги уверя, че студентите винаги ще ги подкрепят и уважават когато и те самите се подкрепят и уважават.

    Поздрави !

    Тодор Капитанов

    ОтговорИзтриване
  6. Странна логика има в едно от изказванията:

    "Здравейте, колеги. Аз съм обикновен студент от катедра социология, който може да каже, че тази катедра ми е дала изключително много като отношение и начин на отразяване на реалността около мен.
    ....
    Теодор Тодоров, магистър към същата катедра, която не прави нищо за своите студенти,..."

    Както се казва "коментарът е излишен".
    Ирина

    ОтговорИзтриване
  7. Бих Ви помолила уважаема Ирина да не иронизираме студентите, концентрирайте енергията си върху мен. Аз съм изцяло на Ваше разположение.

    ОтговорИзтриване
  8. Забравих да се подпиша - казвам се Мария Серафимова

    ОтговорИзтриване
  9. Доцент Серафимова, много се радвам, че заставате на страната на почтеността и и справедливостта. Все си мисля, че в едно модерно общество и един модерен университет почтеността и справедливостта не са без връзка със законността. А гражданско общество без законност, само с уговорки и лични благодарности, е невъзможно. Във всеки спор има поне две страни, иначе нямаше да е спор. Нежеланието да забелязваме другата страна не я прави несъществуваща.

    Георги, благодаря ти, приятелю.

    Теодор, казвате, че манипулирам. Но аз все пак казвам конкретни неща, а вие нищо конкретно не казахте. Вие сте прекрасен, умен, чувствителен и честен човек, Теодор. Не мога да разбера как и кога за вас "достойно поведение" стана да си затваряме очите за истината и да мислим само за собствения си интерес. Не Ви разбирам, но ще се опитам да проникна в мисълта Ви. Защото много добре знаете колко държа на Вас.

    Капитанов, здрасти :-). Не схванах какво смяташ за нередно. И се чудя защо казваш, че проблемът не е на катедрата. Ако работещите в един университет не вземат мерки срещу беззаконията в него, кой да го направи? Ти си открит човек, Капитанов, не цепиш басма никому. Чудя се тогава, защо смяташ, че трябва да признаем, че някой върши нещо нередно само ако навреди лично на нас? Ако ти лично беше обект на нещо, което преживяваш като несправедливост, щеше да вдигаш вой до небето, а? Впрочем, това ме накара да се сетя нещо. Помниш ли едни коментари на един, който се подписваше като Джим Морисън в блога на катедрата? Ти четеше блога редовно по онова време и трябва да си ги видял. Помниш ли какво пишеше Джим в тях по адрес на катедрата, образованието, което тя дава, перспективите за професионална реализация и особено по адрес на някои преподаватели в нея? А помниш колко дълго убеждавах Джим да изтрием тези коментари, заради авторитета на катедрата, защото коментарите всъщност бяха плод на личната обиденост на Джим, че преподавател го е накарал да си преработи курсовата работа, а не на същностни проблеми? Как мислиш, ако Джим беше забелязал нередност, която не го засяга пряко, щеше ли да я сподели, или поривът му към истината беше провокиран заради една курсова работа?

    Ирина, тук съм съгласна с доц. Серафимова - това на Теодор беше ирония.

    ОтговорИзтриване
  10. Не знам какво става в катедра "Социология", но когато постъпих в университета се възхитих от сплотения екип, който съществуваше в нея, аз лично заставам зад всичко, което ас. Енчева е имала смелостта да каже, тъй като, като студентка от въпросния курс по SPSS на доц. Боряна Димитрова и ние се явяваме потърпевши,за пръв път виждам някой преподавател да е казал нещата със точните им имена. Мен лично ме боли от промененото отношение на някои преподаватели спрямо курса ни, заради въпросната анкета, която наистина е с учебни цели(но това е друга тема). Много е жалко такова отношение с доносничене, и разни анонимни хора, които нямат смелостта да защитатават интересите си. На мен лично винаги ми е било интересно и увлекателно в часовете на ас.Енчева, но всеки си има право на лично мнение, а и за мен тя е много принципен човек, който държи на свободното изразяване на мнение от студентите си.

    ОтговорИзтриване
  11. Милена, много Ви благодаря за подкрепата и най-вече за куража да застанете с името си и да поемете съответните рискове. Както обича да казва моят добър приятел Петър Дошков - всичко ще бъде наред. Сега сме в труден момент, но ако държим на принципите си и на справедливостта и законността и не се предаваме, след време нещата ще бъдат съвсем други. Дръжте се, пожелавам успех на курса ви в историята с анкетната карта по SPSS. За съжаление, това, което ви се случва, няма нищо общо с вас, то е просто гаден опит Боряна Димитрова да бъде наказана за принципността си. Не се съмнявайте, че ще победим, дори и сега всичко да изглежда ужасно. Бъдещето е пред нас!

    ОтговорИзтриване
  12. Светла, отново - браво и кураж!

    ОтговорИзтриване
  13. Почтеност и справедливост.
    Колко силни думи. Силни само, ако са рефлексия на определена ценностна система.
    Иначе си остават просто думи.
    Внимателно изчетох Отвореното писмо на Светла Енчева до студентите и се учудвам, какво толкова в него провокира тези бурни реакции на неодобрение.
    Всичко, което е написано в него е вярно. От първата до последната дума. Всичко е абсолютна истина. Неприятна.Но истина.
    Факти - неоспорими. Факти, за които не трябва да си затваряме очите и да се оставяме течението да ни води далеч нанякъде, но в посока отдалечаваща ни от общоприетото разбиране за морал, честност, достойнство.....
    Изчитайки писмото и коментарите към него, аз все повече се убеждавам, че почтеността и справедливостта се асоциират с примирението, послушанието, подлизурството, авторитарността към по-слабите, породено от чувството за непогрешимост и изискващо пълно подчинение на определени изкривени норми, твърде далеч от схващанията ни за почтеност и справедливост.
    Какво означава почтеността и справедливостта в конкретния случай - да си затваряме очите пред нарушенията и грубото погазване на закона. Да се опияняваме от личното си благополучие и да се главозамайваме от гръмки и празни фрази, че работим във факултет, който единствен гради авторитета на ЮЗУ "Н. Рилски".
    Хайде да си отворим очите и да се опитаме да прозрем истината.
    Трудно ще ги отворим нали? Но се опитайте, защото когато направите това ще трябва да си зададете въпроса - кой е виновен за всичко? Аз имам ли вина, а другите, а всички ние?
    Но, за да си зададем тези въпроси трябва да се отърсим от летаргията, да се опитаме да противодействаме на инерцията, която ни води нанякъде, незнайно къде, защото много по-лесно е някой да ти показва пътеводната звезда, отколкото сам да я търсиш и откриваш или с честност и труд сам да се превърнеш в такава.
    В противен случай, чрез заплахи и закани, като израз на най-груб и отявлен авторитаризъм, съчетани с "божията благословия" при подчертано усърдие и деклариране на лоялност всички ние се превръщаме в жалки нищожества, саморазправящи се, самоизяждащи се и неистово ликуващи върху трупа на поредната жертва.
    Трябваше 20 години да работя в този Университет за да стана свидетел на тази морална разруха - около 500 преподаватели да мълчат и да си затварят очите пред поредица от беззакония и нагли опити за лично облагодетелстване.
    Защото след 20 години станах свидетел на безпрецедентно погазване на закона.
    И най-жалкото е, че само 18 преподаватели имаха смелостта писмено да заявят своето възмущение и да възроптаят срещу безчинствата, толерирани от Ръководството на Университета.
    Крайно време е да преустановим междуличностните си дрязги, погнуса и отвращение един от друг и да обединим гласа си в защита на правдата и престанем да фаворизираме един човек, когото смятаме за несменяем и вечен.
    Защото с поведението си показваме и доказваме именно това - преклонение пред един самозабравил се вожд.
    Колеги, осъзнайте се и бъдете хора с достойнство. Не се поддавайте на неконтролируеми емоции, не подвивайте гръб и не подвивайте колене пред по-силните, не се отдавайте на опиянението да се саморазправяте с инакомислещите, защото това ще доведе до постепенната ви личностна деградация, най-пагубното за една образователна институция.

    С уважение:
    проф. д.изк.н. РУМЕН ПОТЕРОВ
    Декан на Факултета по изкуствата

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря Ви, уважаеми професоре, какво щях да правя в тази моя летаргия, плуваща в охолство, лицемерие и самозаблуждение. Добре е, че има хора като Вас да отварят очите на останалите, че то виж - ослепели в тъпоумието си.
    Още веднъж ви благодаря! Винаги ще помня Вашия навременен коментар - особено за погнусата...
    Казвам се Мария Серафимова

    ОтговорИзтриване
  15. Към доц. Серафимова.
    Първо, гражданското общество съществува като термин в Преамбюла на Конституцията. То се свързва със спазване правата на човека. Не е необходимо съществуването на гражданско общество да се доказва като колективна (групова) проява (която може да се продуцира и в обратния смисъл за колектива по Юнг). За да има гражданско общество, е достатъчна и само ЕДНА-ЕДИНСТВЕНА проява в защита правата на човека. Гражданско общество у нас съществува, защото Светла и Боряна имат граждански прояви. Второ, крайно време е да да прочетете, доц. Серафимова, ЗВО. Той е в публичен интерес. Актовете на катедра се утвърждават от ФС на ПИФ. Когато този състав на ФС на ПИФ е незаконосъобразен от участието на престъпника с право на пенсиониране Воденичаров, актовете на ФС са нищожни.
    Доц. Серафимова, Р България е правова държава, защото се управлява според Конституцията и законите, които не могат да я преодолеят, налагайки й се. Щом като Воденичаров нарушава реда на управление във висшето образование и остава несанкциониран, правовата държава е мираж. Няма гражданско общество и правата на човека се погазват. Това е несправедливо, тоест е в противоречие със законите, които са конституционосъобразни. Трето, щом като, доц. Серафимова, не сте осигурила свободен достъп на Светла до т.нар. писма, за да подготви защитата си, си нарушила нейното право на информация, от която Светла има личен и пряк интерес. Четвърто, никъде, доц. Серафимова, не се разглеждат анонимни сигнали, защото обратната страна на медала е престъплението НАБЕДЯВАНЕ. Правата и задълженията на студентите са в ЗВО. По никакъв начин Светла не е нарушила тяхно право, интерес , още по-малко е натоварила с незаконно задължение. Това е неоспоримо. Пето, няма никакво основание по ЗВО Светла да не чете лекционен курс. Ти просто я мразиш, Серафимова. Шесто, не заплашвай Светла и Боряна. Имам ги за част от семейството си. Правейки това, нарушаваш Конституцията, понеже ги поставяш в унизително и обиждащо ги положение. Прекрати го. Седмо, Светла и Боряна чрез граждански прояви донесоха само позитиви за социологията в ЮЗУ, и то въпреки неоснователната и бездарна позиция, която, Серафимова, експлицираш в коментари в блога на Светла. Осмо, прави впечатление, доц. Серафимова, че в дискурса на Светла изрично се подчертава принципът, че социологът е свободен човек , защото обратното означава неразбиране на това общество, от което сме гражданска част. Никак , доц. Серафимова, не проличава в писането Ви, че сте социолог. Дори че сте хабилитирано лице. Напротив, защото не сте свободна, нарушавате човешки права, не Ви интересуват законите и Конституцията. Важното е, Серафимова, да пада заплата. Ясно, но поне се поограмотете. Толкова години имате зад гърба си, а не разбрахте, че науката е плуралистична. Това фундаментално доказва, че сме различни. Девето, не бъдете зла, доц. Серафимова. Навсякъде биха се гордели с членството на Светла и Боряна в катедра по социология. Но в ЮЗУ е обратното. Десето, остава валидно предложението ми към Светла и Боряна да ги представлявам пред административния орган катедра по социология на основание чл. 18, ал.2 АПК на следващото заседание на въпросната катедра.

    ОтговорИзтриване
  16. Милена, можеш да бъдеш абсолютно сигурна, че не рискуваш нищо. Странно мислех, че съм доказала досега, че няма мой стидунт, който да е пострадал, затова че е казал мнението си, напротив, аз ти благодаря за откровеността.

    Мария Серафимова

    ОтговорИзтриване
  17. Заповядайте г-н Дошков, отдавна искам да се запозная с Вас - ще Ви информирам кога е следващата катедра. Благодаря за коментара беше изключително колегиален и съдържателен.

    Мария серафимова

    ОтговорИзтриване
  18. Жюси, отново ти благодаря. Както винаги, ме подкрепяш.

    Професор Потеров, коментарът Ви ме трогна толкова, колкото не можете да си представите. Прекрасно е, че в нашия университет има декани, които не са забравили какво означава да си човек и които не свеждат морала до подмазването, за които лоялността не се купува и продава. Възхищавам се на усилията Ви да спасите младежкия фестивал ЕВРОАРТ въпреки липсата на подкрепа от страна на университетското ръководство. Винаги съм харесвала ЕВРОАРТ, а сега, като знам, че е Ваше "дете", го харесвам още повече. Пожелавам Ви успех, не се съмнявам, че благодарение на борбата Ви фестивал ще има :-)!!!

    Без думи ме остави, Петре. Искам само да, че не съм искала достъп до писмата на студентите, само ги прегледах на катедрата. Така че достъп не ми е отказван. Освен това, плуралистичността на социологията доц. Серафимова я преподава, на мен все още не може да ми стане ясно защо не я допуска и в практиката, защо мисли, че споровете имат само една страна, защо се обръща срещу колегите си, които не са съгласни с нея. Но може би някой ден ще проумея как това се връзва със социологическите й възгледи. Петре, може би ще ти е интересен денят на социолога, посветен на гражданското общество. Защо не дойдеш?

    Сега казвам лека нощ на всички и оставям блога в ръцете на доц. Серафимова.

    ОтговорИзтриване
  19. В интерес на истината, вече ми е трудно да напиша и ред като коментар на всичко това което прочетох. Но по един или друг начин се чувствам длъжен да драсна едно редче. Опасявам се най-вече, не от евентуални действия срещу някой от тези, които са изразили мнението си тук, а по скоро от бездействието с което ще отговори ръководството за да отстрани нередностите. За мое голямо съжаление трябва да каже, че вече се сблъсках с начина по който се тряскат врати пред носа в ректората на университета. Защото явно когато искаш да те чуят и ти да чуеш обосновано мнение по даден проблем в университета е по-лесно да ти затворят вратата, отколкото да те изслушат и дори да не си прав да ти кажат истината. ИСТИНАТА? Къде ли остана тя? Радвам се, че поне можем някъде да кажем това което мислим!
    Благодаря за вниманието!
    Димитър Чолаков

    ОтговорИзтриване
  20. Светла, заставам зад думите си относно писнията ми в онзи друг блог. Но там писанията са ми от друго естество и проблема засяга единствено мен. Но е дълго за коментиране и най-добре ще бъде някой ден да седнем заедно и да си говорим на по бира. То пък ти не пиеш...Нищо, аз ще пия и за теб :)

    ОтговорИзтриване
  21. ас. Енчева, единственото нещо което смятам за нередно е това, че има разделение в катедрата. Това ме провокира и да се включа с коментари. Но щом е станало, значи е трябвало да стане рано или късно. Просто повода заради който се е получило това не предполага да се стигне до там. Но всеки разбира се си има достойна за уважение позиция и аргументи. Не мога да си обясня как вие преподавателите не сте намерили общ език и позиция. Не съм имал възможност да говоря с когото и да е от вас за това и не знам доколко имам преценка за ситуацията. Но си правя изводи от писанията по блговете- напрежението и ината се вижда във всяка тема и коментар. И така тъпчете на едно място. Все пак не сте гаджета и сте длъжни да намерите разрешение в спора било то и с компромиси. Дано са малко хората като мен, които са следили нещата в интернет, защото опред елението за това което видях е сеир.И ми е много весело. Не искам да нападам или защитавам никого, нито да обидя. Но ще се радвам ако някой се обиди, зашото май трява някой да ви поръси със студена вода. Не относно позиците ви за проблема, а за взаимните ви отношения. Всеки от вас преподаватели е казвал че катердата, това са студентите. Но пък вие прекрасно знаете, че в професионалните ви среди катедрата сте вие преподавателите.

    С най-добри чувства

    Тодор Капитанов

    ОтговорИзтриване
  22. Има един единствен въпрос в целия спор: Кой уронва престижа на университета, специалността, катедрата? Този, който публично изнася безспорни факти за беззакония, фалшификации и корупция, или този, който ги върши?
    Всичко останало е бла бла и ненужни словесни излияния.
    Всъщност, един съд вече се произнесе по въпроса /спр. делата на П.Дошков/

    ОтговорИзтриване
  23. Уважаема Светла,

    Първо, благодаря Ви много за съдействието относно Дошков.
    Второ, позволявам си да Ви кажа, че е неправилно да се церемоните с анонимните доносници, включително с анонимните изобщо, и най-вече с асоциатите на комуно-шайката в Благоевград (както се казва, виж само "хубавото име" на този град, та му скрой шапка). В тази държава, всъщност една истинска кочина - аргументите ми, многобройни, защо това не е държава са дадени например във форума "Пуерон" (pueron.org), са останали много малко млади хора, и те, съжалявам, че трябва да кажа това, са трето и четвърто качество (като обобщение - има и изключения, разбира се). Да си млад човек и да не виждаш епохалните безобразия, беззакония и престъпления на една комуно-шайка, означава, че си или отрок/внук на комунисти (т.е. закърмен с комунизъм), или консуматор на далаверите на епохално наглата комуно-шайка, или кръгъл малоумник (шесто-седмо качество млад човек, който следва да търси реализация напр. като шофьор, не в академичната област).

    Светла, позволете ми, в качеството ми на по-възрастен, по-препатил от комунистическите варвари, и, не последно място, наврял в кучи гъз три комуно-шайки (осъден научен съвет на институт при БАН за безобразията му в продължение на десет години, осъдена Висшата атестационна комисия - вж. фактите в "Пуерон"), да Ви посъветвам изобщо да не отговаряте на сподвижниците на комуно-мафията или на недоразбралите за нейните свинщини! Когато се появи някой подобен, поставяйте му етикет "сподвижник на злото" и го лишавайте от отговор!
    Вие, г-н Дошков и другите достойни хора в града с позорно комуно-име отдавна сте дали своите аргументи! Който ги е разбрал, разбрал. Който не е, той е или е кръгъл дебил, или е част от злото - негов привърженик или консуматор!

    Може би, Светла, не знаете, защото сте млада, но дори през комунизма комсомолците - най-вече работещите активно и особено професионално за комсомола - бяха обект на непрекъснати най-невероятни подигравки и гаври за тяхната функция на подлоги на една престъпна власт, в организация с небългарско име! Навсякъде, дори на улицата, дори на официални места, дори във филми!

    Дали сте гледала филма "Жена на 33"? В него един комсомолец обеща да даде жилище на "жената на 33", ако тя приеме да спи с нея. Тя се съгласи. И комсомолецът, преди да отиде да легне в леглото при нея, свали ченето си - изкуствено - и го сложи в една чаша с вода! Филм, направен през комунизма, показван масово тогава и невероятно популярен, и заради тази невероятна сцена! Явно комуно-цензорите в киното са били кръгли дебили! Разбира се, комунистите просто по дефиниция са дебили, простаци, варвари, престъпници, психо- и социо-пати!

    Да си професор с публикации за "ролята на комсомола", това е факт, който е НЕВЕРОЯТНО ПОЗОРЕН за тази държава! И доказва за пореден път, че това не е никаква държава, а просто една невероятна кочина! В Германия подобен индивид днес би бил продавач на домати на пазара!

    Уважаема Светла, пожелавам Ви преди всичко успех в науката! И Ви стискам палци за още повече кураж в борбата с епохално наглата комуно-мафия - чиито дни, разбира се, така или иначе, в Европейския съюз през 21 век, са преброени!

    Красимир Кабакчиев, дфн

    ОтговорИзтриване
  24. Тъй като от коментарите към този постинг струи изключителна достоверност, принципност и искреност, аз реших да контрастирам като напиша един научно-фантастичен пост...

    Точно така - Напълно измислен.

    Твърденията, които ще напиша са, в най-добрия случай ченгесарски компромат, а в най-лошия – наистина - чистопробна фантастика.

    Добре...

    Значи имаме един Воденичаров, който ясно е че си отива. Тук сме още в сферата на реалното, но това не е толкова интересно...

    Въпросът е какво имаме от другата страна?

    Кои са нашите борци за справедливост? И какво ВСЪЩНОСТ искат?

    Тука вече ще почна с пълните измислици. Просто няма как това, което казвам да е вярно. Повтарям: в най-добрият случай е ченгесарски компромат.

    Така...

    На повърхността имаме един нелигитимен декан и една команда героични борци за справедливост, принципност и гражданско общество.

    Почвам директно с фантастиката:

    Зад паравана на красивите думи, стои чистопробна борба за власт.

    Първо, на хоризонта имаме готвеният от „борците” нов декан на ПИФ:

    Лазар Копринаров.

    Кой е той?

    Номенклатурно леке, което в последно време си е развявал червения байрак по Латинска Америка, а сега явно желае да се класира на бял кон в академичната йерархия. Да се върне комфортно у дома.

    Боряна Димитрова.

    Шеф на социологическа агенция „Алфа Рисърч”. Агенция създадена с капитал на МултиГруп и обслужващ съответните полит-икономически интереси на това съзвездие от новоизлюпени български капиталисти, както и техните сателити.

    Нека студентите се запитат как се основава социологическа агенция в началото на прехода в България? Как става тая работа?

    А към това симпатично човече – Борянчето – имам един много елементарен и конкретен въпрос:

    Откъде дойдоха парите за създаването на „Алфа Рисърч”?

    Елементарен въпрос.

    Откъде взе, Борянче, първоначалния капитал?

    Призовавам студентите по социология да зададат същия въпрос на Борянчето Димитрова?

    Откъде взе парите, бе гóсподжо.. доцент Димитрова?!

    Всъщност може би посъветвах студентите зле, тъй като това може да се окаже дори вредно за здравето им, а най-малкото – за обучението им.

    Щото то Борянчето хилаво, ама МултиГруп лошо млати.

    Докато тя не отговори на този тъй елементарен въпрос, не виждам как може изобщо да претендира за някакво присъствие в каквото и да е принципно пространство или общество.

    Драги студенти, погледнете я при следващата ви среща и се замислете:

    Абе откъде са й парите на тая женица симпатична?

    Коя е всъщност тя, тази, която ни призовава към „справедливост”?

    Конкретната цел на Димитрова е заемане на длъжността ръководител на катедра „Социология”, в комбина с Копринаров като бъдещ декан на ПИФ.

    Властова амбиция, защото агенцийката нещо куца май напоследък... та по този повод, защо да не компенсираме и с академична кариера.

    А и на Копринаров също нещо му куца май с индианците, така че – вкъщи на топло. Деканче – по добре от нищо.

    Ех, какъв управленски тандем само ще спретнат двамата! Картинка...

    Блеснали са житата на социологическата мисъл. Има да орат ли орат,.. двамата... засмени... в житата...

    А относно доносът за анкетата:

    Ами като ти е толкова чиста работата, Борянче, какво си се запритеснявала толкова за тези „доноси”?

    И нима това е донос? Нима студентите нямат право да се поинтересуват? Нима не съществува прозрачност? Проверка?

    Как може да има „донос” за нещо, което си е напълно в реда на нещата?

    Ако си чиста, всичко ще е наред, и с донос и без донос. Проверката показва. Проверката е прозрачност и гражданственост, а не „донос”.

    Изобщо, какво се стряскаш, нали си чиста?!

    А ако не си?...

    ....

    Така, продължавам със въображаемите персонажи.

    Светла Енчева.

    Поръчков папагал на Боряна Димитрова. Доста усърден, но не особено изобретателен. Обръщението към студентите е всъщност знак за безсилие и нож с две остриета, който вече се обръща срещу нея.

    Копнее за по-силни позиции в любимата й, единствена, ненагледна катедра „Социология”. Вярва, че мултачката ще й ги осигури.

    Кръгчета по интереси... или може би думичката „кръжок” е по удачна.

    Най-вероятно Димитрова ще намери начин да изхвърли Енчева, когато свърши патакламата. Но може и да я остави там, да живурка по блоговете. Все пак се труди горкото и то.

    ...

    Петър Дожков\Стефан Дечев. Тия двамата все ги бъркам, толкова са ми типизирани.

    И двамата са житейски провали, опитващи се да компенсират, както и да се отклонят поне за малко от етиловите течности. Също ламтят за власт.

    Постингът на Дошков говори сам по себе си. Усещате ли жлъчта която струи към Серафимова. Екстремна амбицирана жлъч... с дъх на отлежала Поморийска...

    Сравнете постингите и преценете къде е омразата и накъде е насочена.... четете и мислете!... ако не искате да ви лъжат...

    И въобще, човек който познава Серафимова от една страна, и Енчева и Димитрова, от друга, веднага му става ясно, кой кого има основание да мрази.

    Достатъчно е просто да ги видите как изглеждат и как се държат.

    Мулташките пачки ген не купуват. И класа също.

    Просто сте в „Б” групата, мили, съжалявам...
    Искрено съжалявам и съчувствам на Серафимова, която е нападната тук от всички страни, а е свестен човек, доколкото мога да преценя.

    Съветвам я, ако може, да бяга далеч от това гнездо на оси. Но не всеки има еко-нивя зад гърба си...

    ...

    Така, обрисувахме персонажите.

    ...

    Драги студенти: Не ми вярвайте, аз съм писател-фантаст!

    Използвайте собствените си мозъци, мислете и се съмнявайте. Вижте сами... търсете, събирайте информация, задавайте въпроси...не се страхувайте от МултиГруп и Алфа Рисърч. Дните им са преброени.

    Вижте го Воденичаров, но вижте и тези, които се опитват да ви пробутат псевдо-справедливост, за да се възкачат на бял кон в академичната йерархия.

    Търсете истината... Сами! Никой не може да я търси и намери вместо вас!

    Намерете истината сами!

    Осмелете се!

    И поемете отговорността!

    ОтговорИзтриване
  25. Г-н фантаст (Азимов),

    Доста дребнаво - и напълно нерезонно!

    Упреквате Димитрова, Дошков, Енчева и други, че искали да заемат административни постове - т.е. упреквате хора за бъдещи техни хипотетични действия!?!?

    Ами нека да ги заемат! Какво лошо? Ако се провалят, нека съответно да има срещу тях критика, протести и пр. Конкретният Ви израз е "ламтеж за власт"? А къде е доказателството за наличието на този ламтеж? Още едно дълго Ваше съобщение?

    Не се крийте зад фантастиката, Азимов!

    Не е ли интимният Ви подтекст този, че все комунистическата пасмина трябва да управлява?

    Кабакчиев

    P.S. А иначе за начина на създаването на социологическата агенция на Б.Димитрова има резон да питате. Аз също се интересувам от отговора на този въпрос. К.

    ОтговорИзтриване
  26. Азимов, ще ти дърпам ушите! хулиган с хулиганите

    ОтговорИзтриване
  27. Кабакчиев,

    Благодаря, че лъснахте толкова лесно. Спестявате ми усилия, наистина. И средства.

    Капитанче,

    Младо, хубаво момче си. Недей са метка кат рибе в тигана.

    ОтговорИзтриване
  28. Азимов, нямам време да се занимавам с теб, но ти казвам че говориш глупости и не ме интересува кой какъв е и кой какъв иска да ства. Единственото което ме интересува е това, работата в катедрата и учебния процес да вървят нормално. Тоест, такива коментари като твоите са напълно излишни тук. И за да ти влезна в тона, защото ме обиди и ядоса, ще ти кажа, че не се маеткам като рибв в тиган, защото проблема не мой нито твой. Но мен ме боли да съм наблюдател на такива отношения между хора, който безкрайно уважавам, познавам, учил съм се и ще продължавам да се уча. Искам просто да дам съвет, колкото и млад и наивен да съм. Но съм достатъчно пораснал да ти каже, че това рибе дето се мята в тигана може да ти влезе отзад. Ама имам по-важни неща

    ОтговорИзтриване
  29. Капи,

    Сексуалната ти ориентация надали вълнува аудиторията тук. Но знае ли някога човек?...

    Предлагам да спрем нелепите закачки дотук,.. иначе мога още доста да се забавлявам с теб.

    Казваш: Не ме интересува кой какъв е и какво иска, искам само катедрата да върви.

    Това ми звучи точно като: Искам само мама и тати да се съберат...

    Обаче в света на мама и тати нещата са сложни...

    ... и за съжаление, има значение кой кой е и кой какво иска?

    Замисли се: Кой всъщност саботира катедрата? И защо?

    Хубаво помисли.

    А иначе наивността е красиво нещо... радвай й се.

    Защото колкото по-"нагоре" отиваш, толкова повече започва да вони...

    Твърде много политика... твърде много...

    ОтговорИзтриване
  30. Благодаря ти за просвещението. Явно е че си чел много.И престани моля те да изостряш нещата.

    Спирам с коментарите. Казах вече каквото исках да кажа.

    Благодаря на ас. Енчева за възможността да изразя мнение.

    Довиждане

    С най- добри чувства

    Тодор Капитанов

    ОтговорИзтриване
  31. азимов каза...
    "Кабакчиев, Благодаря, че лъснахте толкова лесно. Спестявате ми усилия, наистина. И средства."

    А Кабакчиев казва: "Азимов, Кабакчиев е на 54 г., с огромен опит в живота, антикомунист. И всичко в живота му е открито - така че няма нищо, което "да лъсва". И със син на 30 г. А ако ти си някакъв 25-годишен, на какъвто приличаш по писанието, извинявай много, ама малко повече уважение и най-вече самоуважение не е излишно! И малко повече мисъл, преди да чаткаш на клавиатурата!

    Кабакчиев

    ОтговорИзтриване
  32. КОлега-фантаст Азимов, зная, че сте вещ в роботската тематика. Тъй да се каже роботите и тяхното съществуване са ви присърце.

    Аз обаче като човек занимаващ се с фантастичното в областта на обществото, ще си позволя да стъпя на авторитета от книгите си "Животинска ферма" и "1984" и да представя вашия сценарий и думи в друга светлина. Както аз през моя светоглед ги виждам.

    Виждате ли колега Азимов казването не ми вярвайте и в същото време да твърдите, че това, което пишете е достоверно е пълно. Нека ви дам едно определение за една дума.

    Демагогия - стратегия за придобиването на влияние и власт чрез обръщане към предразсъдъците, страховете и очакванията на публиката - обикновено чрез пламенни речи и често използвайки пропаганда. Пропагандата пък е пробутването на послания, които са неверни, но за да добият достоверност сред лъжите се казва някаква истина, която се изопачава.

    Това е, което аз видях във вашите нови творби колега. За да е по ясно. Вие се възползвате от няколко предразсъдъка: че действие с чисти мотиви няма. Също така, че всеки с положение в нашето общество по някакъв начин е мръсен.
    Страстно твърдите, че защитавате истината но не е ясно, кой сте вие и за какво се борите, дали не изопачавате истината вмъквайки няколко факта сред многото си предположения, които са точно това ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ, а не действителни факти. Въпреки това човек остава с впечатлението, че вие всъщност сте разгадал тази голяма конспирация. Защо и на какво основание съществува тази конспирация, не намирате за нужно да ни обясните колега-фантаст. Ние изглежда трябва да ви повярваме понеже разкрихте някои факти около лицата участващи във вашата конспирация.

    Другото е интересно и по-важно колега Азимов, проблемът не е в това кой ще кой какъв ще стане в катедрата. Проблема е, че съществува НАРУШАВАНЕ НА ЗАКОНА, това някак си пропускате в своята обективна реч да споменете. Това всъщност е проблема, който е потвърден и е ясно, че съществува.


    П.П. Няма да пиша повече по-тази тема. Просто не се стърпях да не отговоря на виртуозния колегата-фантаст умеещ да създава реалности.

    ОтговорИзтриване
  33. Ай, че много коментари :-).

    Димитър, благодаря Ви за позицията. Много е тъпо това, което се случва с Вашия курс. Засега не знам подробности за това какви врати са се затръшвали точно в Ректората, но се надявам, че знаете, че ако искате да внесете някакъв документ, номерът е да го заведете в канцеларията с входящ номер, там не могат да Ви откажат. Оттук нататък документът става официален (ако е е ясно за кого е предназначен и е надлежно подписан) и можете да контролирате дали е разгледан, или не. Успех! Знаете, че съм с вас, които искате да можете свободно да провеждате изследвания в рамките на обучението си!

    Я, Джим пак дойде от света на мъртвите! Ще се радвам да се видим, бирата ти я давам всичката. Но думата ми беше за това - виж, когато ти протестираш, плюеш срещу катедрата, твърдиш, че няма да завършиш, че за студентите по социология няма реализация и т.н., го правиш, защото, както казваш, проблемът засяга теб. А аз се боря за законност. Това е разликата.

    Капитанов. Първо, не се връзвай на разни ченгета, които, както сами твърдят, влагат "усилия" и "средства", за да съчиняват компромати по отношение на онези, които не се страхуват да говорят. Всичко, което твърдя, мога да го докажа. Всъщност, Петър Дошков са го дали под съд за част от тях, но после са го оправдали, защото не е казал нищо невярно. Интересно, какво могат да докажат от отсрещната страна. Може би, че баща ми имал някакъв имот (по отношение на тази смешка съм писала тук). А може и за твоя баща да намерят нещо, за майка ти, за брат ти... Виждам, че вече започваш да разбираш разликата. В катедрата (и факултета, и университета) няма просто две групи от преподаватели - една многобройна и една малобройна - които се карат. Зад конфликта стоят аргументи, позиции, ценности. От едната страна - желание да се спазват законите, да няма корупция, студентите и преподавателите им да бъдат поставени при равни условия, да има свобода на словото. От другата страна - желание за запазване на статуквото, лично облагодетелстване, придобивки, погазване на закона, тъпчене на всеки, който изрази различно мнение (знаеш ли какво се случва напоследък с трети курс?). Питаш какво лошо е направил Воденичаров на катедрата или факултета. А замислял ли си се - защо никога е нямало алтернативен кандидат за декан? Защото в ПИФ няма достойни преподаватели ли? Какво се случва на онези, които посмеят да изразят мнение, различно от това на Воденичаров? Защо когато простичко кажеш, че са нарушени закони и трябва да се спазват, се опитват да те съсипят? Защо Азимов е анонимен, а аз не съм? Както коментаторът Джордж Оруел простичко казва - нарушен е законът. Боряна и аз само това искаме - законите да се спазват. Ако си прочел първия ми пост по темата, вече знаеш - с Боряна нищо лошо не сме казали за катедрата, не започнахме ние разрива. И ти благодаря за подкрепата, приятелю. Пънко нема умре!

    Към Красимир Кабакчиев. И на Вас благодаря за подкрепата. Този пост съм го посветила на студентите. За тяхно щастие, те са доста далече от комунистическите контексти. Не знаят какво е Държавна сигурност, как се съсипват човешки съдби. Като социолог ми се ще да знаят, но като човек си казвам - късметлии са. Но дано да имат сетивата за това - какво означава да си предател...

    Marinas, благодаря.

    ОтговорИзтриване
  34. GTA представя на Вашето внимание последните коментари от блога на Петър Дошков - http://petdoshkov.blog.bg/viewpost.php?id=168002

    " 339. анонимен - Към младите колеги
    12:06

    През последните два дни в блога на Светла Енчева стана горещо. Радвам се, че най-после се включиха и младите колеги. Да си студент - това не се изчерпва със зубрене на дефиниции. Ако университетът не ражда преди всичко граждани, т.е. хора с позиции по обществено значими проблеми, с умение да защитават позициите си, жалко за изхабените 4-5 години между университетските стени. Затова е погрешно, мисля си аз,ако се смята за нормално между младите колеги и техните преподаватели да има пропастта на без(раз)личното уважение. Каквото и мнение да изкажат студентите, стига да е тяхно, лично, невнушено, заслужава уважение и внимателен прочит. Нека да се видим в техните очи. Когато не са превърнати в говорители на чужди речи, когато не се намесват заради себечни интереси, младите хора са най-важните в нашия диспут. Дано повече млади колеги се заинтересуват от онова, за което спорим (впрочем, най-вече ЗАРАДИ тях спориим). Дано повече мнения чуем от тях. Ако научат, че социологията е "полипарадигмална и прочие", ще са НАУЧЕНИ, но дали ще станат СПОСОБНИ да бъдат социолози, сиреч да проумяват и заемат позиции по СОЦИАЛНИТЕ проблеми?"

    " 340. анонимен - И я грабва истерията
    12:15

    Някои от студентите по социология се тревожат, че имало крамоли в катедрата им. И се питат защо станало така. Та нали там доскоро царяли мир и спокойствие? Всъщност, може би още не са си дали сметка, че доц. Серафимова е формален лидер, но без да е личностен и научен лидер на катедрата. Тя е способна да ръководи катедрата само при липсата на проблеми. Когата се случи проблем, тогава тя рухва, защото няма интелектуалният потенциал да защити аргументирани каквато и да е позиция. И намира изход в аргумента "не е в правомощията на катедрата". Има ли различни мнения, тогава за нея това е неразрешим проблем. И я грабва истерията."

    ОтговорИзтриване
  35. Здравейте! Аз съм студентка по социология в ЮЗУ и искам да изкажа мнението си по въпроса. Като за начало искам да кажа, че напълно заставам зад позицията на ас. Светла Енчева, защото смятам че е напълно права. И аз също като нея искам да уча в университет чист от корупция и други незаконни практики (в това число и нелегитимни преподаватели). Напоследък се наслушах на какво ли не и това ми създаде впечатление, че най-кадърните преподаватели са и най-неразбрани. Аз лично дълбоко уважавам ас. Енчева, защото за мен тя е невероятен преподавател, с невероятно различно мислене. Писала ми е слаби оценки, но знам, че е била права. Тя е човекът, от когото приемам критика, защото е винаги основателна. И ако се стигне до там, че трябва да бъде отстранена от катедрата, от това ще загубят само студентите, защото губят един наистина съвестен и добър в работата си преподавател. Ас. Енчева ще си намери друга работа, защото никой не може да й вземе това, което е в главата й, но ние студентите едва ли ще намерим друг такъв преподавател!
    По повод това, че някои хора от катедрата се изказаха ..."няма незаменими хора..." Е, аз мисля, че в случая тя е незаменима. Тя, както и ас. Марио Маринов, Доц. Б. Димитрова, както и ас. Стойкова - може би единствените хора в катедра социология, на които им пука какво ще научат студентите.
    Интересно ми е, защо всеки се захваща със преподавателите, които си вършат съвестно работата, а не се търси сметка на тези от тях, които не влизат дори в часовете или пък застават пред аудитория от 40 човека студенти и им казват колко са зле и колко са апатични и как не им се идвало на работа, като знаят че имат с въпросния курс?! Никой не го засяга това, обаче когато някои дръзне да каже истината такава, каквато е, всички, на които това е неугодно го нападат.

    ОтговорИзтриване
  36. Млади колеги, като чета блога на Светла Енчева, разбирам, че някои от вас се колебаят и не разбират какво става в катедрата по социология. Разбирам ви, не е лесно. Предлагам ви нещо по-надеждно от четенето по блоговете като начин да си съставите собствено мнение. Поискайте от ръководителя на катедрата аудиозаписите от последните три заседания на катедрата. И чуйте със собствените си уши кой какво казва. Ще чуете много интересни неща. Дали обаче доц. Серафимова ще ви допусне до аудиозаписите? Съмнявам се, защото от тях ще лъсне истинската й "толерантност" към другояче мислещите. Например, ще чуете как заплашва с шамари (да, в прекия, без преносен смисъл). И други интересни неща ще научите от тези записи. А ако не бъдете допуснати до тях, със самото това също ще разберете кой кой е в този дебат. И кой се страхува от истината.

    ОтговорИзтриване
  37. Светла,

    Поздравления! Всеки би бил щастлив да има такава подкрепа от студентите (като Pasiflora) и колегите си, както теб. Очевидно си си точно на мястото!

    Успех и за в бъдеще!

    Андрей
    http://andrewnedelchevnews.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  38. Капитанов,

    До нови срещи... И мислете със собствената си глава.

    Кабакчиев,

    Вие ме разкрихте, аз наистина съм на 25... дори на 23... а защо не на 18...

    И питам аз, какво тук значи някаква си биология?

    Важен е духът, нали?

    Значи, „Серафимова я е хванала истерията”, „мрази всички”, и т.н.

    Мисля, че всеки един студент може да прецени лично доколко Мария Серафимова е човек, воден от омраза, колко често е изпадала в истерия и доколко й липсва интелектуален потенциал.

    Студенти, преценявайте сами тези неща!

    Въз основа на фактите и собствените си наблюдения.

    Не се оставяйте на разни Дошковци, Светли Енчеви и Азимовци да мислят вместо вас и да ви смилат информацията.

    Мислете сами!

    Мисълта е независимост!

    Самите тези изказвания по адрес на Серафимова са истерични и са пропаганда в полза на домогващите се за власт мулташки подлоги.

    Мислете сами!

    Прав ли съм или си фантазирам?

    Искам моментално да се включи Борянчето и да рапортува откъде е взела парите за Алфа Рисърч.

    Лично!

    А най-добре да го извърши в следващото занятие, което води: лично, публично, отговорно, документирано, пред достатъчен брой студенти...

    Простичко да посочи откъде е взела пари за Алфа Рисърч и да го докаже... дела и документи...

    Мисля, че моят малък простичък въпрос вече ще се върти в главата на всеки студент, с когото Боряна Димитрова има съприкосновение.

    Моят елементарен въпрос:

    Откъде взе парите, Борянче?

    И без да се криеш повече зад жертвени папагали.

    Лично ти излез и официално, публично заяви и обясни:

    Откъде взе парите?

    И как?

    Да те видим колко ти е чиста работата и с кои очи ще ми се бориш тука за справедливост.

    Ако Боряна Димитрова продължава да мълчи, призовавам студентите да търсят отговор на този въпрос със същата страст, с която ще искат да разберат и какви ги е вършил Воденичаров.

    Те трябва да знаят.

    Но дали ще узнаят – зависи само от тях.

    Скъпи студенти, от вас зависи дали ще ви лъжат или не. Това, че ви лъжат отляво, не означава, че не ви лъжат и от дясно.

    А ако ви лъжат отвсякъде, то доста хора просто трябва да си ходят.

    Властта е във вас, скъпи студенти...

    Питайте Боряна Димитрова:

    ОТКЪДЕ ВЗЕ ПАРИТЕ?!

    И следете всяка дума, всяко трепване, всяка мимика, докато се опитва да ви отговори.

    Гледайте я в очите, и да видим дали те ще ви убедят в истината.

    Като сме почнали да чистим, да разчистим хубаво!

    Цялата истина... и само истината... която ще ни направи свободни!

    Драги студенти,

    Живеем в страна, която все още не е наистина свободна и чиста...

    Но може и трябва да бъде!

    Това зависи само от вас, младите хора, властта е във вашите ръце!

    Властта да задавате правилните въпроси на правилните хора... да изисквате отговор... и да търсите отговорност!

    Вън Воденичаров и вън Боряна Димитрова и всичките жалки кресльовци и „антикомунисти” около тях.

    Време е цялата тази комунистическа гнилоч да се отмие!

    Властта е Ваша, млади българи...

    Използвайте я!...

    ОтговорИзтриване
  39. трудно, трудно си отива комунизма от прашасалите университетски глави

    евала, светла, че се бориш и знаеш за какво живееш. ако не стане в Благоевград - има НБУ

    ОтговорИзтриване
  40. Светла Енчева каза...

    "Към Красимир Кабакчиев. [...] За тяхно щастие, те [студентите] са доста далече от комунистическите контексти. Не знаят какво е Държавна сигурност, как се съсипват човешки съдби. Като социолог ми се ще да знаят, но като човек си казвам - късметлии са. Но дано да имат сетивата за това - какво означава да си предател..."

    Имам леко несъгласие с някои аспекти на това съобщение. Първо, както разбирам, тук се обсъждат преди всичко студенти по социология. Ако те – студентите по СОЦИОЛОГИЯ, уважаема Светла, както казвате, са "доста далеч от комунистическите контексти", това в някакъв смисъл не е хубаво! Ясно, Вие имате предвид, че те не са живели в този период – и са късметлии. Но същевременно студентите днес трябва да бъдат АБСОЛЮТНО НАЯСНО с "комунистическите контексти"! Това е близката история и те са ПОВЕЧЕ ОТ ДЛЪЖНИ да я познават ПЕРФЕКТНО! Обратното би говорило много лошо за тях самите (че не са се научили), а оттам отчасти и за преподавателите (ако не са ги учили добре точно какво е комунизъм)! А отделно е съвсем ясно, че комунизмът е нещо много сложно, като генезис - още повече, и не може лесно да се разбере и осмисли!

    Второто ми леко несъгласие е във връзка с понятия като "предател" и "предателство". Предателството, когато е в общественото пространството, е преди всичко характерно за МАФИЯТА. Руснакът Юхновски, който си позволи да узурпира поста председател на Българската академия на науките четири мандата, но накрая му се наложи да сдаде поста, твърде безславно (благодарение на гражданското общество – и аз лично имам принос за отстраняването му), заяви: "подавам оставка заради "клеветническата кампания срещу [мен] и заради "безпримерното предателство" на "шепа хора" от БАН."

    Наложи се на Юхновски да му се обяснява (pueron. org/ pueron/ forum/ topic. asp?TOPIC_ ID=10077 – махни шпациите), че: "употребата на думи от типа "предателство" не може да бъде в речника на един председател на БАН! Тя е характерна за мафиоти! [...] няма, и не може да има, задължение на служебни лица в БАН да са му "верни"! Банбаши обаче вероятно има право да говори за предателство, като се има предвид какво представлява (представляваше) геронто-комуно-ченгесарската групировка, издигаща го и избираща го, накрая дори в епохално грубо нарушение на закона!".

    Предателства могат да се обсъждат в личните отношения, интимните и т.н. Но когато става дума за официални отношения в една образователна институция, те се основават на СПАЗВАНЕТО НА ЗАКОНА! Не и на задължения за "персонална лоялност", "въздържане от предателство" и др.под.!

    Уважаема Светла, учете ПОВЕЧЕ студентите на това, какво точно е комунизъм! Това е Ваше ГОЛЯМО ЗАДЪЛЖЕНИЕ - и формално, и най-вече морално! Наистина, Вие самата малко сте живяла през комунизма - но все пак за разлика от тях сте го видяла!

    Поздравления отново за достойната позиция! И успех!

    Кабакчиев

    P.S. Азимов не бил 25-годишен. Добре. Но другото, което казах - че изобщо не се аргументира, остава. Да доуточня. Нямам нищо против да ми се каже, че съм "лъснал толкова лесно" и дори да бъда наречен "глупак". Но когато се каже, че някой е "лъснал толкова лесно" или бъде наречен "глупак", трябва да се обясни ЗАЩО! Иначе - налице е пълен примитивизъм, който няма нищо общо с академизма. В академичните среди е прието да се осъществява НЕЗАБАВНА АРГУМЕНТАЦИЯ на всичко казано. Не знам как Азимов ще аргументира упреците си - че Енчева и Дошков "ламтят за власт" и т.н. К.К.

    ОтговорИзтриване
  41. НБУ - друго едно китно средище на "антикомунисти" и номенклатурни подлоги.

    За съжаление само Господ и Биологията може да ви изчистят истински, мили мои пролетарски труженици... ако не искаме нещата да стигнат до кръвопролития.

    А ние не искаме... спокойно...

    Българският управленски, бизнес и образователен "елит" е в огромната си част комунистически дериват. Комунисти, комсомолци, пионери, дечица, внучета... окупирали са баницата плътно. Барабар с късметите.

    Това е цената на нежната "революция"...

    Ще си ги търпиме червените още дъъълго.

    Но може би ние, буржоазните хъшове-фантасти не сме толкова беззъби...

    Може би не всичко е избито и погубено по лагерите...

    Може би има и други пари, и други лобита... мдаа, текат интересни процеси.

    ...

    А иначе - не се плашете вий за Светла, и тя има да оре нивята, да оре.... с усмивка на уста.

    Който си има - оре.

    Който си няма - отваря социологически агенции.

    И тя Светлето е едно объркано буржоазно пиле шарено... ама какво да правиш, примамливо е да се сношиш със силните на деня!

    Лесно е...

    Нека оре Светлето... Животът е песен!

    ...

    Господ и Биологията...

    Жалко за няколко поколения българи...дано вече да сме я поизплатили та лоша карма, дето си я носим...

    Амин.

    ОтговорИзтриване
  42. Пак вземам думата, по морално задължение.

    Получих току-що имейл, в който пише , че Димитрова категорично НЕ Е започнала бизнеса си (социологическата агенция) с пари на Мултигруп!

    Аз не знам дали това е така - нито как е.

    Но, г-н Азимов!

    Ако попитате г-н Дошков - когото Вие подценявате, но който е, както разбирам, освен езиковед, и с университетско образование по право - той ще Ви каже, че, например, ако се наложи да се явите в съда с подобно твърдение, на Вас ще се наложи да го доказвате! А не на ответната страна! Така че, пак си позволявам да Ви препоръчам: мислете повече, преди да удряте ядовито по клавиатурата!

    В очакване на конкретен отговор с уточнение относно твърдението/предположението Ви за парите на Мултигруп,

    Кабакчиев

    ОтговорИзтриване
  43. Е щом пише нещо в някакъв емайл, това вече си е сериозно доказателство.

    Кабакчиев, аз може и да съм 25-годишен (по дух), но ти определено разсъждаваш като 12-годишен.

    Иначе виждам, че ти е интересна темата и ако има и капка истинска гражданска съвест у теб, ще се позаинтересуваш и ти повече - до проясняване на въпроса.

    Няма нужда да я съдим Борянчето, студентските умове и погледите на младите българи ще я съдят...

    Да се оправдава пред тях!

    Пък да видим дали ще й повярват!

    А дори и да се стигне до съд, то голямо съдене ще падне... една справедливост неземна направо ни чака...

    Всички знаем в какво състояние е българската съдебна система, а особено в случая с Борянчето, с тоя мулташки гръб дето го има.

    И да, аз не удрям по клавиатурата. Не ми се налага щото съм с чиста съвест (макар и анонимен).

    Само че некои други тепърва има да изпочупят много клавиатури, а и други неща.

    Воденичаров е аут!

    Димитрова да се готви за операция "Коприна".

    Гражданите гледат.

    Младите гледат.

    Всичко ще излезе на яве.

    Ще си платите с лихвите за червения пир дето си го устройвате последните 20+40 години.

    Харесал съм си една групичка видни червени дейци... и албертчо и него ще му отделим внимание... тая балалайка изхитряла... всеки по реда си... ще помогнем с каквото можем...

    България ще остане.

    ОтговорИзтриване
  44. Г-н Азимов, защо трябва да ме интересува кой с какви пари какво правил, точно в тези дебати няма никаква връзка на никой не му пука, защото това няма връзка с университета агенцията на доц.Димитрова както Вие сам казахте е основана по време, когато тя не е преподавала, така че тези пари дали ги е взела от Мултигруп или ги е наследила от чичо си няма значение, щеше да има ако ги е взела от подкупи както част от преподавателите в ЮЗУ правят. Това в случая не ни вълнува въобще или поне мен. Въпреки това след като имате наглостта да задавате въпроси бих искала да аргументирате твърдението си.

    ОтговорИзтриване
  45. Налага се да добавя нещо по първия си коментар едно разяснение тъй като ми бяха отправени някои въпроси, от хора, които уважавам и които са се почувствали засегнати. Коментара ми за това, че ас.Енчева е преподавателя, който е изрекъл някои от нещата с истинските им имена е по повод само и единствено отвореното й писмо, не засяга по никакъв начин това, което ни се преподава и не казвам, в никакъв случай, че само ас.Енчева и доц.Димитрова ни ПРЕПОДАВАТ истината както ми беше зададен въпроса. Съжалявам, ако се е получило двусмислие, било е неволно. Уважавам всичките си преподаватели и не ги деля по никакъв начин.

    ОтговорИзтриване
  46. Милена Иванова,

    Ми явно не Ви интересува.

    Защо ли пък трябва да Ви интересува каквото и да е?!

    Нима сте съзнателен човек? Или пък гражданка на тази държава? Демократично настроена личност, може би?

    Явно не - Вас не Ви интересува какви лъжи се опитват да Ви пробутат, не Ви интересува коя мулташка подлога ще ви "обучава" и ще ви решава съдбата, изобщо нищо не Ви интересува!

    Вие просто си блеете кротко и похрупвате това, което Ви отпуснат.

    Овчи комфорт.

    Е, затва сме на тоя хал в България, защото всички сме :

    "Мен кво ми пука?"

    Всеки, които претендира за публична значимост и роля, трябва или да е чист или бързо бързо да бяга някъде на Бахамите.

    Димитрова да докаже, че е чиста или да изчезва - със сигурност са й останали достатъчно мулти-пачки за луксозно битуване някъде другаде.

    За момента тя няма право на публично пресъствие, камо ли да търси сметка на някой.

    А на всички които казват "Мен кво ми пука?".

    Еми докато разсъждавате като овце, ще ви мачкат до дупка.

    ОтговорИзтриване
  47. Г-н Азимов,

    Естествено, че един имейл не е доказателство, както не е доказателство и Вашето твърдение/предположение. Все пак, когато някой започне кампания за разобличаване на една социологическа агенция като платена от Мултигруп, трябва да има уважение към аудиторията и поне малко самоуважение, за да обясни откъде има информация - или поне на какво базира предположението си. Вие изписахте десетки изречения по темата, а не приведохте нито един факт и нито един аргумент в полза на тезата/предположението, че парите на социологическата агенция на Боряна Димитрова са от Мултигруп. Това прави Вашето изказване несериозно, повърхностно и, направо казано, достойно за улицата, не за академичен форум.

    Прочетох току-що и последното ви изказване, и направо ме напуши смях: "Димитрова да докаже, че е чиста или да изчезва". Това е дори под равнището на улицата. На това Ваше равнище подхожда призивът, който аз отправям: "Азимов да докаже, че или сестра му не е курва, или че няма сестра, или да изчезва!"

    Смях голям! И всички са маскари, нали Азимов!

    Кабакчиев

    ОтговорИзтриване
  48. Търпение, Кабакчиев, търпение...

    Иначе смехът е здраве.

    Сестра ми наистина е курва. И то от класа!

    ОтговорИзтриване
  49. Не ме познавате за да си позволявате коментари, в които сравнявате с животни (хората с елементарно възпитание не биха си го позволили). Казвам, че в тази тема това няма отношение, а Вие непрестанно го повтаряте, започнахте да се изтърквате измислете нещо ново. И все пак докажете твърденията си, никой не обича празните приказки.

    ОтговорИзтриване
  50. Днес ме провокираха да прочета блога на Светла Енчева, в интерес на истината очаквах да се сблъскам с много страшни неща, а то какво било малко истини, малко неистни и куп коментари правещи лошо впечатление.
    Интересното тук е, че някой май целенасочено наруши рамките на добрия тон още в началото, а това не беше Светла Енчева.
    Аз съм само един студент и немога да си позволя квалификации, за този и за онзи, изпити се купуват и се продават навсякъде, дипломи и курсови работи също, но малко хора си позволяват да говорят за това.
    Саша

    ОтговорИзтриване
  51. Пак много коментари са се събрали :-).

    Пасифлора, много благодаря за подкрепата и добрите думи! Аз не се виждам отстрани, но се радвам, че има студент, който вижда уникалното в преподавателите си, а не просто служители, които водят някакви часове.

    Относно коментарите от блога на Дошщов - съгласна съм! Защо да не се предоставят на студентите аудиозаписите от последните три катедрени заседания? Имам предложение това да стане в деня на социолога, на който ще иде реч за гражданско общество. Тъкмо на място!

    Анди, благодаря ти, както и за коментара в "Дневник"!

    Брус, благодаря ти! Нямам планове за НБУ засега, но човек никога не знае...

    Към Красимир Кабакчиев - уча студентите какво е комунизъм, но не това е важното сега, а ставащото в университета, факултета и катедрата.

    Милена, моля Ви, не се занимавайте с анонимни ченгета. Аз съм тук с името си и нося отговорност за всяка своя дума, включително и пред съда, ако се наложи. Те - не. Могат да бълват всякакви компромати напълно безнаказано. Просто не им обръщайте внимание.

    Саша, много Ви благодаря! Потвърждавате мнението ми за вас като за зрял човек, който винаги мисли самостоятелно и не позволява нищо да му влияе. Дори аз не бих могла да Ви влияя. Значи за блога ми се говорят страхотии, а? Майтап :-). Но се радвам, че немалка част от студентите по социология мислят и могат сами да преценят.

    ОтговорИзтриване
  52. От всичко прочетено до тук, не стават ясни много неща, освен доказаните с документи факти. От там нататък имам усещането, че всички сме започнали да си говорим колкото да се намира с какво да се занимаваме докато няма какво да правим. Не упреквам никой, просто в голяма част от постовете се повтарят едни и същи изречениица с разместен словоред. И от време на време се каже нещо ново за да има за какво да се хване следващият. Градивността на разговора тук явно се е сринала. Когато публикувах първият си пост се надявах да чуем нещо истинско , нещо ново, нещо което да ни накара истински да се замислим, а не да задавеме стотици пъти подред един и същи въпрос както казва един TV професор като м.л.у.н. . Надявам се с това да провокирам някои пистел...а, тук не да дават акъл на другите да се замислят, а те да размърдат онова закърняло вещество на "горния етаж" и ако имат нещо за казване а го кажат, а не да пелтечат и да повтарят едо и също. Радвам се, че въпреки всичко се намират и доста свесни хора които дискутират наистина по проблема.
    P.S. Ас. Енчева, съжалявам, че не мога да кажа, че заставам плътно зад вас. Вие имате своите аргументи за всяко предприето от вас действие и ностите отговорностите за това. Моята болка е, че в катедратя явно "ври и кипи", сигурен съм, че за вас не е приятна работната атмосфера, както и с голяма болка и съжаление ви казвам, че не е никак добра и учебната атмосфера. Според мен по важно е как да се реши проблема в по-малката клетка на нашето общество(университета) и едва тогава да "лекуваме" големите.
    Отново благодаря за вниманието!
    Димитър Чолаков

    ОтговорИзтриване
  53. Отново от блога на Петър Дошков - http://petdoshkov.blog.bg/viewpost.php?id=168002

    " 342. анонимен - Да чуем аудиозаписите
    15:49

    Супер е идеята да чуем аудиозаписите. Мисля, че всички колеги ще го поискат. Да ги чуем преди деня на социолога. иначе ще си приказваме абстрактно, без полза."

    " 344. анонимен - Кралят ще лъсне гол
    17:16

    О, млади наивници, да не мислите, че Мария Серафимова ще ви допусне до аудиозаписите. Тя нито е наивна, нито пък не си дава ясна сметка какви биха били последствията за самата нея, ако направи прозрачен дебата. Как иначе ще декламира, че е много толерантна към студентите, като те ясно и недвусмислено ще чуят, че заплашва с шамари колегите си, които са нарушили спокойствието й. Бъдете сигурни, тя ще пази девствени ушите ви от изблиците на агресивност, които я обземат, щом почувства, че губи почва. Иначе сте абсолютно прави. No Допусне ли ви до аудиозаписите, кралят ще e гол."

    ОтговорИзтриване
  54. Здравейте Теодор, Тодор, Милена, Димитър, колеги от трети курс, колеги които четете, или един ден ще прочетете тези редове,
    Като човек от по-ранно поколение, не от това на ас. Енчева и не от вашето за жалост , аз рядко пребивавам в блоговете. Позициите си по въпросите, които днес обсъждаме, съм изразила публично, в открити писма до катедра Социология, до ФС на ПИФ, до Ректора на ЮЗУ. Ако искате да се запознаете, всички те могат да бъдат намерени или в блога на Светла Енчева, или в сайта с документи Hercules vs PIF. Така съм възпитана, така и смятам за редно - проблемите трябва да бъдат обсъждани и решавани по възможност първо в институциите, където те са възникнали.

    В това писмо ми се иска не да повтарям позициите си, а да поговорим по въпроси, които вие повдигате. През февруари, в единствения си пост в закрития вече блог на катедра Социология, писах, че има времена, в които Животът нахлува в Университетите и заема мястото на Учителя. В следващите месеци преживях много и трудни, и мъчителни дни, и удари от колеги, които познават всяка моя стъпка. Но не си позволих в нито един момент да говоря пред вас, нашите студенти, за вътрешните ни проблеми. Не го смятам за честно. Днес, когато вие сами сте стигнали до проблемите, смятам, че имам това право.

    За свободата и свободата на мнение
    Теодор, казваш, че ас. Енчева плюела по университета, че има безочливо отношение към него и се превръща в крадеца, който вика дръжте крадеца. Ти си умен човек, разсъждаващ, спри за малко и помисли. Можеше ли да кажеш тези думи по отношение на един преподавател, ако a priori не съществуваше равенството и свобода на мнение на всеки един от нас? Защо не допускаш за ас. Енчева, за доц. Димитрова и пр. правото на критика, което ти самият упражняваш? Смяташ ли, че ние нямаме право на аргументи и мнение за начина, по който се ръководи нашия факултет? Ще ти припомня Волтер – “Аз може да не съм съгласен с тебе, но бих дал всичко, за да имаш правото да го кажеш”. Различието не е само красив девиз на една катедра. Нека не се заклеймяваме взаимно, а да съпоставим аргументите и позициите си. Предвид всички факти, които са ни известни, аз лично си мисля, че има нещо гнило в една катедра и в един университет, които заплашват да се разправят с инакомислещите с “шамари”, “натиск” и “заплахи”.

    Както знаете, преподавам методически дисциплини. Често се измъчвам, че нямам възможност да говоря с вас по съществото на социалните проблеми, а само по технологията на изследването. Като човек, който стои и от другата страна на барикадата, като работодател, знам колко важно за бъдещата ви реализация е да научите “занаята” – професионалните стандарти за правене на изследване, за разчитане на таблици, за тълкуване на данни и пр и пр. И рядко си позволявам волността да прескачам в други територии. Но има едно нещо, на което много държа и което всячески се старая да обясня (не знам доколко съм успяла) – социологията, социологическото изследване е възможно само там, където има свобода, където има плурализъм, където има конкуренция. Не само защото в условията на монопол е абсурдно да питаш какво избираш – Тодор Живков, или Тодор Живков (други кандидати няма), Канал 1 или Канал 1 (други телевизии няма), а защото го няма човекът, който има свободата да се ползва от разсъдъка си и сам да избира. Свободата на избора не е красива фраза, стояща на горния рафт на библиотеката, която показваме на официални гости, а абсолютно необходимо условие за нашата професия, за общността от свободни граждани, в която единствено може да съществува социологията. Ако забраним едната страна в спора, т.е. ако забраним “да”-то или “не”-то в отговорите на въпросите, какво ще остане?

    Да, за мнозина бягството от свободата е някак си по-лесният избор. Има много нелицеприятни истини. Има много неща, които предпочитаме да не знаем, да запазим уюта, привидно добрите отношения, лустрото. Но това прави ли светът по-добър? Ще изчезне ли корупцията, беззаконието, несправедливостта, ако просто престанем да говорим за тях? Тези дни някой каза не по повод на нашия университет, а на “голямата политика”, че живеем в “преобърнат свят” – в него виновен е не онзи, който е подпалил пожара, а онзи, който е съобщил за него. Помислете си, искаме ли ние да живеем в такъв свят?

    За законността и почтеността
    Тодор казва, че не може да си обясни как преподавателите не са намерили общ език и позиция и се пита защо се стига да тези дрязги, “сеир”, “инат”, не можем ли да се разберем, вместо да се стига до подобни конфликти.

    Тук ще се съглася с мнението на ас. Енчева, да, най-добрият начин да се решат проблемите е, ако се постигне вътрешно съгласие. Проблемът в случая е , че не става дума за битов конфликт, за личностни дрязги и пр., а за принципен въпрос – трябва ли да се спазва законността или не? Давам си сметка, че при състоянието на правосъдието у нас този въпрос може да ви се стори колкото абсурден, толкова и смешен. Толкова хора не спазват закона, толкова неосъдени престъпници има, че ние ли се намерихме да се борим за законност? Така реагираха и колеги от катедрата – “има логика в доводите ти относно нелегитимността на декана, но защо ти, защо точно ние да се борим? Ние ли сме най-големите революционери, а вие нямате ли някакви долни подбуди и пр., и пр...” На това ще се опитам да отговоря кратко, въпреки че отговорът никак не е кратък.

    Първо, първото условие за почтеността, която всички писали в този блог признават, е спазването на законността. Как си почтен човек, ако не спазваш закона, ако фалшифицираш документи, ако уволняваш непослушните?

    Второ, законът, е еднакъв и за добрите, и за лошите. Максим Ставийски също е прекрасен фигурист и много е направил за имиджа на България, но мисля си, той е равен пред закона, както и всички останали. Същото се отнася и за декана на ПИФ. Не защото пречи лично на мене, на ас. Енчева, или на някой друг, а защото с какво право ще искаме от всичко останали да изпълняват задълженията си, да взимат изпитите си, и пр и пр., ако самият декан не спазва законността?
    И нещо лично, в тази връзка, но ще си позволя да го кажа. Преди година си отиде млад човек, на вашата възраст, заради неспазването от някой друг на същите тези уж дребни и абстрактни прояви на законности. Добри лекари, добра национална болница, но някой някъде не заредил медицинския шкаф с необходимия антидот за упойката. И ..... така и не се събуди. Не е лекарска грешка, не е некадърност, просто неспазване на правилата, които много често мислим за абстрактни.... На годините, на които съм, знам, че няма малко и голямо нарушение на закона. Малките беззакония водят до разбит, или загубен човешки живот. Не винаги “другите” са виновни. Виновни сме всички ние, които позволяваме и толерираме това да се случи.

    И трето, както вие, студентите, така и ние, преподавателите имаме прерогативи да говорим и оценяваме дейността на факултета, декана и университета, защото ние правим университета.Университетът е публична институция, той получава пари от нашите данъци, от вашите такси, от парите на вашите родители. В момента, в който престанем да се интересуваме, всичко е възможно – могат да се затръшват врати, могат да се уреждат изпити, може да се унижава човешкото достойнство. Мъчно ми е за това, за което пише Димитър – не се страхува да пише с името си, но не вярва нещо да се промени. В ЮЗУ има прекрасни студенти и преподаватели, но и много неща, които не бихме искали да съществуват. Те са онези, които рушат имиджа на университета, а не хората, които се осмелиха да говорят за тях. Промяната не е лесна, даже никак. Нито сега и тук, в университета, нито в бъдеще, в живота ви.

    Скъпи колеги от трети курс, на катедреното заседание бяха прочетени анонимните писма срещу блога на Светла Енчева, а само беше споменато, че ще има разговор с вас, защото “има писани разни неща”. Признавам си, че притежавам много по-голяма сила да устоявам позициите си относно проблемите в ЮЗУ, да устоявам на злобните подмятания на анонимни писачи относно Алфа Рисърч (нека всеки от вас, който иска, да дойде и да види как работим там), но не и заради мене да пострадат хора, които направиха толкова интелигентен, точен, силен, (с много малко грешки ) въпросник и които работят със скорост далеч над очакванията ми. Надявам се искрено “промененото отношение”, “хлопването на врати” и пр. да са временно състояние и емоцията да отмине. Вероятно от казуса с лицето Г.Г. от С.С., което без да се обърне към никого от нас, писа донос срещу курса, ще научите повече, отколкото от много други часове. Колегите от горните курсове имаха щастието да работят по проблемите, които ги вълнуват, без някой да упражнява натиск върху тях, без някой да промени отношението си към тях.

    Атмосферата, която сега съществува в ЮЗУ, не е нормална. Но аз съм сигурна, че благодарение на усилията ни да разговаряме, да търсим аргументите и да отстояваме почтеността, тя много скоро няма да е същата.


    С уважение,
    Боряна Димитрова

    ОтговорИзтриване
  55. Димитър, за мен не е никакъв проблем, ако не ме подкрепяте изцяло. Достатъчно е, че мислите самостоятелно, поради което винаги много съм Ви уважавала и ще продължавам да Ви уважавам. Ако ми кажете на какви въпроси искате да отговоря, с удоволствие ще го направя. Нямам какво да крия. Но Ви уверявам, че точно с решение на проблемите в "малката клетка" (университета) съм се захванала и не мисля, че каузата е обречена на неуспех.

    Боряна, не бих могла да го кажа по-добре от теб! Само едно име си пропуснала - Саша. Но сигурно си написала коментара си, преди да видиш нейния.

    ОтговорИзтриване
  56. Очаквайте оригинален запис относно "шамарите" в най-скоро време. Въпрос на технически подробности. Съответното изказване съм направила аз и не искам да бъде отнесено към никой от колегите ми.
    Определено не съм съгласна, че в катедрата се упражнява "натиск" и "заплахи"...
    Впрочем авторите на основните обвинения към катедра "Социология" също притежават аудиозаписи на катедрените заседания.
    Съчувствам на нашите студенти, които са в доста затруднена ситуация. Бих искала да им кажа, че не са задължени да вземат отношение, нито да се притесняват ако проявят такова.
    Благодаря на Теодор и Тодор - бъдете спокойни катедрата ще се справи, ние не сме се събрали да се обичаме, а за да работим. А, че катедрата работи се вижда с просто око, ако Ви е интересно може да надникнете тук там по сайтовете.
    Странно ми е, че никой друг от пишещите по Блоговете преподаватели включва студентите си. Само по себе си това е показателно. Студентите могат да бъдат свободни сами да преценят как, кога и къде да се чувстват свободни.
    Мария Серафимова

    ОтговорИзтриване
  57. Прекрасно, че ще предоставите записите, доц. Серафимова. Държа обаче да отбележа, че лично аз не притежавам никакъв запис. На второто заседание на катедрата стана дума, че записът от първото е с парола. Да разбирам ли, че вече няма пароли и записите са достъпни при Радослава Кирова? Ако да, ще се радвам да се снабдя с тях в най-скоро време! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  58. Записите отдавна са в катедрата, при Радослава са направените от нея протоколи. Пълните записи никога и нито един не е бил с парола, но както винаги и този път не си разбрала добре.
    Записи - на теб, защо ти са - ти си присъствала, записите са необходими на тези, които не са присъствали, а освен това беше предоставен и протокол в хартиен вариант с който ти се запозна и свери внимателно на нужните места.
    Що се отнася до професионалните ни отношения те са перфектни, поправям едно мое заявление, то беше грешка - по всички служебни въпроси можеш и бих искала да се обръщаш пряко към мен.
    Утре съм на твое разположение.
    Мария Серафимова

    ОтговорИзтриване
  59. Навремето се учудвах на способността на Жан Виденов да говори десетки минути без прекъсване. Без да каже нито нещо съществено, нито пък - нещо по конкретните въпроси, които му се задават.

    Виждаме, че Боряна Димитрова е една вярна последователка на Жан Виденов в това му изкуство, както и в много други неща.

    Тя словоохотливо отказва да отговори на моя тъй елементарен въпрос:

    Откъде взе парите, за да основеш "Алфа Рисърч"?

    ...

    Няма да се учудя ако получа още един отговор в размер от 12 страници бла-бла-бла-бла, в който не се прави друго, освен да се отклонява вниманието на горките студенти с тежки, тежки термини и "красиви думи".

    Парите, Борянке?!

    Паричките?

    Откъде дойдоха пачките, мило?

    ...

    А иначе Борянката е известна и със склонността си да танцува в ръжта с най-различни буби, социологически и други.

    Колекцията и от използваеми буби е наистина впечатляваща.

    Може би трябва да си намери някоя по-властна буба, че да я отърве от така стеклата се ситуация.

    Борянче, ако ми извършиш някои... социологически... услуги..., може би дори и аз ще те оставя на мира.

    ОтговорИзтриване
  60. Съжалявам, доцент Серафимова, че, както винаги, отново не съм разбрала. Разпечатката от първия запис, впрочем, само ми беше показана на катедра, иначе я нямам. Както и да е - радвам се, че ще се снабдя със записите и разпечатката. Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
  61. За това дали ти трябва да получиш записите, катедрата трябва да разреши, иначе за протоколите още тогава беше казано, че всеки може да ги види и ползва, и в краткия и в дългия им вариат за информация. Аз мога да ти предоставя само този отрязък с шамарите, защото е мое изказване и аз мога да решавам какво мога да правя с него
    Мария Серафимова

    ОтговорИзтриване
  62. Аха! С което стана ясно, че всъщност записите не са ни на разположение и няма да бъдат, освен отрязъкът с шамарите. Дано не дойде при мен прекалено "нарязан". Благодаря за уточнението, доц. Серафимова!

    ОтговорИзтриване
  63. Асистент Енчева, възхищавам ви се на смелостта да изразите гласно мнението си, без да се страхувате от последствията. Защото ние, студентите, когато изразим по този начин мнението си, след това биваме нападани от разни недорасли "преподавателки", които идват в часовете и започват да ни критикуват, да ни нападат и да ни обиждат. Именно такива хора са тези, които си позволяват волностти, без да се страхуват от някакви последствия. Стоят под закрилата на някои личности от катедрата, навсякъде се мъкнат с тях и се мислят за голямата работа. Демонстрират поведение по-скоро присъщо на учителките от началните училища. Жалко е! Жалко е за хора като вас, ас. Енчева, защото в един момент се оказвате потърпевши и цялата помия се изсипва върху вас, а онези фльорци, които са се абонирали за вечна закрила от някои от катедрата си продължават смело напред с глупостите и от цялата работа най-ощетени са можещите - и ваши колеги и студенти.

    ОтговорИзтриване
  64. Отново не разбираш, или се правиш, че не разбираш - за да предоставя именно на теб записите ми трябва решение на катедрата, а иначе на всеки друг, както съм обявила и на студентите, мога да ги предоставя да ги чуе, но не и да ги използва по начина по който ти използваш информацията, която представяш в твоя Блог.
    Мария Серафимова

    ОтговорИзтриване
  65. Интересна анонимна гледна точка изрази анонимния колега. Благодаря Ви, всяко мнение е полезно за формиране на цялостна представа.

    Мария Серафимова

    ОтговорИзтриване
  66. "Когато закона е далече, "юмрука" е близо"
    Перефразирана корейска поговорка

    ОтговорИзтриване
  67. "Когато акълът е малко, повтаряме едни и същи неща".

    Не-перефразирана ескимоска поговорка.

    ОтговорИзтриване
  68. Към анонимния колега. Съжалявам, че Ви се случва всичко това. Бих окуражила всекиго да излезе от анонимност, но разбирам студентската позиция. Това, което ми казахте - че бивате нападани и обиждани - не го знаех. Съжалявам. Ако казаното от Вас е вярно, имате пълно право да се борите за правата си. Ала не мога да Ви гарантирам, че в това няма риск.

    Към доц. Серафимова. Значи, трябва да изчакам следващото катедрено заседание, за да се сдобия със заветния отрязък, тъй като няма санкция на катедрата. А иначе "всеки друг" може да ги чуе. Интересно положение. Ще се консултирам с юрист. Дори имам идея с кого.

    Знам, че съм глупавичка и не Ви разбирам, доц. Серафимова, но и студенти двойкаджии могат да забележат колко пъти си подменихте тезата в днешните си коментари. Дано накрая от записа да не остане само словосъчетанието "два шамара", което би могло да бъде използвано във всякакъв контекст. Ще съм благодарна да оставите и това как ще вземете такси и ще дойдете у нас.

    ОтговорИзтриване
  69. П.п. Май не се изразих ясно - имах предвид, че се надявам да оставите в отрязъка с шамарите заплахата как можете да вземете такси и да дойдете у нас.

    ОтговорИзтриване
  70. Силвия.
    Не мога да повярвам на очите си. Колко много са се променили нещата и то само за една две години
    Не мога да повярвам, че асистент може да разговаря по толкова нагъл и предизвикателен начин на ръководителя на катедрата си. Това не е демокрация, а слободия
    При това асистент, който както се разбра, десетина години не е израстнал и все тъпче на едно и също място, макар и да е незаконно повишен от ръководителя на катедрата си в по-висока степен на асистентстване. За какъв преподавател се смята Енчева- тя е все още асистент. При това няма нищо общо със социологията. Тя, доколкото знаем не е социолог, а философ. Тя никога не е завършвала социология, нито има някаква значима разработка по социология.Това не и пречи обаче да иска от студентите да разработват курсови работи по социология и да им ги признама за получаване на подпис. За какво ли и трябват след като дори преподавателите от катедрата не си позволяват да искат от студентите си да разработват социологически курсови работи. Може би за да ги представя след време като нейно творение
    Но да се смята за преподавател а не за асистент, според мен е прекалено. И да кани от свое име външни лица на различни форуми не е форма на свободомислие, а на нахалство.
    Колко много и е дала катедрата, макар и нарушавайки някои правила, и кк почти нищо тя не е дала за развитието на катедрата. Жалко че съществуват такива използвачи и готованковци /не искам да използвам по-груба дума, въпреки че заслужава/

    ОтговорИзтриване
  71. Целият отрязък ще бъде пуснат, макар че ти вече развали изненадата, исках подобно на тебе да пиша, очаквайте, очаквайте, ама да видите какво следва... А ти ме издаде, макар че това за таксито съвсем не е най-интересното - шамарите, шамарите - те са в центъра на вниманието, но естествено ще пусна малко преди и малко след тях, и драга, разбери веднъж завинаги - не съм направила нищо от което да се страхувам, или да искам да скрия.
    В момента нарушавам съветите на моите колеги, да не се включвам, но мисля, че не мога да остана безучастна, пък и толкова се забавлявам.
    Знаеш ли искрено се надявам, някога да разбереш за какво наистина става дума,а може би ти го разбираш и точно това си целяла, и все пак...

    Мария Серафимова

    ОтговорИзтриване
  72. Очаквам с нетърпение консултацията с един юрист, който и на мен ми идва на ум, толкова е прозорлив, начетен, възпитан, информиран, че просто няма как да не намери най-правилното решение.

    А утре в мое присъствие можеш да си слушаш всичките записи. Аз ги слушах с удоволствие, докато си миех прозорците преди Цветница,нали знаеш в къщи има много и големи прозорци. Но ти нали не обичаш празниците - нито Коледа, нито Великден, аз пък много ги обичам, но хората са различни и слава богу...
    Мислех си, че ги искаш тази записи във вид удобен за пускане в ГДА, а иначе за информация - моля, нищо против.
    Мария Серафимова

    ОтговорИзтриване
  73. Не мога да повярвам, че макар и в наглостта си Енчева си признава, че е глупава
    "Знам, че съм глупавичка и не Ви разбирам, доц. Серафимова",
    Явно глупостта и хамелеонщината им е наследствена черта. Вече знаете коя е сестра и от собствения и блог , а сега виждате и нея. Днеска е с тези и ще се възползва от всичко, което може да измъкне, утре е с други.
    Боже опази да общуваш с такъв човек!

    ОтговорИзтриване
  74. Правилно са ви посъветвали доц. Серафимова да не се занимавате с писания в нейното пространство - аз реших да се включа, но няма смисъл - излишно губене на време е. Само и придаваме значимост. По добре е да спрем- аз спирам

    ОтговорИзтриване
  75. Добре и аз спирам...
    само ще пусна записчето по-късно - за радост на всички...
    Мария Серафимова

    ОтговорИзтриване
  76. Благодаря, доц. Серафимова, но имам идеи за по-смислено прекарване на времето в ЮЗУ, през което не преподавам, от слушане на откъси от записи на заседания, които и без това си спомням.

    Силвия, Силвия... това, което казвате, че преподавателите ви (явно с изключение на мен) не изискват от вас да пишете социологически разработки, давате ли си сметка колко е притеснително? За вас подобно отношение към образованието е норма, а това е страшно.

    Другите Ви обвинения са още по-смешни. Я кажете - колко са преподавателите от катедрата, които са завършили социология? Със сигурност мога да твърдя, че доц. Кьосев, доц. Дулов, гл. ас. Цветков, ас. Велева също не са завършили социология. Но не е само образованието, което прави от някого социолог. Аз съм се самообразовала по социология (като изключим, че съм карала един курс по социология в като студентка и още два, които не съм записвала - просто от интерес) и не съжалявам, че знанията ми са резултат от лична мотивация, а не съм се мъкнала с години по течението си и не съм упреквала преподавателите си, че ме карат да правя социология, как не ги е срам. Станала съм социолог не защото това са ме приели, а защото съм стигнала до извода, че от социологията има смисъл.

    А дали аз имам значими социологически разработки можете да съдите само ако сте прочели какво съм писала. И, разбира се, ако имате критерий за социология (а от думите Ви излиза, че по време на образованието Ви сте пощадена от изграждането на такъв). Също така, подозрението Ви, че използвам курсови работи на студенти, подлежи на доказване. Мога да Ви предоставя всичко, което съм писала, на български и английски, за да прецените използвала ли съм примерно Вашия или на Ваш колега труд.

    Но и Вие разбирате, че проблемът не е в това, нали? Проблемът е доколко в ЮЗУ има респект към разбирането, че законите са, за да се спазват. Боряна Димитрова и аз казваме, че законите трябва да се спазват. Други колеги решават, че щом го казваме, значи сме срещу катедрата. Аз лично не виждам логиката, ама нейсе.

    Впрочем, Вашият проблем може и да не е бил този. Може би просто Ви боли - защо, аджеба, след като учите социология, някой си позволява да изисква от Вас да правите социология. И не Ви пука нито за социологията, а още по-малко за закона.

    ОтговорИзтриване
  77. от Човек с памет
    Анонимен, Неутрално

    Гледам и не вярвам на очите си. Очевидно е, че в дъното на тези скверни компромати са преподаватели от катедра "Социология" на ЮЗУ, защото компроматите са насочени към Боряна Димитрова и поради нея към Лазар Копринаров, както и към Светла Енчева. За Дечев, Дошков, Потеров и останалите такива мръсни компромати няма.
    Срамно е, че хора като Серафимова, Кьосев и Дулов могат да инспирират подобни мръсотии! Защо никой досега не казва какви са били ТЕ?
    Мария Серафимова я взеха по милост в списание "Ново време" - "научният орган" на Партията. Жеко Кьосев преподаваше научен комунизъм и работеше в Института за младежта към ЦК на Комсомола. Владимир Дулов е учил в Ленинград и после преподовал диалектически материализъм във Висшия музикално-педагогически институт в Пловдив.
    Но хайде да проявим човещина и разбиране.
    Мария Серафимова е с "буржоазно" потекло и никъде другаде не са искали да я вземат на работа. Винаги се е страхувала и е угаждала, може би поради това никога не е написала нито една собствена мисъл. В главата й просто няма такива. Жеко Кьосев, великият антикомунист, е продължил семейната традиция. А и толкова може, човекът. Кому хрумна, че Жеко Кьосев може да бъде социолог? Как се озова този човек в катедра по социология и дори в Специализирания научен съвет? Съмнявам се, че е прочел дори и едно класическо социологическо произведение през живота си! Дулов? Знаете ли на каква възраст Дулов защити дисертация? На 46! Неко га разберем -има хора, които узряват бавно. А може и да си е имал сериозни основания, човекът. Чел ли е лекции Владимир Дулов, преди да защити? Чел е, разбира се. Защо за едни може, а за други не?

    Оставете компроматите и погледнете себе си! Дано се засрамите поне малко!

    от студент по социология в ЮЗУ
    Анонимен, Гневно
    днес, 15:59
    75 Обиден или неуместен коментар? Не разбирам, защо досега никой не казва нищо за Добринка Пейчева? Може ли това изобщо да бъде преподавател? Добринка Пейчева нищо не преподава. Влиза в час и ни казва какво е яла и какво е готвила или че е карала колело или че ще ходи до тоалетната или че й дошъл мензисът и моли някоя от студенките да й услужи с тампон. Нищо не сме научили от нея. Това сме го казвали на всички преподаватели и те само обещават да вземат мерки, но година след година нищо не се променя. Писали сме и писма. На никой не му пука за мнението на нас студентите и какво образование получаваме. Не разбираме какво толкова имат срещу Енчева и Боряна Димитрова, а продължават да търпят Добринка Пейчева. Тя е срам за катедрата, а искаме катедра социология да има авторитет. Добринка Пейчева руши авторитета на катедрата, а не Енчева и Боряна Димитрова.


    от Мария Серафимова
    Анонимен, Гневно

    днес, 16:25
    76 Обиден или неуместен коментар? Наскоро гледах един документален филм, в който все още останалите живи разказваха какво са преживяли по затвори и лагери. Ужасите те представяха чрез пресъздаването на малки детайли, срещи и преживявания. Направи ми силно впечатление, че един от тях с кротък и спокоен тон, спомена, че не мрази онези, които са го мъчили, затвор като затвор, лагер като лагер. Дисциплина, работа, служба, занаят, времената са били такива.
    Учила съм доста за историческите, класически и модерни образци на демокрация, но българската има своя специфика – тя излъчва фалш и престореност, като че ли един повърхностен гланц покрива истинската същност на нещата, грозната и жестока действителност, за която никой не беше мислил, че може да се нарича демокрация.
    Що се отнася до компроматите.
    Определено съм възмутена от написаното за колегите ми - грозн, жалко и долнопробно.
    Не знам какво дава основание на паметливия твърди, че членове от катедра „Социология” са инспирирали компроматите за Боряна Димитрова, Лазар Копринаров и Светла Енчева. Той има правото да предполага, а не да твърди подобно нещо, но съм му благодарна, защото ми припомни едни времена, които е важно да се коментират.
    Да, работила съм 17 години в сп. „Ново време”, което надлежно съм отразила в CV-то, така любезно публикувано от Светла Енчева в нейния и катедрения Блог.
    Спомням си, че тогава в т.нар. комунистически времена в едно от най-комунистическите списания аз съм получавала примери за демократично и толерантно отношение.
    Спомням си само с добро за хората, с които съм работила тогава. Да, те знаеха за буржоазното ми потекло, но това не им попречи да се отнасят към мен по един демократичен начин. Между тях имаше широкоскроени хора. Те имаха 12 причини да не се държат така с мен, но не го направиха.
    Спомням си, че когато завърших с отличие университета, бях разпределена в Института по социология, заедно с други мои колеги.
    Спомням си…
    Да, винаги съм била свита и боязлива и имам своите основания, за някои от които научих едва сега, когато майка ми почина и отворих старинния й шкаф. Казват, че старите мебели и старите огледала пазели образите на отминалите времена.
    Страхът е като че ли основното, което е било определящо в моя житейски път. Като че ли досега съм се страхувала да отворя писмата, снимките и документите, мисля, че и майка ми не искаше да знам много … Права е била. Ако бях научила нещата за които разбирам сега, може би много по-трудно щях да преживея някои неща, а може би по-лесно?
    Имаше време, когато се ядосвах, казвах си какво пък толкова има там, и това минало, за което има само откъслечни представи, от изпуснати или подслушани думи, свързано с усещане за тайнственост, притеснение, дълбока тъга и спотаено чувство за страх.
    И сега, когато съм вече доста „пораснала” и моите студенти ме питат: в този тъжен свят какво Ви крепи, госпожо?
    Аз без да се замислям отговорих: моят калоферски дух ме крепи, моята родова памет е опората ми в този толкова сложен свят, в който съм принудена да живея.

    ОтговорИзтриване
  78. Доцент Серафимова, за мен всякакви спекулации кой какво е работил по комунистическо време, са излишни. Включително и това, което пише по отношение на Вас. Познавам Ви, знам историята около "Ново време", не бих си позволила да Ви упрекна, че не сте работили там, защото човек никога не знае как би постъпил в аналогична ситуация. Не си струва да се разстройвате.

    Що се отнася до автобиографията Ви, доколкото си спомняте, качих я на катедрения блог по Ваша молба и съм изтрила само домашния Ви адрес от нея. Ако сте забравили, мога да Ви препратя писмото Ви, в което изразявате желанието си да я кача на блога. Ако и когато пожелаете, веднага мога да я махна, това не представлява проблем за мен.

    ОтговорИзтриване
  79. Аз не съм разстроена, както и не искам да ми се изтрие Автобиографията. Пак не разбра - дадох я като доказателство, че в нея съм посочила къде съм работила.
    Твоята борба за законност и справедливост постави катедрата в много интересна ситуация. В това няма нищо лошо, явно е имало много неща за казване. Ще трябва да си обясняваме някои неща - чудесно, това го мога. Нали съм преподавател по социология, а и имам много години и много спомени зад гърба си. Май ще е най-добре да ги напиша, как мислиш?

    ОтговорИзтриване
  80. Пак забравих да се подпиша - Мария Серафимова се казвам

    ОтговорИзтриване
  81. Докато някои ги е страх да си отворят гардероба, други отварят социологически агенции...

    Бих искал да прочета подобно резюме на жизненият и професионален път на Боряна Димитрова.

    Нека авторът на резюмето да не забрави да добави и откъде е взела парите за да основе Алфа Рисърч - този тъй незначителен детайл.

    ...

    Паричките.

    ОтговорИзтриване
  82. До Мария Серафимова. Много прочувствено! Възмутена сте от това, което казах по адрес на колегите ви и особено по ваш адрес. Не знаете кой пише компроматите за Димитрова, Копринаров и Енчева. А защо не възразихте толкова прочувствено още когато те започнаха да се появяват преди два месеца, а като казах няколко прости истини за вас и колегите от вашия кръг веднага скочихте да обяснавате, че било долно и долнопробно и да разказвате за шкафа на майка си? Елементарни двойни стандарти.

    Интересни неща научавам от студентите ви за Добринка Пейчева. Ще ги потвърдите ли, или поради присъщата ви боязливост ще си замълчите?

    ОтговорИзтриване
  83. Пейчева е началник, а Серафимова знае, че в такива случаи е добре да се замълчи.
    Иначе какво си мислите - че тя не знае, че Воденичаров е вече в трети мандат и това е незаконно. Или че никой не е избирал Воденичаров за декан през 2005 г.
    Просто лъже жената по команда.
    Да, наистина - как мълча докато се сипеха "л...." цял месец по Светла и Боряна, а сега се сети за шкафа ... Защо си мисли, че Светла и Боряна нямат "шкафове" и те също не са толкова съкровени.

    ОтговорИзтриване
  84. Какъв началник е Добринка Пейчева? Тя не е в ръководството на катедрата. Моля обяснете! На нас студентите нищо не ни се казва.

    А ас. Ивета Якова? Какво преподава тя? Само се фръцка с новите си дрешки и ни насъсква срещу софийските преподаватели - че само си взимали часовете и си отивали, че не милеели за университета, не вършели работа. Говори в час по мобилния си телефон, че искала мезонет в центъра на Благоевград. На какво ни учи тя, след като не може да напише и две изречения без правописна грешка! Само се хвали как си е написала дисертацията. Не мога да разбера как може да напише и една страница. Може би някой и я е написал. Но само се влачи с Мария Серафимова и Жеко Кьосев и те я боготворят. Не мога да разбера защо. Те за от София, значи тя говори и срещу тях.

    А Ангел Цветков? Той почти не идва! Като идва ни казва колко е велик и ни дава да пишем доклади и ни пуска филми. Какво сме научили от него? Защо още работи в този университет, след като не влиза в час? И той ли е шеф? Кажете ни, искаме да знаем!

    ОтговорИзтриване
  85. Умирам да разбера какво се крие в шкафчето на Боряна Димитрова...

    (Не че не знам, де).

    Ха-ха.

    Откъде взе парата, моме?!

    Отговарай бързо и стегнато!

    И не се крий зад папагалчетата си. Не искам да слушам напъните на Енчева.

    Боряна Димитрова да излезе или тук или пред широка аудитория и да заяви и докаже нагледно:

    Как е създадена Алфа Рисърч и с какви пари?!

    ...

    Обществеността чака откровението ти, и не бих казал, че имаш особен избор, освен:

    - Или да почнеш да пееш;

    - Или да се скриеш в мишата дупка, от която си излязла.

    Паричките?

    Откъде?

    Бързо, бързо, бързо...

    И стегнато. По комсомолски.

    Пърх, пърх, пърх...

    ... пърх, пърх, пърх, пърх...

    ОтговорИзтриване
  86. Въпросите на студентите естествено ме засягат и изискват отговор - обявила съм на 12 май едно начинание, на което тези въпроси могат да бъдат поставени и обсъдени.
    Много често се споменават в публичното пространство събитията във Франция от май 68 г. когато професорите са били принудени да напуснат университета, защото са блокирали развитието му.
    Някои от тях, не можейки да понесат обидата - умират, други - не.
    Е, аз съм от тези вторите - мога да понеса критика, и няма да умра, напротив...
    Все пак 6 години съм била "лице за контакти" на катедра "Социология" естествено не съм безгрешна, както и никой от колегите ми, но мръсната война изисква и мръсни средства.
    Любимият ми автор от историята на социологическите идеи е Макиавели - защо ли?

    Мария Серафимова

    ОтговорИзтриване
  87. Хахахаха...Нямам търпение кога някой ще обвини друг, че когато е бил бебе се е напивал до припадък и се е нааквал повече от него. И да му иска обяснение

    ОтговорИзтриване
  88. Следа по форумите написаното за и от Боряна Димитрова. Поддържам я, написах по-рано в блога на Петър Дошков, че след прочетеното срещу Боряна, й вярвам повече, отколкото преди.Недопустимо е да се оказва принуда върху Боряна да разкрива фирмени тайни. Натискът върху нея е престъплението принуда. На мястото на модератора щях да изтривам всяка словесна принуда. Който дърси информация, да се обърне към търговския регистър и данъчните органи. Светла и другарите й не трябва да допускат отклонение от дебата. Изнесеното за поведението на преподаватели от катедрата по социология е подтик към доц. Серафимова да си подаде оставката. Не е необходимо да се страхува, просто защото е опозорена като ръководител на катедра. Очевидно такава е обстановката в ПИФ/Воденичаров. Факултетът трябва да се закрие. Към доц. Серафимова: - Не се бойте. "И космите на главата ни са преброени"

    ОтговорИзтриване
  89. Прави лошо впечатление отстрани отношението към Боряна Димитрова. Уж научни работници, готвещи децата ни за социолози, а пък равнището на полемиката понякога е под нулата. Невъзможно ли е да дебатирате с аргументи, основани на факти или въобще не ви е еня, че ви четат незнайно откъде. Помнете, че ние обикновените хора ви плащаме заплатите. Иначе съм на страната на Боряна и Светла, впрочем Боряна (сдържана и аргументирана) е на обичайното си високо равнище, характерно и за Алфа Рисърч.

    ОтговорИзтриване
  90. И аз да съм се налапал с мултигрупски пачки и аз ще съм сдържан и аргументиран...

    ... в мълчанието си.

    Щото иначе ще ме хванат.

    ...

    "Комсомолската крадла срещу незаконният декан"....

    Вън и двамата!

    ОтговорИзтриване
  91. А бе, Борянчо, анонимен всеки е смел.

    ОтговорИзтриване
  92. "Смел"?

    Трябва ли да ме е страх от нещо?

    ОтговорИзтриване
  93. Серафимова съвсем изпростя.
    Видно е като посред бял ден, че изпълнява поръчката на Воденичаров за психическа атака над Боряна и Светла.
    Ама горката Серафимова си е толкова ограничена като манталитет, че дори и това не може да прави като хората.
    Хайде моме престани да се излагаш, че ставаш още по-смешна

    ОтговорИзтриване
  94. Не позна. Не съм Петър, той използва много по-силни думи.
    ае бай бай

    ОтговорИзтриване
  95. от Стефан Дечев

    Здравей, Светле,
    Тъжно и грозно е това, което се случва в катедра “Социология”! Тъжно и грозно е това, което се случва в Правно-историоческия факултет (ПИФ) на ЮЗУ! Но то е неизбежно. Бяха поставени вече същностни въпроси и връщане назад няма. Отива си една просъществувала близо десет години мафия. Покварата разстлана от Воденичаров и от угодничещи му ръководители на катедри и преподаватели е голяма.
    Спомям си едно събиране преди години (трябва да е било 2000 г.)на факултета в ресторанта на футболиста Ивайло Андонов (с кариера в “Пирин”, “ЦСКА”, националния отбор, където е “златно момче” от 1994 г. в САЩ ) – друг възпитаник, получил диплома по “право” от Воденичаров. По време на това събиране, на една маса, беше доведен от Папучаров ромски оркестър, който свиреше “на уше” на Воденичаров. Там бяха “ТЕ”. На другата маса някак инстинктивно се бяхме отделили “НИЕ” - все още непокварените социолози и част от историците (за някои историци съединяването ни с Воденичаров беше от първия миг като сбъдване на детските им мечти). При нас бе и тогавашният ръководител на катедрата по социология Таня Коцева. При нас бе и Мария Серафимова. Всички гледахме случващото се на съседната маса, от която ни деляха не десетте метра, а култура, възпитание, ценностна система, разбиране за живота и университета, практики. Никой не говореше особено много за случващото се на десет метра от нас. Ала се разбирахме само с погледи. Знаехме, че това, което виждаме е и грозно, и отблъскващо, и нямащо нищо общо с Университета. Спомням си тогава как самата Мария Серафимова каза: “Ние сме с вас!”. Това трябваше да означава социлозите с историците, които са на тази маса и не желят да имат нищо общо с културата и практиките на мафията “Воденичаров”. Това трябваше също да означава, че ние сме по принуда и в един ресторант, и в един факултет с другата маса, но ние нямаме нищо общо с нея. И наистина, и тялом, и духом, ние бяхме все още “два свята”. И Мария Серафимова не беше в другия, а при нас. Това е сигурно.
    Днес това вече – за съжаление - не е така. Покварата на Воденичаров явно е обхванала всичко. Колаборирането с Воденичаров има своята жестока цена. И изнесените от нас и неопровергани и досега факти за случващото се в ПИФ, както и безпомощните отговори целящи със заклинания да се омаскари колегата насреща, който е изнесъл позорящите факти, го показват недвусмислено.
    Цената за колаборацията с Воденичаров наистина е жестока. Пред мен имам примера на Кристина Попова. Говорил съм и писал достатъчно за нея и нейния принос за деморализацията в специалност "история" и няма смисъл да се повтярам навлизайки в детайли. Тази поквара тя непрекъснато прехвърляше – и продължава да прехвърля – и на хората около себе си. Със спекулациите си превръща невинни хора в завеси на “мафията”, в замазващи престъпленията на “мафията”.
    Във всичките тези спорове не ни остана време да зададем въпроса: “Защо напусна Таня Коцева?” Не беше ли защото този тих и почтен човек, и учен, не желаеше да участва в игри и практики, налагани от Воденичаров, които другите ръководители на катедри без никаква съпротива приемаха. Мисля, че това е отговорът.

    Светле,
    Чудя се на изненадата ти за случващото се тези дни. Ти какво друго, всъщност, си очаквала още след първите реакции. Та те веднага искаха да подменят дебата, поставените от теб реални проблеми и да се насочат към компроматите? Не ми е оставало никога време да ти кажа при мен какво беше. Знаеш за срамните подписки и кампании. Знаеш за унищожения аудиозапис от катедрено заседание. Знаеш как Марияна Пискова е отмъкнала от студентите ни списъка на преподавателите, които ще бъдат поканени на абсолвентския бал и задраскала имена по свое усмотрение. Знаеш как историчка отправи открит призив, в съзвучие с Воденичаров, да се изтрие аудиозаписа от скандалното заседание от 27 април 2008 г.
    Ала има и още, Светле. Не знаеш как под протекцията на Кристина Попова -Марияна Пискова се вършеха и други престъпления и безобразия. Да ти казвам ли как бяха преди две години изтрити от администриращите компютрите на специалност “история” 26 (двадесет и шест)мои файла от компютъра, който ползвам на работното ми място? Да казвам ли за дългите и старателни грижи в продължение на години в компютърът, който ползвам с още двама колеги, точно моите файлове да бъдат абсолютно незащитени за разлика от съответното пространство с парола, полагащо се на другите колеги? А при моите всеки бе добре дошъл – да чете, да трие… Да ти казавам ли как, според доклада за акредитация на историците от 2005 г., за пет години не съм участвал в нито един проект, и то при положение, че съм участвал в няколко международни. Да ти казвам ли, че през февруари тази години целият хард диск точно на моя компютър, на работното ми място, се развали и бяха затрити всички файлове? Та какво друго могат да измислят, Светле, хора заразени от Воденичаровата поквара?
    И какво - за да не ни се случва всичко това да приемем тяхната колаборация с Воденичаров и мафията и да се съгласим с измислените от тях правила подменящи Университета. Не, благодаря!
    А да не би всички тези хора да не знаят, че в текста на писмото на преподавателите от ЮЗУ от 11 март 2008 г. са написани само и единствено проверени и доказани факти и истини? Да виждаш техните подписи там? Не, не ги виждаш. Насочено е срещу Воденичаров и неговата мафия. А там те подписи не слагат.

    Светле,
    Няма нужда от много приказки! Няма и защо да те защитавам! Ти нямаш нужда от защита! Твоята защита са текстовете, които ти написа през последните малко повече от два месеца. Дебатът не може да бъде подменен! Няма и не може да има Университет там където господстват домодерни лоялности и мафиотски авторитаризъм, “целувай ръка” културата (да, ръката, която “те храни”), а законът и процедурите са забранени.
    Целият проблем е пределно ясен. Ние всички знаем, че Воденичаров е вече трети мандат декан на Правно-историческия факултет (ПИФ) при ЮЗУ и това е незаконно. Всеки, който твърди нещо различно, просто ЛЪЖЕ. Ние всички знаем, че през 2005 г. никога не е имало никаква процедура по избор на декан на ПИФ и версията, че Воденичаров е бил избран за декан на ПИФ през 2005 г. е ЛЪЖА. Ние всички знаем, че през 2005 г. Воденичаров нищо не е прекъсвал и молбата му за отпуск от 19 юни 2005 г., както и Заповедта на бившия ректор Илия Гюдженов за прекратяване на трудовия договор от 23 юни 2005 г. са късни фалшификати. Всеки, който твърди нещо различно е просто съучастник в престъпление. Много хора знаят, че Общото събрание, състояло се в Бояна, е било на 23 юни 2005 г., а не на 29 юни 2005 г. Преписът-извлечение представен от ЮЗУ на министър Даниел Вълчев за Общо събрание от 29 юни 2009 г. е фалшификат и лъжа.

    Убеден съм, че ще издържиш, Светле! Ти имаш необходимите за това сили, енергия, способности и енергия. Ти си на страната на закона и правдата!
    Въхищавам ти се! Радвам се, че те има и те познавам!

    СТЕФАН ДЕЧЕВ

    22 април 2008 г.,
    София

    ОтговорИзтриване
  96. Иска ви се да съм Серафимова...

    Тя вероятно дори би простила случващото се...

    Но аз не...

    Ще пее Борянчето кат славей пред обществената съвест.

    Както и всички други подлоги на А.Р., един по един... ще ми паднете...

    А защо съм анонимен ли?

    Защото не искам мутрите и килърите на МултиГруп да ми дойдат на гости... толкова лесно...

    Аз ще им ида на гости!...

    ОтговорИзтриване
  97. Може би пак ще ми сложат етикет, но не мога да пропусна:

    Цитат:

    Вторник, 2008, Април 22 20:30:00 EEST
    Анонимен каза...
    А бе, Борянчо, анонимен всеки е смел.

    Край на цитата

    Само за идеята ще направя коментар:
    Анонимен, наистина се иска голяяяма смелост да бъдеш "присмял се хърбел на щърбел". И да приписваш собствените си методи на друг, без каквито и да е било доказателства.

    Сериозно: може и да има някакъв неясен момент с "първоначалния капитал" на Алфа Рисърч, но може и да няма. В случая твоето "има-нема" има за цел да отмести вниманието встрани от основния проблем - има ли беззаконие в ПИФ и кой си трае за него. Определено тези, които "не си траят" излизат с имената си. И това се вижда с просто око.

    Пояснявам: дори да дразня и двете страни, разсъждавам като "обикновен данъкоплатец". Имам друго мислене. Една съществена разлика е, че всичките ми данъци участват само в приходната част на Бюджета и печеля парите за тях, конкурирайки се с (compete with/ състезавам се с) други като мен, за разлика от бюджетните доходи/данъци. От тази позиция съм на страната на хората, които искат спазване на закона и полагат усилия за това (последното не се плаща от данъците и бюджета, нали?) и именно тези хора печелят уважението ми.
    Другите не само ме озадачават, но дори отвращават.

    Ирина

    ОтговорИзтриване
  98. Честно да Ви кажа след всяко едно мнение се обърквам напълно кой е крив и кой е прав? То е ясно кой е прав - хората които залагат на законността, които имат мнение а не такива които ближат гъзове за да изпъкнат в очите на други. Все пак мисля че Социологията учи да изразяваш собствено мнение, и ни помага да тълкуваме поведението си - някой хора едва ли могат да изтълкуват поведението си ...То си е казано два мандата това е .... , но има такива които казват на черното бяло върви и ги разбери ....аз не мога . Напълно заставам зад Доц.Димитрова и ас.Енчева те наистина си разбират от работата и отстояват позициите си.Не са от типа - днес мисля "така" , обаче утре шефа мисли "онака" - и застават на неговото мнение, това са хора - фурнаджийски лопати. Нямат ли лично мнение???Нали на това учат студентите - изказвайте мнението си свободно, мислете ....бля блябляяяяяя и само празни приказки...да минават 45-минути и след това какво става?? Как се чувстват в кожата си тия хора ? И тази Пейчева? Хайде поне като се обсъждат нещата да се обсъждат от до... Кога ще вземе да понаучи нещо ? Или е под нечие "крило" ? ...........................................................................................ВъзмутеНННН

    ОтговорИзтриване
  99. Много коментари се събраха, няма да отговарям на всички.

    Стефчо,

    Благодаря ти за хубавото послание. Ще бъда по-кратка от теб. Не си спомням купона в онзи ресторант, но той едва ли е бил различен от купоните във всички останали ресторанти. Но ти ми припомни хубавото усещане – как се подкрепяхме, че не сме като тях, как и тези, които се хващаха на хорото (в буквалния смисъл) го правеха с видимо неудоволствие, но с разбирането как ако не рипаш македонски хора с декана, няма да стигнеш до ръководен пост. Аз никога не се хванах на хорото, въпреки ужаса на някои колеги, че си позволявам да отказвам на Воденичаров, когато ме кани. Може би затова трябваше да минат пет години (вместо три), докато стана главен асистент. Ала не бих си и помислила да се предлагам. Междувременно други, от най-рипащите, се издигаха в съкратени срокове. Но какво ми пука. По-важно е, че не позволих да ме претопят, както и ти не позволи. Не допуснахме да ни докарат дотам да забравим що е закон и що е честност, що е академизъм и що е научни критерии. И когато си завърша дисертацията, тя ще е такава, че да не се срамувам от нея. Дори и да се наложи да мине още време. Защото за хора като теб и мен смисълът е по-важен от сроковете. Няма да падам на колене, ще тегля един заем и ще си платя защитата, ако университетът продължава практиката, въведена преди две години или колко бяха, просрочилите докторанти, които са на щат в университета да заплащат защитата си.

    Ти ме накара да усетя и колко много ми липсва Таня Коцева. С нея работехме прекрасно, имахме еднакви критерии за изпити и курсови работи. Успя да ме убеди, че социологията на пола може да си струва.

    Защо мислиш, че съм изненадана? Не съм изненадана от нищо. При нас се случват неща, подобни на тези в твоята катедра; с известни вариации. Може би и в твоята катедра са подлагали на натиск студентите, това не знам. А всичките си файлове от компютъра в асистентския кабинет съм изтрила собственоръчно. Не че е имало нещо тайно. Just in case.

    Не съм изненадана, но ме боли. Не от всичко, което ми се изсипва, защото го очаквах. Не от това, което се говори на студентите за Боряна и мен. А че колеги, с които съм била в добри отношения, решиха, че като казвам, че законите трябва да се спазват и Воденичаров ги е нарушил, и то грубо, действам срещу тях и срещу катедрата. За разбити приятелства ме боли. Но може би не си струва - човек прави избор и си понася последствията.

    Никога няма да съжалявам за нищо, което ми се случва сега или ще се случи. Едно, защото каузата ни е справедлива. Второ, заради хората, които открих. Теб съм те познавала от десет години, но чак в последните два месеца и нещо те откривам. Открих Петър, който е прекрасен и удивителен човек. Откривам и че Деканът на Факултета по изкуствата проф. Потеров не е просто декан, институция, а личност, която не е загубила моралните си сетива. И така нататък...

    По другите коментари. Ирина, така си е и те не искат да го забележат - като в класически случай на невроза, когато, ако ти е гузна съвестта, си миеш ръцете отново и отново.

    В коментара, в който ме съветват да модерирам. Знаеш, че бях въвела модерация преди време, но се отказах. Не обичам цензурата. А и този пост е за студентите. Всеки трябва да може да се изкаже. Ще изтрия само два-три коментара, които не казват нищо ново, а копират цитати от други коментари, както и един безсмислен коментар за гъбарник печурки, копиран от "Про и анти", ако се не лъжа.

    Благодаря на всички, които изразиха подкрепа. Изказванията по адрес на колеги няма да коментирам. Що се отнася до останалите - и да не съм съгласна с тях, могат да си кажат. А с несъгласните в ПИФ вече всички знаят какво се случва.

    ОтговорИзтриване
  100. Здравей Милена, eдно твое изречение ме провокира към тези редове, които допреди няколко дни мислех, че никога няма да напиша. Не за друго, а защото привличането на нови теми измества сърцевината на дебата в ЮЗУ за законността, корупцията, правата на студентите и ролята на университета.

    Казваш, “Няма значение дали е взела пари от Мултигруп, важното е, че не ги е взела от подкупи в ЮЗУ” .
    Не, логиката на това твърдение е съвършено невярна. Всеки един от нас е цялостен човек и има дълбока вътрешна връзка между нещата, които върши. Именно защото никога не съм вземала никакви пари от никого, затова за мене е немислимо и вземането на подкупи. А именно защото е немислимо вземането на подкупи, затова е невъзможно и вземането на пари за създаването на Алфа Рисърч. Двете неща са в неразривна връзка.

    В основата на Алфа Рисърч стои не един, а три капитала:
    - 18 часов труд
    - свръх взискателност към всяко изследване – от най-голямото до най-малкото
    - неумолимо спазваване на професионалните стандарти, етиката и закона


    Алфа Рисърч ООД е създадена през 1997г. от мене и Станислав Стоянов (асистент по социология до преди две години в СУ Климент Охридски; и той като ас.Енчева не беше защитил дисертация, което не му печи да е блестящ социолог). Започнахме с изискуемите по закон 50 000 лв. При тогавашния курс на долара от 1700 лв. това се равняваше на около 30 долара. Стартирахме агенцията с двата си домашни компютъра, принтер и ксерокс, купен на старо. Имахме само един сътрудник, сред най-прекрасните и всеотдайни хора, които познавам. С нас е и до днес. “Офисът” ни беше полуизтърбушен таван на ул. Аспарух, където беше толкова студено, че се събирахме само в четвъртъците, когато пускахме изследване. После въвеждахме, обработвахме данните и пишехме текстовете по домовете си. Беше вълнуващо и хубаво време. Текст от 30 реда го пишехме по цял следобед, но го помним и до днес.

    Малко отклонение. Вашият колега Светослав от 4-ти курс реализира съвсем сам, без никаква финансова подкрепа, само с един лаптоп и приятелска помощ за провеждането на анкетите, прекрасно изследване, с което спечели първа награда на конференцията в Пловдив. Вие вече познавате технологията на работата при проучванията. Мислите ли, че двама души, със седем-осем годишен опит зад гърба си не могат да направят самостоятелно изследване с минимални разумни средства? Млади колеги, не вярвайте на онези, които ви казват, че за да успеете, за да бъдете независими и свободни хора, са ви необходими милиони. Те се опитват да ви държат в подчинение и в озлобление, за да не можете да покажете най-доброто от себе си. На анонимни като “А....” са им необходими парализирани от страх хора, над които те ехидно да се подиграват. Вземете максимума от онова, което ви преподаваме, и с труда си ще постигнете много. Вярвайте в себе си. Не вярвайте на безименни мързеливци и завистливи хора.

    В началото правехме малки, главно софийски и регионални проучвания. Силата ни беше не в “големите цифри” и “големите изследвания”, а в интересните и нестандартни анализи. След около 7-8 месеца се преместихме в един апартамент с две стаи, които деляхме с “бабето Лили”- българка, оженила се преди много години за англичанин, която уж не живееше много-много в България, но като взехме стаята, остана тук и всеки ден ни лазеше по нервите с капризите си. С първите 500 долара, които сложихме настрани, предплатихме тримесечния наем за офис, в който бяхме сами! Свобода!!!!!!!! Не можехме да се нарадваме, че най-сетне сме господари на себе си. Дойдоха на стаж първите колеги социолози. Някои от тях работят и до днес в Алфата. Постепенно започнахме да поемаме по-големи изследвания, анализите ни привлякоха (Господи, каква радост!) сериозни институции като Световната банка, Американската агенция за международно развитие, Делегацията на Европейската комисия... В тези институции изискванията обаче са железни. Четирима души работехме по 16 до 18 часа на ден, без събота, без неделя.

    На осмата година, двамата със Станислав ипотекирахме личните си апартаменти, изтеглихме кредит и направихме един от най-добрите, мисля, социологически офиси в България. Поне така казват хората, които идват при нас. Светъл, уютен, топъл, модерен. Държа много на излъчването на работното място. То изразява и отразява хората в него. Пак ви приканвам, елате и ще видите атмосферата, която струи. Алфа Рисърч има екип от млади професионалисти, които ще ви харесат. Всеотдайни, взискателни, открити. Рядко идват на работа преди десет (за срам на модерния свят), но вечер прозорците светят до 9-10 часа. Интересно ни е да работим заедно. И повярвайте, това е голямо щастие.

    Колкото до мене, все още живея в апартамента, който е на родителите ми. Нямам кола, нямам шофьор, не ми и трябват. Още не съм виждала човек, заграбил милиони, който да ходи да преподава в провинцията всеки вторник (а не да се препича на Бахамите или да се подписва веднъж на семестър в главната книга). Според логиката на анонимните писания трябва да съм или първият идиот, или дълбоко законспириран шпионин. Аз обаче обичам студентите си, преподаването, смятам, че модерното образование има полза от привличането на практически знания. Ако ЮЗУ не мисли така, няма нещо, което да ме задържа в него.

    Алфа Рисърч не е най-голямата, нито най-богатата агенция на българския пазар. Но в социологическите среди и в бранша тя се ползва с репутацията на една от най-коректните, интелигентни и професионални агенции. Нещо, което очевидно не могат да преглътнат някои хора. Те няма да застанат пред вас с имената си, но ще излеят гнусна помия върху вашите колеги, които имат достойнството да пишат със собствено лице и име; заедно с други ще защитават използването на най-мръсните средства.

    За жалост, безпардонното оплюване май си остава и до днес устойчива бай ганьовска черта ...

    Но това е друга тема. На настоящата слагам точка. Вие преценете кому и в какво да вярвате.

    Боряна Димитрова

    ОтговорИзтриване
  101. Доц.Димитрова написах този си точно коментар, защото това, че Ви нападат по този начин изключително ме дразнеше и не беше по същината на спора за това какво става в ЮЗУ. Права сте за това, което казвате, че личността не е моментно състояние, а се изгражда с годините. Радвам се, че се изясни и този въпрос, за да не виждаме(надявам се) повече такива злобни и неаргументирани коментари по Ваш адрес, беше ми искрено неприятно да ги виждам за човек, който истински уважавам и от който съм научила и научавам много и се надявам и студентите, които тепърва ще избират социологията да имат възможността да се срещнат и да се учат от Вас.

    ОтговорИзтриване
  102. Поздравления за отговора на г-жа Боряна Димитрова!

    Един форумист (поне) от няколко дни насам (поне) задава въпрос за произхода на парите, с които тя е стартирала социологическата си агенция - а разбрах, че и дълго време преди това Димитрова е била "тормозена" с този въпрос!

    Госпожо Димитрова, отправянето на такива предизвикателства към Вас и Вашите колеги не могат да бъдат разглеждани като "тормоз", още по-малко като "байганьовщина"! Вие сте публична личност, Вашите изказвания сугестират обществени нагласи и дори индоктринират - дори и без да го целите или искате - определени идеи. Затова хора като Вас трябва да бъдат винаги готови да отговарят на всякакви резонни въпроси, особено на неприятни и неудобни, включително относно произхода на парите, с които работят или са започнали дейността си! Обратното - както незадаването на такива въпроси, така и неохотата да им бъде даван отговор - напомня или за времена, които, слава Богу, вече са отречени, или за девиантното поведение на определени политици днес, които нормалната демократична общност не приема.

    Много се радвам на Вашия отговор и ще си позволя да го копи-пействам в "Пуерон". Надявам се, че Вие и Енчева не възразявате!

    Надявам се, че и задавалият въпроса сега ще се успокои - и го поздравявам за упоритостта, с която преследваше целта си!

    Успех на всички в борбата с комунистическата и другата мафия в академичните среди! Стискам палци!

    Красимир Кабакчиев, дфн

    ОтговорИзтриване
  103. Привет на всички! Аз съм студент от катедра социология 4 курс. Много е тъпо това, което се случва в катедрата. Всички се захващат за глупости, а не се виждат съществените неща. Мен ме дразни единствено това, че асистент Якова се е закачила за Доцент Серафимова и се има за велика. Докато преподаватели като ас. Енчева биват оплювани, когато казват кое е справедливо. Защо никой не каже нещо за Иветка? Ами защото Серафимова я закриля и е голямата работа. А тези, които не са под крилото на Шефката...кучета ги яли. Дразни ме това, че сега, когато излизаме от този университет оставаме с едно такова впечатление. Надявам се за курсовете след нас да се променят нещата. Нашата се видя вече, дано тези след нас видят нещо по-стойностно.

    ОтговорИзтриване
  104. Благодаря, Милена. Благодаря ти за отношението към живота в ЮЗУ, за смелостта да бъдеш личност, за въпроса ти към мене и за отговора.

    Благодаря и на Вас, г-н Кабакчиев. Разбира се, можете да публикувате моя отговор в “Пуерон”. Не съм съгласна с Вас само в един пункт. Да, аз съм публично лице и съзнавам много добре отговорността си. Отговаряла съм, отговарям и ще отговарям на всички въпроси, колкото и остри да са те. Стига да са зададени от хора с лице и име. Затова отговарям и на Вас, и на Милена. Другото се нарича не въпрос, а инсинуации. Да отговаряме на тях, означава да поощряваме похватите на Воденичаров, срещу които се борим.

    ОтговорИзтриване
  105. Борянчето като Рокфелер първо се взирала в два избушени компютъра на някакъв таван и после - хоп! - национални изследвания на местни и парламентарни избори...

    И клиенти... клиенти ... клиенти...

    Ее, очаквах поне по-увлекателно да го измислиш, бе Борянке?

    Тия басни са доста повърхностен опит за залъгване на аудиторията.

    Но тя (аудиторията) все пак има някакъв здрав разум и знае как стоят нещата в България и как са стояли в последните 20 години.

    Може отначало и да си имала избушен компютър на някакъв таван.

    Ха-ха-ха, горката Боряна - Мченица Социологическа.

    Но впоследствие си се доказала като послушно пиле...

    ...и са ти били наляти огромни пари от МултиГруп, колегата Алберт и Бог знае още откъде, за да развиеш "така цветущата си" социологическа дейност.

    Айде не на мене тия, моме...

    Постарай се повече в оправданията.

    Отказвам да пиша още 3 страници за да наведа вниманието на студентите към очевидното.

    Ако някой трябва да иска сметка на Воденичаров това не е Боряна Димитрова, защото тя е комунистическа подлога като него, само че от конкурентна фракция...

    "Крадецът вика - дръжте крадеца".

    "Мулташката подлога Боряна Димитрова крещи - Воденичаров е незаконен!"

    Останалите около нея: Дошковци и Енчеви, са изгладнели папагали, които нямат собствено значение.

    Изводите си правете сами...

    Червените боклуци трябва да изчезнат.

    Вие, студентите... и обикновените граждани страдате от тях.

    Необходими са нови, чисти лица, които да въведат нов стил и енергия в академичният живот, както и в цялото ни общество.

    С нотка на трагизъм обаче се питам:

    Има ли ги някъде тези нови лица?

    Или изборът е сведен до комсомолските хитреци тип Копринаров и Димитрова, от една страна, и червените динозаври тип Воденичаров - от друга.

    Вярвам, че ги има.

    Открийте тези нови, чисти хора... и им се доверете.

    Нещата са във Ваши ръце.

    ОтговорИзтриване
  106. Колега (анонимен форумист),

    След хубавия отговор, който получихте от г-жа Димитрова, поведението Ви започва да става много грозно. Първо, да се каже за Вас, че не сте джентълмен, би било нелепо, защото Вие явно изобщо нямате възпитание и се държите като елементарен селски хитрец. Един възпитан човек на Ваше място щеше да благодари на Димитрова за отговора, който тя даде, а след това щеше да й опонира, ако е нужно. Второ, фамилиарниченето ("Борянче") Ви издава като принадлежащ към някакъв локален юго-западен кръг лично засегнат от завист човек, който не може да удържи злобата си. Трето, както впрочем вече ми написаха, поведението Ви, което аз наблюдавам от 2 дни, но други отдавна, навежда на мисли за определени специфични проблеми, които човек трябва да се мъчи да решава сам - и чрез семейството си!

    А що се отнася до отговора на г-жа Димитрова, намирам дори, че той е едно малко събитие в политическия живот на тази "държава". Като приемаме, че всичко казано в него е вярно, дали то няма да се окаже първо от този род? Защото, нали знаете какво се носи в пространството: "Социологическите агенции - те всичките лъжат, и лъжат, защото им се плаща да лъжат!"
    Със сигурност всички ще се съгласят, че в тази "държава" има сериозен дефицит на обществено доверие. Мисля, че всеки отговор от типа на днешния проправя път към преодоляването на този дефицит.

    ОтговорИзтриване
  107. Кабакчиев, вкарвате единствено въздух в дискусията.

    Стига сте папагалствали плиткоумно. Започвам да мисля, че и вие сте на мулташки хонорар...

    А Борянката да почва да пее по същество или пък да замълчи за дълго...

    ОтговорИзтриване
  108. Първо, искам да успокоя студентите си. Днес цял ден ме спират студенти по социология, които питат две неща - ще напусна ли и как издържам, не ми ли е много тежко. Казах на колегите ви, с които говорих - не мога да си представя живота си без студентите, нямам намерение да напускам. Човек не трябва да казва големи думи и да се кълне, но поне мога да твърдя със сигурност, че и следващата учебна година няма да се отървете от мен (доколкото това зависи от мен). И не, не си мислете, че ми е много тежко. Силен човек съм и знам, че правя това, което е правилно. Като се сетя за житейския опит на Петър Дошков, си давам сметка, че човек може да мине през кошмарни периоди от живота си, но ако е принципен и не отстъпва, накрая нищо чудно да победи.

    Второто важно нещо, което искам да кажа, е че тази сутрин видях в пощата си писмо от доц. Серафимова, която ми изпраща прословутия вече "откъс с шамарите" от звукозаписа на катедреното заседание. Благодаря Ви, доц. Серафимова. Мислехте, че веднага ще го предоставя на ГТА, но грешите. Защото не съм забравила, че сме хора. Засега не мисля, че имам достатъчно основание да оглася този запис (освен ако, разбира се, изрично не пожелаете). Записът на Воденичаров е друго нещо - бидейки по онова време говорител на ВСС, той заплашва как има властта да затваря интернет клубове. Въпреки това, надявам се да осъзнавате, че в каквото и качество да сте изрекла това за шамарите, това си е престъпление (а фактът, че независимо от качеството, в което го казвате, сте ръководител катедра, а аз съм Ви подчинена, го прави, както казват юристите, "квалифицирано", тоест от по-тежък порядък).

    Боряна, аз лично смятам, че не дължиш никому обяснения. Но се радвам, че постъпи така, защото не е редно непредубедените читатели на този блог и други места в интернет - както студентите ни, така и други - да бъдат "облъчвани" с лъжи. Радвам се, че внесе яснота и ти благодаря.

    Милена, радвам се, че продължавате да следите дискусиите и сте прочела коментара на Боряна.

    ОтговорИзтриване
  109. Ако обичаш вместо да коментираш престъпното ми поведение просто качи записа. Предварително благодаря.

    Мария Серафимова

    ОтговорИзтриване
  110. Вече три дни следя дискусията и немога да повярвам какво се случва. Нашата балканска завист и гледането в паничката на другия е отдавна известа. Ядно е и че щом аз не съм добре и другия не трябва да бъде.
    Миналия ден някой ми каза, да прочета това и да си направя изводите не само аз всички, а какви са те. В катедра "Социология" колкото и тъжно да звучи явно е имало проблеми от доста време и сега излизат на бял свят. Немога да разбера как едно питане за легитимността на даден човек може да доведе до въпроси на кой откъде са му парите и кой какви родители има. Какво ви пука подяволите, тези хора си вършат работат и то добре, ако бъркам оборете ме, но един от малкото който ме кара да се замисля относно това което чета или правя е именно Енчева. Тъжно е че не ценим хората който ни дават по малко от себе си.
    Тъжно е, че се случва това.
    Тъжно е че се налага да четем по блоговете за личните проблеми на дадени хора, а най тъжното е че не само студентите и преподавател;ите четат това, а куп други хора които утре може би ще ни бъдат работодатели.
    Колко лесно щеше да е ако в началото някой беше отговорил на първоначалното питане открито, честно, ако някой беше взел позиция, дали щеше да се стигне до тук.
    ......

    ОтговорИзтриване
  111. Молба към всички добронамерени коментатори. Моля ви, не му отговаряйте на онзи. Не реагирайте на писанията му по никакъв начин. Така само давате хляб за нови такива коментари.

    ОтговорИзтриване
  112. Няма смисъл да влизам в спор с теб, нито съм адвокат на някой, нито някога ще стана, но немога да разбера как може да те тормози въпрос като този "откъде са парите на Б...", а да не се замисляш относно началото на цялата тази история. Кое от двете е по важно, това че има един милион глупаци, които излизат с дипломи от университета(преди това се опитах да уча история, имах двама колеги които си пишеха имената с по две правописни грешки), и са ти явна конкуренция на работния пазар, защото тях ще ги наблъскат някъде, а ти ще миеш чинии цял живот (просто пример) или това другото за нечии пари. Анонимен си, незная защо но ако нямаш смелостта да излезеш с името си, как искаш някой да ти повярва.

    :)
    Саша

    ОтговорИзтриване
  113. Саша, коментарите Ви удрят в десетката, но Ви моля да погледнете горния ми кратък коментар :-)

    Светла

    ОтговорИзтриване
  114. Защо съм анонимен ли?

    За да не ми пръснат мозъка.

    Смъртта ми струва скъпо.

    А иначе не държа да ми отговаря друг, освен Борянчето:

    ОТКЪДЕ ВЗЕ ПАРИТЕ ЗА АЛФА РИСЪРЧ, БОРЯНЧЕ ?!!!

    ОтговорИзтриване
  115. Много благодаря на доц. Димитрова, че внесе тази яснота по въпроса за парите. Аз ще си позволя да се съглася с ас. Енчева, че това не беше задължително, но от своя страна трябваше да прекрати наглите и безсмислени коментари на някои драскачи в блога. Както често се случва когато се говори по една тема, се стига и до много други. В много от случаите в това няма нищо лошо, именно по този начин се разкриват както и други аспекти на един проблем така и други свързани с него. Големият проблем който сега боде очите на всички които четат коментарите в блога е нарушеният добър тон на постовете. Мога да приема, че доц. Димитрова трябва да отговори на въпроса от къде е взела парите, само при положение, че въпроса е зададен културно с достоинство и от реален индивид (човек подписал се с името си). Но по начина по който бе зададен въпроса, ако в същият тон трябваше да бъден даден и отговора...(боже опази). Искрено благодаря на доц. Димитрова, че успя да устои на всички провокации и да запази добрия тон, да покаже на всички, че освен на истински практически знания по социология, ни учи и как да запазим културата и доброто си поведение, дори в такива на места грозни ситуации. Ако погледнем нещата от страни, без да заемаме дадена позиция, то не виждам как някой би могъл да не застане на страната на доц. Димитрова, най-малко заради проявената култура и стил. Не смятам, че накой, някога, по какъвто и да е повод трябва да отговаря на анонимни писма и въпроси. Ако се замислим само човек с липса на всякакво самочувствие и самоуважение би се държал толкова нагло и просташки криейки се зад анонимността. Ако пробължаваме да пишем тук, то се надявам да бъде по-близо до началнат тема и идея на разговора, в противен случай ще продължаваме та трием клавишите на клавиатурата амо колкото да сме последния написал пост. Доц. Димитрова, поздравявам ви за достойната позиция и мисля че това е най-малкото което бихме могли да направим студентите за вас в знак на уважение, за знанията които ни давате.
    А сега искам да се обърна към доц. Серафимова и ас. Енчева. Ще си позволя да отправя една надявам се градивна критика. Вие сте преподаватели които силно уважавам. В интерес на истината миналата година съжалявах, че нямамя лекции с доц. Серафимова, не само заради липсата на богатството от знания които ни предоставя, но и защото сме искали да бъдем по-близо до лицето за контакт на нашата катедра. Ас. Енчева, с вас работихме много добре и ползотворно в първи и втори курс, научихте много от нас да мислим, да мислим нестандартно, различно, самостоятелно, социологически. До ден днешен си спомням накои ваши забележки "това е добре, но къде е социологията?". Въпрос които ни караше да минсли, да мислим отново и отново. И сега когато се понаучихме да мислим, понаучихме се да си изразяваме мнението... Не, не искам да виждам тези реплики които се отправят между доц. Серафимова и ас. Енчева. Намерете добрият тон, намерете диалога - достоен и градивен. Страшно ми е неприятно да виждам подобни упреци и реплики които отправяте по между си двама от най-достойните за уважение преподаватели в катедрата. Иска ми се да ви попитам не ви ли е срам? От студентите и всички останали които четат това, да показвате по този начин проблемите които стоят по межд Ви. Вярвам във Вас и искрено се надявам в най-скоро време да върнем възпитанието, културата и добрият си тон, за да продължим смислено и положително воденето на този разговор.
    Извинявам се ако съм обидил някого с това което съм написал.
    Ако някой е на мнение различно от моето нека го сподели.
    Благодаря за вниманието и съжалявам, че се поувлякох с буквичките.

    Димитър Чолаков

    ОтговорИзтриване
  116. "македонски помияр".

    На тва добър тон ли му викате?

    Или си мислите, че само вие ми душите по IP-то.

    ...

    Spy Games.

    ОтговорИзтриване
  117. Благодаря на Димитър за изразеното мнение. Трудно ми е да разбера някой неща относно моя начин на водене на водене на диалог, но човек се учи докато е жив.
    Няма да влизам в подробности, но мисля, че когато са нарушени принципите на солидарността в една катедра, тя е болна, за съжаление - това е проблем и то сериозен. Студентите имат право на различни мнения, но в рамките на една общностна солидарност, иначе следва разпад. И то точно в годината, когато се навършват 150 години от рождението на човека, създал първата катедра по социология.
    За пореден път обявявам, че спирам участието си в този Блог и няма да обяснявам причините за това, докато не ми се наложи да наруша обещаното, за кой ли път.
    Весели празници на всички участници!
    Мария Серафимова

    ОтговорИзтриване
  118. Въпроси Енчева,въпроси
    защо си качила тук лъжливите "сведения" за колегите от катедрата си, а не си качила биографията на Лазар Копринаров? Нищо - има го и в Уики.

    Дай сега записа, да чуем какво толкова те е стреснало, нарушило правата ти и изтормозило.

    Чети закона за висшето образование.
    Главен асистент не се става след 3 години, а след 7 години работа и при условие на защитена дисертация.
    Нали пледираш за спазване на Закона? Спази Закона.
    Върни званието, което неправомерно носиш.

    Помоли все пак Дошков да обясни, защо ходи с пистолет в Университета? Интересно, въоръжена група ли сте вече?

    С кой морал и в какво качество още стоиш в кадера и университет, които си оплюла, обявила вън от Закона, обругала систематично и искаш да унищожаваш? Морала на ДС, МПС, ДЕА...?
    Не оставяй оставктата си! Направете си с Коприните свой университет - закокен по вашему,т.е., в който да няма нито един човек без папка, картонче или талонче.

    ОтговорИзтриване
  119. Светлето изведнъж получи пристъп на човечност.

    Любопитно...

    ...

    Ама айде давайте го вече този скандален запис?!

    Да видим какво я е о-човечило Светлето толкова рязко.

    Ох,... съспенсът ще ме довърши.

    ОтговорИзтриване
  120. Доцент Серафимова, моля Ви още да помислите относно огласяването на записа. Може би за страничен слушател нещата не биха звучали така, както изглеждат за Вас. Едва ли аз съм човекът, от когото желаете да приемете съвет, но Ви моля да изчакате празниците, да обсъдите въпроса с колеги и близки. Аз нищо няма да огласявам до след празниците, дори да настоявате. Ако толкова държите, качете Вие записа в интернет или дайте на някой друг да го качи.

    Димитър, вашата изострена чувствителност към света около Вас отново ме възхищава. Щастлива съм, че имам студенти, които не се задоволяват с готови отговори, но търсят. От този блог на социология няма да Ви уча ;-). Ала все пак се надявам, че няма да възразите да Ви кажа кое в позицията Ви ме притеснява, така, както и аз не възразявам, че Вие ми казвате. Защото и двамата си имаме доверие и знаем, че нищо в досегашните ни отношения няма да се промени.

    Димитър, Вие поставяте нещата по този начин - ами Енчева и Серафимова се скарали, нека си подадат ръка. За Вас конфликтът се свежда до "тон". (Това ми напомня как колега на Стефан Дечев му казала, че се подписала срещу него заради "тона" на нещата, които говори, а тя самата дори не ги е чела. Разбира се, Вашият случай е различен, Вие срещу никого не сте се подписал и поне искате да разберете.) Добре, да допуснем, че тонът ми е лош... за което не виждам достатъчно основания, но да кажем, че греша и не се виждам отстрани. Иска ми се обаче да се опитате да проникнете зад тона и караницата, да видите каква позиция защитава всяка от страните, за какво е всъщност конфликтът. Аналитично, както знам, че можеше. Защото и аз съм Ви чувала да говорите с рязък тон (сещате се какво имам предвид), но съм си давала сметка, че зад това стои сериозен проблем.

    И така, Димитър - Боряна Димитрова и още 18 (с Дошков, който по време на подписката още не беше възстановен в ЮЗУ - 19) души в ЮЗУ (а от ПИФ общо трима) твърдим с имената си и поемаме съдебна отговорност за това, ако се наложи, че в нашия университет стават незаконни неща. Че разни хора заемат длъжности, които нямат право да заемат, което не само прави нелегитимно ръководството на факултета, а и поставя на карта това на университета. Мислите ли, че този въпрос може да се реши вътрешно? Опитвали сме, но Общото събрание на университета и Контролният съвет на ЮЗУ, от които зависи това, са зависими и не смеят. Какво остава?

    Единият вариант е да се примирим с положението, да си кажем "ами то в ЮЗУ си е така", да решим, че волята на местните феодали е по-важна от закона и от достойнството ни. Да гласуваме и да си мълчим, когато ни казват откровени лъжи, за да ни дадат после оборудване, пари за конференции, студентски бройки и т.н. За да не ни създават проблеми. Аз се опитвах, Димитър, унижавах се години наред, стараех се да свикна с фалша, но когато лъжите преминаха всякакви граници, когато стотина човека бяхме заставени да признаем, че си спомняме нещо, което не се е случило и никой не гъкна (включително и аз, макар да пуснах после бяла бюлетина), ми дойде в повече. Не можех да си представя как след това ще вляза при вашия курс и ще говорим за социология на образованието, как ще съм способна на такова лицемерие.

    За мен е изключително тревожно, че много неща в Югозападен университет се поставят извън закона. Знаете ли, Димитър, че в миналото по един или друг повод ми се е казвало - това трябва или това не трябва, защото така пише в Закона за висшето образование. И аз, патка, вярвах. Докато един ден преди няколко години седнах да го видя този закон и се шашнах - там нямаше и малка част от нещата, които този или онзи е твърдял, че има, но пък видях други неща. Сега пак откровено лъжат, че в закона, видите ли, се ставало главен асистент след седем години (имам предвид - след като е станал старши) и само при защитена дисертация. Глупости! Няма такова нещо - нито в този закон, нито в Закона за научните степени и звания. Ако беше така, трима от преподавателите Ви щяхме да сме нелегитимни - Марио Маринов, Ангел Цветков и аз. Димитър, нали не искате преподавателите ви да са като овце и да тръгват навсякъде, накъдето ги поведат и да вярват на всичко, което им се каже? Та нали сме преподаватели, все пак?! Ако нямаме и капка достойнство пред студентите си, какво ни остава?

    Надявам се, че сега започва да Ви става ясно това, което беше засегнато от някои Ваши колеги - защо в университета се лансират преподаватели без академични качества. Знаете ли, Димитър, че преди време Воденичаров забрани в ПИФ да се назначават докторанти и асистенти, които не живеят в Благоевград, макар това да е дискриминационно и противоконституционно? В продължение на една година не разрешавал зачисляването на едни докторанти по история, защото не били от Благоевград. Питате ли ги как са се оправяли без стипендии? Но важното е да се утвърждава моделът на подмазване и проспериране не заради академични качества, а защото фамилиарничиш с администрацията, близък си с тази или онази секретарка, рипаш на хорото, можеш да ръкопляскаш силно, ама много силно. А че не можеш да напишеш и едно изречение без грешка и студентите се виждат в чудо и те поправят и не могат да разберат защо този преподавател просто не престане да пише на дъската, няма значение. Че такива хора са преподаватели, не е слабост на ръководството на една или друга катедра, а официална факултетска политика. А за непокорните пускат всякакви безумни слухове...

    Кой страда най-много от това, Димитър? Не сте ли тъкмо вие, студентите? Виждате ли колко са навързани нещата - борбата за законност е свързана с качеството на образованието ви. Сега разбирате ли защо реагира така Г.Г. от СС и защо под носа Ви се затръшват врати? Не само заради Боряна Димитрова, въпреки че ако беше "послушна", това нямаше да се случи. А защото си позволявате да изследвате качеството на образованието, без някой висшестоящ да ви е обяснил какво и как да питате.

    Знаете ли, Димитър, все повече си мисля, че едва ли би имало смисъл от участието ми на деня на социолога, защото смятам, че който забранява проявите на гражданско общество и подменя откритата дискусия с криворазбрана престава за солидарност, няма моралното право да говори за него (тук мога много да говоря какво и защо разбира Дюркейм под солидарност, но ще се въздържа). Още не съм решила, ще видим. Но си мисля, че на въпросите Ви и тези на колегите Ви не се отговори и не се взеха мерки, когато ги задавахте. Та сега ли, когато нещата са толкова изострени и когато Ваши колеги открито признават, че ги е страх, защото ги нападат и обвиняват?

    Последно, Димитър. Сигурно сте чели, но ми се ще пак да погледнете откъде започна всичко (поста ми, отговора на писмото на Боряна) и за себе си да прецените - какво ми е било на "тона", какво съм казала срещу катедрата.

    ОтговорИзтриване
  121. П.п. Знаех си, че съм пропуснала нещо. Като казах, че единият вариант е примирението, забравих да добавя, че другият е публичността. Защото, след като не можем да променим нещата отвътре, друго не остава.

    ОтговорИзтриване
  122. Отчитам обстоятелството, че дискусията тук е насочена преди всичко към студентите на г-жа Енчева, които днес може би не се вълнуват много от проблемите на ВАК, но същевременно, имайки предвид принципната борба, която води Енчева заедно с доста свои колеги срещу неправомерни действия на местната академична мафия, ще си позволя да насоча вниманието Ви към форума "Пуерон", като Ви поканя да го разгледате, още повече, че днес той е посетен от председателя на ВАК.
    Председателят на ВАК, също както лицето, срещу което е насочена борбата във вашия университет, е върховен номенклатурен кадър и по неофициални данни е бил партиен секретар на Института по математика при БАН. Във форума "Пуерон" към него са задавани изключително много неприятни въпроси, отнасящи се до ВАК, но той не отговаря. И днес е дошъл само, за да отговори (поне засега е така) на две съвсем периферни, маловажни въпросчета (които иначе може да са от съществено значение лично за задалите ги).
    И така, каня и студентите на г-жа Енчева да посетят форума "Пуерон" и да прочетат в различните рубрики за проблемите около ВАК - и по тази причина, че, ако днес за тях това не е актуална тема, може да стане твърде актуална само след няколко месеца или след 1-2 години, когато някои от тях ще започнат докторантура. Втората причина да мисля, че не е лошо вниманието на студентите да бъде насочено към ВАК, е и тази, че те не само са студенти, но нещо повече: студенти са по социология. Оттук за тях би следвало да е от интерес механизмът, по който в тази "държава" биват произвеждани доктори, доктори на науките, доценти и професори. За тези, които не знаят, обяснявам: функцията на ВАК е САМО тази: да произвежда доктори, доктори на науките, доценти и професори, т.е. да присъжда две научни степени и две научни звания.
    Приятно четене - ако желаете да обърнете внимание на форума, разбира се:
    http://www.pueron.org/pueron/forum/
    Красимир Кабакчиев

    ОтговорИзтриване
  123. Здравейте колеги. Изключително ми е неприятно да взема участие в цялата тази бъркотия, но нещо в мен напира да изкажа моята гледна точка!
    Изключително се гордея с хората, с които имах възможността да се запозная през годините прекарани в Университета-хора които дръпнаха още по-широко завесата на моя светоглед, за да погледна света по друг начин, хора, които ме учат как да правя света по-прозрачен и как да отстоявам гражданската си позиция!
    Дълбоко уважавам както Доц. Мария Серафимова, така и Доц. Боряна Димитрова, така и Вас ас. Енчева.
    Войната, която се опитвате да водите си е ВАША, но помислете и за НАС-студентите, защото може би НИЕ ще сме най-силно потърпевши след тази "буря" , която ще премине (надявам се по-скоро!). А какви времена бяха само преди 3 години, когато започнах своето убочение в ЮЗУ-всичко в Нашата мила катедра беше така хубаво, цареше една атмосфера, която те кара да работиш и да се развиваш, а сега сякаш събитията ни теглят назад и до голяма степен това, че се изкарват разни керливи ризи на показ в един момент ще рефлектира на първо място върху някои от авторитетите, а след това и на Нас-въвлечените в цялата тази каша!

    Силно бях възмотен от г-н Азимов.
    Уважаеми г-не, говорите как едни хора се борят за власт като ги представяте, че зад своя авторитет крият подъл заговор, една политическа война, която в момента се води. Може и да сте прав-времето ще покаже!Аз съм все още един студент, който е под нивото Ви,но мога да кажа, че виждам какво е справедливо и какво не!Изпитвам силно съмнение към Вашата позиция и "добронамерените" Ви мисли!Бог знае чии услуги вършите в момента и кои интереси отстоявате!От моята безпристрастна и добронамерена позиция мога да кажа, че от всичко, което пишете лъха една страшна, подла проява на слабост и злоба!Мисля ,че добре се вижда Кое е законосъобразно и кое не! Но след като "кучето си лае, а керванът си върви" има ли смисъл!
    Аз мисля, че има,защото това което се случва в момента до голяма степен засяга мен и моите колеги!
    Както виждам доста сте се постарали да попишете по адрес на ас. Енчева и доц. Димитрова, а защо бяхте толкова пестелив относно другата страна!КАКВИ ИНТЕРЕСИ ВИЕ ОБСЛУЖВАТЕ!!!
    Борба за власт винаги е имало и ще има!Не съм го измислил аз, просто съм го чул от по-старите, а пък вече съм достатъчно зрял да го видя и със собствените си очи! Не мога обаче да разбера след като се смятате за толкова прозорлив, не прозряхте проблема от съществената му страна! Или борбата за власт в XXI в. се е превърнала в най-голямата ценност и всеки от Вас властимащите се стреми да дръпне чергата, колкото се може по- близо до себе си?!
    Не мислите ли че в цялата тази борба се погубват десетки студентски съдби, по-голямата част от които са тук с единствената цел да успеят, за да може един когато се върнат в миналото да видят това което техните учители са дали,времето което заедно са прекарали в името на светлото бъдеще! Тук ще повторя един от моите преподаватели-НЕЗАМЕНИМИ ХОРА НЯМА!!!- СЪС ИЛИ БЕЗ НЯКОЙ ,ЮЗУ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА СЪЩЕСТВУВА! Силно се надявам пътят, по-който Университета Ни се опитва да върви е правилният и един ден всички ще се гордеем, че сме завършили този университет!
    Искам да кажа на Уважаемите Г-жи и Г-да преди да започнат една война, в която ще пострадат невинни човешки съдби, ако все пак имат някакви принципи, достойнство, чест, да помислят като зрели и отговорни хора, хора от които да се учим и от които да взимаме за пример най-доброто! Защото знам, че всички Те има какво да ни дадът!
    Едва ли тук в този спор, ще се спаси светът, но съм сигурен че пътят по който сме тръгнали е правилният!
    Човек трябва да отстоява позицийте си!

    С Уважение
    Светослав Осев

    ОтговорИзтриване
  124. Слави, радвам се да се видим и тук :-). Позицията Ви е искрена и сте я изразили абсолютно откровено, за което се изисква кураж, имайки предвид, че заставате с името си и говорите публично. Щастлива съм, че и колегите Ви, и Вие показахте, че не се връзвате на евтини манипулации.

    Нека Ви кажа какво мисля за коментара Ви. Казвате доста неща накуп, някои от тях си противоречат. От една страна, давате си сметка за важността да можем да изразяваме гражданската си позиция. От друга страна признавате, че студентите страдат от цялата история. От трета страна, твърдите, че всичко е борба за власт.

    Първо ще изразя несъгласието си с третото. Не е борба за власт, Слави, а борба за прозрачност и законност. Има разлика. Нито Боряна Димитрова, а още по-малко пък аз, имаме властови амбиции. Мария Серафимова беше избрана за втори мандат на ръководител катедра с пълно мнозинство. Продължавам да смятам, че тя може да бъде добър ръководител катедра. Ала заедно с това съм убедена, че законът, достойнството и честността трябва да са над волята на този и онзи.

    Казвате, че студентите страдат. А не страдаха ли и преди, не се ли оплакваха, но от това не следваше нищо? Не сте ли се сблъсквали с откровени несправедливости и невъзможност да промените каквото и да е? Не искам да повтарям вече казани неща, затова Ви моля да прочетете коментара ми, в който отговарям на Димитър Чолаков от трети курс. За да разберете за какво всъщност е конфликтът.

    Към Красимир Кабакчиев - предполагам, че повечето ми студенти въобще не знаят какво е ВАК (Висшата атестационна комисия - институцията, която има последната дума да решава кой да бъде доктор, доцент или професор и чиято воля е над съда). Съгласна съм, че е полезно да го знаят.

    ОтговорИзтриване
  125. Да, напълно съм съгласен с Вашето мнение относно моят коментар. Но нека се поясня. Не взимам нито една от страните, не искам да влизам в чужда битка, но искам да изкажа своето възмощение относно всичко случващо се.
    Темите, които са засегнати във всичките тези коментари са много. Изказани са много и противоречиви мнения. Голяма част от които предизвикват огромно отвръщение, карат ме да се изправя и да се противопоставя на всички онези, които оплюват хората, които са ме учили и продължават да ме учат и се надявам и в бъдеще да черпя от техните знания и опит, които споделят с нас.
    Далеч съм от мисълта да обвиня Вас, както и доц.Серафимова и доц.Димитрова! Всички Вие сте хора, в които вярвам, хора на които се възхищавам и които безкрайно уважавам! Вие сте невероятни авторитети, от които при всяка среща научавам неща, които наистина са полезни за мен и бъдещето ми развитие!

    С поведението, което демонстрирате не мога да заявя, че Вие(Св.Ен.,М.С. и Б.Д.) сте хората, борещи се за власт, но съм сигурен, че такава борба има и всички Вие сте въвлечени в нея!

    Жал ми е за всички Вас,но знам, че сте силни, достатъчно интелигентни и компетентни, за да защитите позицийте си и един ден да постигнете взаимно съгласие.
    Но тук искам да се обърна към всички онези подлизурковци, които лижат разни задници и без никакво усещане изливат куп лъжи, само и само да постигнат своя лична изгода.КОЛЕГИ ОСЪЗНАЙТЕ СЕ!Не подлъгвайте хората!Спрете с тая порнография!Ако смятате, че сте достатъчно добри излезте открито и заявете публично позицийте си, ако все още има и капка достойнство у Вас (това е за всички криещи се зад разни псевдоними,онези гадни подлизурковци, слабохарактерни мерзавци, към всички зли езици)!!!
    Все пак да не забравяме, че Р България е демократична страна, така че ако някой се смята за ощетен и онеправдан, нека да излезе и да си каже кой и какво му е отнел! Не мърсувайте с авторитета на хората! Не се самозабравяйте! Разберете, че Университета не е ваша БАЩИНИЯ!!!
    Не се гаврете скрити зад псевдоними с хора, които могат спокойно да ви накарат да замълчите и да наведете глави, ако някога имате честта да се изправите и да им кажете всичките тези писания тук в прав текст, в една публична дискусия. Не мислите ли че подхода Ви е ГНУСЕН?!Погледнете се в огледалото и си направете равносметка!Къде отиде моралът Ви?!
    Тук искам да спра, че се опасявам от това да не се самозабравя и да стана още по-рязак и груп.Мога, но не искам!
    Това е за сега.Май ще има и още :)

    Слави

    ОтговорИзтриване
  126. Светлето очевидно я мъчи ценностна шизофрения, а може би не само ценностна...

    Допреди дни размахваше „шамарения” запис и заплашваше с него, а сега, „по човешки” убеждава Серафимова колко всъщност няма нужда да се огласява този запис и колко лошо ще е за нея.

    Противоречиво...

    Ами хайде да го пусне вече някой този запис, за да видим какви ужасии ги е наговорила Серафимова.

    Стига философстване, пускайте фактите.

    Към студентът Осев:

    Светльо, трябва да поработиш върху правописа, мойто момче.

    Но това са бели кахъри... да не те почвам като Капитанов, защото всъщност вие сте ми надеждата...

    За чий интерес работя аз ли?

    Ами за твоя, Светльо... и за интереса на всички студенти и обикновени граждани.

    И недей да мислиш, че си „под моето ниво”, защото и двамата сме граждани на тази страна. Аз все още пазя българското си гражданство, а и България винаги ще е в сърцето ми!

    По-високо ниво от това на Български Гражданин няма!

    Казваш, че това което пиша е проява на злоба и слабост...

    Е, съгласен съм за злобата..., но по-скоро бих използвал думата гняв.

    И смятам, че е справедлив.

    Вие сте млад и както колегата Капитанов просто искате „мама и тати да се съберат” (проверете отново постовете, ако не разбирате какво намеквам).

    Всъщност това е хубаво, защото означава, че мозъците ви още не са напълно покварени от политиката и номерата в живота на „мама и тати”.

    Това е добре, но нещата просто са по-сложни...

    Разберете едно:

    99 % ОТ ХОРАТА ЗАЕМАЩИ КАКВАТО И ДА Е ОТГОВОРНА ДЛЪЖНОСТ В ТАЗИ СТРАНА СА БИВШИ КОМУНИСТИ ИЛИ ПРЯКО СВЪРЗАНИ И ПОДЧИНЕНИ НА ТЯХ.

    Останалият 1 % вегетира и се опитва да оцелее в блатото на червения управляващ елит.

    Изборът, който имате за момента се изчерпва с такива хора. Това са фракции червени подлоги, които се боричкат.

    Дано горепосоченият процент - 99 % - постепенно да намалява от само себе си.

    Борба за власт? Окей, обаче да не се крият зад красиви лозунги и фанфари за справедливост, прозрачност и т.н.

    Воденичаров е окопал се червен мастодонт.

    Боряна Копринарова, пардон Димитрова, е червена мулташка подлога, обслужваща червени капитали. Копринаров е една омаяна, но използваема буба.

    Използваемите буби ги омайват. Неизползваемите не ги.

    Такива хора не би трябвало да имат обществена значимост в едно нормално гражданско общество.

    Нашето не е такова, все още.

    Вие, колеги Осев и Капитанов, както и хората от Вашето поколение, трябва да го направят такова...

    Според мен първата стъпка е разграничаване и постепенно изолиране на червената утайка и всичките й представители.

    Преценете кои са тези хора и ги премахнете от длъжност и значимост.

    Не ми вярвайте, аз съм фантаст.

    Вярвайте на себе си и използвайте собствените си мозъци.

    Я си помислете, Осев... Хубаво е човек да си има собствена социологическа агенция, нали? Мечта поета...

    Ама я се и замислете РЕАЛНО как става тая работа? Ако мислиш, че 18 часа работа и два изтърбушени монитора ще те оправят...

    Ако ще 36 часа на ден да работиш, ако нема кой да те подпре финансово и със връзки, просто ще си умреш прав пред изтърбушения монитор.

    Говорим за КОМУНИСТИЧЕСКА България, а не за САЩ или друга нормална, подредена държава, където такъв „подвиг” също се случва 1 на 1000.

    Борянчето е гушнала червените пачки, това е очевадно.

    Но...

    Мислете сами и преценявайте кое как е.

    Властта е във Ваши ръце.

    Използвайте я!

    И поемете отговорността!

    Защото другото име на Свободата е - Отговорност.

    ОтговорИзтриване
  127. Съгласен съм изцяло с вашето мнение относно натискът, който ежедневно понасяме от т.нар. бивши комунисти… това е безспорно,то е на всякъде, задушило ни е до такава степен, че това което се случва в момента тук в този форум е отражение на всичко, което се случва в цялото ни общество. Затова, голяма част от народа ни загуби вярата в своите управляващи, затова казвам, че след като се изкарват кирливи ризи на хора, с които ежедневно се срещаме, хора, с които делим ежедневието си, смятам (по-точно се боя), че по този начин може да отслаби авторитета, с които те се ползват в работната им среда.
    Не мисля , че след като говорите за облаги от „червени пари” сте открили топлата вода. Това го знаят вече и децата в детската градина, но сте прав , че трябва да се преборим с поддържането на техните идеи, да не участваме в плановете им , да не обслужваме чужди интереси, а да вземем правилната, законна и достойна страна, ако ние самите желаем да се преборим с тази „шуробаджанащина”. Мога да Ви разкажа много ситуации, в които съм забелязал наличието на тази подла червена разработка. Как едни хора градят авторитет на чужд гръб, как моделират характера на млади хора, от които очакват отплата за в бъдеще. Но това Вие г-н Азимов много добре го знаете-сигурен съм!
    Аз лично не съм забелязвал в процеса на работата си, нито доц. Серафимова, нито доц.Димитрова, нито пък и ас. Енчева да се опитват да прокарват и толерират комунистически идеи. Напротив! Ценя техният професионализъм! Може би има някои неща, които Ние студентите не ги знаем (за наше щастие), тайни заговори и разработки относно толерирането на дадени лица-на всякъде го има,но съм сигурен, че след известен период от време те сами ще разберат, че там не им е мястото, че не стават и че трябва да си ходят- за тяхно, а и за наше добро!
    Вие г-н Азимов изразявате мнението си много безкомпромисно-това ми харесва, но не съм напълно сигурен в лайтмотивът, който влагате в цялото това нещо. Не съм обеден, че сте напълно невинен и безгрешен, защото знам, че такива хора тук няма. Надявам се да ми отговорите, какво целите с тези ваши сериозни обвинения към въпросните лица.

    Относно правописа ми. Надявам се сега да съм Ви задоволил този път 
    Същност може да препрочетете и вашите текстове-със сигурност ще се натъкнете на няколко 

    ЧОВЕК МОЖЕ ДА НАУЧИ МНОГО НЕЩА ТУК В ТОЗИ БЛОГ!
    СВОБОДА И ОТГОВОРНОСТ!!!Всеки, който се стреми към тези две ценности е на правилният път!!!

    ОтговорИзтриване
  128. Г-н Осев, правописът Ви се подобрява стремглаво, поздравления!

    Може и още да се иска, но... лека-полека...

    А иначе, никой не е безгрешен на тази земя - затова сме тук...

    Това важи както за правописа, така и за правомисленето и праводействието...

    Едно Ви уверявам обаче:

    Не съм комунист...

    ("и никога няма да бъда", ха-ха).

    Вие преценявайте дали да ми вярвате за това...

    Целта ми тук е да осветля максимално всички участващи в този диспут, делата и целите им...

    ... и да защитя някои невинни лица, станали косвени жертви на приятелски и неприятелски огън...

    Свободата е най-голямата Сила!

    Но с нея идва и Отговорността...

    С комбайни или без, вярвам, че житата скоро ще блеснат и, че бъдещето е светло...

    ТО Е ВАШЕ...

    ОтговорИзтриване
  129. Явно някои хора и понятие си нямат как се завършва философия и то в Софийския университет,където наистина има ярки преподаватели. Не, че и там няма плява, но повечето е класа. Висока класа. Освен това философската основа е нещо, което прави всеки специалист да бъде наистина специален сред специалистите и не се добива с лаф-мохабети по кафенета и кръчми, а с много здраво четене и истински,отворени дискусии, в които много внимаваш какво говориш и как се уважава човешкото достойнство.
    По повод обсъждането на една студентска идея, чух от д-р Дафов, че преподавателската общност в специалност "Философия" на СУ, и особено по-младите преподаватели, следи нещата в ЮЗУ и ще се намеси ако се засегне някой от техните колеги. Доброто засега е, че незаконниците го карат само на психически тормоз. Не смеят и няма да посмеят, гл.ас. Енчева, да действат институционално. Шубе ги е.

    ОтговорИзтриване
  130. Добре е, че в СУ философския факултет е висока класа. Аз познавам само един преподавател от там, но май много му беше висока мизата за изпит и подпис та го отлюспиха от ЮЗУ. Но щом завършилите философия в СУ са специални специалисти - те стават ли за генеколози?

    ОтговорИзтриване
  131. Здравейте всички,

    Чета коментарите, но в предпразнична ситуация не виждам защо да се намесвам непрекъснато.

    Отговарям отзад напред. "ГенЕколог" - не знам какво е това.

    Благодаря на колегите философи от Софийския и пращам поздрави на Веско Дафов (когото не съм виждала от не помня кога...). Подкрепата ви е много ценна не само за мен, а и за каузата!!!

    Знам, че не сте искали да кажете това с коментара се, но, за да се избегнат определени спекулации - не бих си и помислила да противопоставям СУ на ЮЗУ. И на двете места има и корупция, и нередности, и преподаватели и студенти, които се опитват да се борят с тях. Когато студентът по журналистика и журналист от "Дневник" Симион Патеев беше писал за далаверите на бившия ректор Боян Биолчев, беше привикван и наказван. Срещу студентката, която беше записала Борис Ангелов, имаше изказвания - и то дори от студенти - как петняла авторитета на СУ.

    Що се отнася специално до образованието по философия - и в СУ, и в ЮЗУ има "зърно и плява". Знам блестящи философи, които работят и на двете места, както и преподаватели, които на нищо не могат да научат студентите. От преподавателите ми в СУ има такива, които на много са ме научили, карали са ни да четем здраво и да разсъждаваме (не искам да изброявам имена, за да не пропусна някого по случайност), но и такива, които са срам за философията и висшето образование. Сещам се за един от тях (за когото беше намекнато в горния коментар), който заемаше ръководна длъжност, но преподаваше на хонорар и в ЮЗУ, та си беше купил бял мерцедес... сещате се, не от мизерните левчета от хонорарите. Още ме боли, че СУ загуби блестящ философ като Христо Тодоров (но пък НБУ го спечели, което е отчасти утешително). Помня как един "фен клуб" от трима-четирима студенти ходехме на упражнения при него от 7,15 сутринта, за да сме в малка група и да можем да извлечем максимума от съприкосновението с интелектуалния му свят.

    Проблемът не е само с образованието по философия (или социология, или журналистика), а в дереджето на образованието в България изобщо - и висшето, и средното. За това как студентите се оказват просто средство, за да имат преподаватели и администрация заплати и работни места, а не субект на образованието. Така, както домовете за сираци са средство за много хора, които за друго не стават, да имат работни места.

    И тук искам да кажа за правописа на Слави, както и на други от студентите ми. Мислех да напиша коментар, в който да го смъмря за правописа, но добър приятел ме разубеди. После си казах - ами след като Слави е завършил средно образование, приет е в университет и го е докарал до четвърти курс с този правопис (при това, той е един от добрите, умните и мислещи студенти) и особено след като някои от преподавателите му пишат "образувание" (вместо "образование") и "заетос", какво морално право имам аз да го съдя? Важното е, че е искрен, почтен и не се страхува да излезе с името си. Спомням си как веднъж студенти ми казаха - ама защо ни се карате за правописа, след като наши преподаватели пишат с грешки.

    Последно, но не по значение. Много неща се изговарят в последно време за ЮЗУ и за определени специалности в него (особено за специалностите "История" и "Социология"). На университета от отдавна му се носи лоша слава. Спомням си, че когато реших да преподавам там, един бивш преподавател, който искаше да ме убеди да остана в Софийския, ми каза - ами ако искаш да си построиш къща, върви. Не го послушах и не съжалявам. Защото сега Югозападен университет преживява катарзис, който съм убедена, че няма да остане само в рамките на този университет. Все повече си мисля, че това е началото на катарзиса във висшето ни образование. Страшно е важно, че става въпрос не за административни реформи отгоре, а за събудената академична съвест. Вижте какво се случва в коментарите в блога на Дошков през последните дни! Преподаватели говорят, спорят, обсъждат... Това може само да говори добре за ЮЗУ. Сега ми се работи в този университет повече от всякога.

    Страстна седмица не само в християнския смисъл, а и за висшето ни образование, не мислите ли?

    Пожелавам весели празници на всички, които ще празнуват утре!

    ОтговорИзтриване
  132. Весели празници на всички, включително и на мулташките подлоги, ха-ха.

    Прощавам ви за 2-3 дена, но после пак ви почвам...

    С надеждата, че съвестта ви може и да възкръсне...

    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  133. Поздравяваме с "Христос Воскресе" всички, които празнуват Великден тази неделя. Музикален поздрав.

    26.04.2008

    Калояново/София
    Петър Дошков / Светла Енчева

    ОтговорИзтриване
  134. Правилник за приложение на Закона за научните степени и научните звания.


    80. Избирането на научни работници за по-висока научна длъжност става от научния съвет въз основа преди всичко на техните постижения в научно-приложната и научнопреподавателската работа.

    81. За научен сътрудник II степен се избират лица, които:

    а) имат най-малко 2 години стаж като научен сътрудник III степен или

    б) имат научна степен или

    в) имат трудов стаж по специалността след завършване на висшето образование най-малко 4 години.

    82. За старши асистент се избират лица, които:

    а) имат най-малко 2 години стаж като асистенти или

    б) имат научна степен или

    в) имат трудов стаж по специалността след завършване на висшето образование най-малко 4 години, от които най-малко 1 година като асистенти.

    83.1. За научен сътрудник I степен, гл.асистент и старши преподавател се избират лица, които имат най-малко 3
    години стаж като научен сътрудник II степен, съответно като старши асистент или преподавател.

    Забележка: Този Закон и Правилник не са съществували по времето на Кант и Макс Вебер, поради което е разбираемо, че Енчева не е стигнала до тях.

    Енчева, все пак прочетете законите по които компетентно се произнасяте, тълкувате и обявявате, че тяхното неспазване е нарушило вашите права.
    И се научете на аритметичното действие събиране.

    ОтговорИзтриване
  135. Нарочно не четете, не искате. Светла каза, че пет години е била старши асистент. Каква аритметика.

    ОтговорИзтриване
  136. Госпожо/Господине от Вторник, 2008, Април 29 10:24:00 EEST,

    Преди високомерно да съветвате Енчева да се учи на аритметичното действие събиране, Вие сам/сама започнете да се учите - ако това е във възможностите Ви - да четете и да мислите!

    А тъй като имате и трудности при изразяването на това, което искате да кажете, нека да Ви помогна.

    Мъчите се да претендирате, че е нарушена нормативната академична уредба с това, че Енчева е назначена за главен асистент.

    Невярно!

    Видно от автобиографията на Енчева, публикувана в официален сайт,
    http://acad.swu.bg/cvp.php?uid=svetla_en4eva
    тя е работила като старши асистент от 2001-12-03 до 2006-11-10, следователно разпоредбата на чл. 83.1 от Правилника за прилагане на ЗНСНЗ е спазена!

    Освен това, видно от списъка на статиите на Енчева и останалата й публикационна, преподавателска и професионална активност, тя подчертано надхвърля критериите за присъждане на длъжността главен асистент.

    Красимир Кабакчиев, дфн

    ОтговорИзтриване
  137. Dear Kabi,

    Look and read.
    Светла says:

    "Може би затова трябваше да минат пет години (вместо три), докато стана главен асистент. Ала не бих си и помислила да се предлагам."

    А 2012 година струва ми се настъпила още. Така де, оправете се с времето. То е вектор и тече от минало към бъдеще.

    Физик

    ОтговорИзтриване
  138. Госпожо/Господине, благодаря за фамилиарното обръщение, но тези лигавщини целят да скрият грубата Ви грешка - и факта, че се изложихте повече от жестоко.

    Изобщо не познавам Енчева, но в официален сайт на университета е записано, че е била старши асистент повече от пет години. Достатъчни са били и три, за да може да стане главен асистент.

    А дали ще признаете излагацията си или не, все тая. Тя е факт.

    Кабакчиев

    ОтговорИзтриване
  139. Корекция: "е била старши асистент повече от пет години" да се чете "е била старши асистент близо пет години". Но грешката не променя същността на нещата.

    ОтговорИзтриване
  140. С риск да стана досаден, длъжен съм да кажа поне още нещо, което вече казах в блога на Дошков. Ето го.

    Интересно дали тоя с подозренията за това, дали едно младо момиче законно е станало главен асистент, би бил така добър да прегледа публикациите на вашият там бивш активен комсомолец, който сега се подвизава като декан и член на ВАК, и да провери дали публикациите му за ролята на Комсомола са в съответствие с Конституцията и Закона за обявяване комунистическия режим за престъпен!
    За повече подробности - и за други срамни и позорни деяния и бездействия в "академичната общност" на тая "държава" - вж. блога на Дошков (http://petdoshkov.blog.bg/), коментари към ТРЕТО ОТКРОВЕНИЕ.

    ОтговорИзтриване
  141. To the anonymous physician. You might talk some English, but you are definitely not able to read Bulgarian:

    "Сега пак откровено лъжат, че в закона, видите ли, се ставало главен асистент след седем години (имам предвид - след като е станал старши) и само при защитена дисертация. Глупости! Няма такова нещо - нито в този закон, нито в Закона за научните степени и звания. Ако беше така, трима от преподавателите Ви щяхме да сме нелегитимни - Марио Маринов, Ангел Цветков и аз."

    ОтговорИзтриване
  142. Тъй като Христос вече Возскресе...

    А пък човещината на Светла явно не знае предели...

    Ще си позволя да насоча вниманието Ви върху "онзи" запис.

    (връзка към темата + записа):

    http://vladodoulov.blogspot.com/2008/04/blog-post_26.html

    Приятно слушане...

    ОтговорИзтриване
  143. Драги Каби,
    Вижте оригиналния текст, а не измислиците на Енчева.
    Енчева ясно пише "Главен" асистент. Освен това преиначава оригиналния текст, чрез нейното пояснение, че главен се става 7 г. "разбирай след старши".

    И Каби, все пак..., какво вярно има в това, че е била асистент от 2001 до 2012 г.? Това ли е достоверната информация или открихте антиайнщановата теория? Да ви дадем Нобела.
    И цялата работа ви е такава. Измислица върху свободно съчинение.
    Освен това в правилника на Университета е казано,че главен асистент се става "след апробация на дисертационен труд".

    Впрочем - в този ли запис са я заплашвали зловещо? За това ли е изписала толкова нещо и такива страхотии се казавват тук от нея и Димитрова за страшни заплахи? Боже мили, Създателю, ...!

    Тази жена на кой свят живее? Според мен е между петото и осмото измерение. И другата също.
    PS
    Наричам те Каби, защото ми изглеждащ несериозно.

    Абе какво се занимавам с хора, които мислят, че от всичко могат да получат всичко, а не могат да съберат 3+4. Защо лъжете и студентите, че ги учите на нещо?
    Физик

    ОтговорИзтриване
  144. Браво Физик и аз си мисля, че този Каби е нещо Каба. Той щял да ни помогне щото той самият е много втасал. Сам казва, че нищо не разбира от работите на Кендеров, ама знае, че са лоши. Мога да кажа, че дори и много малка "стъпчица" в науката математика е много повече от докторат по философия, педагогика, социология, филология и какви ли не още словоблудства от този сорт. Аристотел

    ОтговорИзтриване
  145. Ама ти (Вторник, 2008, Април 29 20:18:00 EEST) пак ли ще продължаваш с глупостите си? За да станеш главен асистент, се искат три години стаж, и това е положението. Енчева има пет. Не обсъждам дали е правилно, разумно или достатъчно написаното в Правилника.
    И друго. Какво пише в правилника на юго- средно- междинно- западно- крайния университет, няма значение. Има йерархия на нормативните актове - не може долен да противоречи на горен. Освен това има и много други неща, които няма сега да обяснявам.

    Не знам какви приноси в науката има един или друг математик, и не мога да преценя. А лично аз имам толкова, че много малко са българите, които да могат да мечтаят за подобно нещо. Ама тук някои сигурно мислят, че съм някоя малоумна лелка, на която комунистическите ВАК-ове са присъдили същата абревиатура, каквато имам и аз. Да, ама не. Ако някой иска сериозен разговор, трябва доста време да обяснявам. Който иска, да прочетете статията на Л.Йорданова "Кой уронва престижа на БАН в епохата на чалгата?", тук:
    http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/BAN.html
    Други въпроси?
    Впрочем сега ще отговарям на подобни питания в блога на Дошков - можете да четете и там. Който иска, естествено. Не е никак задължително.

    ОтговорИзтриване
  146. каби, не стига че си несериозен, но и си и адски досаден.
    не те знам и не искам да те знам. чети си алегориите и лапай от БАН, докато такива като теб, енчева и бизнес-дамата димитрова не унищожат науката и образованието в България окончателно и безвъзвратно. не е учен човек, който манипулира елементарни текстове и не може да събира до десет.
    физик, но защо ли, щом ви има вас

    ОтговорИзтриване
  147. Госпожо/Господине Вторник, 2008, Април 29 21:49:00 EEST, моля, прегледайте се поне на невролог! Ако не Ви достигат средства, мога да Ви помогна. Сериозно говоря! Но време за Вас нямам!

    ОтговорИзтриване
  148. Светла, не разбирам дали колегите ти са глупави, или не осъзнават колко се компрометират сами като говорят откровени нелепости и публикуваха срамния запис на Серафимова? Какво си мислят, че ще постигнат тези хора? Не виждат ли колко са затънали и са се изложили? Защо продължават да се излагат колегите ти? Мазохисти ли са? Склонност към самоубийство ли имат? Или нямат никаква реална представа за света? Изградили са си свой собствен свят, но защо си показват срамотиите да ги виждат всички?

    ОтговорИзтриване
  149. По въпросите на предишния
    Това е все едно да питаш защо се резилят историците след като още няма никаква позиция по въпроса за онзи паметник на мафията "ПИФ на Воденичаров" - аудитория кръстена на името на пожизнено заемащия най-важната длъжност сред историците - председател на кандидатстудентската комисия по история - Йордан Шопов. Тази длъжност - чувала съм и аз Светле -е като митнически инспектор на Кулата или на Станке Лисичково. Шопов я е изпълнявал с огромно достойснтво.
    От февруари 2007 г. до днес историците крачат "в единен строй" (по Воденичаров), пазят "целебна тишина" (по Кристина Попова), подлагат на морален тормоз колегите и колектива (по Пискова-Муратова), предлагат триене на аудиозаписи (по Милена Ангелова).
    Големи интелектуални висини се постигат от горноджумайската историческа колегия! Не е шега. Че и днес нещо май искаха "Анамнеза" да им се извинявала. А бе това гьонсуратлъкът ........
    Някой беше казал, че колаборацията с Воденичаров има своята цена и на никой не може да се размине деградацията и излагацжията в резултат от нея. Идиотизмът се е превърнал в нормалност. Пораженията са необратими.

    ОтговорИзтриване
  150. Чух записа. Потресен съм. Като шеф на катедра - вика - не говоря сега, обаче виж като човек...като човек вече става лошооо...
    Не мога да повярвам, че доценти си мислят, че човеците е нормално да се "срещат по улиците", да си "ходят по къщите", да си "шият шамари". Наистина съм потресен. Това е тормоз.
    Този дето се представя за физик е подъл подлец.

    ОтговорИзтриване
  151. Абе, какъв е тоя митичен "запис"???
    То стана като с оная англичанка, дето била разочарована от България. Около нея все за чай се говорело: "тиий", "тиий" - в съчетания като "м..а тиий"! А става 16:00 ч. - и никой не идва чай да предложи!
    А аз гледам даже, че вече далеч минава 16:00 - и ни чай, ни запис, ни нищичко!

    ОтговорИзтриване
  152. Записът беше огласен в предишен коментар. Ето го пак:


    http://store3.data.bg/vladodulov/Audio/Makarenko_Serafimova.MP3

    ОтговорИзтриване
  153. Ако не виждате целия линк, кликнете на "записът".

    ОтговорИзтриване
  154. Изпратиха ми линк към ЗАПИСА и го изслушах. Някаква госпожа заявява, че не можела да се въздържи да зашие два шамара [на някого - предполага се на кого].
    Това тук е една твърде регионална и даже твърде махленска сбирка - като се съди и по думите в записа. Всеки знае кой какъв е и какво е казал еди-кога си, и защо го е казал. Аз не знам.
    Попаднах тук случайно, не съм изчел и една петдесета от написаното само в тази дискусия. Отделно има Anamnesis (чел съм една стотна от него) и блог на Дошков (там прочетеното е малко повече).
    Но това не пречи да изразя мнение, нали.
    Първо, имам въпрос. Написах "Мария Серафимова" в Гугъл, излезе това:
    http://docs.google.com/View?docid=dhn59jp3_3ds8vvtck
    Тук е написано е, че Серафимова е доктор на философските науки от 1983 г., получила тази научна степен през 1983 г., девет години след дипломирането си като висшист.
    Това вярно ли е? Или трябва да се обяснява тук, на една академична аудитория, включваща и много преподаватели, че в България има две научни степени, първата от които е "доктор", а втората (по-високата) е "доктор на науките"? Вж. ЗНСНЗ:
    http://vak.acad.bg/docs/zakon.pdf
    Когато областта е философия, носителят на първата степен се нарича "доктор по философия", на втората - "доктор на философските науки".
    Теоретически не е невъзможно Серафимова да е станала доктор на философските науки през 1983 г., но практически е малко вероятно. Интересното е, че в сайт, също намерен от Гугъл и озаглавен "Автобиография на доц. Серафимова" (т.е., предполага се, че е документ, написан от самата дама),
    http://acad.swu.bg/cvp.php?uid=maria_serafimova
    се посочва, че Серафимова има получена през 1983 г. научна степен, и че тогава е имала научен ръководител. Ако това е вярно, то означава, че Серафимова не е "доктор на философските науки", а е "доктор по философия" - като тогава, през 1983 г., притежаваната от нея степен се е наричала "кандидат на философските науки".
    Не познавам лицето Серафимова и то не представлява интерес за мен, нито имам към него някакви предубеждения. Като гражданин би ми било много интересно, обаче, да видя какво точно е написано в тази дисертация на тема "Етика, утопия, футурология", публикувана през 1983 г., под "научното ръководство" на някакъв "учен-философ", неназован в автобиографията.
    И още. Не е ли твърде показателен фактът, че публикациите на Серафимова преди 1990 г. твърде последователно и систематично (като че ли) са премълчавани както в нейната автобиография (написана вероятно от нея), така и в другия цитиран тук документ, отново отнасящ се до нея?
    Ще коментирам още - ни само тогава, когато получа достатъчно достоверна информация по поставените от мен самия в предишните редове въпроси.

    Красимир Кабакчиев, доктор на филологическите науки (sic)

    ОтговорИзтриване
  155. Ало доктора на ФИЛОЛОГИЧЕСКИТЕ науки, бягай за тоалетна хартия. Досаден си та чак смарди. Изглежда за тебе науката е да пишеш по форумите. Затова и са гласували в съвета срещу "дисертационния" ти труд, а не защото са "некадърни комунисти".

    ОтговорИзтриване
  156. Че иначе почвате да "смардите"...

    ОтговорИзтриване
  157. Прослушах "Оня запис". Не мога да опиша впечатлението си - думите са безпомощни пред речника на Мария Серафимова.
    Изумителен е подобен речник от страна на дама. Необясним е за доктор по философия. Недопустим е за ръководител на катедра. Неуместен е за катедрено заседание, проведено в университетска зала.

    Що за обноски, доц. Серафимова?!
    Вие надминахте и Воденичаров - та пред Вашата необуздана агресия и щедрите Ви обещания за шамари, заплахата на Воденичаров, че ще закрива интернет-клубове изглежда свенлив намек за намаляване на поведението.

    Ако записът се слуша от някой, който не е предупреден, че това е изказване на университетски хабилитиран преподавател, то слушателят неминуемо ще реши, че става въпрос за реплика на "оперативно интересно лице" от контингента на екс-вътрешния министър.
    Неподобаващо е за солидна (и като възраст, и като професионален статус) дама да се произнася по каквито и да е въпроси така, сякаш е сред учредителите на първата охранителна фирма в България.

    Сравняваме Ви, доц. Серафимова, сравняваме неволно...
    1) Не познавам лично доц. Боряна Димитрова, но нейните отворени писма разкриват финес, култура, ерудираност, професионализъм - от тях наистина човек може да се учи. От Вашите думи, от стила Ви на поведение човек може да се срамува.
    2) ас. Светла Енчева е емоционален човек и млад преподавател, но дори и сега тя може да Ви бъде образец за възпитание, такт и позитивно отношение към мнението на другия.

    Имате още много да учите, доц. Серафимова, още много да учите за хората, за отношенията... дори за Макиавели - също!
    Смятам, че шамарите, с които сте заплашвали, сте зашлевили сама на себе си. И за първи път съм склонна да призная подобен възпитателен метод като съвсем уместен!

    ОтговорИзтриване
  158. Напълно се солидаризирам с горния постинг. Всичко е много точно казано. Особено сравненията на аргументираните и с възпитание Димитрова и Енчева в сравнение с цялата катедра.
    Но академични "недоразумения" като Воденичасов, Шопов, Газдов са превърнали вече ненормалното в нормално, и нормалното в ненормално.
    Трагично е положението при социолози и историци - а представяте ли си какво е в другите катедри. Ужас!!!!
    ПИФ наистина трябва да се закрие. Правилно пише ГТА-то и Анамнезата - ПИФ е една мафия. Серафимова го доказва. Протоколите на Криса Попова също.
    Така е и при Соня Стоянова. Бега-а-а-а-а-а-а-а й!!!

    ОтговорИзтриване
  159. Karol се прави на ударен(-а), все едно за пръв път чете за какво става дума.

    Айде не ми се крийте зад "възмутени" словоблудства, че сте ми еднакви всичките.

    Сладки приказки, мръсни душици долни.

    Аз интерпретирам словесните "шамари" в записа като едно възмущение от аморалните похвати на Боряна Димитрова и нейното лично плашило на повикване - Светла Енчева.

    Както и всичките останали неудачни пигмеи с пистолети и претенции.

    Борба за власт и мръсни похватчета, облечени във "възмущение" и "грациозни писъмца".

    ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ГОНЯТ ПРЕСТЪПНИКА, а защо междувременно да не скъсаме и нервите на цялата катедра.

    Боряна Димитрова е МУЛТАШКИ ПАРЦАЛ, които обслужва КОМУНИСТИЧЕУСКИ КАПИТАЛИ. Тя гони СОБСТВЕНИ ВЛАСТОВИ АПЕТИТИ и освен това е дете на активни борци.

    КОМУНИСТКА PAR EXCELLENCE!

    Лапала е ЧЕРВЕНИ пачки години наред.

    Само че е от тези дето викат с пълно гърло "Долу комунистите!".

    Ама като ручА мулташките кифтета, не викА, а?

    Тия са от най-мръсните...

    А тва недоразумение на природата Светла Енчева не е нищо повече от едно позеленяло от злоба кариеристче. Неудачно.

    И какво може да направи Серафимова срещу мулташките капитали и мръсните им влиянийца и заговорчета?

    Или може би тя е враг Н:1 на републиката?!!!

    Самотната буржоа, която трябва да се справя с червената помия, която я обгръща.

    След като изслушах записа, се възхищавам още повече на Серафимова, че е реагирала по този начин.

    Аз не знам дали бих бил способен на такова хладнокръвие при такива обстоятелства.

    Комунистите да те обвиняват в комунизъм и престъпниците да те обвиняват в престъпление, при положение, че единственото, което искаш е една малка катедра да продължи да работи така добе, както и досега.

    Поклон доземи, доц. Серафимова!

    Не знам дали можете да се борите сама с червената гнилоч...

    И надали си заслужава да си цапате ръцете като шамаросвате сервилни плазмодии.

    Но,.. всъщност не сте сама.

    И всички тук знаем, че истината е на Ваша страна...

    Но, за съжаление, на този свят, истината рядко надделява.

    Повтарям съвета си към Вас, доц. Серафимова.

    Стига да можете, напуснете колкото се може по-бързо тази червена клоака, която Ви обгръща и не си хабете нервите с недостойни и мръсни хора!

    Има кой да се погрижи за тях!

    ОтговорИзтриване
  160. ОТНОСНО ЗАПИСА!
    Не мога да не сваля шапка пред доц. Серафимова!!! Аз лично съм много импулсивен и не бих се поставил в ситуацията, в която е доц. Серафимова…. ако аз бях на нейно място щяха да станат страшни неща , за някой хора………СКЛОНЕН СЪМ ДА ВЯРВАМ В ПОЗИЦИЯТА НА ДОЦ. СЕРАФИМОВА, НИКОГА НЕ СЪМ СЕ СЪМНЯВАЛ ,ЧЕ ТЯ Е ЖЕНА С ДОСТОЙНСТВО И ХАРАКТЕР, ТАКЪВ ,КАКЪВТО РЯДКО МОЖЕ ДА СРЕЩНЕШ В ДНЕШНО ВРЕМЕ!!!
    ПОКЛОН ПРЕД ХЛАДНОКРЪВИЕТО ВИ доц. СЕРАФИМОВА .

    Светослав Осев

    ОтговорИзтриване
  161. Същност това е и последният ми коментар! Оправяйте се ,големи хора сте, а Ние студентите ще гледаме и ще преценяваме..Все пак сте хора, от които трябва да се учим…..това и ще направим….
    Интересно е да си страничен наблюдател…. Дано да няма инциденти и всичко да се развие в рамките на нормалния тон.. Искрено се надявам от този конфликт да няма големи последствия (въпреки че е малко вероятно!)!

    Св.Осев

    ОтговорИзтриване
  162. При историците се обучавали на "целебна тишина" и "провинциална гледна точка", а при социолозите, разбира ме от гирния постинг, упражнението е в хладнокръвно биене на шамари. Голяма наука се развива под крилото на Серафимова! Няма що!
    И гледай сега какво става - тази морална женица Серафимова - как послъгва само. Тя знае много, ама много добре - 2005 г. в ПИФ не е имало (да се чете НЕ Е ИМАЛО) избори за нищо. А ч-а-а-а-а-а-а-к през декември 2007 г. се казало: "Хайде сега си спомнете, че ....."
    Ама спомнили си хората. Каквото са им казали това са си спомнили. Отивам в ПИФ. Тям не само си мислят вместо тебе, там си и спомнят вместо тебе. Върха!!! Е това е то УНИВЕРСИТЕТ!!!!

    ОтговорИзтриване
  163. Ей горния, ти какво искащ бе главоч. Ние си имаме Воденичаров. Той мисли вместо нас, защо да мислим ние. Яд ли те е.
    Отъ време на време купи и един компютър. Тоалетните оправи!
    Е малко не мяза на университетски човек, но има ред. Иначе ще има ли. Ние сме в "единен строй". Той каза "да крачим", ти кво си мислиш?
    Азимов.

    ОтговорИзтриване
  164. Дами и господа,

    Позволявам си да обърна отново внимание на следното. Тук се обсъжда поведението на една госпожа, която на официално заседание в университет си позволява да заплашва с шамари. Аз съм страничен наблюдател и не познавам контекста на събитията. Деянието е и формално, и морално недопустимо, но приемам, че може да е било налице и някакво неправомерно провокиране.

    Важен е, обаче, въпросът, има ли образувано административно производство срещу госпожата за това нейно поведение? В дискусията не се вижда информация за това. Наистина, предполагаемият отговор е "не", заради изнесените факти за неправомерно поведение на самото административно ръководство на университета (и отделни негови подразделения) - ръководство, което, както разбирам, самата госпожа подкрепя. Все пак е добре да се знае били ли са предприети мерки или не срещу това поведение.

    Още по-интересно е нещо, което вече описах в предишното си съобщение. В Интернет сайт, който изглежда официален -
    http://socioswuinfo.blogspot.com/2006/03/blog-post.html
    вж. тази препратка -
    http://docs.google.com/View?docid=dhn59jp3_3ds8vvtck
    е написано, че госпожата е доктор на науките! И то на две места - следователно не може да става дума за неволна грешка. А в нейна автобиография, т.е. документ, който следва да е написан от самата нея, се посочва, че госпожата е притежател на ... "научна степен":
    http://acad.swu.bg/cvp.php?uid=maria_serafimova
    Не е посочено коя е тази научна степен!? Странните "пропуски" и "случайности" започват да стават прекалено много!

    Подобно поведение - да не обясниш точно коя научна степен притежаваш, е равностойно на това, в рубриката "квалификация" в автобиографията си да впишеш "образование". Образованието бива средно, висше и т.н. - и всеки работодател ще третира премълчаването на образованието като ОПИТ ЗА ПОДВЕЖДАНЕ!

    В предишно съобщение написах, че и публикациите на госпожата преди 1990 г. сякаш са премълчавани, но се оказа, че не съм бил прав. Има посочени такива публикации - а, съответно, за мен от голям интерес е да се разбере, каква е научната методология, лежаща в основата на публикации в комунистическо списание, озаглавено "Ново време", както и каква е научната методология в дисертационния труд на госпожата, озаглавен "Етика, утопия, футурология".

    Красимир Кабакчиев, дфн

    ОтговорИзтриване
  165. Дфн айде чупка не разбра ли че си в повече на тази клонка. Тук има достатъчно маймуни. А и какви само глупости пишеш сиромашкия. Къш.

    ОтговорИзтриване
  166. Доста коментари се събраха. Ще отговоря накратко.

    Към Карол - аз все пак си мисля, че речта на Воденичаров за затварянето на интернет клубове е нещо далеч по-сериозно от изказването на доц. Серафимова за шамарите, защото става въпрос за парадиране с връзки в най-висшите етажи на властта.

    От друга страна (и тук не мога да се съглася със Слави), според мен няма нищо, което да оправдава заплахи за шамари (и таксита, и пресрещане на улицата). Дори да допуснем, че наистина съм изрекла клевети - макар до този момент никой от колегите ми не каза "ето, конкретно това и това е клевета, не е вярно" - шамарите като средство за саморазправа не се вписват в идеята за едно модерно общество. Още повече, когато се изричат от ръководител към негов подчинен. Въпреки че доц. Серафимова говори в качеството си на "човек", това се случва на катедрено заседание, което заседание тя ръководи. И забележете, че в началото на откъса тя казва "искам да поставя едно условие". В какво качество поставя условието, че ще ми бие шамари?

    Слави, уважавам искреността и добросърдечността Ви. Както казах и преди, с нищо не съм променила отношението си към Вас. Помислете обаче. Нали се случва понякога студенти да се държат не по начин, който се харесва на даден преподавател. Как бихте реагирали Вие или колегите Ви, ако аз заявя в час, че ще зашия два шамара на някой от курса Ви? Извинявайте, ама просто не би било цивилизовано от моя страна.

    Към Красимир Кабакчиев.

    Първо, нямам никакво желание да се занимавам със съдебни дела. За мен това, че част от катедрата ми (вкл. цялото й ръководство) намира заплахите за физическа саморазправа за нещо дотолкова морално оправдано, че дори одобрява качването му в интернет, е повече от показателно. Има академична общност. Има социологическа общност (при цялата условност на думата "общност"). Има професионален авторитет. Уважението е нещо, което се изработва и трябва да се удържа, то не е институционална даденост. Не може да искаме да ни уважават само защото сме катедра "Социология" на ЮЗУ, след като ръководството й не само демонстрира толерантност към физическото насилие, а и - което е още по-притеснително - смята това за легитимно и убеждава студентите в правомерността на подобен "стил на управление".

    Второ, за CV-то на доц. Серафимова. То е качено в интернет лично от мен, след като ми беше изпратено от нея с молба да го публикувам на катедрения блог. Не съм го редактирала, махнала съм единствено личните й данни (които, прочее, могат да бъдат намерени на други места в интернет). Смея да предположа, че "доктор на философските науки" не е умишлена заблуда, а просто грешка. Бих Ви помолила да прекратите тази тема.

    ОтговорИзтриване
  167. Здравейте, аз съм студентка в тази катедра и също чух записа-срам и позор!!!!!Срамувам се, че съм студент на тази катедра, където ръководители раздават шамари-"като хора".Аз пък искам да попитам сега Мария Серафимова и Жеко Кьосев/умни хора между другото/, защо се толерира лицето Ивета Якова, за която е обществена тайна, че пише с правописни грешки в час, използва диалектни думи и сленг и никога не говори по същество/то няма как когато водиш 6 дисциплини/????Ако не ми отговорят, "ще ги намеря и ще им зашия по два шамара, не като студент, а като човек", защото ми пука какво научаваме.А името забравете да го кажа след тези шамари, иначе имах желание да питам със името си!

    ОтговорИзтриване
  168. Светла Енчева каза... "нямам никакво желание да се занимавам със съдебни дела" [.....] за CV-то на доц. Серафимова. То е качено в интернет лично от мен, след като ми беше изпратено от нея с молба да го публикувам на катедрения блог. Не съм го редактирала [.....] Смея да предположа, че "доктор на философските науки" не е умишлена заблуда, а просто грешка. Бих Ви помолила да прекратите тази тема."

    Уважаема госпожо Енчева,

    Човешкото достойнство се защищава от закона и е крайно време в тази така наречена "държава" да се водят повече съдебни дела за "обида" и "клевета", независимо от размерите на корупция и некадърност в съдебната власт - която е корумпирана и некадърна и затова, защото обществото не й възлага решаването на съществени задачи, отнасящи се и до човешкото достойнство. Лично Ваша работа е дали "ще се занимавате със съдебни дела или не" - а и историята с шамарите е твърде дребна, но не очаквайте да Ви защити "катедрата" или "обществото". Защитата на достойнството на всеки човек е само в неговите ръце и ум.

    По въпроса за притежаваната научна степен. Ако обсъжданата тук госпожа не притежава научната степен "доктор на науките", това означава, че е налице съзнателно заблуждение на обществото, и то на цялото общество, включително международната общност, тъй като става дума за документ в Интернет, за чието съдържание отговорност носи авторът му.

    Но много по-съществен е въпросът с публикациите на госпожата през комунизма. Изглежда, че и Вие, госпожо Енчева, въпреки че сте социолог, не разбирате в необходимата дълбочина общественото значение на милионите комунистически фалшификации, лъжите, умишлените заблуждения, варварските комунистически словоблудства и демагогията, чрез които беше управлявано тогавашното общество - а в голяма степен чрез тях бива управлявано и днешното!!!

    Аз не знам дали публикациите на госпожата биха могли да се отнесат към горната категория, тъй като не съм ги чел. Но бих искал да знам дали това е така или не. И бих искал да знам колцина от българските комунистически лъжци, демагози, фалшификатори и профани продължават да преподават в българските университети, да "извършват научна дейност" в "научни институти" и т.н. Преди време дадох пример с Германия, където такива лица бяха отстранени незабавно, още през 1990-1991 г., от академичната общност. И включително и поради тази причина Германия днес е страна, в която се извършват забележителни изследвания и се осъществяват огромни научни постижения! А преподаването в университети от страна на комунистически лъжци, демагози, фалшификатори и профани е абсолютно немислимо.

    Красимир Кабакчиев, дфн

    ОтговорИзтриване
  169. Дфн чуваш ли се какво пишеш?
    "Аз не знам дали публикациите на госпожата биха могли да се отнесат към горната категория, тъй като не съм ги чел." Какво коментираш тогава?
    Та дори обиждаш? Това е същото както с работите на Кендеров. Мога само да ти кажа, че тези негови монографийки както се изразяваш ти са такива, че на тебе и два живота няма да ти стигнат да ги разбереш. Защо ти е да знаеш какво е писала М. Серафимова - то сигурно е много лошо. От такива като тебе сме стигнали до тук. Къш ти казвам за последно, после незнам какво те чака.

    ОтговорИзтриване
  170. За публикациите на доц. Серафимова не искам да взимам отношение, защото, първо, това е въпрос на нейно решение, но, второ, има намесени и трети лица, историята е сложна и не съм аз човекът, който да я разказва. Но не сте прав, като казвате, че не разбирам. При цялото ми уважение, просто не ме познавате достатъчно, за да знаете кое разбирам и кое - не.

    За достойнството ми - както казахте, защитата му е в моите ръце и ум. В конкретния случай не виждам достатъчно основания да искам подкрепа от държавата.

    А за автобиографията преувеличавате - очевидно е, че става въпрос за грешка.

    П.п. Субектът, който все Ви гони, очевидно е много грамотен. Блогът обаче си е мой и аз не гоня никого от него. А Вие сте добре дошъл, но наистина ви моля да оставите темите за автобиографията, съда и публикациите на доц. Серафимова от преди 1990.

    ОтговорИзтриване
  171. Г-жо Енчева, за гонещия/гонещата не сте права. Това е един първичен индивид (неизвестно от кой пол). Изразявам се дипломатично.

    А за публикациите на госпожата - и на когото и да било друг, който е ръководител на звеното, в което работите, сте, бих казал, повече от не-права!!!

    Отправям към Вас едно конструктивно предложение. Прочетете подробно публикациите през комунизма на обсъжданото тук лице, подложете ги на сериозен анализ - и напишете статия с отразени в нея изводи! (Ще се намери кой да я публикува!)

    Отново казвам: нямам представа какво е писала госпожата през комунизма! Даже нейното име за мен до вчера беше съвършено неизвестно. Възможно е дори тези публикации да не се вписват в типичната за онова време идеологическа парадигма (но е трудно за вярване). Ако бях на Ваше място, щях да постъпя точно така. Нещо повече, щях да го направя, защото щях да го имам за свое важно професионално и морално (гражданско) задължение.

    Доказателствата, че аз ВЕЧЕ съм изпълнил това свое задължение, са налице:
    http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/Vremeto.html
    http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/BAN.html

    Естествено, че не Ви вменявам отговорности, нито мога да Ви наложа да следвате мой (или нечий друг) пример! Просто си позволявам да Ви дам едно предложение, а дали Вие ще го приемете или не - това е Ваша работа и Ваше право!

    Повтарям, обаче, че злините на днешното българско общество са породени именно от липсата на анализ на миналото и на достатъчно здрави заключения за обхвата на драстичните обществени и психологически изкривявания, причинени от най-варварската обществена уредба в историята на човечеството!

    Кабакчиев

    ОтговорИзтриване
  172. Какво значи първичен? Това лошо ли е или да. Дфн можеш ли да се прочетеш отстрани, да си помислиш, че това което плещиш го казва друг. Ако да погледни колко простотия има в последното ти писане. Понеже искам да ти помогна ще те посъветвам да почетеш, поне малко и да спреш да пишеш. Изглежда ти цял живот само си писал. За четене ти препоръчвам, като начало "Аналитика" на Аристотел, и понеже знам че ще е трудна за тебе, отбий се при Кант, там и госпжа Енчева ще ти помогне. Ако всичко това не ти е по вкуса действай с Б. Райнов. И аз както един друг форумец спирам да чета твойте "творбите".

    ОтговорИзтриване
  173. Пак съм аз.

    Мислите, че ще се отървете от мен? Няма да ви оставя намира!

    Ще спомогна да се изясни цялостно ситуацията около всеки един ангажиран в този казус. И на себе си.

    Зад паравана на красивите думи, стои чистопробна борба за власт.

    Твърденията, които ще напиша са, в най-добрия случай ченгесарски компромат, а в най-лошия – наистина - чистопробна фантастика.

    Добре...

    Кой съм аз?

    Не може да ме хванете по IP-то, използвам прокси сървъри.

    Използвайте собствените си мозъци, мислете и се съмнявайте. Вижте сами... търсете, събирайте информация, задавайте въпроси...

    Търсете истината... Сами! Никой не може да я търси и намери вместо вас!

    Пробвайте да ме обрисувате като персонаж, нямате друг изход. Кой съм аз?

    Мария Серафимова казва, че не ме познавала и няма представа кой бил фабрикувал компромати срещу Боряна Димитрова, Лазар Копринаров и Светла Енчева.

    Аз обаче никога не пропускам да кажа добра дума за Мария Серафимова.

    Как мислите - дали я познавам?

    А как иначе научавам какво се е случило на заседанията на катедрата, например, че се е казало колко пъти Борянчето е отсъствала от заседание? Как мислите, че научавам?

    Трябва да съм някой, който е близък до Мария Серафимова. Може да съм от катедрата. Може и да не съм.

    А как научих, че записът на Мария Серафимова е публикуван в блога на Владимир Дулов? Мислите ли, че ми е казал някой от катедрата? Може би съм Владимир Дулов, може би не съм.

    А спомняте ли си кога се появих за първи път? Скоро след коментара на Жеко Кьосев, където се казва "Защо, мила моя, ти не поиска от твоя блог немедлено да се оповестят преподавателите, които са били сътрудници на ДС."

    Може да съм Жеко Кьосев, може и да не съм. Ако съм Жеко Кьосев, някой ми помага с английския.

    Може да съм жена му, може и да не съм.

    Може ли да съм Добринка Пейчева? Едва ли. Но може би съм някой, който я познава.

    Може ли да съм Ивета Якова? Със сигурност не. Тя не владее правописа. А и не може да реди такива фрази.

    Ангел Цветков също е неграмотен.

    Но може да съм някой, който ги познава.

    И със сигурност не действам сам. Ние сме сплотен колектив.

    Може да съм от друга катедра, може и да не съм.

    Може да работя в ЮЗУ, може и да не работя.

    ...

    Look closer...

    ...

    Пръх, пръх, пръх... Пръх, пръх, пръх...

    Намерете истината сами!

    Осмелете се!

    И поемете отговорността!

    Едно е сигурно...:

    За да отделям толкова време на блогове и коментари, може да има само две причини:

    Първо. Може би ми плащат.

    Всеки има своята цена. А някои изглежда сме доста еФтини.

    Второ. Може би имам изключително сериозен личен мотив.

    Всяка малка нахъсена амбиция е готова на всичко, за да спечели лелеяната позиция, да акумулира полза или просто за да начеше малкото си накърнено его...

    А може и двете.

    Трета причина няма.

    Какво ми обещаха за Коледа?

    Или може би получих подарък още за Великден?

    Или наградата е в собствената ми омраза?

    Какъв личен мотив имам аз?

    Мислете!

    Очевидно е, че мразя Копринената Буба и нейното рошаво папагалче, Светилото.

    Защо ги мразя?

    Боряна Димитрова е нещо. Борила се е, постигнала е много. Не е корумпирана.

    А и е умна, добър социолог.

    Енчева, която дори не е защитила, също е нещо и вярва, че от нея нещо може да зависи.

    И е умна. По-умна от мен.

    Аз съм нищо.

    Аз съм нищожество.

    И въобще, човек който познава Серафимова от една страна, и Енчева и Димитрова, от друга, веднага му става ясно, кой кого има основание да мрази.

    Достатъчно е просто да ги видите как изглеждат и как се държат.

    И как говорят на заседание.

    Кой заплашва с шамари.

    Помислете - кой съм аз?

    Не ме търсете сред истинските учени.

    Може би съм изпълзял до високите етажи на академичната йерархия, може и да не съм.

    Но със сигурност нямам сериозни научни постижения.

    Как е възможен академизмът без прозрачност?

    А аз потъпквам прозрачността.

    Аз съм човек с комплекси.

    Мога най-добре - да фабрикувам компромати. Имам дълъг опит.

    От онова време.

    Начинът, по който се опитвам да се разгранича от "ченгесарските" прийоми е направо забавен.

    Сега ще ви разкрия технологията на компроматите, за да продължите моето дело.

    Взимате един-два истински факта.

    Измисляте си още няколко.

    След това, правите връзки между тях.

    Например.

    Лазар Копринаров е учил в Москва, това е истина.

    Хайде сега да измислим, че е бил партиен секретар.

    Боряна Димитрова има социологическа агенция, това е истина.

    Много социологически агенции се държат от Андрей Райчев. Това също е истина.

    Имало е Мултигруп, това също е истина.

    Хайде сега да кажем, че "Алфа Рисърч" се държи от Андрей Райчев и че парите й са от Мултигруп.

    На Енчева бащата имал имот в местността "Лахана" край Поморие. Това е истина. Намерих информацията в интернет.

    Край морето има защитени територии, това също е истина.

    Аз много добре знам, че "Лахана" е вилна зона, а не защитена територия, но какво ми пречи да ви излъжа.

    Хайде сега да направим още една произволна връзка и да кажем, че бащата на папагалчето плащал на Инициативния комитет за сваляне на Воденичаров с пари от застрояването на защитени територии.

    Виждате ли, че е лесно? Вече можете и вие!

    Отдъде знам името на бащата на Енчева, като тя е Енчева по мъж?

    Look closer!

    Аз съм ви под носа!

    Сравнете постингите и преценете къде е омразата и накъде е насочена.... четете и мислете!... ако не искате да ви лъжат...

    "И внимавайте!... може би лъгал съм ви аз...".

    Говоря ви за истина, за политика, за мафия. Карам ви да се осъзнаете.

    Мислете сами!

    Прав ли съм или си фантазирам?

    Всичко обаче намирисва на най-обикновено словоблудно и лицемерно интересчийство.

    Истината е, че презирам себе си и мразя всеки, който се опитва да е нещо.

    Аз съм човек с комплекси.

    Необходими са нови, чисти лица, които да въведат нов стил и енергия в академичният живот, както и в цялото ни общество.

    С нотка на трагизъм обаче се питам:

    Има ли ги някъде тези нови лица?

    Моето не е сред тях.

    Презирам се, като се погледна в огледалото.

    ... ми нали и комплекси трябва да избиваме някакси.

    То си го иска.

    ...

    Йерархичните въжделения като психически компенсаторен механизъм.

    ... и щипка поетизъм.

    ...

    Пръх, пръх, пръх, пръх...

    ...

    Ваш:

    Боряно, Каролчо, Щирлиц, Азимов, Алберт Бъргарски, ecodefender, Копринената буба, Зорге и така натакък...

    ОтговорИзтриване
  174. Борянчето (+екип работливи буби) са се отдали на авто-анализа.

    Похвално...

    Помага, наистина.

    Ами, освен да Ви благодаря, че вършите моята работа вместо мен, друго не виждам.

    Ако продължавате в този дух, няма да ми се налага да пиша повече. :)

    ...

    Друго е по-интересно.

    Въпросът с IP-тата и прокси-сървърите.

    Това кой какво IP има и дали използва прокси-сървъри или не, е квалифицирана информация...

    ...Недостъпна за обикновените участници в дискусийката.

    Такава информация може да се получи единствено с помощта на МВР и\или специалните служби (ДС).

    Очевидно Борянчето е помолила някой от мулташките си повелители (които са ПРЯКО свързани с ДС) да души по IP-тата.

    Милото Борянче,.. нещата още от начало са далеч отвъд нейния скромен (интелектуален) ръст.

    Само дето ДеСе е малко ДеМоДе и буксуват малко нещицата... мдаа.

    Букс-букс. :)

    Хубавичко лъснахте, сладурчета.

    Дори ако трябва целото ДС да души по поръчка, пак ще ви влезе, откъдето не го очаквате.

    Само лека поправка към пре-разказа:

    Не е:

    пРъх, пръх, пръх...

    (Така пръхтите с Коприната в житата.)

    Истинският призив е:

    пЪрх, пърх, пърх, пърх...

    ....

    И така, мили мои усърдни буби:

    Пърх, пърх, пърх, пърх...

    ... пърх, пърх, пърх, пърх, пърх.

    Ха-ха. Май и бай Райчо се е разпърхал кат гледам. То си е за разпърхване ситуацията.

    "Усърдие"...

    Пърх, пърх, мои малки буби...

    Пърх, пърх, пърх, пърх...

    ОтговорИзтриване
  175. Току що отново ви демонстрирах как се правят компромати.

    Спомняте ли си урока?

    Как беше?

    Взимате един-два истински факта.

    Измисляте си още няколко.

    След това, правите връзки между тях.

    Има прокси сървъри.

    Има ДС.

    Много добре знам, че статистиката на блога на Енчева е публична. И че всеки, който разбира от интернет, може да разбере кога е влизано от прокси сървър.

    Но ви манипулирам. Лесно е, нали?

    Хубавичко лъснах.

    Как мислите, близък ли съм до катедрата на Серафимова?

    Много, много съм близък.

    Аз съм човек с комплекси.

    Не ми обръщайте внимание.

    ОтговорИзтриване
  176. Анонимен каза...

    "За четене ти препоръчвам, като начало "Аналитика" на Аристотел, и понеже знам че ще е трудна за тебе, отбий се при Кант".


    Другарко/Другарю Анонимен,

    Щом требе, че четеме - и Аристотела, и Канта! Обаче, като се посправиме с тия двамата, не требе ли да се обърнеме и към Ленина? А?

    Щото другарят Ленин одобряваше Аристотела! Обаче за Канта, Хегела и другите ограничени и обърнати с главата надолу идеалистични буржоа с буржоа дребни - другарите Маркс, Енгелс и Ленин се налагаше да ги изправят на крака! И специално за Канта другарят Ленин беше казал, че тоя, завалията, бил талантлив - ама съвсем малко. А иначе бил дребнобуржоазно- идеалистично- схоластически настроен, ма..а му мръсна капиталистическа!

    И как не е бил в Съветска Русия тоя Кант? Та да му разкатае фамилията другарят Ленин?! Ами в Германия се скатавал! Че и пукнал далеч преди болшевиките да му потърсят сметка!


    Другарко/Другарю Анонимен!

    И още нещо важно!

    Ами другарят Кендеров да чете ли Канта? Щото навремето като партиен секретар на Института по математика при БАН другарят Кендеров организираше партийни учебни години. И на тях ППО-то учеше да не се ограничаваме с Канта и Хегела, ами да наблягаме на Маркса, Енгелса и Ленина!

    Та питам: оти не препоръчваш и другарят Кендеров да чете Канта?

    Да не би другарят Кендеров да се е разложил битово? След като му се усладиха двата нови капиталистически автомобила от джоба на данъкоплатеца? И да е минал на ревизионистични позиции, а? Да се е върнал към ретроградно-схоластичното дребнобуржоазно начало, а?

    Абе, другарко/другарю Анонимен!

    Виж там, първо стегни собствените редици, начи! Пък после пак ела тука да ни дадеш нови инструкции! Какво да четеме и как да го четеме!

    Аре, бегай, изпълнявай, и после ела да докладваш!

    ОтговорИзтриване
  177. Пърх, пърх, пърх, алфа-другарко...

    Пърх, пърх, пърх, пърх пърх...

    ОтговорИзтриване
  178. Ха-ха, тук се говори за айпита, прокси сървъри и червените им юзъри!?

    Сякаш не знаете, че един комунист, където и да се скрие - и през сто прокси сървъра, и колкото и айпита да открадне, и в хиляда албански бункера да го завреш, и милион файъруола да му издигнеш, той пак ще се показва изотдолу и неудържимо ще реве: "Това съм аз! Комунист! И няма нищо по-престъпно, няма нищо по-просташко, няма нищо по-нагло от мен! Аз съм този, който ви казва какви сте и винаги ще ви казва какво да правите!"

    Ееех, кога най-после ще се роди новият Щастливец, да опише червения Бай Ганьо?!

    Не се знае точно кога - обаче абсолютно непременно ще се роди!

    ОтговорИзтриване
  179. С извинение за многословието и за последно: то било първи май!

    Venceremos!

    Още десет първи мая да измислят капиталистите, па
    че ги откраднеме!

    ОтговорИзтриване
  180. Кабака не става за прокси-сървър, но за сметка на това ми припомни, че днес е важен ден.

    Искам официално да честитя 1-май на Боряна Димитрова и нейната сговорна дружина.

    Честит 1-Май!

    Ден на тружениците, ден на работника и комуниста!

    Повече от всички други празници можем да наречем 1-ви Май - ВАШИЯТ празник.

    Празникът на трудящите се в родното ни стопанство.

    На хората, които работят по 18 часа на ден.

    На хората, които от 2 изтърбушени монитора на тавана на леля Незнамсикоя се издигат до една от най-големите социологически агенции в България!

    И то просто хе така!

    С труд и финес!

    Поклон пред вас, другарко Димитрова...

    Вие сте гордост и светлина за Комсомола!

    Вие сте пример за комунистическата младеж!

    О, другарко Димитрова...

    Благодарим Ви, че ви има !!!

    Стартирам кампания за събиране по 5 ст. на човек, за да купим един хубав голям букет ЧЕРВЕНИ рози на другарката Димитрова.

    Кой ще участва?

    Само пет стотинки.

    Аз съм сигурен, че от възторг, другарката Димитрова ще ни покаже как от 5 стотинки можеш да направиш 50 лв.

    Просто е необходимо да пръхнеш където трябва.

    Благодарим ви, другарко!

    ОТ СЪРЦЕ БЛАГОДАРИМ !!!

    ОтговорИзтриване
  181. Ехоооо, Анонимният с комплексите и с компроматите!
    Честит Първи май! Защото виждам, че в Деня на труда доста си се потрудил!!!

    Продължавай така!
    Приятно е, докато почиваме, някой да ни забавлява с компексите си. (Дълги продължителни ръкопляскания. Ръкопляскания, а не шамари!)

    И по-леко със самопризнанията. Може да си комплексар, но не си ексхибициониест все пак, нали!
    Мисли!
    Айде, умната!

    ОтговорИзтриване
  182. Takaaaa...
    А сега да се върнем отново на темата за шамарите на доц.д-р М. Серафимова...

    И да(я) попитаме:
    Кое й(Ви) дава право да се държи(те) по такъв хулигански начин по време на катедрено заседание?
    Правилникът за дейността на ЮЗУ ли изисква от нея(Вас) такива РЪКОводни (РЪКОпашни) функции?
    Законът за висшето образование ли предполага подобно разюздано поведение?

    Трябва ли в поканите за катедрен съвет да се посочва като препоръчително облекло бронирана жилетка?
    Защо налитате на бой, доц. Серафимова? Добре е, че си признавате, но добре би било и да се аргументирате!
    ...Или да се оправдаете...

    ОтговорИзтриване
  183. Ама тя не като ръководител катедра го е казала това за шамарите. Тя го е казала като човек на 57 години.

    ОтговорИзтриване
  184. Понеже записът мистериозно беше изтрит, ето какво казваше Мария Серафимова на Светла Енчева в него:

    "Аз щях да кажа, че поставям едно условие. Ако прочета нещо, действително не гарантирам в личен план какво ще направя. Съвсем официално ти го казвам. Лично. Не говоря ни за катедра, личното ми мнение. Ако прочета още една изкривена информация за мен или за колегите ми, не знам как ще реагирам, действително не знам. Това не е заплаха. Непредвидима съм, ако още продължи този психологически тормоз, който ти упражняваш върху всички нас, и ние да не можем да си гледаме работата. Аз ти говоря. Като ръководител катедра, аз няма да направя нищо. Но като човек, не мога да гарантирам. Като човек, действително не знам как ще реагирам. Миналия път казах да ме държат. Нали казах? Това беше на шега. Никога не съм мислила, че ще се налага да ме държат. Ама не знам дали няма да се наложи да ме държат. Това е последният път, когато разговарям с тебе. И казвам - официално - ако имаш нещо към мен - през секретарката. Но аз ти казвам, ако продължиш, аз лично, като човек на 57 години, не знам какво ще направя. Такси ли ще взема, какво ще направя, вкъщи ли ще дойда, на улицата ли ще те срещна, не знам. Най-малкото, което мога да ти кажа е, че не мога да се въздържа да ти зашия два шамара. Запиши си го и го изнеси в блога."

    ОтговорИзтриване
  185. Всичко е наред: М. Серафимова не реагира сега, защото спазва условието, което е поставила: "Ако прочета още една изкривена информация за мен или за колегите ми, не знам как ще реагирам, действително не знам."
    Тъй като поместената информация ("Най-малкото, което мога да ти кажа е, че не мога да се въздържа да ти зашия два шамара. Запиши си го и го изнеси в блога.") НЕ Е ИЗКРИВЕНА, М. Серафимова се държи наистина като ръководител катедра и настоящий человек!

    ОтговорИзтриване
  186. Записът не е изтрит. Може да се чуе на блога на Владимир Дулов - http://vladodoulov.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  187. Привет на всички потребители в този блог!
    Специални поздрави за Светлето и искрени пожелания да съхрани силата си да бъде различна и толерантна, дръзка и позитивна!
    Специални поздрави и за студентите, които достойно и аргументирано представят позицията си!

    ... Към човека Мария Серафимова като човек отправям следните въпроси:

    - в чисто житейски план /не професионален, а човешки/, какво решение намирате на проблемите, свързани с легитимността на човека Александър Воденичаров?
    - човещина ли е да не се спазват и грубо да се нарушават законите?
    - защо не прилагате средствата си /раздаването на шамари/ върху всички, които нарушават спокойствието и работата ВИ?

    ... Като човек на 57 години спокойно можете да вземете такси и да отидете в дома на човека Воденичаров и да му биете два шамара...
    Съвсем в реда на нещата е да раздадете справедливост на всички!

    ОтговорИзтриване
  188. Въпрос към автора на предишното съобщение

    Мислите ли, че два шамара - макар и зашлевени от самата Мария Серафимова - са достатъчни за многоборойните, неизброими дори ЗАКОНОНАРУШЕНИЯ и ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, които е извършвал системно, през годините в Правно-историческия факултет (1999-2008)намиращия се вече в незаконен, трети мандат на декан Александър Воденичаров???
    Май и Вие като министър Даниел Вълчев мислите прекалено много за неговото измъкване почти безнаказано.
    Не, Воденичаров няма да се измъкне безнаказано, доколкото разбирам от великата GTA! И това ме радва!
    Поздрави!
    Поздрави и на Свтла и кураж!!!!

    ОтговорИзтриване
  189. Имал нужда от трафик значи блогът на Дулов.

    Ми то ясно - само едни хора си пишат в него и вече почват да си омръзват...

    Re-direction не се получи.

    Да помогнем на човечеца, като сложим линк към постинга с шамарите!

    Блогърите трябва да се подкрепят...

    Може някоя заблудена душа да се излъже и да остави коментар...

    ОтговорИзтриване
  190. Боже този запис е като онзи другия на Воденичаров. И в двата случая първо прочетох текстовата версия (останах потресен и възмутен) и после чух оригиналното звучене (покруса). За какъв университет и хабилитирани лица става дума тук - и двамата са селяци от класа и май имат общо с наукато точно колкото кой да е даскал от Врачанско село. Фактът, че тази леля не намира нищо нередно в това, че ще Зема едно такси и ДОДА у вас ... шамари е повече от красноречив. Как изобщо можеш да се разправяш с такава. Може и родителите й да са била свестни хора, но тя е 100% продукт на комунизма (прав е Кабакчиев, макар и да не приемах на сериозно какво пише - пардон). Лустрация, друг изход няма. Някой би казал, че като измре това поколение нещата ще се решат по еволюционен начин. Не уродливата система се мултиплицира , на накой да му трябват примери? Еми ЮЗУ!

    ОтговорИзтриване
  191. Имам един идинствен въпрос към доц.Серафимова - къде Светла Енчева плюе по колегите си от катедрата? Търсих, внимателно четох и нищо такова не видях. Какво съм пропуснал?

    ОтговорИзтриване
  192. Не, разбира се!
    Никъде Светла Енчева не плюе по никакви колеги. Тя просто казва, че през 2005 г. никога не е избиран декан. Следователно- Воденичаров е незаконен. Катедрата поради безхарактерност, мекотелост и каквото още се сетите ЛЪЖЕ, че през 2005 г. била избирала Воденичаров за нещо си. И затова била виновна Светла.
    То е като про Стефан Дечев. Той дава приемри как в специалност история по системата "Шопов-Попова:, накратко казано, имаш протокол, за заседание, което никога не се е съсътояло. От друга страна - имаш заседнаие, но за него пък не правиш протокол.
    По тази система за изготвяне на документи с невярно съсържание Воденичаров и Гюдженов пързалят министъра през февруари. С три фалшиви документа. Съучастникът им се казва Иван Мирчев.

    ОтговорИзтриване
  193. Само едно не разбрах, защото май няма кой да го каже-доц.Серафимова смята ли декана за незаконен или не-бързичко да казва????Точен, ясен и стегнат отговор????

    ОтговорИзтриване
  194. От изявленията на Мария Серафимова на различни места става ясно, че според нея не е в прерогативите на една катедра да се произнася за законността на декана и че искането да даде мнение по въпроса е психологически тормоз.

    ОтговорИзтриване
  195. А студентите по социология, кога най-после ще заемат позиция-това е университетът, в който те учат все пак, ако беше при нас в НБУ отдавна да беше чул целият свят!

    ОтговорИзтриване
  196. Щеше да е наистина лесно, ако средствата /пардон, шамарите/ на М. Серафимова и действията /пардон, бездействията/ на министър Вълчев са ефективните механизми за отстраняването на узурпатора Воденичаров!

    ОтговорИзтриване