Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

20.04.2008 г.

Отворено писмо до студентите ми


Скъпи студенти,

Пиша това послание, защото на последното заседание на катедра "Социология" бяха прочетени две анонимни писма по мой адрес, едното подписано от "студенти от втори курс", другото - от "студенти, които ги боли". Тъй като не знам кои от вас са пуснали тези писма, а в тях има въпроси към мен, реших, че ще е най-добре да отговоря на всички. Някои от вас знаят, че не исках да обсъждам скандалите в университета със студенти и съм отказвала да давам информация, когато сте ме питали. Ала вече ми е ясно, че други колеги ви говорят за тези неща. Редно е да знаете и другата позиция, така че да сте в състояние сами да прецените и да вземете решение за себе си кой е крив и кой е прав. Сега не сме в час. Не пиша като социолог и преподавател (въпреки че сигурно ще ви дам примери от социологията и преподаването), а само като човек. В интернет сме равни.

Първо искам да ви уверя, че дори да знаех кои от вас са написали писмата, не бих си променила по никакъв начин поведението. Още по-малко пък бих отмъщавала. Известно ви е, че за мен има значение само как се представяте в часовете и какви курсови работи пишете. Неформалните ни отношения не влияят на оценките ви нито за добро, нито за лошо. А и сте били запознати само с едната страна на конфликта. От друга страна, държа да осъзнаете смисъла на това, което сте направили. Не заради мен. Заради вас. Заради бъдещето ви, заради решенията, които ще взимате оттук нататък в живота си. Вие сте пълнолетни хора и никой няма право да ви казва какво да правите, защото отговорността и последствията от постъпките ви са само ваши.

За съжаление, не разполагам с анонимните писма на студентите, те само ми бяха дадени да ги прегледам. Затова не мога да отговоря на всичко, което пише в тях, но съм си извадила някои основни неща. Ако авторите сметнат, че не съм отговорила на нещо важно, нека ме попитат в коментар към този пост. Не съм забранила анонимните коментари.

Ето какво се съдържа в записките ми за писмата на студентите -

 • защо руша авторитета на Югозападен университет, изграждан с толкова усилия;
 • къде е моето "колегиално отношение", защо се изказвам така за работното си място;
 • няма място за преподаватели като мен в университета, защо не напусна;
 • ако пропускам нещо важно, допълнете ме.

Всички вие сте чели Иван Хаджийски. Той има една книга, която се казва "Авторитет, достойнство и маска". Мислех си за анонимните писма и се чудех какво за студентите ми означава "авторитет". Дали авторитетът е нещо, което се извоюва с усилия и трябва да се заслужи с достойнство, или е просто маска, PR, създаване на кух имидж? Какво за вас е авторитетът на вашия университет - това, че учите в него и искате за него да се говорят само хубави неща, или действителни постижения, професионализъм, качество на преподаване, свобода, липса на корупция, добри перспективи за реализация и така нататък? Чудех се също така кое за вас е по-важно - материалната база или смисълът на образованието ви?

Но понеже вие питате, ще ви кажа как е за мен. Аз лично смятам, че авторитетът на един университет трябва да се заслужи с достойнство, а не да е просто фалшива маска. Вярвам, че вредно за университета е не че се говори, че в него има корупция и беззакония, а че наистина ги има. Можете ли с ръка на сърцето да кажете, че в нашия университет и в нашия факултет няма корупция? И вие сте чували за прием на студенти срещу спонсорство, знаете как много студенти по право стават примерно юристи с купени курсови работи и подкупи. Знаете, че в копирните центрове се продават курсови работи, защото повечето преподаватели така и така не ги четат. Може би не знаете, че някои студенти са приемани в специалност право директно във втори или четвърти курс. Например топмоделът Евгения Калканджиева, бившият директор на Националното радио Поля Станчева, заместник-министърът на вътрешните работи Камен Пенков, бившият директор на РДВР - Благоевград генерал Богомил Янев... все големи клечки, както виждате. Ако не искате да се говори за тези неща, това не означава, че те не са верни.

Всяко твърдение мога да докажа с документи. Може би не знаете и че нашият декан проф. Александър Воденичаров няма право да е декан, понеже кара трети мандат и е навършил пенсионна възраст, че се е опитал да прокара в парламента закон, чрез който да легитимира третия си мандат, че след като това не станало, Югозападен университет предоставил на министъра на образованието откровено фалшиви и абсурдни документи, за да изкара Воденичаров легитимен. Ако искате, и тях ще ви покажа. Впрочем, те се намират тук. Но дори и според тези документи излиза, че Воденичаров не само няма как да е декан, а и дори няма логика, поради която работи в университета. Всъщност, юридически погледнато, Александър Воденичаров не работи в Югодападен университет.

Може би не знаете, че преподаватели в университета са били подлагани на репресии заради смелостта да казват истината. Че преподавателят по синтаксис Петър Дошков е бил уволнен в продължение на три години и съден, че е изнесъл в медиите част от нещата, които ви разказах, преподавателят по история Стефан Дечев е бил сплашван и подложен на изолация от колегите си... за доноса срещу Боряна Димитрова и курса по SPSS вероятно знаете. Но може и да не знаете, че някои от 18-те преподаватели от ЮЗУ, подписали писмо до министър Вълчев относно статута на Воденичаров, биват следени с видеокамери из университета. И че Воденичаров е заплашвал, че ще открие кой критикува факултета по интернет форуми и ако това е направено в интернет клуб, дори има властта да направи така, че клубът да бъде закрит.

За вас не знам, но аз мисля, че ако си затваряме очите, реалността около нас не изчезва. Ако не искаме да забелязваме какво става в нашия университет, то не престава да се случва. И заради такива неща, а не заради мен, Дошков, Дечев или Боряна Димитрова, Югозападен университет няма авторитет. Аз си обичам университета, само в него съм работила през живота си (като се изключи една година на хонорар в Софийския). Искам той да има истински авторитет и затова се боря тези неща да ги няма.

Минавам към следващата точка, тази за колегиалността. Като казвате, че нямам колегиално отношение, ми се струва, че изхождате от представата за корпоративна етика. Има ли разлика в етиките на една частна фирма или корпорация и един държавен университет? Помислете - как се финансира нашият университет? Първо, от държавния бюджет, второ, от вашите такси. Плащат родителите ви - веднъж такси, втори път - данъци, плащате вие - голяма част от вас работят, за да могат да поемат част от таксите и издръжката си, плащат и всички данъкоплатци. Не мислите ли, че обществото заслужава да знае за какво плаща? Нашите заплати не са проява на милосърдие от страна на ректора или декана, те не вадят парите от джоба си. Същото е и с парите, които се дават за зали, оборудване и тъй нататък. Университетът е публично отговорен, защото гражданите плащат за него, за да произвежда професионалисти, а не да продава дипломи на този и онзи и не просто да ви търпи, докато завършите, защото сте "бройки". Университетът е за студентите, не за преподавателите или ръководството. Най-важното е вие какво образование ще получите и дали сте поставени при равни условия с другите студенти. Не бих си траела само заради луксозното оборудване, разточителните факултетски купони, конференциите, които се заплащат от факултета и/или университета. В противен случай бих се притеснявала, че са ме "купили".

Някои от вас сигурно биха предпочели проблемите в нашия университет да се решат вътрешно, без да се разгласяват. Да ви призная, и аз бих предпочела да е така. Ама не става. Защото се оказва, че тези, които трябва да се произнасят за законността и корупцията в университета, са зависими от онези, които вършат беззакония. И казват, каквото им поръчат. И отказват да признаят реалността. С тези от вас, с които сме имали упражнения по социология на образованието, сме си говорили, че най-доброто лекарство срещу корупцията е публичността. Че корупцията вирее там, където няма прозрачност.

Част от въпроса за колегиалността е убеждението на някои от вас, че говоря срещу нашата катедра. Затова искам да ви предоставя всичко, което съм писала, за да си направите сами изводите кое как е. Многократно съм повтаряла, че социологията има смисъл само ако сме свободни хора и мислим самостоятелно. Та вижте и преценете сами, ако не ви мързи. Обърнете внимание и на реакциите на отсрещната страна в коментарите. Ето първия ми пост за нещата в нашия университет. Как се изказвам в него за катедрата? Ето и останалите. Ако искате да четете хронологично, почнете отдолу нагоре. Ето последния ми пост в блога на катедрата, а тук можете да прочетете и коментарите към предпоследния. Ето коментарите ми във форума "Анамнеза", в който митичната Горноджумайска телеграфна агенция пише за беззаконията в университета. Оставям изводите на вас.

По трета точка - защо не напусна. Аз съм в този университет, за да преподавам, плаща ми се за това. Не смятам, че трябва да напускам само защото говоря истината и искам да работя в университет, който не е корумпиран и в който законността е над волята на разни "феодали". Както казах на едно катедрено заседание - ако университетът прецени, нека ме уволни. Разбира се, при подобно развитие на нещата имам правото да реша да се боря за справедливост. Ако някои от вас искат да напусна, могат да направят подписка, могат и на съд да ме дадат, както са направили други студенти с Петър Дошков. Както и да постъпите, се надявам да осъзнавате ясно смисъла на действията си, отговорността си и възможните последствия. Аз нищо не бих предприела срещу вас, гарантирам ви го. Но имате съвест.

В живота се налага да правим избор и от всеки избор следва нещо. Можете да унищожите някого, можете и да го спасите. Може да решите да застанете на страната на истината, или на тази на удобството. Може да поемете риск или пък да се "снишите", но да си издействате добри оценки или хубава кариера. (Днес четох Горноджумайската агенция и ми направи впечатление, че една от студентките, дали под съд Дошков, дори била номинирана за евродепутат!). То е като с изпитите - винаги има лесен и труден начин. Само че е по-сериозно. Вие сте прекрасни, умни, зрели и свободни хора. Вие решавате.

Чувствайте се добре дошли да оставяте коментари към това послание. Анонимно или не - изборът е ваш.

Снимката горе е от абсолвентския бал на студентите, които завършиха миналата година. Сега някои от тях учат в магистърската програма на катедрата, други са поели по своя път. На бала те ме поздравиха с една песен, която знаят, че харесвам, и с която искам да поздравя и вас. Ще ми се да вярвам, че няма да допуснете да ви превърнат в "тухли в стената".

Светла

П.п. За тези от вас, които в писма и лични разговори изразиха съжаление, че вече няма да водя курса по социология на пола. Аз поех курса по решение на катедрата, след като титулярът доц. Татяна Коцева прекрати преподаването си в ЮЗУ. Навих се, защото Таня беше успяла да предизвика у мен интерес към дисциплината и най-вече защото студентите харесваха проблематиката. Първо ме беше малко страх дали ще се справя, но се получи изключително ценно общуване и с двата студентски курса, на които имах щастието да водя лекции (не казвам "чета", защото знаете, че аз не чета лекциите си). За мен беше страхотно преживяване. Не отричам, че социология на пола ще ми липсва, но не драматизирам случилото се. Очаквах, че така ще стане - след като не съм била "послушна", логично е, че ще има последствия. Не съм дребнава. Катедрата дала, катедрата взела. Не съм нито доцент, нито дори доктор. Курсът вече е свободноизбираем и се надявам, че бъдещите второкурсници ще го избират. Нямам основания да смятам, че новият титуляр, който и да е той, ще го води по-безинтересно от мен. Важен е смисълът, а не дали съм аз или някой друг. Нали :-)?

Е, млъквам вече. Извинявам се, ако много съм ви досадила ;-).Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


Ако написаното/видяното ви харесва, защо не цъкнете на сърчицето?

308 коментара :

 1. много жалки писма и вероятно още по-жалки подписали се анонимни мишоци...

  ОтговорИзтриване
 2. Всъщност, при анонимните писма подписи няма...

  ОтговорИзтриване
 3. Драги студенти и колеги,

  Досега не съм си позволявала да обсъждам проблемите, които разтърсват катедра "Социология" през последните два месеца. Незнайно, защо изведнъж се оказахме в центъра на една битка, която не е наша.Не е в прерогативите на една катедра да решава проблеми, свързани с легитимността на своя декан, факултет и университет.
  Очевидно това повече не може да продължава. На катедрено заседание на 18 ІV 2008 г. се реши да се проведе поредния Ден на социолога на тема: Формиране и функциониране на гражданско общество в българското общество" на 12 .V. 2008 г.
  Обръщам се към всички Вас с молба да прочетете внимателно всичко, което е написано в Блога на Светла Енчева и всички други свързани с него Блогове и да си създадете свое лично мнение и позиция по поставените въпроси.
  Няма две страни в този спор, има само една - тази на почтенността и справедливостта. Досега винаги съм се старала да заставам на тази страна.

  ОтговорИзтриване
 4. До Мария Серафимова

  "Когато закона е далече, "юмрука" е близо"
  Перефразирана корейска поговорка

  ОтговорИзтриване
 5. Здравейте, колеги. Аз съм обикновен студент от катедра социология, който може да каже, че тази катедра ми е дала изключително много като отношение и начин на отразяване на реалността около мен. Да, прекрасно е да се биеш в гърдите и да казваш колко обичаш университета си и какво би направил за него, а в същото време да плюеш срещу него. Иронията и безочливото отношение е характерно за хора, които не могат да променят нещата с достойно поведение. Затова смятам, че оттук насетне хора като Светла Енчева могат да пишат за "достойните" си граждански позиции, но вече нещата се изтъркаха. Не смятайте, че българската младеж е толкова ограничена в разсъжденията си, че да може да се манипулира така лесно с красиви слова каквито говорите Вие, ас.Енчева. Вече се превръщате в крадеца вика, дръжте крадеца. И последно - много се извинявам ако имам правописни и стилистични грешки, защото и аз съм смъртен, и аз правя грешки.
  Теодор Тодоров, магистър към същата катедра, която не прави нищо за своите студенти, защото това е "мисията" на дълбокомислещата Енчева

  ОтговорИзтриване
 6. Здравйте и от мен!
  Искам и аз да изразя позицията си по създалата се ситуацията, въпреки че мисля това за нередно.
  Следя нещата по проблема като страничен наблюдател и не мога да повярвам че нещата стигнаха дотук.
  Както доц. Серафимова каза, този проблем не е проблем на катедрата и е излишно катедрата да се занимава с него, защото при това положение нито може да разраши проблема, нито пък някой ще го вземе насериозно. Плюс това, лично за себе си не мога да разбера с какво пречи Декана на катедрата или пък на студентите. Ако мислим за университета като за корпорация, не е ли по-важно да искаме тя да върви напред, отколкото кой шеф да се смени. За мен е необяснимо поведението на преподавателите в катедрата, но явно създалата се емоция е взела връх, което понякога е оздравително. Сигурен съм че и сега това ще бъде оздравително и като позатихнат страстите ще могат да се правят изводи.
  Сега обаче проблемът е че е станало разделение на лагери в катедрата от уважавани от мен преподаватели, от които съм се научил на констуктивен и градивен диалог, на това как да си подбирам битките и правилата относно воденето им. С това не искам да обвинявам пропдавателите в каквото и да е. Всеки човек който е бил в колектив ще ги разбере относно дразгите им. Това се случва навсякъде и няма повод за неудобство за коментирането на проблема от тяхна страна дори и в часовете. Можем само почерпим полезен житейски опит.
  Вярвам, че пропдавателите ще намерят най- разумния начин за резрешаването на проблема и да ги уверя, че студентите винаги ще ги подкрепят и уважават когато и те самите се подкрепят и уважават.

  Поздрави !

  Тодор Капитанов

  ОтговорИзтриване
 7. Странна логика има в едно от изказванията:

  "Здравейте, колеги. Аз съм обикновен студент от катедра социология, който може да каже, че тази катедра ми е дала изключително много като отношение и начин на отразяване на реалността около мен.
  ....
  Теодор Тодоров, магистър към същата катедра, която не прави нищо за своите студенти,..."

  Както се казва "коментарът е излишен".
  Ирина

  ОтговорИзтриване
 8. Бих Ви помолила уважаема Ирина да не иронизираме студентите, концентрирайте енергията си върху мен. Аз съм изцяло на Ваше разположение.

  ОтговорИзтриване
 9. Забравих да се подпиша - казвам се Мария Серафимова

  ОтговорИзтриване
 10. Доцент Серафимова, много се радвам, че заставате на страната на почтеността и и справедливостта. Все си мисля, че в едно модерно общество и един модерен университет почтеността и справедливостта не са без връзка със законността. А гражданско общество без законност, само с уговорки и лични благодарности, е невъзможно. Във всеки спор има поне две страни, иначе нямаше да е спор. Нежеланието да забелязваме другата страна не я прави несъществуваща.

  Георги, благодаря ти, приятелю.

  Теодор, казвате, че манипулирам. Но аз все пак казвам конкретни неща, а вие нищо конкретно не казахте. Вие сте прекрасен, умен, чувствителен и честен човек, Теодор. Не мога да разбера как и кога за вас "достойно поведение" стана да си затваряме очите за истината и да мислим само за собствения си интерес. Не Ви разбирам, но ще се опитам да проникна в мисълта Ви. Защото много добре знаете колко държа на Вас.

  Капитанов, здрасти :-). Не схванах какво смяташ за нередно. И се чудя защо казваш, че проблемът не е на катедрата. Ако работещите в един университет не вземат мерки срещу беззаконията в него, кой да го направи? Ти си открит човек, Капитанов, не цепиш басма никому. Чудя се тогава, защо смяташ, че трябва да признаем, че някой върши нещо нередно само ако навреди лично на нас? Ако ти лично беше обект на нещо, което преживяваш като несправедливост, щеше да вдигаш вой до небето, а? Впрочем, това ме накара да се сетя нещо. Помниш ли едни коментари на един, който се подписваше като Джим Морисън в блога на катедрата? Ти четеше блога редовно по онова време и трябва да си ги видял. Помниш ли какво пишеше Джим в тях по адрес на катедрата, образованието, което тя дава, перспективите за професионална реализация и особено по адрес на някои преподаватели в нея? А помниш колко дълго убеждавах Джим да изтрием тези коментари, заради авторитета на катедрата, защото коментарите всъщност бяха плод на личната обиденост на Джим, че преподавател го е накарал да си преработи курсовата работа, а не на същностни проблеми? Как мислиш, ако Джим беше забелязал нередност, която не го засяга пряко, щеше ли да я сподели, или поривът му към истината беше провокиран заради една курсова работа?

  Ирина, тук съм съгласна с доц. Серафимова - това на Теодор беше ирония.

  ОтговорИзтриване
 11. Не знам какво става в катедра "Социология", но когато постъпих в университета се възхитих от сплотения екип, който съществуваше в нея, аз лично заставам зад всичко, което ас. Енчева е имала смелостта да каже, тъй като, като студентка от въпросния курс по SPSS на доц. Боряна Димитрова и ние се явяваме потърпевши,за пръв път виждам някой преподавател да е казал нещата със точните им имена. Мен лично ме боли от промененото отношение на някои преподаватели спрямо курса ни, заради въпросната анкета, която наистина е с учебни цели(но това е друга тема). Много е жалко такова отношение с доносничене, и разни анонимни хора, които нямат смелостта да защитатават интересите си. На мен лично винаги ми е било интересно и увлекателно в часовете на ас.Енчева, но всеки си има право на лично мнение, а и за мен тя е много принципен човек, който държи на свободното изразяване на мнение от студентите си.

  ОтговорИзтриване
 12. Милена, много Ви благодаря за подкрепата и най-вече за куража да застанете с името си и да поемете съответните рискове. Както обича да казва моят добър приятел Петър Дошков - всичко ще бъде наред. Сега сме в труден момент, но ако държим на принципите си и на справедливостта и законността и не се предаваме, след време нещата ще бъдат съвсем други. Дръжте се, пожелавам успех на курса ви в историята с анкетната карта по SPSS. За съжаление, това, което ви се случва, няма нищо общо с вас, то е просто гаден опит Боряна Димитрова да бъде наказана за принципността си. Не се съмнявайте, че ще победим, дори и сега всичко да изглежда ужасно. Бъдещето е пред нас!

  ОтговорИзтриване
 13. Почтеност и справедливост.
  Колко силни думи. Силни само, ако са рефлексия на определена ценностна система.
  Иначе си остават просто думи.
  Внимателно изчетох Отвореното писмо на Светла Енчева до студентите и се учудвам, какво толкова в него провокира тези бурни реакции на неодобрение.
  Всичко, което е написано в него е вярно. От първата до последната дума. Всичко е абсолютна истина. Неприятна.Но истина.
  Факти - неоспорими. Факти, за които не трябва да си затваряме очите и да се оставяме течението да ни води далеч нанякъде, но в посока отдалечаваща ни от общоприетото разбиране за морал, честност, достойнство.....
  Изчитайки писмото и коментарите към него, аз все повече се убеждавам, че почтеността и справедливостта се асоциират с примирението, послушанието, подлизурството, авторитарността към по-слабите, породено от чувството за непогрешимост и изискващо пълно подчинение на определени изкривени норми, твърде далеч от схващанията ни за почтеност и справедливост.
  Какво означава почтеността и справедливостта в конкретния случай - да си затваряме очите пред нарушенията и грубото погазване на закона. Да се опияняваме от личното си благополучие и да се главозамайваме от гръмки и празни фрази, че работим във факултет, който единствен гради авторитета на ЮЗУ "Н. Рилски".
  Хайде да си отворим очите и да се опитаме да прозрем истината.
  Трудно ще ги отворим нали? Но се опитайте, защото когато направите това ще трябва да си зададете въпроса - кой е виновен за всичко? Аз имам ли вина, а другите, а всички ние?
  Но, за да си зададем тези въпроси трябва да се отърсим от летаргията, да се опитаме да противодействаме на инерцията, която ни води нанякъде, незнайно къде, защото много по-лесно е някой да ти показва пътеводната звезда, отколкото сам да я търсиш и откриваш или с честност и труд сам да се превърнеш в такава.
  В противен случай, чрез заплахи и закани, като израз на най-груб и отявлен авторитаризъм, съчетани с "божията благословия" при подчертано усърдие и деклариране на лоялност всички ние се превръщаме в жалки нищожества, саморазправящи се, самоизяждащи се и неистово ликуващи върху трупа на поредната жертва.
  Трябваше 20 години да работя в този Университет за да стана свидетел на тази морална разруха - около 500 преподаватели да мълчат и да си затварят очите пред поредица от беззакония и нагли опити за лично облагодетелстване.
  Защото след 20 години станах свидетел на безпрецедентно погазване на закона.
  И най-жалкото е, че само 18 преподаватели имаха смелостта писмено да заявят своето възмущение и да възроптаят срещу безчинствата, толерирани от Ръководството на Университета.
  Крайно време е да преустановим междуличностните си дрязги, погнуса и отвращение един от друг и да обединим гласа си в защита на правдата и престанем да фаворизираме един човек, когото смятаме за несменяем и вечен.
  Защото с поведението си показваме и доказваме именно това - преклонение пред един самозабравил се вожд.
  Колеги, осъзнайте се и бъдете хора с достойнство. Не се поддавайте на неконтролируеми емоции, не подвивайте гръб и не подвивайте колене пред по-силните, не се отдавайте на опиянението да се саморазправяте с инакомислещите, защото това ще доведе до постепенната ви личностна деградация, най-пагубното за една образователна институция.

  С уважение:
  проф. д.изк.н. РУМЕН ПОТЕРОВ
  Декан на Факултета по изкуствата

  ОтговорИзтриване
 14. Благодаря Ви, уважаеми професоре, какво щях да правя в тази моя летаргия, плуваща в охолство, лицемерие и самозаблуждение. Добре е, че има хора като Вас да отварят очите на останалите, че то виж - ослепели в тъпоумието си.
  Още веднъж ви благодаря! Винаги ще помня Вашия навременен коментар - особено за погнусата...
  Казвам се Мария Серафимова

  ОтговорИзтриване
 15. Към доц. Серафимова.
  Първо, гражданското общество съществува като термин в Преамбюла на Конституцията. То се свързва със спазване правата на човека. Не е необходимо съществуването на гражданско общество да се доказва като колективна (групова) проява (която може да се продуцира и в обратния смисъл за колектива по Юнг). За да има гражданско общество, е достатъчна и само ЕДНА-ЕДИНСТВЕНА проява в защита правата на човека. Гражданско общество у нас съществува, защото Светла и Боряна имат граждански прояви. Второ, крайно време е да да прочетете, доц. Серафимова, ЗВО. Той е в публичен интерес. Актовете на катедра се утвърждават от ФС на ПИФ. Когато този състав на ФС на ПИФ е незаконосъобразен от участието на престъпника с право на пенсиониране Воденичаров, актовете на ФС са нищожни.
  Доц. Серафимова, Р България е правова държава, защото се управлява според Конституцията и законите, които не могат да я преодолеят, налагайки й се. Щом като Воденичаров нарушава реда на управление във висшето образование и остава несанкциониран, правовата държава е мираж. Няма гражданско общество и правата на човека се погазват. Това е несправедливо, тоест е в противоречие със законите, които са конституционосъобразни. Трето, щом като, доц. Серафимова, не сте осигурила свободен достъп на Светла до т.нар. писма, за да подготви защитата си, си нарушила нейното право на информация, от която Светла има личен и пряк интерес. Четвърто, никъде, доц. Серафимова, не се разглеждат анонимни сигнали, защото обратната страна на медала е престъплението НАБЕДЯВАНЕ. Правата и задълженията на студентите са в ЗВО. По никакъв начин Светла не е нарушила тяхно право, интерес , още по-малко е натоварила с незаконно задължение. Това е неоспоримо. Пето, няма никакво основание по ЗВО Светла да не чете лекционен курс. Ти просто я мразиш, Серафимова. Шесто, не заплашвай Светла и Боряна. Имам ги за част от семейството си. Правейки това, нарушаваш Конституцията, понеже ги поставяш в унизително и обиждащо ги положение. Прекрати го. Седмо, Светла и Боряна чрез граждански прояви донесоха само позитиви за социологията в ЮЗУ, и то въпреки неоснователната и бездарна позиция, която, Серафимова, експлицираш в коментари в блога на Светла. Осмо, прави впечатление, доц. Серафимова, че в дискурса на Светла изрично се подчертава принципът, че социологът е свободен човек , защото обратното означава неразбиране на това общество, от което сме гражданска част. Никак , доц. Серафимова, не проличава в писането Ви, че сте социолог. Дори че сте хабилитирано лице. Напротив, защото не сте свободна, нарушавате човешки права, не Ви интересуват законите и Конституцията. Важното е, Серафимова, да пада заплата. Ясно, но поне се поограмотете. Толкова години имате зад гърба си, а не разбрахте, че науката е плуралистична. Това фундаментално доказва, че сме различни. Девето, не бъдете зла, доц. Серафимова. Навсякъде биха се гордели с членството на Светла и Боряна в катедра по социология. Но в ЮЗУ е обратното. Десето, остава валидно предложението ми към Светла и Боряна да ги представлявам пред административния орган катедра по социология на основание чл. 18, ал.2 АПК на следващото заседание на въпросната катедра.

  ОтговорИзтриване
 16. Милена, можеш да бъдеш абсолютно сигурна, че не рискуваш нищо. Странно мислех, че съм доказала досега, че няма мой стидунт, който да е пострадал, затова че е казал мнението си, напротив, аз ти благодаря за откровеността.

  Мария Серафимова

  ОтговорИзтриване
 17. Заповядайте г-н Дошков, отдавна искам да се запозная с Вас - ще Ви информирам кога е следващата катедра. Благодаря за коментара беше изключително колегиален и съдържателен.

  Мария серафимова

  ОтговорИзтриване
 18. Жюси, отново ти благодаря. Както винаги, ме подкрепяш.

  Професор Потеров, коментарът Ви ме трогна толкова, колкото не можете да си представите. Прекрасно е, че в нашия университет има декани, които не са забравили какво означава да си човек и които не свеждат морала до подмазването, за които лоялността не се купува и продава. Възхищавам се на усилията Ви да спасите младежкия фестивал ЕВРОАРТ въпреки липсата на подкрепа от страна на университетското ръководство. Винаги съм харесвала ЕВРОАРТ, а сега, като знам, че е Ваше "дете", го харесвам още повече. Пожелавам Ви успех, не се съмнявам, че благодарение на борбата Ви фестивал ще има :-)!!!

  Без думи ме остави, Петре. Искам само да, че не съм искала достъп до писмата на студентите, само ги прегледах на катедрата. Така че достъп не ми е отказван. Освен това, плуралистичността на социологията доц. Серафимова я преподава, на мен все още не може да ми стане ясно защо не я допуска и в практиката, защо мисли, че споровете имат само една страна, защо се обръща срещу колегите си, които не са съгласни с нея. Но може би някой ден ще проумея как това се връзва със социологическите й възгледи. Петре, може би ще ти е интересен денят на социолога, посветен на гражданското общество. Защо не дойдеш?

  Сега казвам лека нощ на всички и оставям блога в ръцете на доц. Серафимова.

  ОтговорИзтриване
 19. В интерес на истината, вече ми е трудно да напиша и ред като коментар на всичко това което прочетох. Но по един или друг начин се чувствам длъжен да драсна едно редче. Опасявам се най-вече, не от евентуални действия срещу някой от тези, които са изразили мнението си тук, а по скоро от бездействието с което ще отговори ръководството за да отстрани нередностите. За мое голямо съжаление трябва да каже, че вече се сблъсках с начина по който се тряскат врати пред носа в ректората на университета. Защото явно когато искаш да те чуят и ти да чуеш обосновано мнение по даден проблем в университета е по-лесно да ти затворят вратата, отколкото да те изслушат и дори да не си прав да ти кажат истината. ИСТИНАТА? Къде ли остана тя? Радвам се, че поне можем някъде да кажем това което мислим!
  Благодаря за вниманието!
  Димитър Чолаков

  ОтговорИзтриване
 20. Светла, заставам зад думите си относно писнията ми в онзи друг блог. Но там писанията са ми от друго естество и проблема засяга единствено мен. Но е дълго за коментиране и най-добре ще бъде някой ден да седнем заедно и да си говорим на по бира. То пък ти не пиеш...Нищо, аз ще пия и за теб :)

  ОтговорИзтриване
 21. ас. Енчева, единственото нещо което смятам за нередно е това, че има разделение в катедрата. Това ме провокира и да се включа с коментари. Но щом е станало, значи е трябвало да стане рано или късно. Просто повода заради който се е получило това не предполага да се стигне до там. Но всеки разбира се си има достойна за уважение позиция и аргументи. Не мога да си обясня как вие преподавателите не сте намерили общ език и позиция. Не съм имал възможност да говоря с когото и да е от вас за това и не знам доколко имам преценка за ситуацията. Но си правя изводи от писанията по блговете- напрежението и ината се вижда във всяка тема и коментар. И така тъпчете на едно място. Все пак не сте гаджета и сте длъжни да намерите разрешение в спора било то и с компромиси. Дано са малко хората като мен, които са следили нещата в интернет, защото опред елението за това което видях е сеир.И ми е много весело. Не искам да нападам или защитавам никого, нито да обидя. Но ще се радвам ако някой се обиди, зашото май трява някой да ви поръси със студена вода. Не относно позиците ви за проблема, а за взаимните ви отношения. Всеки от вас преподаватели е казвал че катердата, това са студентите. Но пък вие прекрасно знаете, че в професионалните ви среди катедрата сте вие преподавателите.

  С най-добри чувства

  Тодор Капитанов

  ОтговорИзтриване
 22. Има един единствен въпрос в целия спор: Кой уронва престижа на университета, специалността, катедрата? Този, който публично изнася безспорни факти за беззакония, фалшификации и корупция, или този, който ги върши?
  Всичко останало е бла бла и ненужни словесни излияния.
  Всъщност, един съд вече се произнесе по въпроса /спр. делата на П.Дошков/

  ОтговорИзтриване
 23. Уважаема Светла,

  Първо, благодаря Ви много за съдействието относно Дошков.
  Второ, позволявам си да Ви кажа, че е неправилно да се церемоните с анонимните доносници, включително с анонимните изобщо, и най-вече с асоциатите на комуно-шайката в Благоевград (както се казва, виж само "хубавото име" на този град, та му скрой шапка). В тази държава, всъщност една истинска кочина - аргументите ми, многобройни, защо това не е държава са дадени например във форума "Пуерон" (pueron.org), са останали много малко млади хора, и те, съжалявам, че трябва да кажа това, са трето и четвърто качество (като обобщение - има и изключения, разбира се). Да си млад човек и да не виждаш епохалните безобразия, беззакония и престъпления на една комуно-шайка, означава, че си или отрок/внук на комунисти (т.е. закърмен с комунизъм), или консуматор на далаверите на епохално наглата комуно-шайка, или кръгъл малоумник (шесто-седмо качество млад човек, който следва да търси реализация напр. като шофьор, не в академичната област).

  Светла, позволете ми, в качеството ми на по-възрастен, по-препатил от комунистическите варвари, и, не последно място, наврял в кучи гъз три комуно-шайки (осъден научен съвет на институт при БАН за безобразията му в продължение на десет години, осъдена Висшата атестационна комисия - вж. фактите в "Пуерон"), да Ви посъветвам изобщо да не отговаряте на сподвижниците на комуно-мафията или на недоразбралите за нейните свинщини! Когато се появи някой подобен, поставяйте му етикет "сподвижник на злото" и го лишавайте от отговор!
  Вие, г-н Дошков и другите достойни хора в града с позорно комуно-име отдавна сте дали своите аргументи! Който ги е разбрал, разбрал. Който не е, той е или е кръгъл дебил, или е част от злото - негов привърженик или консуматор!

  Може би, Светла, не знаете, защото сте млада, но дори през комунизма комсомолците - най-вече работещите активно и особено професионално за комсомола - бяха обект на непрекъснати най-невероятни подигравки и гаври за тяхната функция на подлоги на една престъпна власт, в организация с небългарско име! Навсякъде, дори на улицата, дори на официални места, дори във филми!

  Дали сте гледала филма "Жена на 33"? В него един комсомолец обеща да даде жилище на "жената на 33", ако тя приеме да спи с нея. Тя се съгласи. И комсомолецът, преди да отиде да легне в леглото при нея, свали ченето си - изкуствено - и го сложи в една чаша с вода! Филм, направен през комунизма, показван масово тогава и невероятно популярен, и заради тази невероятна сцена! Явно комуно-цензорите в киното са били кръгли дебили! Разбира се, комунистите просто по дефиниция са дебили, простаци, варвари, престъпници, психо- и социо-пати!

  Да си професор с публикации за "ролята на комсомола", това е факт, който е НЕВЕРОЯТНО ПОЗОРЕН за тази държава! И доказва за пореден път, че това не е никаква държава, а просто една невероятна кочина! В Германия подобен индивид днес би бил продавач на домати на пазара!

  Уважаема Светла, пожелавам Ви преди всичко успех в науката! И Ви стискам палци за още повече кураж в борбата с епохално наглата комуно-мафия - чиито дни, разбира се, така или иначе, в Европейския съюз през 21 век, са преброени!

  Красимир Кабакчиев, дфн

  ОтговорИзтриване
 24. Тъй като от коментарите към този постинг струи изключителна достоверност, принципност и искреност, аз реших да контрастирам като напиша един научно-фантастичен пост...

  Точно така - Напълно измислен.

  Твърденията, които ще напиша са, в най-добрия случай ченгесарски компромат, а в най-лошия – наистина - чистопробна фантастика.

  Добре...

  Значи имаме един Воденичаров, който ясно е че си отива. Тук сме още в сферата на реалното, но това не е толкова интересно...

  Въпросът е какво имаме от другата страна?

  Кои са нашите борци за справедливост? И какво ВСЪЩНОСТ искат?

  Тука вече ще почна с пълните измислици. Просто няма как това, което казвам да е вярно. Повтарям: в най-добрият случай е ченгесарски компромат.

  Така...

  На повърхността имаме един нелигитимен декан и една команда героични борци за справедливост, принципност и гражданско общество.

  Почвам директно с фантастиката:

  Зад паравана на красивите думи, стои чистопробна борба за власт.

  Първо, на хоризонта имаме готвеният от „борците” нов декан на ПИФ:

  Лазар Копринаров.

  Кой е той?

  Номенклатурно леке, което в последно време си е развявал червения байрак по Латинска Америка, а сега явно желае да се класира на бял кон в академичната йерархия. Да се върне комфортно у дома.

  Боряна Димитрова.

  Шеф на социологическа агенция „Алфа Рисърч”. Агенция създадена с капитал на МултиГруп и обслужващ съответните полит-икономически интереси на това съзвездие от новоизлюпени български капиталисти, както и техните сателити.

  Нека студентите се запитат как се основава социологическа агенция в началото на прехода в България? Как става тая работа?

  А към това симпатично човече – Борянчето – имам един много елементарен и конкретен въпрос:

  Откъде дойдоха парите за създаването на „Алфа Рисърч”?

  Елементарен въпрос.

  Откъде взе, Борянче, първоначалния капитал?

  Призовавам студентите по социология да зададат същия въпрос на Борянчето Димитрова?

  Откъде взе парите, бе гóсподжо.. доцент Димитрова?!

  Всъщност може би посъветвах студентите зле, тъй като това може да се окаже дори вредно за здравето им, а най-малкото – за обучението им.

  Щото то Борянчето хилаво, ама МултиГруп лошо млати.

  Докато тя не отговори на този тъй елементарен въпрос, не виждам как може изобщо да претендира за някакво присъствие в каквото и да е принципно пространство или общество.

  Драги студенти, погледнете я при следващата ви среща и се замислете:

  Абе откъде са й парите на тая женица симпатична?

  Коя е всъщност тя, тази, която ни призовава към „справедливост”?

  Конкретната цел на Димитрова е заемане на длъжността ръководител на катедра „Социология”, в комбина с Копринаров като бъдещ декан на ПИФ.

  Властова амбиция, защото агенцийката нещо куца май напоследък... та по този повод, защо да не компенсираме и с академична кариера.

  А и на Копринаров също нещо му куца май с индианците, така че – вкъщи на топло. Деканче – по добре от нищо.

  Ех, какъв управленски тандем само ще спретнат двамата! Картинка...

  Блеснали са житата на социологическата мисъл. Има да орат ли орат,.. двамата... засмени... в житата...

  А относно доносът за анкетата:

  Ами като ти е толкова чиста работата, Борянче, какво си се запритеснявала толкова за тези „доноси”?

  И нима това е донос? Нима студентите нямат право да се поинтересуват? Нима не съществува прозрачност? Проверка?

  Как може да има „донос” за нещо, което си е напълно в реда на нещата?

  Ако си чиста, всичко ще е наред, и с донос и без донос. Проверката показва. Проверката е прозрачност и гражданственост, а не „донос”.

  Изобщо, какво се стряскаш, нали си чиста?!

  А ако не си?...

  ....

  Така, продължавам със въображаемите персонажи.

  Светла Енчева.

  Поръчков папагал на Боряна Димитрова. Доста усърден, но не особено изобретателен. Обръщението към студентите е всъщност знак за безсилие и нож с две остриета, който вече се обръща срещу нея.

  Копнее за по-силни позиции в любимата й, единствена, ненагледна катедра „Социология”. Вярва, че мултачката ще й ги осигури.

  Кръгчета по интереси... или може би думичката „кръжок” е по удачна.

  Най-вероятно Димитрова ще намери начин да изхвърли Енчева, когато свърши патакламата. Но може и да я остави там, да живурка по блоговете. Все пак се труди горкото и то.

  ...

  Петър Дожков\Стефан Дечев. Тия двамата все ги бъркам, толкова са ми типизирани.

  И двамата са житейски провали, опитващи се да компенсират, както и да се отклонят поне за малко от етиловите течности. Също ламтят за власт.

  Постингът на Дошков говори сам по себе си. Усещате ли жлъчта която струи към Серафимова. Екстремна амбицирана жлъч... с дъх на отлежала Поморийска...

  Сравнете постингите и преценете къде е омразата и накъде е насочена.... четете и мислете!... ако не искате да ви лъжат...

  И въобще, човек който познава Серафимова от една страна, и Енчева и Димитрова, от друга, веднага му става ясно, кой кого има основание да мрази.

  Достатъчно е просто да ги видите как изглеждат и как се държат.

  Мулташките пачки ген не купуват. И класа също.

  Просто сте в „Б” групата, мили, съжалявам...
  Искрено съжалявам и съчувствам на Серафимова, която е нападната тук от всички страни, а е свестен човек, доколкото мога да преценя.

  Съветвам я, ако може, да бяга далеч от това гнездо на оси. Но не всеки има еко-нивя зад гърба си...

  ...

  Така, обрисувахме персонажите.

  ...

  Драги студенти: Не ми вярвайте, аз съм писател-фантаст!

  Използвайте собствените си мозъци, мислете и се съмнявайте. Вижте сами... търсете, събирайте информация, задавайте въпроси...не се страхувайте от МултиГруп и Алфа Рисърч. Дните им са преброени.

  Вижте го Воденичаров, но вижте и тези, които се опитват да ви пробутат псевдо-справедливост, за да се възкачат на бял кон в академичната йерархия.

  Търсете истината... Сами! Никой не може да я търси и намери вместо вас!

  Намерете истината сами!

  Осмелете се!

  И поемете отговорността!

  ОтговорИзтриване
 25. Г-н фантаст (Азимов),

  Доста дребнаво - и напълно нерезонно!

  Упреквате Димитрова, Дошков, Енчева и други, че искали да заемат административни постове - т.е. упреквате хора за бъдещи техни хипотетични действия!?!?

  Ами нека да ги заемат! Какво лошо? Ако се провалят, нека съответно да има срещу тях критика, протести и пр. Конкретният Ви израз е "ламтеж за власт"? А къде е доказателството за наличието на този ламтеж? Още едно дълго Ваше съобщение?

  Не се крийте зад фантастиката, Азимов!

  Не е ли интимният Ви подтекст този, че все комунистическата пасмина трябва да управлява?

  Кабакчиев

  P.S. А иначе за начина на създаването на социологическата агенция на Б.Димитрова има резон да питате. Аз също се интересувам от отговора на този въпрос. К.

  ОтговорИзтриване
 26. Азимов, ще ти дърпам ушите! хулиган с хулиганите

  ОтговорИзтриване
 27. Кабакчиев,

  Благодаря, че лъснахте толкова лесно. Спестявате ми усилия, наистина. И средства.

  Капитанче,

  Младо, хубаво момче си. Недей са метка кат рибе в тигана.

  ОтговорИзтриване
 28. Азимов, нямам време да се занимавам с теб, но ти казвам че говориш глупости и не ме интересува кой какъв е и кой какъв иска да ства. Единственото което ме интересува е това, работата в катедрата и учебния процес да вървят нормално. Тоест, такива коментари като твоите са напълно излишни тук. И за да ти влезна в тона, защото ме обиди и ядоса, ще ти кажа, че не се маеткам като рибв в тиган, защото проблема не мой нито твой. Но мен ме боли да съм наблюдател на такива отношения между хора, който безкрайно уважавам, познавам, учил съм се и ще продължавам да се уча. Искам просто да дам съвет, колкото и млад и наивен да съм. Но съм достатъчно пораснал да ти каже, че това рибе дето се мята в тигана може да ти влезе отзад. Ама имам по-важни неща

  ОтговорИзтриване
 29. Капи,

  Сексуалната ти ориентация надали вълнува аудиторията тук. Но знае ли някога човек?...

  Предлагам да спрем нелепите закачки дотук,.. иначе мога още доста да се забавлявам с теб.

  Казваш: Не ме интересува кой какъв е и какво иска, искам само катедрата да върви.

  Това ми звучи точно като: Искам само мама и тати да се съберат...

  Обаче в света на мама и тати нещата са сложни...

  ... и за съжаление, има значение кой кой е и кой какво иска?

  Замисли се: Кой всъщност саботира катедрата? И защо?

  Хубаво помисли.

  А иначе наивността е красиво нещо... радвай й се.

  Защото колкото по-"нагоре" отиваш, толкова повече започва да вони...

  Твърде много политика... твърде много...

  ОтговорИзтриване
 30. Благодаря ти за просвещението. Явно е че си чел много.И престани моля те да изостряш нещата.

  Спирам с коментарите. Казах вече каквото исках да кажа.

  Благодаря на ас. Енчева за възможността да изразя мнение.

  Довиждане

  С най- добри чувства

  Тодор Капитанов

  ОтговорИзтриване
 31. азимов каза...
  "Кабакчиев, Благодаря, че лъснахте толкова лесно. Спестявате ми усилия, наистина. И средства."

  А Кабакчиев казва: "Азимов, Кабакчиев е на 54 г., с огромен опит в живота, антикомунист. И всичко в живота му е открито - така че няма нищо, което "да лъсва". И със син на 30 г. А ако ти си някакъв 25-годишен, на какъвто приличаш по писанието, извинявай много, ама малко повече уважение и най-вече самоуважение не е излишно! И малко повече мисъл, преди да чаткаш на клавиатурата!

  Кабакчиев

  ОтговорИзтриване
 32. КОлега-фантаст Азимов, зная, че сте вещ в роботската тематика. Тъй да се каже роботите и тяхното съществуване са ви присърце.

  Аз обаче като човек занимаващ се с фантастичното в областта на обществото, ще си позволя да стъпя на авторитета от книгите си "Животинска ферма" и "1984" и да представя вашия сценарий и думи в друга светлина. Както аз през моя светоглед ги виждам.

  Виждате ли колега Азимов казването не ми вярвайте и в същото време да твърдите, че това, което пишете е достоверно е пълно. Нека ви дам едно определение за една дума.

  Демагогия - стратегия за придобиването на влияние и власт чрез обръщане към предразсъдъците, страховете и очакванията на публиката - обикновено чрез пламенни речи и често използвайки пропаганда. Пропагандата пък е пробутването на послания, които са неверни, но за да добият достоверност сред лъжите се казва някаква истина, която се изопачава.

  Това е, което аз видях във вашите нови творби колега. За да е по ясно. Вие се възползвате от няколко предразсъдъка: че действие с чисти мотиви няма. Също така, че всеки с положение в нашето общество по някакъв начин е мръсен.
  Страстно твърдите, че защитавате истината но не е ясно, кой сте вие и за какво се борите, дали не изопачавате истината вмъквайки няколко факта сред многото си предположения, които са точно това ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ, а не действителни факти. Въпреки това човек остава с впечатлението, че вие всъщност сте разгадал тази голяма конспирация. Защо и на какво основание съществува тази конспирация, не намирате за нужно да ни обясните колега-фантаст. Ние изглежда трябва да ви повярваме понеже разкрихте някои факти около лицата участващи във вашата конспирация.

  Другото е интересно и по-важно колега Азимов, проблемът не е в това кой ще кой какъв ще стане в катедрата. Проблема е, че съществува НАРУШАВАНЕ НА ЗАКОНА, това някак си пропускате в своята обективна реч да споменете. Това всъщност е проблема, който е потвърден и е ясно, че съществува.


  П.П. Няма да пиша повече по-тази тема. Просто не се стърпях да не отговоря на виртуозния колегата-фантаст умеещ да създава реалности.

  ОтговорИзтриване
 33. Ай, че много коментари :-).

  Димитър, благодаря Ви за позицията. Много е тъпо това, което се случва с Вашия курс. Засега не знам подробности за това какви врати са се затръшвали точно в Ректората, но се надявам, че знаете, че ако искате да внесете някакъв документ, номерът е да го заведете в канцеларията с входящ номер, там не могат да Ви откажат. Оттук нататък документът става официален (ако е е ясно за кого е предназначен и е надлежно подписан) и можете да контролирате дали е разгледан, или не. Успех! Знаете, че съм с вас, които искате да можете свободно да провеждате изследвания в рамките на обучението си!

  Я, Джим пак дойде от света на мъртвите! Ще се радвам да се видим, бирата ти я давам всичката. Но думата ми беше за това - виж, когато ти протестираш, плюеш срещу катедрата, твърдиш, че няма да завършиш, че за студентите по социология няма реализация и т.н., го правиш, защото, както казваш, проблемът засяга теб. А аз се боря за законност. Това е разликата.

  Капитанов. Първо, не се връзвай на разни ченгета, които, както сами твърдят, влагат "усилия" и "средства", за да съчиняват компромати по отношение на онези, които не се страхуват да говорят. Всичко, което твърдя, мога да го докажа. Всъщност, Петър Дошков са го дали под съд за част от тях, но после са го оправдали, защото не е казал нищо невярно. Интересно, какво могат да докажат от отсрещната страна. Може би, че баща ми имал някакъв имот (по отношение на тази смешка съм писала тук). А може и за твоя баща да намерят нещо, за майка ти, за брат ти... Виждам, че вече започваш да разбираш разликата. В катедрата (и факултета, и университета) няма просто две групи от преподаватели - една многобройна и една малобройна - които се карат. Зад конфликта стоят аргументи, позиции, ценности. От едната страна - желание да се спазват законите, да няма корупция, студентите и преподавателите им да бъдат поставени при равни условия, да има свобода на словото. От другата страна - желание за запазване на статуквото, лично облагодетелстване, придобивки, погазване на закона, тъпчене на всеки, който изрази различно мнение (знаеш ли какво се случва напоследък с трети курс?). Питаш какво лошо е направил Воденичаров на катедрата или факултета. А замислял ли си се - защо никога е нямало алтернативен кандидат за декан? Защото в ПИФ няма достойни преподаватели ли? Какво се случва на онези, които посмеят да изразят мнение, различно от това на Воденичаров? Защо когато простичко кажеш, че са нарушени закони и трябва да се спазват, се опитват да те съсипят? Защо Азимов е анонимен, а аз не съм? Както коментаторът Джордж Оруел простичко казва - нарушен е законът. Боряна и аз само това искаме - законите да се спазват. Ако си прочел първия ми пост по темата, вече знаеш - с Боряна нищо лошо не сме казали за катедрата, не започнахме ние разрива. И ти благодаря за подкрепата, приятелю. Пънко нема умре!

  Към Красимир Кабакчиев. И на Вас благодаря за подкрепата. Този пост съм го посветила на студентите. За тяхно щастие, те са доста далече от комунистическите контексти. Не знаят какво е Държавна сигурност, как се съсипват човешки съдби. Като социолог ми се ще да знаят, но като човек си казвам - късметлии са. Но дано да имат сетивата за това - какво означава да си предател...

  Marinas, благодаря.

  ОтговорИзтриване
 34. GTA представя на Вашето внимание последните коментари от блога на Петър Дошков - http://petdoshkov.blog.bg/viewpost.php?id=168002

  " 339. анонимен - Към младите колеги
  12:06

  През последните два дни в блога на Светла Енчева стана горещо. Радвам се, че най-после се включиха и младите колеги. Да си студент - това не се изчерпва със зубрене на дефиниции. Ако университетът не ражда преди всичко граждани, т.е. хора с позиции по обществено значими проблеми, с умение да защитават позициите си, жалко за изхабените 4-5 години между университетските стени. Затова е погрешно, мисля си аз,ако се смята за нормално между младите колеги и техните преподаватели да има пропастта на без(раз)личното уважение. Каквото и мнение да изкажат студентите, стига да е тяхно, лично, невнушено, заслужава уважение и внимателен прочит. Нека да се видим в техните очи. Когато не са превърнати в говорители на чужди речи, когато не се намесват заради себечни интереси, младите хора са най-важните в нашия диспут. Дано повече млади колеги се заинтересуват от онова, за което спорим (впрочем, най-вече ЗАРАДИ тях спориим). Дано повече мнения чуем от тях. Ако научат, че социологията е "полипарадигмална и прочие", ще са НАУЧЕНИ, но дали ще станат СПОСОБНИ да бъдат социолози, сиреч да проумяват и заемат позиции по СОЦИАЛНИТЕ проблеми?"

  " 340. анонимен - И я грабва истерията
  12:15

  Някои от студентите по социология се тревожат, че имало крамоли в катедрата им. И се питат защо станало така. Та нали там доскоро царяли мир и спокойствие? Всъщност, може би още не са си дали сметка, че доц. Серафимова е формален лидер, но без да е личностен и научен лидер на катедрата. Тя е способна да ръководи катедрата само при липсата на проблеми. Когата се случи проблем, тогава тя рухва, защото няма интелектуалният потенциал да защити аргументирани каквато и да е позиция. И намира изход в аргумента "не е в правомощията на катедрата". Има ли различни мнения, тогава за нея това е неразрешим проблем. И я грабва истерията."

  ОтговорИзтриване
 35. Здравейте! Аз съм студентка по социология в ЮЗУ и искам да изкажа мнението си по въпроса. Като за начало искам да кажа, че напълно заставам зад позицията на ас. Светла Енчева, защото смятам че е напълно права. И аз също като нея искам да уча в университет чист от корупция и други незаконни практики (в това число и нелегитимни преподаватели). Напоследък се наслушах на какво ли не и това ми създаде впечатление, че най-кадърните преподаватели са и най-неразбрани. Аз лично дълбоко уважавам ас. Енчева, защото за мен тя е невероятен преподавател, с невероятно различно мислене. Писала ми е слаби оценки, но знам, че е била права. Тя е човекът, от когото приемам критика, защото е винаги основателна. И ако се стигне до там, че трябва да бъде отстранена от катедрата, от това ще загубят само студентите, защото губят един наистина съвестен и добър в работата си преподавател. Ас. Енчева ще си намери друга работа, защото никой не може да й вземе това, което е в главата й, но ние студентите едва ли ще намерим друг такъв преподавател!
  По повод това, че някои хора от катедрата се изказаха ..."няма незаменими хора..." Е, аз мисля, че в случая тя е незаменима. Тя, както и ас. Марио Маринов, Доц. Б. Димитрова, както и ас. Стойкова - може би единствените хора в катедра социология, на които им пука какво ще научат студентите.
  Интересно ми е, защо всеки се захваща със преподавателите, които си вършат съвестно работата, а не се търси сметка на тези от тях, които не влизат дори в часовете или пък застават пред аудитория от 40 човека студенти и им казват колко са зле и колко са апатични и как не им се идвало на работа, като знаят че имат с въпросния курс?! Никой не го засяга това, обаче когато някои дръзне да каже истината такава, каквато е, всички, на които това е неугодно го нападат.

  ОтговорИзтриване
 36. Към студентите по социологияпонеделник, 21 април 2008 г., 14:07:00 ч. Гринуич+3

  Млади колеги, като чета блога на Светла Енчева, разбирам, че някои от вас се колебаят и не разбират какво става в катедрата по социология. Разбирам ви, не е лесно. Предлагам ви нещо по-надеждно от четенето по блоговете като начин да си съставите собствено мнение. Поискайте от ръководителя на катедрата аудиозаписите от последните три заседания на катедрата. И чуйте със собствените си уши кой какво казва. Ще чуете много интересни неща. Дали обаче доц. Серафимова ще ви допусне до аудиозаписите? Съмнявам се, защото от тях ще лъсне истинската й "толерантност" към другояче мислещите. Например, ще чуете как заплашва с шамари (да, в прекия, без преносен смисъл). И други интересни неща ще научите от тези записи. А ако не бъдете допуснати до тях, със самото това също ще разберете кой кой е в този дебат. И кой се страхува от истината.

  ОтговорИзтриване
 37. Светла,

  Поздравления! Всеки би бил щастлив да има такава подкрепа от студентите (като Pasiflora) и колегите си, както теб. Очевидно си си точно на мястото!

  Успех и за в бъдеще!

  Андрей
  http://andrewnedelchevnews.blogspot.com/

  ОтговорИзтриване
 38. Капитанов,

  До нови срещи... И мислете със собствената си глава.

  Кабакчиев,

  Вие ме разкрихте, аз наистина съм на 25... дори на 23... а защо не на 18...

  И питам аз, какво тук значи някаква си биология?

  Важен е духът, нали?

  Значи, „Серафимова я е хванала истерията”, „мрази всички”, и т.н.

  Мисля, че всеки един студент може да прецени лично доколко Мария Серафимова е човек, воден от омраза, колко често е изпадала в истерия и доколко й липсва интелектуален потенциал.

  Студенти, преценявайте сами тези неща!

  Въз основа на фактите и собствените си наблюдения.

  Не се оставяйте на разни Дошковци, Светли Енчеви и Азимовци да мислят вместо вас и да ви смилат информацията.

  Мислете сами!

  Мисълта е независимост!

  Самите тези изказвания по адрес на Серафимова са истерични и са пропаганда в полза на домогващите се за власт мулташки подлоги.

  Мислете сами!

  Прав ли съм или си фантазирам?

  Искам моментално да се включи Борянчето и да рапортува откъде е взела парите за Алфа Рисърч.

  Лично!

  А най-добре да го извърши в следващото занятие, което води: лично, публично, отговорно, документирано, пред достатъчен брой студенти...

  Простичко да посочи откъде е взела пари за Алфа Рисърч и да го докаже... дела и документи...

  Мисля, че моят малък простичък въпрос вече ще се върти в главата на всеки студент, с когото Боряна Димитрова има съприкосновение.

  Моят елементарен въпрос:

  Откъде взе парите, Борянче?

  И без да се криеш повече зад жертвени папагали.

  Лично ти излез и официално, публично заяви и обясни:

  Откъде взе парите?

  И как?

  Да те видим колко ти е чиста работата и с кои очи ще ми се бориш тука за справедливост.

  Ако Боряна Димитрова продължава да мълчи, призовавам студентите да търсят отговор на този въпрос със същата страст, с която ще искат да разберат и какви ги е вършил Воденичаров.

  Те трябва да знаят.

  Но дали ще узнаят – зависи само от тях.

  Скъпи студенти, от вас зависи дали ще ви лъжат или не. Това, че ви лъжат отляво, не означава, че не ви лъжат и от дясно.

  А ако ви лъжат отвсякъде, то доста хора просто трябва да си ходят.

  Властта е във вас, скъпи студенти...

  Питайте Боряна Димитрова:

  ОТКЪДЕ ВЗЕ ПАРИТЕ?!

  И следете всяка дума, всяко трепване, всяка мимика, докато се опитва да ви отговори.

  Гледайте я в очите, и да видим дали те ще ви убедят в истината.

  Като сме почнали да чистим, да разчистим хубаво!

  Цялата истина... и само истината... която ще ни направи свободни!

  Драги студенти,

  Живеем в страна, която все още не е наистина свободна и чиста...

  Но може и трябва да бъде!

  Това зависи само от вас, младите хора, властта е във вашите ръце!

  Властта да задавате правилните въпроси на правилните хора... да изисквате отговор... и да търсите отговорност!

  Вън Воденичаров и вън Боряна Димитрова и всичките жалки кресльовци и „антикомунисти” около тях.

  Време е цялата тази комунистическа гнилоч да се отмие!

  Властта е Ваша, млади българи...

  Използвайте я!...

  ОтговорИзтриване
 39. трудно, трудно си отива комунизма от прашасалите университетски глави

  евала, светла, че се бориш и знаеш за какво живееш. ако не стане в Благоевград - има НБУ

  ОтговорИзтриване
 40. Светла Енчева каза...

  "Към Красимир Кабакчиев. [...] За тяхно щастие, те [студентите] са доста далече от комунистическите контексти. Не знаят какво е Държавна сигурност, как се съсипват човешки съдби. Като социолог ми се ще да знаят, но като човек си казвам - късметлии са. Но дано да имат сетивата за това - какво означава да си предател..."

  Имам леко несъгласие с някои аспекти на това съобщение. Първо, както разбирам, тук се обсъждат преди всичко студенти по социология. Ако те – студентите по СОЦИОЛОГИЯ, уважаема Светла, както казвате, са "доста далеч от комунистическите контексти", това в някакъв смисъл не е хубаво! Ясно, Вие имате предвид, че те не са живели в този период – и са късметлии. Но същевременно студентите днес трябва да бъдат АБСОЛЮТНО НАЯСНО с "комунистическите контексти"! Това е близката история и те са ПОВЕЧЕ ОТ ДЛЪЖНИ да я познават ПЕРФЕКТНО! Обратното би говорило много лошо за тях самите (че не са се научили), а оттам отчасти и за преподавателите (ако не са ги учили добре точно какво е комунизъм)! А отделно е съвсем ясно, че комунизмът е нещо много сложно, като генезис - още повече, и не може лесно да се разбере и осмисли!

  Второто ми леко несъгласие е във връзка с понятия като "предател" и "предателство". Предателството, когато е в общественото пространството, е преди всичко характерно за МАФИЯТА. Руснакът Юхновски, който си позволи да узурпира поста председател на Българската академия на науките четири мандата, но накрая му се наложи да сдаде поста, твърде безславно (благодарение на гражданското общество – и аз лично имам принос за отстраняването му), заяви: "подавам оставка заради "клеветническата кампания срещу [мен] и заради "безпримерното предателство" на "шепа хора" от БАН."

  Наложи се на Юхновски да му се обяснява (pueron. org/ pueron/ forum/ topic. asp?TOPIC_ ID=10077 – махни шпациите), че: "употребата на думи от типа "предателство" не може да бъде в речника на един председател на БАН! Тя е характерна за мафиоти! [...] няма, и не може да има, задължение на служебни лица в БАН да са му "верни"! Банбаши обаче вероятно има право да говори за предателство, като се има предвид какво представлява (представляваше) геронто-комуно-ченгесарската групировка, издигаща го и избираща го, накрая дори в епохално грубо нарушение на закона!".

  Предателства могат да се обсъждат в личните отношения, интимните и т.н. Но когато става дума за официални отношения в една образователна институция, те се основават на СПАЗВАНЕТО НА ЗАКОНА! Не и на задължения за "персонална лоялност", "въздържане от предателство" и др.под.!

  Уважаема Светла, учете ПОВЕЧЕ студентите на това, какво точно е комунизъм! Това е Ваше ГОЛЯМО ЗАДЪЛЖЕНИЕ - и формално, и най-вече морално! Наистина, Вие самата малко сте живяла през комунизма - но все пак за разлика от тях сте го видяла!

  Поздравления отново за достойната позиция! И успех!

  Кабакчиев

  P.S. Азимов не бил 25-годишен. Добре. Но другото, което казах - че изобщо не се аргументира, остава. Да доуточня. Нямам нищо против да ми се каже, че съм "лъснал толкова лесно" и дори да бъда наречен "глупак". Но когато се каже, че някой е "лъснал толкова лесно" или бъде наречен "глупак", трябва да се обясни ЗАЩО! Иначе - налице е пълен примитивизъм, който няма нищо общо с академизма. В академичните среди е прието да се осъществява НЕЗАБАВНА АРГУМЕНТАЦИЯ на всичко казано. Не знам как Азимов ще аргументира упреците си - че Енчева и Дошков "ламтят за власт" и т.н. К.К.

  ОтговорИзтриване
 41. НБУ - друго едно китно средище на "антикомунисти" и номенклатурни подлоги.

  За съжаление само Господ и Биологията може да ви изчистят истински, мили мои пролетарски труженици... ако не искаме нещата да стигнат до кръвопролития.

  А ние не искаме... спокойно...

  Българският управленски, бизнес и образователен "елит" е в огромната си част комунистически дериват. Комунисти, комсомолци, пионери, дечица, внучета... окупирали са баницата плътно. Барабар с късметите.

  Това е цената на нежната "революция"...

  Ще си ги търпиме червените още дъъълго.

  Но може би ние, буржоазните хъшове-фантасти не сме толкова беззъби...

  Може би не всичко е избито и погубено по лагерите...

  Може би има и други пари, и други лобита... мдаа, текат интересни процеси.

  ...

  А иначе - не се плашете вий за Светла, и тя има да оре нивята, да оре.... с усмивка на уста.

  Който си има - оре.

  Който си няма - отваря социологически агенции.

  И тя Светлето е едно объркано буржоазно пиле шарено... ама какво да правиш, примамливо е да се сношиш със силните на деня!

  Лесно е...

  Нека оре Светлето... Животът е песен!

  ...

  Господ и Биологията...

  Жалко за няколко поколения българи...дано вече да сме я поизплатили та лоша карма, дето си я носим...

  Амин.

  ОтговорИзтриване
 42. Пак вземам думата, по морално задължение.

  Получих току-що имейл, в който пише , че Димитрова категорично НЕ Е започнала бизнеса си (социологическата агенция) с пари на Мултигруп!

  Аз не знам дали това е така - нито как е.

  Но, г-н Азимов!

  Ако попитате г-н Дошков - когото Вие подценявате, но който е, както разбирам, освен езиковед, и с университетско образование по право - той ще Ви каже, че, например, ако се наложи да се явите в съда с подобно твърдение, на Вас ще се наложи да го доказвате! А не на ответната страна! Така че, пак си позволявам да Ви препоръчам: мислете повече, преди да удряте ядовито по клавиатурата!

  В очакване на конкретен отговор с уточнение относно твърдението/предположението Ви за парите на Мултигруп,

  Кабакчиев

  ОтговорИзтриване
 43. Е щом пише нещо в някакъв емайл, това вече си е сериозно доказателство.

  Кабакчиев, аз може и да съм 25-годишен (по дух), но ти определено разсъждаваш като 12-годишен.

  Иначе виждам, че ти е интересна темата и ако има и капка истинска гражданска съвест у теб, ще се позаинтересуваш и ти повече - до проясняване на въпроса.

  Няма нужда да я съдим Борянчето, студентските умове и погледите на младите българи ще я съдят...

  Да се оправдава пред тях!

  Пък да видим дали ще й повярват!

  А дори и да се стигне до съд, то голямо съдене ще падне... една справедливост неземна направо ни чака...

  Всички знаем в какво състояние е българската съдебна система, а особено в случая с Борянчето, с тоя мулташки гръб дето го има.

  И да, аз не удрям по клавиатурата. Не ми се налага щото съм с чиста съвест (макар и анонимен).

  Само че некои други тепърва има да изпочупят много клавиатури, а и други неща.

  Воденичаров е аут!

  Димитрова да се готви за операция "Коприна".

  Гражданите гледат.

  Младите гледат.

  Всичко ще излезе на яве.

  Ще си платите с лихвите за червения пир дето си го устройвате последните 20+40 години.

  Харесал съм си една групичка видни червени дейци... и албертчо и него ще му отделим внимание... тая балалайка изхитряла... всеки по реда си... ще помогнем с каквото можем...

  България ще остане.

  ОтговорИзтриване
 44. Г-н Азимов, защо трябва да ме интересува кой с какви пари какво правил, точно в тези дебати няма никаква връзка на никой не му пука, защото това няма връзка с университета агенцията на доц.Димитрова както Вие сам казахте е основана по време, когато тя не е преподавала, така че тези пари дали ги е взела от Мултигруп или ги е наследила от чичо си няма значение, щеше да има ако ги е взела от подкупи както част от преподавателите в ЮЗУ правят. Това в случая не ни вълнува въобще или поне мен. Въпреки това след като имате наглостта да задавате въпроси бих искала да аргументирате твърдението си.

  ОтговорИзтриване
 45. Налага се да добавя нещо по първия си коментар едно разяснение тъй като ми бяха отправени някои въпроси, от хора, които уважавам и които са се почувствали засегнати. Коментара ми за това, че ас.Енчева е преподавателя, който е изрекъл някои от нещата с истинските им имена е по повод само и единствено отвореното й писмо, не засяга по никакъв начин това, което ни се преподава и не казвам, в никакъв случай, че само ас.Енчева и доц.Димитрова ни ПРЕПОДАВАТ истината както ми беше зададен въпроса. Съжалявам, ако се е получило двусмислие, било е неволно. Уважавам всичките си преподаватели и не ги деля по никакъв начин.

  ОтговорИзтриване
 46. Милена Иванова,

  Ми явно не Ви интересува.

  Защо ли пък трябва да Ви интересува каквото и да е?!

  Нима сте съзнателен човек? Или пък гражданка на тази държава? Демократично настроена личност, може би?

  Явно не - Вас не Ви интересува какви лъжи се опитват да Ви пробутат, не Ви интересува коя мулташка подлога ще ви "обучава" и ще ви решава съдбата, изобщо нищо не Ви интересува!

  Вие просто си блеете кротко и похрупвате това, което Ви отпуснат.

  Овчи комфорт.

  Е, затва сме на тоя хал в България, защото всички сме :

  "Мен кво ми пука?"

  Всеки, които претендира за публична значимост и роля, трябва или да е чист или бързо бързо да бяга някъде на Бахамите.

  Димитрова да докаже, че е чиста или да изчезва - със сигурност са й останали достатъчно мулти-пачки за луксозно битуване някъде другаде.

  За момента тя няма право на публично пресъствие, камо ли да търси сметка на някой.

  А на всички които казват "Мен кво ми пука?".

  Еми докато разсъждавате като овце, ще ви мачкат до дупка.

  ОтговорИзтриване
 47. Г-н Азимов,

  Естествено, че един имейл не е доказателство, както не е доказателство и Вашето твърдение/предположение. Все пак, когато някой започне кампания за разобличаване на една социологическа агенция като платена от Мултигруп, трябва да има уважение към аудиторията и поне малко самоуважение, за да обясни откъде има информация - или поне на какво базира предположението си. Вие изписахте десетки изречения по темата, а не приведохте нито един факт и нито един аргумент в полза на тезата/предположението, че парите на социологическата агенция на Боряна Димитрова са от Мултигруп. Това прави Вашето изказване несериозно, повърхностно и, направо казано, достойно за улицата, не за академичен форум.

  Прочетох току-що и последното ви изказване, и направо ме напуши смях: "Димитрова да докаже, че е чиста или да изчезва". Това е дори под равнището на улицата. На това Ваше равнище подхожда призивът, който аз отправям: "Азимов да докаже, че или сестра му не е курва, или че няма сестра, или да изчезва!"

  Смях голям! И всички са маскари, нали Азимов!

  Кабакчиев

  ОтговорИзтриване
 48. Търпение, Кабакчиев, търпение...

  Иначе смехът е здраве.

  Сестра ми наистина е курва. И то от класа!

  ОтговорИзтриване
 49. Не ме познавате за да си позволявате коментари, в които сравнявате с животни (хората с елементарно възпитание не биха си го позволили). Казвам, че в тази тема това няма отношение, а Вие непрестанно го повтаряте, започнахте да се изтърквате измислете нещо ново. И все пак докажете твърденията си, никой не обича празните приказки.

  ОтговорИзтриване
 50. Днес ме провокираха да прочета блога на Светла Енчева, в интерес на истината очаквах да се сблъскам с много страшни неща, а то какво било малко истини, малко неистни и куп коментари правещи лошо впечатление.
  Интересното тук е, че някой май целенасочено наруши рамките на добрия тон още в началото, а това не беше Светла Енчева.
  Аз съм само един студент и немога да си позволя квалификации, за този и за онзи, изпити се купуват и се продават навсякъде, дипломи и курсови работи също, но малко хора си позволяват да говорят за това.
  Саша

  ОтговорИзтриване
 51. Пак много коментари са се събрали :-).

  Пасифлора, много благодаря за подкрепата и добрите думи! Аз не се виждам отстрани, но се радвам, че има студент, който вижда уникалното в преподавателите си, а не просто служители, които водят някакви часове.

  Относно коментарите от блога на Дошщов - съгласна съм! Защо да не се предоставят на студентите аудиозаписите от последните три катедрени заседания? Имам предложение това да стане в деня на социолога, на който ще иде реч за гражданско общество. Тъкмо на място!

  Анди, благодаря ти, както и за коментара в "Дневник"!

  Брус, благодаря ти! Нямам планове за НБУ засега, но човек никога не знае...

  Към Красимир Кабакчиев - уча студентите какво е комунизъм, но не това е важното сега, а ставащото в университета, факултета и катедрата.

  Милена, моля Ви, не се занимавайте с анонимни ченгета. Аз съм тук с името си и нося отговорност за всяка своя дума, включително и пред съда, ако се наложи. Те - не. Могат да бълват всякакви компромати напълно безнаказано. Просто не им обръщайте внимание.

  Саша, много Ви благодаря! Потвърждавате мнението ми за вас като за зрял човек, който винаги мисли самостоятелно и не позволява нищо да му влияе. Дори аз не бих могла да Ви влияя. Значи за блога ми се говорят страхотии, а? Майтап :-). Но се радвам, че немалка част от студентите по социология мислят и могат сами да преценят.

  ОтговорИзтриване
 52. От всичко прочетено до тук, не стават ясни много неща, освен доказаните с документи факти. От там нататък имам усещането, че всички сме започнали да си говорим колкото да се намира с какво да се занимаваме докато няма какво да правим. Не упреквам никой, просто в голяма част от постовете се повтарят едни и същи изречениица с разместен словоред. И от време на време се каже нещо ново за да има за какво да се хване следващият. Градивността на разговора тук явно се е сринала. Когато публикувах първият си пост се надявах да чуем нещо истинско , нещо ново, нещо което да ни накара истински да се замислим, а не да задавеме стотици пъти подред един и същи въпрос както казва един TV професор като м.л.у.н. . Надявам се с това да провокирам някои пистел...а, тук не да дават акъл на другите да се замислят, а те да размърдат онова закърняло вещество на "горния етаж" и ако имат нещо за казване а го кажат, а не да пелтечат и да повтарят едо и също. Радвам се, че въпреки всичко се намират и доста свесни хора които дискутират наистина по проблема.
  P.S. Ас. Енчева, съжалявам, че не мога да кажа, че заставам плътно зад вас. Вие имате своите аргументи за всяко предприето от вас действие и ностите отговорностите за това. Моята болка е, че в катедратя явно "ври и кипи", сигурен съм, че за вас не е приятна работната атмосфера, както и с голяма болка и съжаление ви казвам, че не е никак добра и учебната атмосфера. Според мен по важно е как да се реши проблема в по-малката клетка на нашето общество(университета) и едва тогава да "лекуваме" големите.
  Отново благодаря за вниманието!
  Димитър Чолаков

  ОтговорИзтриване
 53. Отново от блога на Петър Дошков - http://petdoshkov.blog.bg/viewpost.php?id=168002

  " 342. анонимен - Да чуем аудиозаписите
  15:49

  Супер е идеята да чуем аудиозаписите. Мисля, че всички колеги ще го поискат. Да ги чуем преди деня на социолога. иначе ще си приказваме абстрактно, без полза."

  " 344. анонимен - Кралят ще лъсне гол
  17:16

  О, млади наивници, да не мислите, че Мария Серафимова ще ви допусне до аудиозаписите. Тя нито е наивна, нито пък не си дава ясна сметка какви биха били последствията за самата нея, ако направи прозрачен дебата. Как иначе ще декламира, че е много толерантна към студентите, като те ясно и недвусмислено ще чуят, че заплашва с шамари колегите си, които са нарушили спокойствието й. Бъдете сигурни, тя ще пази девствени ушите ви от изблиците на агресивност, които я обземат, щом почувства, че губи почва. Иначе сте абсолютно прави. No Допусне ли ви до аудиозаписите, кралят ще e гол."

  ОтговорИзтриване
 54. Здравейте Теодор, Тодор, Милена, Димитър, колеги от трети курс, колеги които четете, или един ден ще прочетете тези редове,
  Като човек от по-ранно поколение, не от това на ас. Енчева и не от вашето за жалост , аз рядко пребивавам в блоговете. Позициите си по въпросите, които днес обсъждаме, съм изразила публично, в открити писма до катедра Социология, до ФС на ПИФ, до Ректора на ЮЗУ. Ако искате да се запознаете, всички те могат да бъдат намерени или в блога на Светла Енчева, или в сайта с документи Hercules vs PIF. Така съм възпитана, така и смятам за редно - проблемите трябва да бъдат обсъждани и решавани по възможност първо в институциите, където те са възникнали.

  В това писмо ми се иска не да повтарям позициите си, а да поговорим по въпроси, които вие повдигате. През февруари, в единствения си пост в закрития вече блог на катедра Социология, писах, че има времена, в които Животът нахлува в Университетите и заема мястото на Учителя. В следващите месеци преживях много и трудни, и мъчителни дни, и удари от колеги, които познават всяка моя стъпка. Но не си позволих в нито един момент да говоря пред вас, нашите студенти, за вътрешните ни проблеми. Не го смятам за честно. Днес, когато вие сами сте стигнали до проблемите, смятам, че имам това право.

  За свободата и свободата на мнение
  Теодор, казваш, че ас. Енчева плюела по университета, че има безочливо отношение към него и се превръща в крадеца, който вика дръжте крадеца. Ти си умен човек, разсъждаващ, спри за малко и помисли. Можеше ли да кажеш тези думи по отношение на един преподавател, ако a priori не съществуваше равенството и свобода на мнение на всеки един от нас? Защо не допускаш за ас. Енчева, за доц. Димитрова и пр. правото на критика, което ти самият упражняваш? Смяташ ли, че ние нямаме право на аргументи и мнение за начина, по който се ръководи нашия факултет? Ще ти припомня Волтер – “Аз може да не съм съгласен с тебе, но бих дал всичко, за да имаш правото да го кажеш”. Различието не е само красив девиз на една катедра. Нека не се заклеймяваме взаимно, а да съпоставим аргументите и позициите си. Предвид всички факти, които са ни известни, аз лично си мисля, че има нещо гнило в една катедра и в един университет, които заплашват да се разправят с инакомислещите с “шамари”, “натиск” и “заплахи”.

  Както знаете, преподавам методически дисциплини. Често се измъчвам, че нямам възможност да говоря с вас по съществото на социалните проблеми, а само по технологията на изследването. Като човек, който стои и от другата страна на барикадата, като работодател, знам колко важно за бъдещата ви реализация е да научите “занаята” – професионалните стандарти за правене на изследване, за разчитане на таблици, за тълкуване на данни и пр и пр. И рядко си позволявам волността да прескачам в други територии. Но има едно нещо, на което много държа и което всячески се старая да обясня (не знам доколко съм успяла) – социологията, социологическото изследване е възможно само там, където има свобода, където има плурализъм, където има конкуренция. Не само защото в условията на монопол е абсурдно да питаш какво избираш – Тодор Живков, или Тодор Живков (други кандидати няма), Канал 1 или Канал 1 (други телевизии няма), а защото го няма човекът, който има свободата да се ползва от разсъдъка си и сам да избира. Свободата на избора не е красива фраза, стояща на горния рафт на библиотеката, която показваме на официални гости, а абсолютно необходимо условие за нашата професия, за общността от свободни граждани, в която единствено може да съществува социологията. Ако забраним едната страна в спора, т.е. ако забраним “да”-то или “не”-то в отговорите на въпросите, какво ще остане?

  Да, за мнозина бягството от свободата е някак си по-лесният избор. Има много нелицеприятни истини. Има много неща, които предпочитаме да не знаем, да запазим уюта, привидно добрите отношения, лустрото. Но това прави ли светът по-добър? Ще изчезне ли корупцията, беззаконието, несправедливостта, ако просто престанем да говорим за тях? Тези дни някой каза не по повод на нашия университет, а на “голямата политика”, че живеем в “преобърнат свят” – в него виновен е не онзи, който е подпалил пожара, а онзи, който е съобщил за него. Помислете си, искаме ли ние да живеем в такъв свят?

  За законността и почтеността
  Тодор казва, че не може да си обясни как преподавателите не са намерили общ език и позиция и се пита защо се стига да тези дрязги, “сеир”, “инат”, не можем ли да се разберем, вместо да се стига до подобни конфликти.

  Тук ще се съглася с мнението на ас. Енчева, да, най-добрият начин да се решат проблемите е, ако се постигне вътрешно съгласие. Проблемът в случая е , че не става дума за битов конфликт, за личностни дрязги и пр., а за принципен въпрос – трябва ли да се спазва законността или не? Давам си сметка, че при състоянието на правосъдието у нас този въпрос може да ви се стори колкото абсурден, толкова и смешен. Толкова хора не спазват закона, толкова неосъдени престъпници има, че ние ли се намерихме да се борим за законност? Така реагираха и колеги от катедрата – “има логика в доводите ти относно нелегитимността на декана, но защо ти, защо точно ние да се борим? Ние ли сме най-големите революционери, а вие нямате ли някакви долни подбуди и пр., и пр...” На това ще се опитам да отговоря кратко, въпреки че отговорът никак не е кратък.

  Първо, първото условие за почтеността, която всички писали в този блог признават, е спазването на законността. Как си почтен човек, ако не спазваш закона, ако фалшифицираш документи, ако уволняваш непослушните?

  Второ, законът, е еднакъв и за добрите, и за лошите. Максим Ставийски също е прекрасен фигурист и много е направил за имиджа на България, но мисля си, той е равен пред закона, както и всички останали. Същото се отнася и за декана на ПИФ. Не защото пречи лично на мене, на ас. Енчева, или на някой друг, а защото с какво право ще искаме от всичко останали да изпълняват задълженията си, да взимат изпитите си, и пр и пр., ако самият декан не спазва законността?
  И нещо лично, в тази връзка, но ще си позволя да го кажа. Преди година си отиде млад човек, на вашата възраст, заради неспазването от някой друг на същите тези уж дребни и абстрактни прояви на законности. Добри лекари, добра национална болница, но някой някъде не заредил медицинския шкаф с необходимия антидот за упойката. И ..... така и не се събуди. Не е лекарска грешка, не е некадърност, просто неспазване на правилата, които много често мислим за абстрактни.... На годините, на които съм, знам, че няма малко и голямо нарушение на закона. Малките беззакония водят до разбит, или загубен човешки живот. Не винаги “другите” са виновни. Виновни сме всички ние, които позволяваме и толерираме това да се случи.

  И трето, както вие, студентите, така и ние, преподавателите имаме прерогативи да говорим и оценяваме дейността на факултета, декана и университета, защото ние правим университета.Университетът е публична институция, той получава пари от нашите данъци, от вашите такси, от парите на вашите родители. В момента, в който престанем да се интересуваме, всичко е възможно – могат да се затръшват врати, могат да се уреждат изпити, може да се унижава човешкото достойнство. Мъчно ми е за това, за което пише Димитър – не се страхува да пише с името си, но не вярва нещо да се промени. В ЮЗУ има прекрасни студенти и преподаватели, но и много неща, които не бихме искали да съществуват. Те са онези, които рушат имиджа на университета, а не хората, които се осмелиха да говорят за тях. Промяната не е лесна, даже никак. Нито сега и тук, в университета, нито в бъдеще, в живота ви.

  Скъпи колеги от трети курс, на катедреното заседание бяха прочетени анонимните писма срещу блога на Светла Енчева, а само беше споменато, че ще има разговор с вас, защото “има писани разни неща”. Признавам си, че притежавам много по-голяма сила да устоявам позициите си относно проблемите в ЮЗУ, да устоявам на злобните подмятания на анонимни писачи относно Алфа Рисърч (нека всеки от вас, който иска, да дойде и да види как работим там), но не и заради мене да пострадат хора, които направиха толкова интелигентен, точен, силен, (с много малко грешки ) въпросник и които работят със скорост далеч над очакванията ми. Надявам се искрено “промененото отношение”, “хлопването на врати” и пр. да са временно състояние и емоцията да отмине. Вероятно от казуса с лицето Г.Г. от С.С., което без да се обърне към никого от нас, писа донос срещу курса, ще научите повече, отколкото от много други часове. Колегите от горните курсове имаха щастието да работят по проблемите, които ги вълнуват, без някой да упражнява натиск върху тях, без някой да промени отношението си към тях.

  Атмосферата, която сега съществува в ЮЗУ, не е нормална. Но аз съм сигурна, че благодарение на усилията ни да разговаряме, да търсим аргументите и да отстояваме почтеността, тя много скоро няма да е същата.


  С уважение,
  Боряна Димитрова

  ОтговорИзтриване
 55. Димитър, за мен не е никакъв проблем, ако не ме подкрепяте изцяло. Достатъчно е, че мислите самостоятелно, поради което винаги много съм Ви уважавала и ще продължавам да Ви уважавам. Ако ми кажете на какви въпроси искате да отговоря, с удоволствие ще го направя. Нямам какво да крия. Но Ви уверявам, че точно с решение на проблемите в "малката клетка" (университета) съм се захванала и не мисля, че каузата е обречена на неуспех.

  Боряна, не бих могла да го кажа по-добре от теб! Само едно име си пропуснала - Саша. Но сигурно си написала коментара си, преди да видиш нейния.

  ОтговорИзтриване
 56. Очаквайте оригинален запис относно "шамарите" в най-скоро време. Въпрос на технически подробности. Съответното изказване съм направила аз и не искам да бъде отнесено към никой от колегите ми.
  Определено не съм съгласна, че в катедрата се упражнява "натиск" и "заплахи"...
  Впрочем авторите на основните обвинения към катедра "Социология" също притежават аудиозаписи на катедрените заседания.
  Съчувствам на нашите студенти, които са в доста затруднена ситуация. Бих искала да им кажа, че не са задължени да вземат отношение, нито да се притесняват ако проявят такова.
  Благодаря на Теодор и Тодор - бъдете спокойни катедрата ще се справи, ние не сме се събрали да се обичаме, а за да работим. А, че катедрата работи се вижда с просто око, ако Ви е интересно може да надникнете тук там по сайтовете.
  Странно ми е, че никой друг от пишещите по Блоговете преподаватели включва студентите си. Само по себе си това е показателно. Студентите могат да бъдат свободни сами да преценят как, кога и къде да се чувстват свободни.
  Мария Серафимова

  ОтговорИзтриване
 57. Прекрасно, че ще предоставите записите, доц. Серафимова. Държа обаче да отбележа, че лично аз не притежавам никакъв запис. На второто заседание на катедрата стана дума, че записът от първото е с парола. Да разбирам ли, че вече няма пароли и записите са достъпни при Радослава Кирова? Ако да, ще се радвам да се снабдя с тях в най-скоро време! Благодаря!

  ОтговорИзтриване
 58. Записите отдавна са в катедрата, при Радослава са направените от нея протоколи. Пълните записи никога и нито един не е бил с парола, но както винаги и този път не си разбрала добре.
  Записи - на теб, защо ти са - ти си присъствала, записите са необходими на тези, които не са присъствали, а освен това беше предоставен и протокол в хартиен вариант с който ти се запозна и свери внимателно на нужните места.
  Що се отнася до професионалните ни отношения те са перфектни, поправям едно мое заявление, то беше грешка - по всички служебни въпроси можеш и бих искала да се обръщаш пряко към мен.
  Утре съм на твое разположение.
  Мария Серафимова

  ОтговорИзтриване
 59. Навремето се учудвах на способността на Жан Виденов да говори десетки минути без прекъсване. Без да каже нито нещо съществено, нито пък - нещо по конкретните въпроси, които му се задават.

  Виждаме, че Боряна Димитрова е една вярна последователка на Жан Виденов в това му изкуство, както и в много други неща.

  Тя словоохотливо отказва да отговори на моя тъй елементарен въпрос:

  Откъде взе парите, за да основеш "Алфа Рисърч"?

  ...

  Няма да се учудя ако получа още един отговор в размер от 12 страници бла-бла-бла-бла, в който не се прави друго, освен да се отклонява вниманието на горките студенти с тежки, тежки термини и "красиви думи".

  Парите, Борянке?!

  Паричките?

  Откъде дойдоха пачките, мило?

  ...

  А иначе Борянката е известна и със склонността си да танцува в ръжта с най-различни буби, социологически и други.

  Колекцията и от използваеми буби е наистина впечатляваща.

  Може би трябва да си намери някоя по-властна буба, че да я отърве от така стеклата се ситуация.

  Борянче, ако ми извършиш някои... социологически... услуги..., може би дори и аз ще те оставя на мира.

  ОтговорИзтриване
 60. Съжалявам, доцент Серафимова, че, както винаги, отново не съм разбрала. Разпечатката от първия запис, впрочем, само ми беше показана на катедра, иначе я нямам. Както и да е - радвам се, че ще се снабдя със записите и разпечатката. Благодаря Ви!

  ОтговорИзтриване
 61. За това дали ти трябва да получиш записите, катедрата трябва да разреши, иначе за протоколите още тогава беше казано, че всеки може да ги види и ползва, и в краткия и в дългия им вариат за информация. Аз мога да ти предоставя само този отрязък с шамарите, защото е мое изказване и аз мога да решавам какво мога да правя с него
  Мария Серафимова

  ОтговорИзтриване
 62. Аха! С което стана ясно, че всъщност записите не са ни на разположение и няма да бъдат, освен отрязъкът с шамарите. Дано не дойде при мен прекалено "нарязан". Благодаря за уточнението, доц. Серафимова!

  ОтговорИзтриване
 63. Асистент Енчева, възхищавам ви се на смелостта да изразите гласно мнението си, без да се страхувате от последствията. Защото ние, студентите, когато изразим по този начин мнението си, след това биваме нападани от разни недорасли "преподавателки", които идват в часовете и започват да ни критикуват, да ни нападат и да ни обиждат. Именно такива хора са тези, които си позволяват волностти, без да се страхуват от някакви последствия. Стоят под закрилата на някои личности от катедрата, навсякъде се мъкнат с тях и се мислят за голямата работа. Демонстрират поведение по-скоро присъщо на учителките от началните училища. Жалко е! Жалко е за хора като вас, ас. Енчева, защото в един момент се оказвате потърпевши и цялата помия се изсипва върху вас, а онези фльорци, които са се абонирали за вечна закрила от някои от катедрата си продължават смело напред с глупостите и от цялата работа най-ощетени са можещите - и ваши колеги и студенти.

  ОтговорИзтриване
 64. Отново не разбираш, или се правиш, че не разбираш - за да предоставя именно на теб записите ми трябва решение на катедрата, а иначе на всеки друг, както съм обявила и на студентите, мога да ги предоставя да ги чуе, но не и да ги използва по начина по който ти използваш информацията, която представяш в твоя Блог.
  Мария Серафимова

  ОтговорИзтриване
 65. Интересна анонимна гледна точка изрази анонимния колега. Благодаря Ви, всяко мнение е полезно за формиране на цялостна представа.

  Мария Серафимова

  ОтговорИзтриване
 66. "Когато закона е далече, "юмрука" е близо"
  Перефразирана корейска поговорка

  ОтговорИзтриване
 67. "Когато акълът е малко, повтаряме едни и същи неща".

  Не-перефразирана ескимоска поговорка.

  ОтговорИзтриване
 68. Към анонимния колега. Съжалявам, че Ви се случва всичко това. Бих окуражила всекиго да излезе от анонимност, но разбирам студентската позиция. Това, което ми казахте - че бивате нападани и обиждани - не го знаех. Съжалявам. Ако казаното от Вас е вярно, имате пълно право да се борите за правата си. Ала не мога да Ви гарантирам, че в това няма риск.

  Към доц. Серафимова. Значи, трябва да изчакам следващото катедрено заседание, за да се сдобия със заветния отрязък, тъй като няма санкция на катедрата. А иначе "всеки друг" може да ги чуе. Интересно положение. Ще се консултирам с юрист. Дори имам идея с кого.

  Знам, че съм глупавичка и не Ви разбирам, доц. Серафимова, но и студенти двойкаджии могат да забележат колко пъти си подменихте тезата в днешните си коментари. Дано накрая от записа да не остане само словосъчетанието "два шамара", което би могло да бъде използвано във всякакъв контекст. Ще съм благодарна да оставите и това как ще вземете такси и ще дойдете у нас.

  ОтговорИзтриване
 69. П.п. Май не се изразих ясно - имах предвид, че се надявам да оставите в отрязъка с шамарите заплахата как можете да вземете такси и да дойдете у нас.

  ОтговорИзтриване
 70. Силвия.
  Не мога да повярвам на очите си. Колко много са се променили нещата и то само за една две години
  Не мога да повярвам, че асистент може да разговаря по толкова нагъл и предизвикателен начин на ръководителя на катедрата си. Това не е демокрация, а слободия
  При това асистент, който както се разбра, десетина години не е израстнал и все тъпче на едно и също място, макар и да е незаконно повишен от ръководителя на катедрата си в по-висока степен на асистентстване. За какъв преподавател се смята Енчева- тя е все още асистент. При това няма нищо общо със социологията. Тя, доколкото знаем не е социолог, а философ. Тя никога не е завършвала социология, нито има някаква значима разработка по социология.Това не и пречи обаче да иска от студентите да разработват курсови работи по социология и да им ги признама за получаване на подпис. За какво ли и трябват след като дори преподавателите от катедрата не си позволяват да искат от студентите си да разработват социологически курсови работи. Може би за да ги представя след време като нейно творение
  Но да се смята за преподавател а не за асистент, според мен е прекалено. И да кани от свое име външни лица на различни форуми не е форма на свободомислие, а на нахалство.
  Колко много и е дала катедрата, макар и нарушавайки някои правила, и кк почти нищо тя не е дала за развитието на катедрата. Жалко че съществуват такива използвачи и готованковци /не искам да използвам по-груба дума, въпреки че заслужава/

  ОтговорИзтриване
 71. Целият отрязък ще бъде пуснат, макар че ти вече развали изненадата, исках подобно на тебе да пиша, очаквайте, очаквайте, ама да видите какво следва... А ти ме издаде, макар че това за таксито съвсем не е най-интересното - шамарите, шамарите - те са в центъра на вниманието, но естествено ще пусна малко преди и малко след тях, и драга, разбери веднъж завинаги - не съм направила нищо от което да се страхувам, или да искам да скрия.
  В момента нарушавам съветите на моите колеги, да не се включвам, но мисля, че не мога да остана безучастна, пък и толкова се забавлявам.
  Знаеш ли искрено се надявам, някога да разбереш за какво наистина става дума,а може би ти го разбираш и точно това си целяла, и все пак...

  Мария Серафимова

  ОтговорИзтриване
 72. Очаквам с нетърпение консултацията с един юрист, който и на мен ми идва на ум, толкова е прозорлив, начетен, възпитан, информиран, че просто няма как да не намери най-правилното решение.

  А утре в мое присъствие можеш да си слушаш всичките записи. Аз ги слушах с удоволствие, докато си миех прозорците преди Цветница,нали знаеш в къщи има много и големи прозорци. Но ти нали не обичаш празниците - нито Коледа, нито Великден, аз пък много ги обичам, но хората са различни и слава богу...
  Мислех си, че ги искаш тази записи във вид удобен за пускане в ГДА, а иначе за информация - моля, нищо против.
  Мария Серафимова

  ОтговорИзтриване
 73. Не мога да повярвам, че макар и в наглостта си Енчева си признава, че е глупава
  "Знам, че съм глупавичка и не Ви разбирам, доц. Серафимова",
  Явно глупостта и хамелеонщината им е наследствена черта. Вече знаете коя е сестра и от собствения и блог , а сега виждате и нея. Днеска е с тези и ще се възползва от всичко, което може да измъкне, утре е с други.
  Боже опази да общуваш с такъв човек!

  ОтговорИзтриване
 74. Правилно са ви посъветвали доц. Серафимова да не се занимавате с писания в нейното пространство - аз реших да се включа, но няма смисъл - излишно губене на време е. Само и придаваме значимост. По добре е да спрем- аз спирам

  ОтговорИзтриване
 75. Добре и аз спирам...
  само ще пусна записчето по-късно - за радост на всички...
  Мария Серафимова

  ОтговорИзтриване
 76. Благодаря, доц. Серафимова, но имам идеи за по-смислено прекарване на времето в ЮЗУ, през което не преподавам, от слушане на откъси от записи на заседания, които и без това си спомням.

  Силвия, Силвия... това, което казвате, че преподавателите ви (явно с изключение на мен) не изискват от вас да пишете социологически разработки, давате ли си сметка колко е притеснително? За вас подобно отношение към образованието е норма, а това е страшно.

  Другите Ви обвинения са още по-смешни. Я кажете - колко са преподавателите от катедрата, които са завършили социология? Със сигурност мога да твърдя, че доц. Кьосев, доц. Дулов, гл. ас. Цветков, ас. Велева също не са завършили социология. Но не е само образованието, което прави от някого социолог. Аз съм се самообразовала по социология (като изключим, че съм карала един курс по социология в като студентка и още два, които не съм записвала - просто от интерес) и не съжалявам, че знанията ми са резултат от лична мотивация, а не съм се мъкнала с години по течението си и не съм упреквала преподавателите си, че ме карат да правя социология, как не ги е срам. Станала съм социолог не защото това са ме приели, а защото съм стигнала до извода, че от социологията има смисъл.

  А дали аз имам значими социологически разработки можете да съдите само ако сте прочели какво съм писала. И, разбира се, ако имате критерий за социология (а от думите Ви излиза, че по време на образованието Ви сте пощадена от изграждането на такъв). Също така, подозрението Ви, че използвам курсови работи на студенти, подлежи на доказване. Мога да Ви предоставя всичко, което съм писала, на български и английски, за да прецените използвала ли съм примерно Вашия или на Ваш колега труд.

  Но и Вие разбирате, че проблемът не е в това, нали? Проблемът е доколко в ЮЗУ има респект към разбирането, че законите са, за да се спазват. Боряна Димитрова и аз казваме, че законите трябва да се спазват. Други колеги решават, че щом го казваме, значи сме срещу катедрата. Аз лично не виждам логиката, ама нейсе.

  Впрочем, Вашият проблем може и да не е бил този. Може би просто Ви боли - защо, аджеба, след като учите социология, някой си позволява да изисква от Вас да правите социология. И не Ви пука нито за социологията, а още по-малко за закона.

  ОтговорИзтриване
 77. от Човек с памет
  Анонимен, Неутрално

  Гледам и не вярвам на очите си. Очевидно е, че в дъното на тези скверни компромати са преподаватели от катедра "Социология" на ЮЗУ, защото компроматите са насочени към Боряна Димитрова и поради нея към Лазар Копринаров, както и към Светла Енчева. За Дечев, Дошков, Потеров и останалите такива мръсни компромати няма.
  Срамно е, че хора като Серафимова, Кьосев и Дулов могат да инспирират подобни мръсотии! Защо никой досега не казва какви са били ТЕ?
  Мария Серафимова я взеха по милост в списание "Ново време" - "научният орган" на Партията. Жеко Кьосев преподаваше научен комунизъм и работеше в Института за младежта към ЦК на Комсомола. Владимир Дулов е учил в Ленинград и после преподовал диалектически материализъм във Висшия музикално-педагогически институт в Пловдив.
  Но хайде да проявим човещина и разбиране.
  Мария Серафимова е с "буржоазно" потекло и никъде другаде не са искали да я вземат на работа. Винаги се е страхувала и е угаждала, може би поради това никога не е написала нито една собствена мисъл. В главата й просто няма такива. Жеко Кьосев, великият антикомунист, е продължил семейната традиция. А и толкова може, човекът. Кому хрумна, че Жеко Кьосев може да бъде социолог? Как се озова този човек в катедра по социология и дори в Специализирания научен съвет? Съмнявам се, че е прочел дори и едно класическо социологическо произведение през живота си! Дулов? Знаете ли на каква възраст Дулов защити дисертация? На 46! Неко га разберем -има хора, които узряват бавно. А може и да си е имал сериозни основания, човекът. Чел ли е лекции Владимир Дулов, преди да защити? Чел е, разбира се. Защо за едни може, а за други не?

  Оставете компроматите и погледнете себе си! Дано се засрамите поне малко!

  от студент по социология в ЮЗУ
  Анонимен, Гневно
  днес, 15:59
  75 Обиден или неуместен коментар? Не разбирам, защо досега никой не казва нищо за Добринка Пейчева? Може ли това изобщо да бъде преподавател? Добринка Пейчева нищо не преподава. Влиза в час и ни казва какво е яла и какво е готвила или че е карала колело или че ще ходи до тоалетната или че й дошъл мензисът и моли някоя от студенките да й услужи с тампон. Нищо не сме научили от нея. Това сме го казвали на всички преподаватели и те само обещават да вземат мерки, но година след година нищо не се променя. Писали сме и писма. На никой не му пука за мнението на нас студентите и какво образование получаваме. Не разбираме какво толкова имат срещу Енчева и Боряна Димитрова, а продължават да търпят Добринка Пейчева. Тя е срам за катедрата, а искаме катедра социология да има авторитет. Добринка Пейчева руши авторитета на катедрата, а не Енчева и Боряна Димитрова.


  от Мария Серафимова
  Анонимен, Гневно

  днес, 16:25
  76 Обиден или неуместен коментар? Наскоро гледах един документален филм, в който все още останалите живи разказваха какво са преживяли по затвори и лагери. Ужасите те представяха чрез пресъздаването на малки детайли, срещи и преживявания. Направи ми силно впечатление, че един от тях с кротък и спокоен тон, спомена, че не мрази онези, които са го мъчили, затвор като затвор, лагер като лагер. Дисциплина, работа, служба, занаят, времената са били такива.
  Учила съм доста за историческите, класически и модерни образци на демокрация, но българската има своя специфика – тя излъчва фалш и престореност, като че ли един повърхностен гланц покрива истинската същност на нещата, грозната и жестока действителност, за която никой не беше мислил, че може да се нарича демокрация.
  Що се отнася до компроматите.
  Определено съм възмутена от написаното за колегите ми - грозн, жалко и долнопробно.
  Не знам какво дава основание на паметливия твърди, че членове от катедра „Социология” са инспирирали компроматите за Боряна Димитрова, Лазар Копринаров и Светла Енчева. Той има правото да предполага, а не да твърди подобно нещо, но съм му благодарна, защото ми припомни едни времена, които е важно да се коментират.
  Да, работила съм 17 години в сп. „Ново време”, което надлежно съм отразила в CV-то, така любезно публикувано от Светла Енчева в нейния и катедрения Блог.
  Спомням си, че тогава в т.нар. комунистически времена в едно от най-комунистическите списания аз съм получавала примери за демократично и толерантно отношение.
  Спомням си само с добро за хората, с които съм работила тогава. Да, те знаеха за буржоазното ми потекло, но това не им попречи да се отнасят към мен по един демократичен начин. Между тях имаше широкоскроени хора. Те имаха 12 причини да не се държат така с мен, но не го направиха.
  Спомням си, че когато завърших с отличие университета, бях разпределена в Института по социология, заедно с други мои колеги.
  Спомням си…
  Да, винаги съм била свита и боязлива и имам своите основания, за някои от които научих едва сега, когато майка ми почина и отворих старинния й шкаф. Казват, че старите мебели и старите огледала пазели образите на отминалите времена.
  Страхът е като че ли основното, което е било определящо в моя житейски път. Като че ли досега съм се страхувала да отворя писмата, снимките и документите, мисля, че и майка ми не искаше да знам много … Права е била. Ако бях научила нещата за които разбирам сега, може би много по-трудно щях да преживея някои неща, а може би по-лесно?
  Имаше време, когато се ядосвах, казвах си какво пък толкова има там, и това минало, за което има само откъслечни представи, от изпуснати или подслушани думи, свързано с усещане за тайнственост, притеснение, дълбока тъга и спотаено чувство за страх.
  И сега, когато съм вече доста „пораснала” и моите студенти ме питат: в този тъжен свят какво Ви крепи, госпожо?
  Аз без да се замислям отговорих: моят калоферски дух ме крепи, моята родова памет е опората ми в този толкова сложен свят, в който съм принудена да живея.

  ОтговорИзтриване
 78. Доцент Серафимова, за мен всякакви спекулации кой какво е работил по комунистическо време, са излишни. Включително и това, което пише по отношение на Вас. Познавам Ви, знам историята около "Ново време", не бих си позволила да Ви упрекна, че не сте работили там, защото човек никога не знае как би постъпил в аналогична ситуация. Не си струва да се разстройвате.

  Що се отнася до автобиографията Ви, доколкото си спомняте, качих я на катедрения блог по Ваша молба и съм изтрила само домашния Ви адрес от нея. Ако сте забравили, мога да Ви препратя писмото Ви, в което изразявате желанието си да я кача на блога. Ако и когато пожелаете, веднага мога да я махна, това не представлява проблем за мен.

  ОтговорИзтриване
 79. Аз не съм разстроена, както и не искам да ми се изтрие Автобиографията. Пак не разбра - дадох я като доказателство, че в нея съм посочила къде съм работила.
  Твоята борба за законност и справедливост постави катедрата в много интересна ситуация. В това няма нищо лошо, явно е имало много неща за казване. Ще трябва да си обясняваме някои неща - чудесно, това го мога. Нали съм преподавател по социология, а и имам много години и много спомени зад гърба си. Май ще е най-добре да ги напиша, как мислиш?

  ОтговорИзтриване
 80. Пак забравих да се подпиша - Мария Серафимова се казвам

  ОтговорИзтриване
 81. Докато някои ги е страх да си отворят гардероба, други отварят социологически агенции...

  Бих искал да прочета подобно резюме на жизненият и професионален път на Боряна Димитрова.

  Нека авторът на резюмето да не забрави да добави и откъде е взела парите за да основе Алфа Рисърч - този тъй незначителен детайл.

  ...

  Паричките.

  ОтговорИзтриване
 82. До Мария Серафимова. Много прочувствено! Възмутена сте от това, което казах по адрес на колегите ви и особено по ваш адрес. Не знаете кой пише компроматите за Димитрова, Копринаров и Енчева. А защо не възразихте толкова прочувствено още когато те започнаха да се появяват преди два месеца, а като казах няколко прости истини за вас и колегите от вашия кръг веднага скочихте да обяснавате, че било долно и долнопробно и да разказвате за шкафа на майка си? Елементарни двойни стандарти.

  Интересни неща научавам от студентите ви за Добринка Пейчева. Ще ги потвърдите ли, или поради присъщата ви боязливост ще си замълчите?

  ОтговорИзтриване
 83. Пейчева е началник, а Серафимова знае, че в такива случаи е добре да се замълчи.
  Иначе какво си мислите - че тя не знае, че Воденичаров е вече в трети мандат и това е незаконно. Или че никой не е избирал Воденичаров за декан през 2005 г.
  Просто лъже жената по команда.
  Да, наистина - как мълча докато се сипеха "л...." цял месец по Светла и Боряна, а сега се сети за шкафа ... Защо си мисли, че Светла и Боряна нямат "шкафове" и те също не са толкова съкровени.

  ОтговорИзтриване
 84. Какъв началник е Добринка Пейчева? Тя не е в ръководството на катедрата. Моля обяснете! На нас студентите нищо не ни се казва.

  А ас. Ивета Якова? Какво преподава тя? Само се фръцка с новите си дрешки и ни насъсква срещу софийските преподаватели - че само си взимали часовете и си отивали, че не милеели за университета, не вършели работа. Говори в час по мобилния си телефон, че искала мезонет в центъра на Благоевград. На какво ни учи тя, след като не може да напише и две изречения без правописна грешка! Само се хвали как си е написала дисертацията. Не мога да разбера как може да напише и една страница. Може би някой и я е написал. Но само се влачи с Мария Серафимова и Жеко Кьосев и те я боготворят. Не мога да разбера защо. Те за от София, значи тя говори и срещу тях.

  А Ангел Цветков? Той почти не идва! Като идва ни казва колко е велик и ни дава да пишем доклади и ни пуска филми. Какво сме научили от него? Защо още работи в този университет, след като не влиза в час? И той ли е шеф? Кажете ни, искаме да знаем!

  ОтговорИзтриване
 85. Умирам да разбера какво се крие в шкафчето на Боряна Димитрова...

  (Не че не знам, де).

  Ха-ха.

  Откъде взе парата, моме?!

  Отговарай бързо и стегнато!

  И не се крий зад папагалчетата си. Не искам да слушам напъните на Енчева.

  Боряна Димитрова да излезе или тук или пред широка аудитория и да заяви и докаже нагледно:

  Как е създадена Алфа Рисърч и с какви пари?!

  ...

  Обществеността чака откровението ти, и не бих казал, че имаш особен избор, освен:

  - Или да почнеш да пееш;

  - Или да се скриеш в мишата дупка, от която си излязла.

  Паричките?

  Откъде?

  Бързо, бързо, бързо...

  И стегнато. По комсомолски.

  Пърх, пърх, пърх...

  ... пърх, пърх, пърх, пърх...

  ОтговорИзтриване
 86. Въпросите на студентите естествено ме засягат и изискват отговор - обявила съм на 12 май едно начинание, на което тези въпроси могат да бъдат поставени и обсъдени.
  Много често се споменават в публичното пространство събитията във Франция от май 68 г. когато професорите са били принудени да напуснат университета, защото са блокирали развитието му.
  Някои от тях, не можейки да понесат обидата - умират, други - не.
  Е, аз съм от тези вторите - мога да понеса критика, и няма да умра, напротив...
  Все пак 6 години съм била "лице за контакти" на катедра "Социология" естествено не съм безгрешна, както и никой от колегите ми, но мръсната война изисква и мръсни средства.
  Любимият ми автор от историята на социологическите идеи е Макиавели - защо ли?

  Мария Серафимова

  ОтговорИзтриване
 87. Хахахаха...Нямам търпение кога някой ще обвини друг, че когато е бил бебе се е напивал до припадък и се е нааквал повече от него. И да му иска обяснение

  ОтговорИзтриване
 88. Следа по форумите написаното за и от Боряна Димитрова. Поддържам я, написах по-рано в блога на Петър Дошков, че след прочетеното срещу Боряна, й вярвам повече, отколкото преди.Недопустимо е да се оказва принуда върху Боряна да разкрива фирмени тайни. Натискът върху нея е престъплението принуда. На мястото на модератора щях да изтривам всяка словесна принуда. Който дърси информация, да се обърне към търговския регистър и данъчните органи. Светла и другарите й не трябва да допускат отклонение от дебата. Изнесеното за поведението на преподаватели от катедрата по социология е подтик към доц. Серафимова да си подаде оставката. Не е необходимо да се страхува, просто защото е опозорена като ръководител на катедра. Очевидно такава е обстановката в ПИФ/Воденичаров. Факултетът трябва да се закрие. Към доц. Серафимова: - Не се бойте. "И космите на главата ни са преброени"

  ОтговорИзтриване
 89. Прави лошо впечатление отстрани отношението към Боряна Димитрова. Уж научни работници, готвещи децата ни за социолози, а пък равнището на полемиката понякога е под нулата. Невъзможно ли е да дебатирате с аргументи, основани на факти или въобще не ви е еня, че ви четат незнайно откъде. Помнете, че ние обикновените хора ви плащаме заплатите. Иначе съм на страната на Боряна и Светла, впрочем Боряна (сдържана и аргументирана) е на обичайното си високо равнище, характерно и за Алфа Рисърч.

  ОтговорИзтриване
 90. И аз да съм се налапал с мултигрупски пачки и аз ще съм сдържан и аргументиран...

  ... в мълчанието си.

  Щото иначе ще ме хванат.

  ...

  "Комсомолската крадла срещу незаконният декан"....

  Вън и двамата!

  ОтговорИзтриване
 91. А бе, Борянчо, анонимен всеки е смел.

  ОтговорИзтриване
 92. "Смел"?

  Трябва ли да ме е страх от нещо?

  ОтговорИзтриване
 93. Серафимова съвсем изпростя.
  Видно е като посред бял ден, че изпълнява поръчката на Воденичаров за психическа атака над Боряна и Светла.
  Ама горката Серафимова си е толкова ограничена като манталитет, че дори и това не може да прави като хората.
  Хайде моме престани да се излагаш, че ставаш още по-смешна

  ОтговорИзтриване
 94. Не позна. Не съм Петър, той използва много по-силни думи.
  ае бай бай

  ОтговорИзтриване
 95. от Стефан Дечев

  Здравей, Светле,
  Тъжно и грозно е това, което се случва в катедра “Социология”! Тъжно и грозно е това, което се случва в Правно-историоческия факултет (ПИФ) на ЮЗУ! Но то е неизбежно. Бяха поставени вече същностни въпроси и връщане назад няма. Отива си една просъществувала близо десет години мафия. Покварата разстлана от Воденичаров и от угодничещи му ръководители на катедри и преподаватели е голяма.
  Спомям си едно събиране преди години (трябва да е било 2000 г.)на факултета в ресторанта на футболиста Ивайло Андонов (с кариера в “Пирин”, “ЦСКА”, националния отбор, където е “златно момче” от 1994 г. в САЩ ) – друг възпитаник, получил диплома по “право” от Воденичаров. По време на това събиране, на една маса, беше доведен от Папучаров ромски оркестър, който свиреше “на уше” на Воденичаров. Там бяха “ТЕ”. На другата маса някак инстинктивно се бяхме отделили “НИЕ” - все още непокварените социолози и част от историците (за някои историци съединяването ни с Воденичаров беше от първия миг като сбъдване на детските им мечти). При нас бе и тогавашният ръководител на катедрата по социология Таня Коцева. При нас бе и Мария Серафимова. Всички гледахме случващото се на съседната маса, от която ни деляха не десетте метра, а култура, възпитание, ценностна система, разбиране за живота и университета, практики. Никой не говореше особено много за случващото се на десет метра от нас. Ала се разбирахме само с погледи. Знаехме, че това, което виждаме е и грозно, и отблъскващо, и нямащо нищо общо с Университета. Спомням си тогава как самата Мария Серафимова каза: “Ние сме с вас!”. Това трябваше да означава социлозите с историците, които са на тази маса и не желят да имат нищо общо с културата и практиките на мафията “Воденичаров”. Това трябваше също да означава, че ние сме по принуда и в един ресторант, и в един факултет с другата маса, но ние нямаме нищо общо с нея. И наистина, и тялом, и духом, ние бяхме все още “два свята”. И Мария Серафимова не беше в другия, а при нас. Това е сигурно.
  Днес това вече – за съжаление - не е така. Покварата на Воденичаров явно е обхванала всичко. Колаборирането с Воденичаров има своята жестока цена. И изнесените от нас и неопровергани и досега факти за случващото се в ПИФ, както и безпомощните отговори целящи със заклинания да се омаскари колегата насреща, който е изнесъл позорящите факти, го показват недвусмислено.
  Цената за колаборацията с Воденичаров наистина е жестока. Пред мен имам примера на Кристина Попова. Говорил съм и писал достатъчно за нея и нейния принос за деморализацията в специалност "история" и няма смисъл да се повтярам навлизайки в детайли. Тази поквара тя непрекъснато прехвърляше – и продължава да прехвърля – и на хората около себе си. Със спекулациите си превръща невинни хора в завеси на “мафията”, в замазващи престъпленията на “мафията”.
  Във всичките тези спорове не ни остана време да зададем въпроса: “Защо напусна Таня Коцева?” Не беше ли защото този тих и почтен човек, и учен, не желаеше да участва в игри и практики, налагани от Воденичаров, които другите ръководители на катедри без никаква съпротива приемаха. Мисля, че това е отговорът.

  Светле,
  Чудя се на изненадата ти за случващото се тези дни. Ти какво друго, всъщност, си очаквала още след първите реакции. Та те веднага искаха да подменят дебата, поставените от теб реални проблеми и да се насочат към компроматите? Не ми е оставало никога време да ти кажа при мен какво беше. Знаеш за срамните подписки и кампании. Знаеш за унищожения аудиозапис от катедрено заседание. Знаеш как Марияна Пискова е отмъкнала от студентите ни списъка на преподавателите, които ще бъдат поканени на абсолвентския бал и задраскала имена по свое усмотрение. Знаеш как историчка отправи открит призив, в съзвучие с Воденичаров, да се изтрие аудиозаписа от скандалното заседание от 27 април 2008 г.
  Ала има и още, Светле. Не знаеш как под протекцията на Кристина Попова -Марияна Пискова се вършеха и други престъпления и безобразия. Да ти казвам ли как бяха преди две години изтрити от администриращите компютрите на специалност “история” 26 (двадесет и шест)мои файла от компютъра, който ползвам на работното ми място? Да казвам ли за дългите и старателни грижи в продължение на години в компютърът, който ползвам с още двама колеги, точно моите файлове да бъдат абсолютно незащитени за разлика от съответното пространство с парола, полагащо се на другите колеги? А при моите всеки бе добре дошъл – да чете, да трие… Да ти казавам ли как, според доклада за акредитация на историците от 2005 г., за пет години не съм участвал в нито един проект, и то при положение, че съм участвал в няколко международни. Да ти казвам ли, че през февруари тази години целият хард диск точно на моя компютър, на работното ми място, се развали и бяха затрити всички файлове? Та какво друго могат да измислят, Светле, хора заразени от Воденичаровата поквара?
  И какво - за да не ни се случва всичко това да приемем тяхната колаборация с Воденичаров и мафията и да се съгласим с измислените от тях правила подменящи Университета. Не, благодаря!
  А да не би всички тези хора да не знаят, че в текста на писмото на преподавателите от ЮЗУ от 11 март 2008 г. са написани само и единствено проверени и доказани факти и истини? Да виждаш техните подписи там? Не, не ги виждаш. Насочено е срещу Воденичаров и неговата мафия. А там те подписи не слагат.

  Светле,
  Няма нужда от много приказки! Няма и защо да те защитавам! Ти нямаш нужда от защита! Твоята защита са текстовете, които ти написа през последните малко повече от два месеца. Дебатът не може да бъде подменен! Няма и не може да има Университет там където господстват домодерни лоялности и мафиотски авторитаризъм, “целувай ръка” културата (да, ръката, която “те храни”), а законът и процедурите са забранени.
  Целият проблем е пределно ясен. Ние всички знаем, че Воденичаров е вече трети мандат декан на Правно-историческия факултет (ПИФ) при ЮЗУ и това е незаконно. Всеки, който твърди нещо различно, просто ЛЪЖЕ. Ние всички знаем, че през 2005 г. никога не е имало никаква процедура по избор на декан на ПИФ и версията, че Воденичаров е бил избран за декан на ПИФ през 2005 г. е ЛЪЖА. Ние всички знаем, че през 2005 г. Воденичаров нищо не е прекъсвал и молбата му за отпуск от 19 юни 2005 г., както и Заповедта на бившия ректор Илия Гюдженов за прекратяване на трудовия договор от 23 юни 2005 г. са късни фалшификати. Всеки, който твърди нещо различно е просто съучастник в престъпление. Много хора знаят, че Общото събрание, състояло се в Бояна, е било на 23 юни 2005 г., а не на 29 юни 2005 г. Преписът-извлечение представен от ЮЗУ на министър Даниел Вълчев за Общо събрание от 29 юни 2009 г. е фалшификат и лъжа.

  Убеден съм, че ще издържиш, Светле! Ти имаш необходимите за това сили, енергия, способности и енергия. Ти си на страната на закона и правдата!
  Въхищавам ти се! Радвам се, че те има и те познавам!

  СТЕФАН ДЕЧЕВ

  22 април 2008 г.,
  София

  ОтговорИзтриване
 96. Иска ви се да съм Серафимова...

  Тя вероятно дори би простила случващото се...

  Но аз не...

  Ще пее Борянчето кат славей пред обществената съвест.

  Както и всички други подлоги на А.Р., един по един... ще ми паднете...

  А защо съм анонимен ли?

  Защото не искам мутрите и килърите на МултиГруп да ми дойдат на гости... толкова лесно...

  Аз ще им ида на гости!...

  ОтговорИзтриване
 97. Може би пак ще ми сложат етикет, но не мога да пропусна:

  Цитат:

  Вторник, 2008, Април 22 20:30:00 EEST
  Анонимен каза...
  А бе, Борянчо, анонимен всеки е смел.

  Край на цитата

  Само за идеята ще направя коментар:
  Анонимен, наистина се иска голяяяма смелост да бъдеш "присмял се хърбел на щърбел". И да приписваш собствените си методи на друг, без каквито и да е било доказателства.

  Сериозно: може и да има някакъв неясен момент с "първоначалния капитал" на Алфа Рисърч, но може и да няма. В случая твоето "има-нема" има за цел да отмести вниманието встрани от основния проблем - има ли беззаконие в ПИФ и кой си трае за него. Определено тези, които "не си траят" излизат с имената си. И това се вижда с просто око.

  Пояснявам: дори да дразня и двете страни, разсъждавам като "обикновен данъкоплатец". Имам друго мислене. Една съществена разлика е, че всичките ми данъци участват само в приходната част на Бюджета и печеля парите за тях, конкурирайки се с (compete with/ състезавам се с) други като мен, за разлика от бюджетните доходи/данъци. От тази позиция съм на страната на хората, които искат спазване на закона и полагат усилия за това (последното не се плаща от данъците и бюджета, нали?) и именно тези хора печелят уважението ми.
  Другите не само ме озадачават, но дори отвращават.

  Ирина

  ОтговорИзтриване
 98. Честно да Ви кажа след всяко едно мнение се обърквам напълно кой е крив и кой е прав? То е ясно кой е прав - хората които залагат на законността, които имат мнение а не такива които ближат гъзове за да изпъкнат в очите на други. Все пак мисля че Социологията учи да изразяваш собствено мнение, и ни помага да тълкуваме поведението си - някой хора едва ли могат да изтълкуват поведението си ...То си е казано два мандата това е .... , но има такива които казват на черното бяло върви и ги разбери ....аз не мога . Напълно заставам зад Доц.Димитрова и ас.Енчева те наистина си разбират от работата и отстояват позициите си.Не са от типа - днес мисля "така" , обаче утре шефа мисли "онака" - и застават на неговото мнение, това са хора - фурнаджийски лопати. Нямат ли лично мнение???Нали на това учат студентите - изказвайте мнението си свободно, мислете ....бля блябляяяяяя и само празни приказки...да минават 45-минути и след това какво става?? Как се чувстват в кожата си тия хора ? И тази Пейчева? Хайде поне като се обсъждат нещата да се обсъждат от до... Кога ще вземе да понаучи нещо ? Или е под нечие "крило" ? ...........................................................................................ВъзмутеНННН

  ОтговорИзтриване
 99. Много коментари се събраха, няма да отговарям на всички.

  Стефчо,

  Благодаря ти за хубавото послание. Ще бъда по-кратка от теб. Не си спомням купона в онзи ресторант, но той едва ли е бил различен от купоните във всички останали ресторанти. Но ти ми припомни хубавото усещане – как се подкрепяхме, че не сме като тях, как и тези, които се хващаха на хорото (в буквалния смисъл) го правеха с видимо неудоволствие, но с разбирането как ако не рипаш македонски хора с декана, няма да стигнеш до ръководен пост. Аз никога не се хванах на хорото, въпреки ужаса на някои колеги, че си позволявам да отказвам на Воденичаров, когато ме кани. Може би затова трябваше да минат пет години (вместо три), докато стана главен асистент. Ала не бих си и помислила да се предлагам. Междувременно други, от най-рипащите, се издигаха в съкратени срокове. Но какво ми пука. По-важно е, че не позволих да ме претопят, както и ти не позволи. Не допуснахме да ни докарат дотам да забравим що е закон и що е честност, що е академизъм и що е научни критерии. И когато си завърша дисертацията, тя ще е такава, че да не се срамувам от нея. Дори и да се наложи да мине още време. Защото за хора като теб и мен смисълът е по-важен от сроковете. Няма да падам на колене, ще тегля един заем и ще си платя защитата, ако университетът продължава практиката, въведена преди две години или колко бяха, просрочилите докторанти, които са на щат в университета да заплащат защитата си.

  Ти ме накара да усетя и колко много ми липсва Таня Коцева. С нея работехме прекрасно, имахме еднакви критерии за изпити и курсови работи. Успя да ме убеди, че социологията на пола може да си струва.

  Защо мислиш, че съм изненадана? Не съм изненадана от нищо. При нас се случват неща, подобни на тези в твоята катедра; с известни вариации. Може би и в твоята катедра са подлагали на натиск студентите, това не знам. А всичките си файлове от компютъра в асистентския кабинет съм изтрила собственоръчно. Не че е имало нещо тайно. Just in case.

  Не съм изненадана, но ме боли. Не от всичко, което ми се изсипва, защото го очаквах. Не от това, което се говори на студентите за Боряна и мен. А че колеги, с които съм била в добри отношения, решиха, че като казвам, че законите трябва да се спазват и Воденичаров ги е нарушил, и то грубо, действам срещу тях и срещу катедрата. За разбити приятелства ме боли. Но може би не си струва - човек прави избор и си понася последствията.

  Никога няма да съжалявам за нищо, което ми се случва сега или ще се случи. Едно, защото каузата ни е справедлива. Второ, заради хората, които открих. Теб съм те познавала от десет години, но чак в последните два месеца и нещо те откривам. Открих Петър, който е прекрасен и удивителен човек. Откривам и че Деканът на Факултета по изкуствата проф. Потеров не е просто декан, институция, а личност, която не е загубила моралните си сетива. И така нататък...

  По другите коментари. Ирина, така си е и те не искат да го забележат - като в класически случай на невроза, когато, ако ти е гузна съвестта, си миеш ръцете отново и отново.

  В коментара, в който ме съветват да модерирам. Знаеш, че бях въвела модерация преди време, но се отказах. Не обичам цензурата. А и този пост е за студентите. Всеки трябва да може да се изкаже. Ще изтрия само два-три коментара, които не казват нищо ново, а копират цитати от други коментари, както и един безсмислен коментар за гъбарник печурки, копиран от "Про и анти", ако се не лъжа.

  Благодаря на всички, които изразиха подкрепа. Изказванията по адрес на колеги няма да коментирам. Що се отнася до останалите - и да не съм съгласна с тях, могат да си кажат. А с несъгласните в ПИФ вече всички знаят какво се случва.

  ОтговорИзтриване
 100. Здравей Милена, eдно твое изречение ме провокира към тези редове, които допреди няколко дни мислех, че никога няма да напиша. Не за друго, а защото привличането на нови теми измества сърцевината на дебата в ЮЗУ за законността, корупцията, правата на студентите и ролята на университета.

  Казваш, “Няма значение дали е взела пари от Мултигруп, важното е, че не ги е взела от подкупи в ЮЗУ” .
  Не, логиката на това твърдение е съвършено невярна. Всеки един от нас е цялостен човек и има дълбока вътрешна връзка между нещата, които върши. Именно защото никога не съм вземала никакви пари от никого, затова за мене е немислимо и вземането на подкупи. А именно защото е немислимо вземането на подкупи, затова е невъзможно и вземането на пари за създаването на Алфа Рисърч. Двете неща са в неразривна връзка.

  В основата на Алфа Рисърч стои не един, а три капитала:
  - 18 часов труд
  - свръх взискателност към всяко изследване – от най-голямото до най-малкото
  - неумолимо спазваване на професионалните стандарти, етиката и закона


  Алфа Рисърч ООД е създадена през 1997г. от мене и Станислав Стоянов (асистент по социология до преди две години в СУ Климент Охридски; и той като ас.Енчева не беше защитил дисертация, което не му печи да е блестящ социолог). Започнахме с изискуемите по закон 50 000 лв. При тогавашния курс на долара от 1700 лв. това се равняваше на около 30 долара. Стартирахме агенцията с двата си домашни компютъра, принтер и ксерокс, купен на старо. Имахме само един сътрудник, сред най-прекрасните и всеотдайни хора, които познавам. С нас е и до днес. “Офисът” ни беше полуизтърбушен таван на ул. Аспарух, където беше толкова студено, че се събирахме само в четвъртъците, когато пускахме изследване. После въвеждахме, обработвахме данните и пишехме текстовете по домовете си. Беше вълнуващо и хубаво време. Текст от 30 реда го пишехме по цял следобед, но го помним и до днес.

  Малко отклонение. Вашият колега Светослав от 4-ти курс реализира съвсем сам, без никаква финансова подкрепа, само с един лаптоп и приятелска помощ за провеждането на анкетите, прекрасно изследване, с което спечели първа награда на конференцията в Пловдив. Вие вече познавате технологията на работата при проучванията. Мислите ли, че двама души, със седем-осем годишен опит зад гърба си не могат да направят самостоятелно изследване с минимални разумни средства? Млади колеги, не вярвайте на онези, които ви казват, че за да успеете, за да бъдете независими и свободни хора, са ви необходими милиони. Те се опитват да ви държат в подчинение и в озлобление, за да не можете да покажете най-доброто от себе си. На анонимни като “А....” са им необходими парализирани от страх хора, над които те ехидно да се подиграват. Вземете максимума от онова, което ви преподаваме, и с труда си ще постигнете много. Вярвайте в себе си. Не вярвайте на безименни мързеливци и завистливи хора.

  В началото правехме малки, главно софийски и регионални проучвания. Силата ни беше не в “големите цифри” и “големите изследвания”, а в интересните и нестандартни анализи. След около 7-8 месеца се преместихме в един апартамент с две стаи, които деляхме с “бабето Лили”- българка, оженила се преди много години за англичанин, която уж не живееше много-много в България, но като взехме стаята, остана тук и всеки ден ни лазеше по нервите с капризите си. С първите 500 долара, които сложихме настрани, предплатихме тримесечния наем за офис, в който бяхме сами! Свобода!!!!!!!! Не можехме да се нарадваме, че най-сетне сме господари на себе си. Дойдоха на стаж първите колеги социолози. Някои от тях работят и до днес в Алфата. Постепенно започнахме да поемаме по-големи изследвания, анализите ни привлякоха (Господи, каква радост!) сериозни институции като Световната банка, Американската агенция за международно развитие, Делегацията на Европейската комисия... В тези институции изискванията обаче са железни. Четирима души работехме по 16 до 18 часа на ден, без събота, без неделя.

  На осмата година, двамата със Станислав ипотекирахме личните си апартаменти, изтеглихме кредит и направихме един от най-добрите, мисля, социологически офиси в България. Поне така казват хората, които идват при нас. Светъл, уютен, топъл, модерен. Държа много на излъчването на работното място. То изразява и отразява хората в него. Пак ви приканвам, елате и ще видите атмосферата, която струи. Алфа Рисърч има екип от млади професионалисти, които ще ви харесат. Всеотдайни, взискателни, открити. Рядко идват на работа преди десет (за срам на модерния свят), но вечер прозорците светят до 9-10 часа. Интересно ни е да работим заедно. И повярвайте, това е голямо щастие.

  Колкото до мене, все още живея в апартамента, който е на родителите ми. Нямам кола, нямам шофьор, не ми и трябват. Още не съм виждала човек, заграбил милиони, който да ходи да преподава в провинцията всеки вторник (а не да се препича на Бахамите или да се подписва веднъж на семестър в главната книга). Според логиката на анонимните писания трябва да съм или първият идиот, или дълбоко законспириран шпионин. Аз обаче обичам студентите си, преподаването, смятам, че модерното образование има полза от привличането на практически знания. Ако ЮЗУ не мисли така, няма нещо, което да ме задържа в него.

  Алфа Рисърч не е най-голямата, нито най-богатата агенция на българския пазар. Но в социологическите среди и в бранша тя се ползва с репутацията на една от най-коректните, интелигентни и професионални агенции. Нещо, което очевидно не могат да преглътнат някои хора. Те няма да застанат пред вас с имената си, но ще излеят гнусна помия върху вашите колеги, които имат достойнството да пишат със собствено лице и име; заедно с други ще защитават използването на най-мръсните средства.

  За жалост, безпардонното оплюване май си остава и до днес устойчива бай ганьовска черта ...

  Но това е друга тема. На настоящата слагам точка. Вие преценете кому и в какво да вярвате.

  Боряна Димитрова

  ОтговорИзтриване
 101. Доц.Димитрова написах този си точно коментар, защото това, че Ви нападат по този начин изключително ме дразнеше и не беше по същината на спора за това какво става в ЮЗУ. Права сте за това, което казвате, че личността не е моментно състояние, а се изгражда с годините. Радвам се, че се изясни и този въпрос, за да не виждаме(надявам се) повече такива злобни и неаргументирани коментари по Ваш адрес, беше ми искрено неприятно да ги виждам за човек, който истински уважавам и от който съм научила и научавам много и се надявам и студентите, които тепърва ще избират социологията да имат възможността да се срещнат и да се учат от Вас.

  ОтговорИзтриване
 102. Поздравления за отговора на г-жа Боряна Димитрова!

  Един форумист (поне) от няколко дни насам (поне) задава въпрос за произхода на парите, с които тя е стартирала социологическата си агенция - а разбрах, че и дълго време преди това Димитрова е била "тормозена" с този въпрос!

  Госпожо Димитрова, отправянето на такива предизвикателства към Вас и Вашите колеги не могат да бъдат разглеждани като "тормоз", още по-малко като "байганьовщина"! Вие сте публична личност, Вашите изказвания сугестират обществени нагласи и дори индоктринират - дори и без да го целите или искате - определени идеи. Затова хора като Вас трябва да бъдат винаги готови да отговарят на всякакви резонни въпроси, особено на неприятни и неудобни, включително относно произхода на парите, с които работят или са започнали дейността си! Обратното - както незадаването на такива въпроси, така и неохотата да им бъде даван отговор - напомня или за времена, които, слава Богу, вече са отречени, или за девиантното поведение на определени политици днес, които нормалната демократична общност не приема.

  Много се радвам на Вашия отговор и ще си позволя да го копи-пействам в "Пуерон". Надявам се, че Вие и Енчева не възразявате!

  Надявам се, че и задавалият въпроса сега ще се успокои - и го поздравявам за упоритостта, с която преследваше целта си!

  Успех на всички в борбата с комунистическата и другата мафия в академичните среди! Стискам палци!

  Красимир Кабакчиев, дфн

  ОтговорИзтриване
 103. Привет на всички! Аз съм студент от катедра социология 4 курс. Много е тъпо това, което се случва в катедрата. Всички се захващат за глупости, а не се виждат съществените неща. Мен ме дразни единствено това, че асистент Якова се е закачила за Доцент Серафимова и се има за велика. Докато преподаватели като ас. Енчева биват оплювани, когато казват кое е справедливо. Защо никой не каже нещо за Иветка? Ами защото Серафимова я закриля и е голямата работа. А тези, които не са под крилото на Шефката...кучета ги яли. Дразни ме това, че сега, когато излизаме от този университет оставаме с едно такова впечатление. Надявам се за курсовете след нас да се променят нещата. Нашата се видя вече, дано тези след нас видят нещо по-стойностно.

  ОтговорИзтриване
 104. Благодаря, Милена. Благодаря ти за отношението към живота в ЮЗУ, за смелостта да бъдеш личност, за въпроса ти към мене и за отговора.

  Благодаря и на Вас, г-н Кабакчиев. Разбира се, можете да публикувате моя отговор в “Пуерон”. Не съм съгласна с Вас само в един пункт. Да, аз съм публично лице и съзнавам много добре отговорността си. Отговаряла съм, отговарям и ще отговарям на всички въпроси, колкото и остри да са те. Стига да са зададени от хора с лице и име. Затова отговарям и на Вас, и на Милена. Другото се нарича не въпрос, а инсинуации. Да отговаряме на тях, означава да поощряваме похватите на Воденичаров, срещу които се борим.

  ОтговорИзтриване
 105. Борянчето като Рокфелер първо се взирала в два избушени компютъра на някакъв таван и после - хоп! - национални изследвания на местни и парламентарни избори...

  И клиенти... клиенти ... клиенти...

  Ее, очаквах поне по-увлекателно да го измислиш, бе Борянке?

  Тия басни са доста повърхностен опит за залъгване на аудиторията.

  Но тя (аудиторията) все пак има някакъв здрав разум и знае как стоят нещата в България и как са стояли в последните 20 години.

  Може отначало и да си имала избушен компютър на някакъв таван.

  Ха-ха-ха, горката Боряна - Мченица Социологическа.

  Но впоследствие си се доказала като послушно пиле...

  ...и са ти били наляти огромни пари от МултиГруп, колегата Алберт и Бог знае още откъде, за да развиеш "така цветущата си" социологическа дейност.

  Айде не на мене тия, моме...

  Постарай се повече в оправданията.

  Отказвам да пиша още 3 страници за да наведа вниманието на студентите към очевидното.

  Ако някой трябва да иска сметка на Воденичаров това не е Боряна Димитрова, защото тя е комунистическа подлога като него, само че от конкурентна фракция...

  "Крадецът вика - дръжте крадеца".

  "Мулташката подлога Боряна Димитрова крещи - Воденичаров е незаконен!"

  Останалите около нея: Дошковци и Енчеви, са изгладнели папагали, които нямат собствено значение.

  Изводите си правете сами...

  Червените боклуци трябва да изчезнат.

  Вие, студентите... и обикновените граждани страдате от тях.

  Необходими са нови, чисти лица, които да въведат нов стил и енергия в академичният живот, както и в цялото ни общество.

  С нотка на трагизъм обаче се питам:

  Има ли ги някъде тези нови лица?

  Или изборът е сведен до комсомолските хитреци тип Копринаров и Димитрова, от една страна, и червените динозаври тип Воденичаров - от друга.

  Вярвам, че ги има.

  Открийте тези нови, чисти хора... и им се доверете.

  Нещата са във Ваши ръце.

  ОтговорИзтриване
 106. Колега (анонимен форумист),

  След хубавия отговор, който получихте от г-жа Димитрова, поведението Ви започва да става много грозно. Първо, да се каже за Вас, че не сте джентълмен, би било нелепо, защото Вие явно изобщо нямате възпитание и се държите като елементарен селски хитрец. Един възпитан човек на Ваше място щеше да благодари на Димитрова за отговора, който тя даде, а след това щеше да й опонира, ако е нужно. Второ, фамилиарниченето ("Борянче") Ви издава като принадлежащ към някакъв локален юго-западен кръг лично засегнат от завист човек, който не може да удържи злобата си. Трето, както впрочем вече ми написаха, поведението Ви, което аз наблюдавам от 2 дни, но други отдавна, навежда на мисли за определени специфични проблеми, които човек трябва да се мъчи да решава сам - и чрез семейството си!

  А що се отнася до отговора на г-жа Димитрова, намирам дори, че той е едно малко събитие в политическия живот на тази "държава". Като приемаме, че всичко казано в него е вярно, дали то няма да се окаже първо от този род? Защото, нали знаете какво се носи в пространството: "Социологическите агенции - те всичките лъжат, и лъжат, защото им се плаща да лъжат!"
  Със сигурност всички ще се съгласят, че в тази "държава" има сериозен дефицит на обществено доверие. Мисля, че всеки отговор от типа на днешния проправя път към преодоляването на този дефицит.

  ОтговорИзтриване
 107. Кабакчиев, вкарвате единствено въздух в дискусията.

  Стига сте папагалствали плиткоумно. Започвам да мисля, че и вие сте на мулташки хонорар...

  А Борянката да почва да пее по същество или пък да замълчи за дълго...

  ОтговорИзтриване
 108. Първо, искам да успокоя студентите си. Днес цял ден ме спират студенти по социология, които питат две неща - ще напусна ли и как издържам, не ми ли е много тежко. Казах на колегите ви, с които говорих - не мога да си представя живота си без студентите, нямам намерение да напускам. Човек не трябва да казва големи думи и да се кълне, но поне мога да твърдя със сигурност, че и следващата учебна година няма да се отървете от мен (доколкото това зависи от мен). И не, не си мислете, че ми е много тежко. Силен човек съм и знам, че правя това, което е правилно. Като се сетя за житейския опит на Петър Дошков, си давам сметка, че човек може да мине през кошмарни периоди от живота си, но ако е принципен и не отстъпва, накрая нищо чудно да победи.

  Второто важно нещо, което искам да кажа, е че тази сутрин видях в пощата си писмо от доц. Серафимова, която ми изпраща прословутия вече "откъс с шамарите" от звукозаписа на катедреното заседание. Благодаря Ви, доц. Серафимова. Мислехте, че веднага ще го предоставя на ГТА, но грешите. Защото не съм забравила, че сме хора. Засега не мисля, че имам достатъчно основание да оглася този запис (освен ако, разбира се, изрично не пожелаете). Записът на Воденичаров е друго нещо - бидейки по онова време говорител на ВСС, той заплашва как има властта да затваря интернет клубове. Въпреки това, надявам се да осъзнавате, че в каквото и качество да сте изрекла това за шамарите, това си е престъпление (а фактът, че независимо от качеството, в което го казвате, сте ръководител катедра, а аз съм Ви подчинена, го прави, както казват юристите, "квалифицирано", тоест от по-тежък порядък).

  Боряна, аз лично смятам, че не дължиш никому обяснения. Но се радвам, че постъпи така, защото не е редно непредубедените читатели на този блог и други места в интернет - както студентите ни, така и други - да бъдат "облъчвани" с лъжи. Радвам се, че внесе яснота и ти благодаря.

  Милена, радвам се, че продължавате да следите дискусиите и сте прочела коментара на Боряна.

  ОтговорИзтриване
 109. Ако обичаш вместо да коментираш престъпното ми поведение просто качи записа. Предварително благодаря.

  Мария Серафимова

  ОтговорИзтриване
 110. Вече три дни следя дискусията и немога да повярвам какво се случва. Нашата балканска завист и гледането в паничката на другия е отдавна известа. Ядно е и че щом аз не съм добре и другия не трябва да бъде.
  Миналия ден някой ми каза, да прочета това и да си направя изводите не само аз всички, а какви са те. В катедра "Социология" колкото и тъжно да звучи явно е имало проблеми от доста време и сега излизат на бял свят. Немога да разбера как едно питане за легитимността на даден човек може да доведе до въпроси на кой откъде са му парите и кой какви родители има. Какво ви пука подяволите, тези хора си вършат работат и то добре, ако бъркам оборете ме, но един от малкото който ме кара да се замисля относно това което чета или правя е именно Енчева. Тъжно е че не ценим хората който ни дават по малко от себе си.
  Тъжно е, че се случва това.
  Тъжно е че се налага да четем по блоговете за личните проблеми на дадени хора, а най тъжното е че не само студентите и преподавател;ите четат това, а куп други хора които утре може би ще ни бъдат работодатели.
  Колко лесно щеше да е ако в началото някой беше отговорил на първоначалното питане открито, честно, ако някой беше взел позиция, дали щеше да се стигне до тук.
  ......

  ОтговорИзтриване
 111. Молба към всички добронамерени коментатори. Моля ви, не му отговаряйте на онзи. Не реагирайте на писанията му по никакъв начин. Така само давате хляб за нови такива коментари.

  ОтговорИзтриване
 112. Няма смисъл да влизам в спор с теб, нито съм адвокат на някой, нито някога ще стана, но немога да разбера как може да те тормози въпрос като този "откъде са парите на Б...", а да не се замисляш относно началото на цялата тази история. Кое от двете е по важно, това че има един милион глупаци, които излизат с дипломи от университета(преди това се опитах да уча история, имах двама колеги които си пишеха имената с по две правописни грешки), и са ти явна конкуренция на работния пазар, защото тях ще ги наблъскат някъде, а ти ще миеш чинии цял живот (просто пример) или това другото за нечии пари. Анонимен си, незная защо но ако нямаш смелостта да излезеш с името си, как искаш някой да ти повярва.

  :)
  Саша

  ОтговорИзтриване
 113. Саша, коментарите Ви удрят в десетката, но Ви моля да погледнете горния ми кратък коментар :-)

  Светла

  ОтговорИзтриване
 114. Защо съм анонимен ли?

  За да не ми пръснат мозъка.

  Смъртта ми струва скъпо.

  А иначе не държа да ми отговаря друг, освен Борянчето:

  ОТКЪДЕ ВЗЕ ПАРИТЕ ЗА АЛФА РИСЪРЧ, БОРЯНЧЕ ?!!!

  ОтговорИзтриване
 115. Много благодаря на доц. Димитрова, че внесе тази яснота по въпроса за парите. Аз ще си позволя да се съглася с ас. Енчева, че това не беше задължително, но от своя страна трябваше да прекрати наглите и безсмислени коментари на някои драскачи в блога. Както често се случва когато се говори по една тема, се стига и до много други. В много от случаите в това няма нищо лошо, именно по този начин се разкриват както и други аспекти на един проблем така и други свързани с него. Големият проблем който сега боде очите на всички които четат коментарите в блога е нарушеният добър тон на постовете. Мога да приема, че доц. Димитрова трябва да отговори на въпроса от къде е взела парите, само при положение, че въпроса е зададен културно с достоинство и от реален индивид (човек подписал се с името си). Но по начина по който бе зададен въпроса, ако в същият тон трябваше да бъден даден и отговора...(боже опази). Искрено благодаря на доц. Димитрова, че успя да устои на всички провокации и да запази добрия тон, да покаже на всички, че освен на истински практически знания по социология, ни учи и как да запазим културата и доброто си поведение, дори в такива на места грозни ситуации. Ако погледнем нещата от страни, без да заемаме дадена позиция, то не виждам как някой би могъл да не застане на страната на доц. Димитрова, най-малко заради проявената култура и стил. Не смятам, че накой, някога, по какъвто и да е повод трябва да отговаря на анонимни писма и въпроси. Ако се замислим само човек с липса на всякакво самочувствие и самоуважение би се държал толкова нагло и просташки криейки се зад анонимността. Ако пробължаваме да пишем тук, то се надявам да бъде по-близо до началнат тема и идея на разговора, в противен случай ще продължаваме та трием клавишите на клавиатурата амо колкото да сме последния написал пост. Доц. Димитрова, поздравявам ви за достойната позиция и мисля че това е най-малкото което бихме могли да направим студентите за вас в знак на уважение, за знанията които ни давате.
  А сега искам да се обърна към доц. Серафимова и ас. Енчева. Ще си позволя да отправя една надявам се градивна критика. Вие сте преподаватели които силно уважавам. В интерес на истината миналата година съжалявах, че нямамя лекции с доц. Серафимова, не само заради липсата на богатството от знания които ни предоставя, но и защото сме искали да бъдем по-близо до лицето за контакт на нашата катедра. Ас. Енчева, с вас работихме много добре и ползотворно в първи и втори курс, научихте много от нас да мислим, да мислим нестандартно, различно, самостоятелно, социологически. До ден днешен си спомням накои ваши забележки "това е добре, но къде е социологията?". Въпрос които ни караше да минсли, да мислим отново и отново. И сега когато се понаучихме да мислим, понаучихме се да си изразяваме мнението... Не, не искам да виждам тези реплики които се отправят между доц. Серафимова и ас. Енчева. Намерете добрият тон, намерете диалога - достоен и градивен. Страшно ми е неприятно да виждам подобни упреци и реплики които отправяте по между си двама от най-достойните за уважение преподаватели в катедрата. Иска ми се да ви попитам не ви ли е срам? От студентите и всички останали които четат това, да показвате по този начин проблемите които стоят по межд Ви. Вярвам във Вас и искрено се надявам в най-скоро време да върнем възпитанието, културата и добрият си тон, за да продължим смислено и положително воденето на този разговор.
  Извинявам се ако съм обидил някого с това което съм написал.
  Ако някой е на мнение различно от моето нека го сподели.
  Благодаря за вниманието и съжалявам, че се поувлякох с буквичките.

  Димитър Чолаков

  ОтговорИзтриване
 116. "македонски помияр".

  На тва добър тон ли му викате?

  Или си мислите, че само вие ми душите по IP-то.

  ...

  Spy Games.

  ОтговорИзтриване
 117. Благодаря на Димитър за изразеното мнение. Трудно ми е да разбера някой неща относно моя начин на водене на водене на диалог, но човек се учи докато е жив.
  Няма да влизам в подробности, но мисля, че когато са нарушени принципите на солидарността в една катедра, тя е болна, за съжаление - това е проблем и то сериозен. Студентите имат право на различни мнения, но в рамките на една общностна солидарност, иначе следва разпад. И то точно в годината, когато се навършват 150 години от рождението на човека, създал първата катедра по социология.
  За пореден път обявявам, че спирам участието си в този Блог и няма да обяснявам причините за това, докато не ми се наложи да наруша обещаното, за кой ли път.
  Весели празници на всички участници!
  Мария Серафимова

  ОтговорИзтриване
 118. Въпроси Енчева,въпроси
  защо си качила тук лъжливите "сведения" за колегите от катедрата си, а не си качила биографията на Лазар Копринаров? Нищо - има го и в Уики.

  Дай сега записа, да чуем какво толкова те е стреснало, нарушило правата ти и изтормозило.

  Чети закона за висшето образование.
  Главен асистент не се става след 3 години, а след 7 години работа и при условие на защитена дисертация.
  Нали пледираш за спазване на Закона? Спази Закона.
  Върни званието, което неправомерно носиш.

  Помоли все пак Дошков да обясни, защо ходи с пистолет в Университета? Интересно, въоръжена група ли сте вече?

  С кой морал и в какво качество още стоиш в кадера и университет, които си оплюла, обявила вън от Закона, обругала систематично и искаш да унищожаваш? Морала на ДС, МПС, ДЕА...?
  Не оставяй оставктата си! Направете си с Коприните свой университет - закокен по вашему,т.е., в който да няма нито един човек без папка, картонче или талонче.

  ОтговорИзтриване
 119. Светлето изведнъж получи пристъп на човечност.

  Любопитно...

  ...

  Ама айде давайте го вече този скандален запис?!

  Да видим какво я е о-човечило Светлето толкова рязко.

  Ох,... съспенсът ще ме довърши.

  ОтговорИзтриване
 120. Доцент Серафимова, моля Ви още да помислите относно огласяването на записа. Може би за страничен слушател нещата не биха звучали така, както изглеждат за Вас. Едва ли аз съм човекът, от когото желаете да приемете съвет, но Ви моля да изчакате празниците, да обсъдите въпроса с колеги и близки. Аз нищо няма да огласявам до след празниците, дори да настоявате. Ако толкова държите, качете Вие записа в интернет или дайте на някой друг да го качи.

  Димитър, вашата изострена чувствителност към света около Вас отново ме възхищава. Щастлива съм, че имам студенти, които не се задоволяват с готови отговори, но търсят. От този блог на социология няма да Ви уча ;-). Ала все пак се надявам, че няма да възразите да Ви кажа кое в позицията Ви ме притеснява, така, както и аз не възразявам, че Вие ми казвате. Защото и двамата си имаме доверие и знаем, че нищо в досегашните ни отношения няма да се промени.

  Димитър, Вие поставяте нещата по този начин - ами Енчева и Серафимова се скарали, нека си подадат ръка. За Вас конфликтът се свежда до "тон". (Това ми напомня как колега на Стефан Дечев му казала, че се подписала срещу него заради "тона" на нещата, които говори, а тя самата дори не ги е чела. Разбира се, Вашият случай е различен, Вие срещу никого не сте се подписал и поне искате да разберете.) Добре, да допуснем, че тонът ми е лош... за което не виждам достатъчно основания, но да кажем, че греша и не се виждам отстрани. Иска ми се обаче да се опитате да проникнете зад тона и караницата, да видите каква позиция защитава всяка от страните, за какво е всъщност конфликтът. Аналитично, както знам, че можеше. Защото и аз съм Ви чувала да говорите с рязък тон (сещате се какво имам предвид), но съм си давала сметка, че зад това стои сериозен проблем.

  И така, Димитър - Боряна Димитрова и още 18 (с Дошков, който по време на подписката още не беше възстановен в ЮЗУ - 19) души в ЮЗУ (а от ПИФ общо трима) твърдим с имената си и поемаме съдебна отговорност за това, ако се наложи, че в нашия университет стават незаконни неща. Че разни хора заемат длъжности, които нямат право да заемат, което не само прави нелегитимно ръководството на факултета, а и поставя на карта това на университета. Мислите ли, че този въпрос може да се реши вътрешно? Опитвали сме, но Общото събрание на университета и Контролният съвет на ЮЗУ, от които зависи това, са зависими и не смеят. Какво остава?

  Единият вариант е да се примирим с положението, да си кажем "ами то в ЮЗУ си е така", да решим, че волята на местните феодали е по-важна от закона и от достойнството ни. Да гласуваме и да си мълчим, когато ни казват откровени лъжи, за да ни дадат после оборудване, пари за конференции, студентски бройки и т.н. За да не ни създават проблеми. Аз се опитвах, Димитър, унижавах се години наред, стараех се да свикна с фалша, но когато лъжите преминаха всякакви граници, когато стотина човека бяхме заставени да признаем, че си спомняме нещо, което не се е случило и никой не гъкна (включително и аз, макар да пуснах после бяла бюлетина), ми дойде в повече. Не можех да си представя как след това ще вляза при вашия курс и ще говорим за социология на образованието, как ще съм способна на такова лицемерие.

  За мен е изключително тревожно, че много неща в Югозападен университет се поставят извън закона. Знаете ли, Димитър, че в миналото по един или друг повод ми се е казвало - това трябва или това не трябва, защото така пише в Закона за висшето образование. И аз, патка, вярвах. Докато един ден преди няколко години седнах да го видя този закон и се шашнах - там нямаше и малка част от нещата, които този или онзи е твърдял, че има, но пък видях други неща. Сега пак откровено лъжат, че в закона, видите ли, се ставало главен асистент след седем години (имам предвид - след като е станал старши) и само при защитена дисертация. Глупости! Няма такова нещо - нито в този закон, нито в Закона за научните степени и звания. Ако беше така, трима от преподавателите Ви щяхме да сме нелегитимни - Марио Маринов, Ангел Цветков и аз. Димитър, нали не искате преподавателите ви да са като овце и да тръгват навсякъде, накъдето ги поведат и да вярват на всичко, което им се каже? Та нали сме преподаватели, все пак?! Ако нямаме и капка достойнство пред студентите си, какво ни остава?

  Надявам се, че сега започва да Ви става ясно това, което беше засегнато от някои Ваши колеги - защо в университета се лансират преподаватели без академични качества. Знаете ли, Димитър, че преди време Воденичаров забрани в ПИФ да се назначават докторанти и асистенти, които не живеят в Благоевград, макар това да е дискриминационно и противоконституционно? В продължение на една година не разрешавал зачисляването на едни докторанти по история, защото не били от Благоевград. Питате ли ги как са се оправяли без стипендии? Но важното е да се утвърждава моделът на подмазване и проспериране не заради академични качества, а защото фамилиарничиш с администрацията, близък си с тази или онази секретарка, рипаш на хорото, можеш да ръкопляскаш силно, ама много силно. А че не можеш да напишеш и едно изречение без грешка и студентите се виждат в чудо и те поправят и не могат да разберат защо този преподавател просто не престане да пише на дъската, няма значение. Че такива хора са преподаватели, не е слабост на ръководството на една или друга катедра, а официална факултетска политика. А за непокорните пускат всякакви безумни слухове...

  Кой страда най-много от това, Димитър? Не сте ли тъкмо вие, студентите? Виждате ли колко са навързани нещата - борбата за законност е свързана с качеството на образованието ви. Сега разбирате ли защо реагира така Г.Г. от СС и защо под носа Ви се затръшват врати? Не само заради Боряна Димитрова, въпреки че ако беше "послушна", това нямаше да се случи. А защото си позволявате да изследвате качеството на образованието, без някой висшестоящ да ви е обяснил какво и как да питате.

  Знаете ли, Димитър, все повече си мисля, че едва ли би имало смисъл от участието ми на деня на социолога, защото смятам, че който забранява проявите на гражданско общество и подменя откритата дискусия с криворазбрана престава за солидарност, няма моралното право да говори за него (тук мога много да говоря какво и защо разбира Дюркейм под солидарност, но ще се въздържа). Още не съм решила, ще видим. Но си мисля, че на въпросите Ви и тези на колегите Ви не се отговори и не се взеха мерки, когато ги задавахте. Та сега ли, когато нещата са толкова изострени и когато Ваши колеги открито признават, че ги е страх, защото ги нападат и обвиняват?

  Последно, Димитър. Сигурно сте чели, но ми се ще пак да погледнете откъде започна всичко (поста ми, отговора на писмото на Боряна) и за себе си да прецените - какво ми е било на "тона", какво съм казала срещу катедрата.

  ОтговорИзтриване
 121. П.п. Знаех си, че съм пропуснала нещо. Като казах, че единият вариант е примирението, забравих да добавя, че другият е публичността. Защото, след като не можем да променим нещата отвътре, друго не остава.

  ОтговорИзтриване
 122. Отчитам обстоятелството, че дискусията тук е насочена преди