Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

14.11.2013 г.

В часа на реформаторско-зелената мъгла


Докато се каня да напиша защо "Зелените" не трябва да напускат Реформаторския блок, те взеха, че го напуснаха. Защото за тях "дясното е тясно". С оглед на предстоящите избори обаче (и европейските, и родните), съм длъжна да кажа, каквото мисля.

На последните парламентарни избори гласувах за "Зелените", защото се идентифицирам с някои от ценностите, които защитавам. Когато се присъединиха към "Реформаторския блок", се зарадвах. Не защото мислех, че така стават десни, а, напротив, защото се надявах, че ще изкарат РБ от тясната идентификация с дясното. Не само заради личните ми политически убеждения, които от няколко години насам все повече се разминават с дясното, а и от прагматични съображения.

Какво искам да кажа?

Протестиращите, големият дял от населението, който подкрепя протестите, и още по-големият дял, който не одобрява настоящите правителство и парламент, имат нужда от политическо представителство. От политически сили, които съумеят не да се възползват от протеста (протестиращите не прощават подобно лицемерие, както разбра ГЕРБ наскоро), а да бъдат изразители на исканията им и - най-вече - да бъдат читава алтернатива. И да бъдат достатъчно смели, за да убедят избирателите, че са такава - избиратели, които в настоящата ситуация трудно се доверяват на когото и да е.

А хората, които не одобряват настоящото управление и на са от твърдия електорат на ГЕРБ, не са разочаровани от лявото или дясното. Защото в България се случват не ляво или дясно, а имитация на политика. Именно от тази перманентна имитация, която става все по-цинична, са разочаровани хората. Алтернативата, значи, е истинска политика срещу имитация на политика.

Голяма част от тези, които традиционно участват в екологични протести, са част и от настоящия. Сред протестиращите има и много с леви убеждения, лично аз познавам доста такива. Има и редица представители на етнически и религиозни малцинства, представители на ЛГБТ "общността" и т.н., които трудно могат да се припознаят в ценностите на "европейската християндемокрация".

Преди две години и половина написах нещо. И смятам да го повтарям дотогава, докогато е още актуално:


На този фон, една голяма група остава без политическо представителство. Тази група се състои от хора, които знаят, че светът е шарен и искат да живеят именно в такъв свят. Не искат да бъдат следени и да се страхуват, че всеки момент полицията може да разбие вратата им по погрешка. Не искат да живеят в държава, в която има концлагери за чужденци и за хора с увреждания, дори и за деца. Искат хората на инвалидни колички да не са приковани по домовете си, а да могат да излязат на разходка. Искат да имат правото да бъдат различни. Или поне, да бъдат индивидуалисти. Знаят, че има малцинства и че малцинствата се състоят от хора, които заслужават уважение толкова, колкото и мнозинството. Знаят, че истинското приятелство не зависи от етнос, националност или сексуална ориентация. Знаят, че не всичко е държава, но и че не всичко е пазар.

Преди двадесет години тези хора щяха да гласуват за СДС. Днес много от тях не виждат за кого да гласуват, въпреки че са убедени, че правото да гласуваш е сред най-важните елементи на демокрацията.

Ако всички тези хора отново не намерят за кого да гласуват, в следващия парламент отново не ни очаква особено приятна конфигурация. Но ако се обединят и гласуват за политически субект, който не е непременно ляв или десен, а въплъщава читавото, за което се борят, този политически субект ще има големи шансове да влияе върху политическия живот в страната.

Представям си го като "широка коалиция" от партии с различен профил, обединени от желанието си да правят истинска, а не имитационна, политика. Дори ми се ще в нея да присъства и лява партия, но засега не се задава такава на хоризонта. На следващ етап, когато укрепне и получи сериозна електорална подкрепа, е нормално и закономерно тази коалиция да се разрои, дори да се изпокара - заради несъвместимости в политическите и икономическите си принципи и програми. И да се обособят различни политически субекти, които да отстояват реалните интереси на различни социални групи.

Но ако това се направи още сега, се "слага каруцата пред коня" - за кой ли път ще имаме малки партийки, които или няма да влязат в парламента, или, ако влязат, почти нищо няма да зависи от тях.

В Реформаторския блок има много "трески за дялане" - инерция, липса на достатъчно политически кураж и т.н. Но - все пак - основните начала на РБ не са строго десни, а целят "изграждане на модерна и справедлива обществена среда" чрез разрушаване на "мафиотско-олигархичното статукво".

Затова мястото на "Зелените" е там. Което не пречи да участват самостоятелно в изборите за Европейски парламент, ако смятат, че така ще имат повече шансове. Но ако на парламентарните избори не се явят заедно с РБ (като част от него или в коалиция), отново резултатите им ще са под прага на статистическата грешка за предизборните изследвания, а, от друга страна, доста хора биха се отказали да гласуват и за РБ, защото ще виждат в него строго дясна политическа сила.

В сегашната ситуация, на фона на едно напълно делегитимирано управление, огромна криза на доверие в политическата система и възход на ксенофобски и неонацистки партии, повече от всякога има потребност от читави, отговорни и решителни политически субекти. Които да действат заедно. Защото срещу тях има огромна машина на власт, насилие, манипулации и много, много пари, за да се удържа цялото това чудовище.


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


6 коментара :

  1. Зелените са обречени, защото гордостта ги тласка в посоката "ние сме много яки и сами!"... а истината е, че сами те няма да постигнат нищо -- нито ще влязат в парламента на следващите предсрочни избори, нито ще станат сериозна политическа сила.


    Затова не лих гласувал за тях. Няма смисъл. Като са глупави, нека си стоят извън политиката и се тупат по рамото, колко са яки. :-(

    ОтговорИзтриване
  2. поправка: (не бих)


    И да добавя -- не само няма да влязат в парламента, но и ще откраднат 1 или 2 % от Реформаторския Блок, което може да застраши дори и него (предвид че в момента прогнозите му се колебаят около 6-7%. Ако станат 4-5, може дори и рефораторите да не влязат в парламента и всички ние ще изгубим, и то много. Ще изгубим шанса за поне малка промяна към положително! Но гордостта на зелените ги тласка към този глупав, популистки ход. Това е нещо, което БСП и ДПС вероятно и в мечтите си не са си представяли -- не стига че има слаба, рехава коалиция срещу тях, едвам зараждаща се... ами и сами се разцепват и разделят. Така гарантираме сами, че в следващия парламент нещата ще са си супер-зле, вероятно както сега...

    ОтговорИзтриване
  3. За пореден път мога
    само да изразя пълното си съгласие с мнението на Светла. Според мен напускането
    на РБ от Зелените е голяма политическа грешка и плод на тотална политическа
    наивност. Жалко!

    ОтговорИзтриване
  4. Не мисля, че има много самонадценяване. Има готовност за дълга суша и път на страдания. За доста фундаменталисти сред Зелените това е приемлива цена за да си спестят ръкостискането с някой докосван от жълти вестници. Другата част пък имат нескрити симпатии към бившото ОДС, които също са предимно емоционални. Всичките отказват да говорят със сили и хора, които наистина имат влияние.
    Като цяло Зелените губят възможността да вкарат един двама души, но не рискуват да се претопят в нещо незелено. Останалите в реформаторският блок пък пропуснаха златен шанс чрез минимални реверанси към Зелените да се центрират по-добре, да намерят в зеленото трайна кауза за която да се борят и след протестите като парламентарно представено малцинство и да се опитат да обърнат сбърканите представи за ляво-дясно в България. Много емоции отвсякъде, нула план, невинни няма.

    ОтговорИзтриване
  5. Надявах се, че Зелените имат намерение да предложат алтернатива в настоящата кризисна ситуация, а не, че се подготвят за "дълга суша и път на страдания". Защото не става дума само за ТЯХ, а и за хората, които не виждат за кого да гласуват. Но - както се оказва, Зелените мислят предимно за себе си. Ами - бъдете живи и здрави в дългата суша и дано имате правилния Мойсей, който след 40 години да ви доведе до парламента.

    ОтговорИзтриване