Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

10.12.2009 г.

Не питай за кого бие камбаната

Не питай за кого бие камбаната,
камбаната бие за теб.


Този стих на Джон Дън е мото на романа "За кого бие камбаната" на Хемингуей.

Много се изписа за промените в Закона за електронните съобщения, които ще бъдат гласувани днес. Писаха Вени Марковски, Бого, Пейо, Делян, Нели Огнянова и други. За съжаление, както става и с инсталирането на камери в университетите, огромната част от хората си мислят, както добре е забелязал Пейо, "аз нямам какво да крия". А именно те са потенциалните жертви.

В страна, в която
- властта почти никога не лови истински големите престъпници - нито с, нито без специални разузнавателни средства, а преследва Мишел, защото е писал за Рила
- джиповете минават на червено, а твоята трошка я дигат с паяк, ако си паркирал неправилно (поради липса на достъпен "правилен" паркинг наоколо), за да отидеш за пет минути до магазина
- виждаш как известни публични фигури имат по няколко двореца, а ти трябва да даваш обяснение откъде са парите за панелката, която притежаваш (прехвърлена от дядо ти под формата на покупко-продажба)

Та в такава страна... за какво, мислиш, ще бъде използвано запаметяването на електронните ни следи?

Или си мислиш - "преклонена главица сабя не я сече". Така е, по-вероятно е да подгонят хора с гражданска позиция, а не теб, ако си траеш и винаги си съгласен със статуквото. Но понякога изгарят и хора като теб - за назидание на останалите, за да знаят, че всички и във всеки момент са под подозрение.

Нямаш какво да криеш? Да, вече може би имаш легален Windows - лаптопът, който си купи, вървеше с него. Ама онова филмче и ония емпетройки, дето са ти на харддиска? Въй - нелегално съдържание! А онзи ден защо мобилният ти телефон е локализиран, докато си в работно време не на работното си място, а в района на коледния базар? А половинката ти защо си мисли, че си на работа? А защо говориш по телефона и си чатиш подозрително често с онзи колега?

Дори и да не си като лирическия герой на Джон Дън, който преживява всяко посегателство върху човечеството като посегателство срещу него самия, камбаната наистина бие и за теб.



Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


5 коментара :

  1. Елементарни неща, но елементарните мозъци трудно ще вдянат. Най-големите безобразия в историята са се вършели именно благодарение на тези, които казват "Това не се отнася за мене". Диктатурите се крепят точно на такива индивиди.

    ОтговорИзтриване
  2. Не мога да разбера едно, нали вече няма комунисти, няма тотална власт на БКП, тогава от какво и защо да се пазим.От написаното оставам с усещането че нищо не се е променило, и пак си има превилигировани и то много повече.Е то тогава за какво ни е тази "свобода" само да си чешем езиците май.Хубавото на демокрацията е това че освен правото на свобода на всеки трябва да се спазват и законите.Да ама не.

    ОтговорИзтриване
  3. Един цитат е твърде подходящ тук:
    "They came first for the Communists,
    and I didn't speak up because I wasn't a Communist. Then they came for the Jews,
    and I didn't speak up because I wasn't a Jew.
    Then they came for the trade unionists, and I didn't speak up because I wasn't a trade unionist.
    Then they came for the Catholics, and I didn't speak up because I was a Protestant.
    Then they came for me, and by that time no one was left to speak up."

    Martin Niemoeller

    ОтговорИзтриване