Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

18.07.2008 г.

Свалихме Воденичаров от власт!


Да, Александър Воденичаров падна вчера, подаде си оставката на Общо събрание на ПИФ (Правно-историческия факултет) на Югозападен университет. Новият декан се казва проф. Софка Матеева и е избран в истински избор с още двама конкуренти (нещо нечувано, имайки предвид тоталитарния стил на ПИФ до вчера)! Използвам случая и блога си да честитя на проф. Матеева от сърце :-).

Прекалено много се радвам, за да разказвам подробности, повече детайли можете да намерите в поста на ГТА за събранието. Повечето от вас са следили цялата история, знаят как започна всичко и отчасти как продължи; си дават сметка за размерите на събитието. Направо не е за вярване, че трима преподаватели във факултета плюс още неколцина в университета, плюс ГТА, плюс няколко журналисти, които пишеха, някои от тях - редовно, по темата, както и вие, активни граждани, блогъри, форумци, коментатори, които подкрепихте каузата (повечето от вас по някакъв начин са намерили място в блогрола ми, ако имам линк към ваш блог или сайт, или CV).

И аз като колегата ми Стефан Дечев засега не рискувам да изброявам конкретни имена от страх да не пропусна някого (но неговото име и това на Петър Дошков не мога да не кажа, защото те най-много се бориха, най-много рискуваха и най-много препатиха), но горещо ви благодаря, че бяхте (и сте) с нас.

Аз лично нямах никакви очаквания, че на Общото събрание вчера ще сме свидетели на коренно нов манталитет. Възмутените реакции по повод изказването на Боряна Димитрова не ме учудиха, но приятно ме изненада, че все пак Общото събрание отхвърли предложението на Мария Серафимова да бъдем официално заклеймени с Боряна и Стефан.

Да, макар и мъчително за мнозина и на моменти ужасно комично (примерно - често пъти никой не можеше да разбере за какво точно се гласува), на членовете на Общото събрание на ПИФ им се наложи свободно да избират между различни кандидатури.

В кулоарите чух един колега да казва по повод на наличието на алтернативни кандидатури като признак за демократичност: "Това не е демокрация. За демокрацията трябва и култура." В известен смисъл съм съгласна. Има различни видове култура. Ако става въпрос за културата, с която беше характерен ПИФ на Воденичаров - култура на корупцията, слагачеството, потъпкването на всякакви академични стандарти, толерирането на безочието, некадърността, неграмотността (в буквалния смисъл) - не, модерната демокрация и свободният избор не са част от тази култура. И с такава култура демокрация не става.

Така че не мисля, че в ПИФ всичко ще се промени като с магическа пръчка (много зависи и в каква посока ще се промени климатът в университета), но съм умерен оптимист.

Но сега за мен е важно само, че въпреки целия натиск, на който бяхме подложени (и ще продължаваме да бъдем, поне известно време), въпреки всичките си пари и връзки, Воденичаров падна.

Щастлива съм, наистина.


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


25 коментара :

  1. Честито!

    Дълга борба и странен изход, но все пак е нещо :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Честито!
    Макар и малка все пак е промяна!

    ОтговорИзтриване
  3. Промяната съвсем не е малка, а твърде съществена, както и изходът не е странен, а закономерен.

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за коментарите, wampeters, дзвер, нин и анонимен! Напълно съм съгласна обаче с анонимния коментар - не мога да разбера защо си мислите, че това е малка победа. Голяма си е!

    ОтговорИзтриване
  5. Доколкото си спомням, обвинението срещу тримата не беше лично отправено от доц. Серафимова, а просто беше прочетено от нея, в качеството й на председател на комисията по проекторешенията.

    Нещо бъркате, може би нарочно?

    ОтговорИзтриване
  6. Като оставим настрана неподражаемия стил на доц. Серафимова, трябва да се уточнят няколко неща. Тя действително прочете въпросните точки в качеството си на председател на комисия, която е трябвало да изработи проекторешенията на Общото събрание (вкл. и предложението Воденичаров да стане доктор хонорис кауза и пр.). Стана ясно обаче, че становището на друг член на въпросната комисия (май от всичко на всичко три членове да беше), Калин Порожанов, не е било взето под внимание, та се наложи той да взима думата и да призовава членовете на ОС въпросните "заклеймяващи" точки да отпаднат. Това нямаше да се случи, ако председателката на комисията предварително се беше вслушала в мнението на членовете й.

    ОтговорИзтриване
  7. Убеден съм, че М.С. е дама с достойнство, и все още си мисля същото за С.Е., докато Б.Д.къде се бута в А група - рожба на мутренско-олигархичния ни модел на преход. Не съзирам и най-малка почтеност ...

    ОтговорИзтриване
  8. Много си наивна, Светла, ако очакваш Серафимова да се вслуша в чието и да било мнение, ако не е на висшестоящ или на някой, от когото е зависима. Ама да е председател на комисия и да се съгласи с редови член? С подчинен? И то за Димитрова и за тебе? Абсурд! На мен дори ми казаха, че Порожанов отишъл да я уговаря по време на събранието и тя го скастрила - "Аз си имам мои предложения" и му казала, ако той има свои, да си ги каже. Имала си нейни предложения, жената. Нямаш грешка, Светла - нейни предложенията.

    ОтговорИзтриване
  9. Добре ще е, ако М. Серафимова най-сетне се опита да усмири катедрата, а не да задълбава противоречията в нея.Академичния състав в една катедра не се сформира по начин, който да провокира определени нежни чувства между тях, а да работят за определена кауза. Ако това разбере М. Серафимова, наистина ще заслужи уважението на всички като ръководител. Но, най-важното, което тя трябва да разбере е, че никога, ама никога, действията й не трябва да се ръководят от личните интереси и да взимат доминантен връх, който да е определящ в ръководните й действия.

    ОтговорИзтриване
  10. НАЙ-ПОСЛЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Поздравления!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Хубаво лято, Таня

    ОтговорИзтриване
  11. Pozdravlenia!
    Bravo na Boryana Dimitrova - zhena, koyato sybrala v sebe si chovek i lichnost, harakter i stil. Tazi, koyato ne ya razbirat v katedrata, i v UZU, tazi, koyato se chuvstva kato grazhdanin na Evropejski syuz, kydeto imash pravo da reshavash i da izbirash! Koyto i kakvoto da kazva, da pripomnya - ostavete minaloto, poglednete kakvo stava dnes! dali tazi katedra ni uchi da mylchim, i da se syglasyavame i da rykoplyaskame, kogato znaem kakva e istinata i kakvo se krie zas neya! Ta sega da vidim koi sa istinskite sociolozi i kakvo ni "rysyat" drugite prepodovateli v Tazi katedra.

    Bravo i na Svetla Encheva, zashtoto vsichki si mislyat che tya e "izperkala i myatoto v Hyrsovo e svobodno". No dali e taka? Dali ako se borish za istinata si izperkal? i ne si dobre? Dali ako imash svoe mnenie ne si dobre?

    Tova e Evropeiski syiuz, a ne Syvetski... Razlikata e golyama... za syzhalenie ne sme gotovi za tam, i poslednia doklad shte go pokazhe!!!!!!!!1


    A zashto si mislite, che shte ima promeni s idvaneto na proff. Mateeva? Dale ne e podtsveno litse? Ostava da se nadyavame, che ne....

    ОтговорИзтриване
  12. А свалете сега и КАМЕН Вденичаров от власт, че вече ми се повдига от него!

    ОтговорИзтриване
  13. Светла,

    Първо, отново не мога да се присъединя към поздравленията и да видя в описаните тук събития каквато и да било "победа"!

    Второ, във връзка и с тези събития, аз ти казах ЛИЧНО едно нещо, а сега ОТНОВО ти го казвам И ПУБЛИЧНО - защото е въпрос не толкова с лично, колкото с обществено значение!

    Заради онзи случай със заплахата на катедрено заседание срещу теб ти би трябвало да предприемеш съдебно-процесуални действия! Те могат да бъдат различни варианти, като най-добрият е срещу ЮЗУ в качеството му на работодател на съответното лице, което си е позволило съответното поведение. Делото може да бъде за значителна сума, но може да бъде и за символична - например един лев.

    Справедливо, правилно и НЕОБХОДИМО е да има дело, защото обратното изпраща едно ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВРЕДНО ПОСЛАНИЕ на закононарушителите - и на "умерените", и на особено наглите, които (вторите) вие там в "града с прекрасно име" имате в изобилие, че безобразните им действия не само досега са оставали, но и винаги ще остават ненаказани.

    Вече препоръчах на Дошков да заведе дело заради онзи протокол и той твърдо заяви, че ще го направи.

    Вече говорихме и за смисъла на това, делото да бъде срещу работодателя, а не срещу лицето.

    Ето и законовият текст: Закон за задълженията и договорите

    45. Всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму.
    Във всички случаи на непозволено увреждане вината се предполага до доказване на противното.

    49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа.

    Крайно време е да се разбере, че в тази държава има и граждани! Не че лично Светла не го е показвала, тъкмо напротив! Но който казва "А", трябва да каже и "Б"!

    Красимир Кабакчиев, дфн

    (спечелил три дела срещу две институции, едната ВАК, т.е. правителствена, заради безобразното противозаконно поведение на три потресаващо нагли и умопомрачително некадърни комуно-ченгесарски шайки, наричащи себе си научни съвети - които са административни органи при съответните институции)

    ОтговорИзтриване
  14. Кой е бил на купона до Воденичаров?
    Че нещо ми се мержелее...

    http://www.struma.bg/cgi-bin/index.cgi?page=home&article=0

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря на Таня, Красимир, Апостол Апостолов и на анонимните коментатори!

    За коментара на латиница - напълно сте прави за Боряна, единственият й "проблем" е, че се държи като истински гражданин на Европейския съюз. Брей, не знаех, че ме гласят за Хърсово :-). Ама аз все пак съм с адресна регистрация в София, надявам се, че ще мога да се надявам на психиатрия с по-добри битови условия ;-)... Ех, така е - като не могат да разберат каква ти е "ползата" да се бориш, какъв ти е "користният интерес", те обявяват за луд. Изпитана практика. Но предпочитам да ме наричат луда, отколкото да продължавам да мълча.

    Апостол, боя се, че за Камен Воденичаров нищо не мога да направя, дори не мога да го накарам да не пее на живо, колкото и фалшиво да пее.

    Красимир, засега нямам желание да съдя когото и да било, не съм така устроена. Но не смятам вечно да търпя заплахи и клевети по свой адрес, така че в някой бъдещ момент може да не издържа и наистина да те послушам, знам ли... Ти представяш ли си, че на Общото събрание чух и подмятания, че на нас ни плащали да сме против Воденичаров. Е това ако не е клевета!

    ОтговорИзтриване
  16. Тръгна си и съм доволна!

    Благодаря Ви от сърце! Знаете ли колко студентки не са завършили? или са завършили, правейки "изпити" по софийските хотели!

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте, чувала съм това-онова, но като цяло не знам много. Може би Вие ще ми разкажете? Радвам се, че има щастливи студенти от развитието на събитията :-)

    ОтговорИзтриване
  18. Поздравления!

    И айде вече да махаме и крилатия петохуй от снивмката, м?

    ОтговорИзтриване
  19. Много благодаря, Вени! Що се отнася до крилатия... таковата... интересно ми е дали някога ще го съборят. Но има нещо много символично в начина, по който се разпада, ограден от свежарски графити. Като се замисля, за мен май че това е символът на настоящата София. Ама ако тръгнат да го възстановяват, ще побеснея, да знаеш.

    ОтговорИзтриване
  20. Г-жо Енева,
    Благодаря за коментара относно моя публикация. Не зная дали Вие сте предоставили линк към нея и още една друга. Държа обаче да кажа,че не желая моите мнения да бъдат употребявани по некоректен начин - това е част от моето лично пространство, което беше грубо нарушено с публикации на линкове към моя блог. Това беше и причината аз да ги изтрия. Стоя твърдо зад думите си, но не желая това да ме поставя в неудобната ситуация на изкупителна жертва за нечия чужда борба, целяща закриването на факултета, където се обучавам.

    ОтговорИзтриване
  21. Мария Магдалена,

    Линкът към постинга Ви за свалянето на Воденичаров беше сложен от мен в "Анамнезис". Извинявам се за неудобството. Не предполагах, че Ви е станало неприятно, че Вашият блог е четен. Но следва да знаете, че публичният блог не е възможно да бъде само лично пространство, след като сте го публикували. Има начини блоговете в Blogger да са достъпни само за отделни читатели, но Вашият не е. Излиза и в Гугъл (откъдето го намерих и аз). Видяла съм го както аз, така и други хора. Всеки е свободен да слага линкове към постинги, които са му направили впечатление по един или друг начин.

    Вие си преценете дали блогът Ви да продължи да бъде публичен, или да ограничите достъпа до съдържанието му. Аз, разбира се, ще уважа желанието Ви и няма да слагам повече референции към него никъде. Но искам да ви кажа, че имате прекрасен блог и че ЮЗУ се нуждае от повече интелигентни, способни и принципни студенти като Вас. Не се страхувайте, никой не Ви прави изкупителна жертва. А и Вие сте анонимна, така че няма да станете обект на репресии, както сме ние.

    Успех, убедена съм, че Ви чака блестяща кариера, и то благодарение на способностите Ви, не на връзки и други неща.

    ОтговорИзтриване
  22. Здравейте,
    За момента реших да замразя външния достъп до блога ми. Смятам,че преди публикация на линк етично е да бъде поискано разрешението на автора.

    Благодаря за мнението изказано за мен и се извинявам за начина, по който Ви нагрубих. Може би реагирах твърде емоционално. Въпреки това се надявам да ме разберете - аз съм все още студентка и държа да завърша образованието си, а не да си навличам гнева на определени кръгове. Достатъчно интелигентна съм, за да знам,че ако това се случи, може и да не завърша, а не с тази цел съм инвестирала толкова много...

    С пожелания за успех,
    Мария Магдалена

    ОтговорИзтриване
  23. Радвам се, че променихте нагласата си и сте по-миролюбиво настроена.

    Принципно, аз блогърствам отдавна и досега не съм се натъквала на етикет да се иска разрешение за публикуване на линк към постинг, дори напротив. Съжалявам, че не съм съобразила, но наистина няма такова нещо в блогърската етика. Подразбира се, че което е публично, може да се линква. Все пак обаче Ви се извинявах, не очаквах да се почувствате по този начин. Решението да спрете достъпа до блога си е честно, след като го възприемате като лично пространство.

    Нито за миг не съм се съмнявала във Вашата интелигентност, след като попрегледах блога Ви. Разбира се, имате право да се страхувате. Но след като се радвате, че Воденичаров е паднал от власт, добре е да не забравяте, че, образно казано, киселото мляко не се произвежда в супермаркета. За да се махне Воденичаров, някои хора са се борили, рискували са и продължават да рискуват кариерите си, подложени са на изолация, оставяни са без часове, заплашвани са, един от тях дори е платил със собствения си развод. Не ми е приятно непрекъснато да ме следят камерите в университета, защото съм от "белязаните", и да трябва да пиша обяснение до ректора, че съм излязла по-рано от час, защото, примерно, съм имала катедрено заседание. Не ми е приятно да ме изключват от международна конференция и да говорят на студентите ми против мен, и т.н. Но съм си поела риска, понеже каузата си струва. Вас никой не Ви кара да го правите, но се надявам поне, че няма да обвинявате повече онези, които са си "заложили" главите, за да се учите в законна и некорумпирана среда. Защото, макар ПИФ да не възпитава в такъв морал (поне досега), за един юрист законът трябва да има поне някаква ценност.

    Всичко добро и още веднъж - успех!

    ОтговорИзтриване