Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

2.07.2013 г.

Първо дойдоха за новините на турски, но ние не бяхме турци...



Вчера дадох кратко телефонно интервю на Ирина Недева за предаването "Хоризонт до обед". Верен приятел направи запис, благодарение на което интервюто може да чуете тук, в блога:




С Ирина Недева припомнихме април 2011 г., когато "Атака" бяха окупирали изхода на подлеза на метрото към улица "Сан Стефано", за да протестират срещу новините на турски език. Останаха там с месеци. На 12 април, в деня на космонавта (по случайност), написах отворено писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова, с което я призовах да използва правомощията си и да прекрати абсурдната ситуация една парламентарно представена партия да окупира публично пространство, за да принуждава Националната телевизия да нарушава закона. Писмото може да прочетете тук

Веднага след поста ми "Хоризонт до обед" се "самосезира" и последваха интервюта с представител на Столична община, от една страна, и с мен, от друга. Стана ясно, че според Столична община аз съм против свободата на словото на "Атака". Ето запис от предаването

Месец по-късно атакисти нападнаха и биха молещи се в единствената софийска Джамия. Реагираха една шепа хора - активисти, правозащитници и хора с по-изострени към дискриминацията сетива. Протестите на "Атака" пред джамията отново бяха координирани със Столична община.

Днес "Атака", в лицето на плащащия на опикаващи Националната опера "поддръжници" Волен Сидеров, пряко заплашва не етническите турци, роми или евреи, а всички протестиращи български граждани. С палка, пистолет, "граждански арести", колкото и незаконно да е това, с гражданска война, със затвор. 

"Атака" отново протестира срещу БНТ - не просто пред сградата, а нахлува и в нея. (Някой обърна ли внимание, че когато Сидеров нахлу в БНТ, това беше отразено в централната емисия на телевизията чак половин час след започването ѝ, макар да беше новината на деня. И как изглеждаше Вяра Анкова.) И вече има претенции към новините на български език. На националните и на частните медии. 

Днес Столична община (в лицето на Йорданка Фандъкова) не одобрява проявите на "свобода на изрязяването" на Волен Сидеров и намира, че поведението му е "антидържавно", но вече няма кой да ѝ обърне внимание. 

Днес всички се чудят луд ли е Волен Сидеров, сякаш чак сега се е появил. Хубаво е, че най-сетне се забелязва каква напаст е "Атака" и че започват да се забелязват наченки на антипатия към национализма и неонацизма. Но не е зле да се разбере и как се стигна дотук - в резултат на ползата, която и предишното, и настоящото правителство имат от "Атака", и на безразличието - в добрия случая, но често пъти - и на подкрепата от страна на "гражданското общество". 

Да, крайно време е главният прокурор да свали депутатския имунитет на Сидеров, преди да пролял кръв. Но това няма да стане, ако не го извоюваме, ако не демонстрираме достатъчно ясна, трайна и масова непоносимост към произвола му. То е същото като с оставката на правителството. 

И е добре да не забравяме, че проблемът не е лично във Волен Сидеров, а че има потенциал за вот, който да вкарва в парламента такива като него. Проумяването на предпоставките за този вот обаче е много по-сложно от това да си правим майтапи с Волен, не че и от последното няма полза.



Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


7 коментара :

  1. Всичко около В. Сидеров ми се струва безумно. Гледал съм негови интервюта, в които се държи напълно адекватно и води пълноценен диалог с интервюиращия. Не мога да си обясня поведението на този човек. Но пък винаги ми изниква една препратка от "Фоулти Тауърс" (с Джон Клийс в главната роля), в която психиатър коментира: "О, на този човек му е необходим цял симпозиум!". Та така и с г-н В. Сидеров.

    Когато направи първия си арест, ще натисна бутона "Резервирай и плати".

    ОтговорИзтриване
  2. Не ти ли е по-необяснимо какво има в главите на онези, които са гласували за него?

    ОтговорИзтриване
  3. И аз това се опитвам да кажа - че след като има потенциал за подобен вот, ако не е Сидеров, ще е някой друг, поради когото после ще се чудим как ни е дошъл. Витков, Валери Симеонов и т.н.

    ОтговорИзтриване
  4. Не зная кой е по-опасен. Валери Симеонов или Волен Сидеров. Първият иска да затваря циганите в резервати. Цитирам: "каквато е практиката в развитите демократични страни". Вторият иска да прави граждански арести на хора, които го дразнят. Склонен съм да премислям и разигравам "Глас Народен" като условно добра алтернатива. Не заради Светльо Витков или Венци Мицов, а заради легендарния статус на Николай Николов, към когото изпитвам дълбоки симпатии. Честно казано, ако изборната система ефективно се промени, когато падне правителството на Орешарски, бих гласувал за Ники Николов. Бих дал глас за хора, които (все още) не са нанесли вреди, отколкото за НФСБ, АТАКА, БСП, ДПС, ГЕРБ. Отчитам като нещо хубаво, че ВМРО вече са бита карта. Но от Симеонов и Сидеров ме е страх.

    П.П. Интересно е. НФСБ и АТАКА тръгнаха от телевизия СКАТ, а първите букви от имената и фамилиите им са еднакви. Единия гони другия с една година разлика.

    ОтговорИзтриване
  5. Проблемът с хора, към които изпитваме неполитически симпатии, е, че много често главоломно се провалят политически. Защото ги бива в друго.

    ОтговорИзтриване