Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

23.06.2013 г.

#Обичайтесебе, или "мирен протест" на парчета

Снимка: Лъчезар Георгиев

Не съм на себе си. Бясна съм.

На 22 юни не отидох на протеста. Чувствах се физически изтощена, но най-вече потисната поради отложения София Прайд. Сред самите ЛГБТ активисти няма единно мнение за отлагането. Едни смятат, че организаторите на прайда не е трябвало да се поддават на натиска на общината и да се съгласят прайдът да бъде отложен, други изтъкват, че ЛГБТ хората също са съпричастни на протеста и е по-добре да се включим в него, отколкото да участваме в паралелни събития. Въпреки личното ми разочарование от неслучването на парада, признавам, че това последното не е лишено от основания.

Мои приятели ЛГБТ активисти в петък се събраха в Червената къща, за да правят плакати. Идеята беше да се покаже съпричастността на ЛГБТ хората към протеста. Вярва ли ви се или не, поне 5% от участниците в протестите не са хетеросексуални. Ако едно шествие е от 15000 души, значи поне 750 от тях не са хетеросексуални. Поне. Аз залагам на повече. Ако снощи на протеста наистина са били 40000 - това ще рече поне 2000 нехетеросексуални. И тези хора търпим плакатите със "СерГЕЙ" и други хомофобски "закачки" - по адрес на Сидеров и Местан и т.н. Знаете ли, не е приятно. Но понеже смисълът на протеста е по-важен, преглъщаме.

На Орлов мост приятелите ми са били нападнати от "мирно протестиращи" поради съдържанието на плакатите - призиви #обичайтесебе, обръщане на внимание, че не само хетеросексуални хора има на протестите и че не е нужно да си хетеросексуален, за да ги подкрепяш. 
Няма (сериозно) бити, но има скъсани плакати, гняв и разочарование. 

Замислих се защо са били нападнати чак там, а са успели да преминат необезпокоявани с плакатите и знаменцата в цветовете на дъгата (дори са раздавали знаменца) от Министерски съвет до Орлов мост. Вероятно причина са били "патриотичните" ултраси, предвождани от Елена Ваташка, които се се влели в шествието точно на Орлов мост. Но хетеросексуалното (и "неафиширащото" нехетеросексуалността си) мнозинство от красивите протестиращи не изглежда да ги е защитило (вземам си думите назад и се извинявам - впоследствие разбрах, че е имало хора от протестиращите, които са ги защитили и фактически са свършили работата на полицията).





По-интересна е реакцията на полицията. Тя е взела страната на нападателите срещу жертвите. Жертвите сами са си виновни, нали. И им е казала в прав текст - "оправяйте се".

Не по-малко ме натъжава реакцията на медиите - такава на практика липсва. Инцидентът се споменава в репортаж на bTV, но като нещо съвсем дребно, което по никакъв начин не е нарушило мирния дух на протеста.

Цитирам реакциите на някои от на жертвите в инцидентна и на други нехетеросексуални приятели във Facebook:


Още ми треперят ръцете. Плакатът ми с послание "Аз протестирам без хомофобия и ксенофобия" и #обичайтесе е на парчета.

Така изглежда плакатът ми сега. Най-силно разтърсен съм от реакцията на полицията, която първо застана на страната на агресорите и опита да отстрани НАС от протеста, а по-късно отказа да ни защити от физическо насилие с репликата "Оправяйте се". #fuckthepolice

Полицията се изака върху прясната си претенция за „антиконфликтност”.

Тоя народ днес организира толкова прайдове - видях неонаци прайд, стрейт прайд, футбол прайд, нова десница прайд, антикоми прайд етц... нема никъв шанс никъв гей прайд да се конкурира с всичкото туй прайд, честно :-) ...

от самото начало на протеста при президентството, по целия му път до орлов мост се раздаваха знаменцата и всички хора ги приемаха, вееха и нямаха никакъв проблем. освен това плакатите бяха вдигнати и се виждаха през цялото време.
проблем стана едва на орлов мост, когато се появи елена ваташка и свитата й, дошла тъкмо за да създава безредици.

Не бих желала да идентифицирам останалата част от протестиращите с нападатели. Но няма как да не ми направи впечатление, че хомофобските послания се приемат със симпатия, а жертвите на хомофобията не се намира кой да защити.

Според някои от реакциите на ЛГБТ хората не е трябвало да се правят опити да се "смесват" прайдът и протестът, защото посланията им са различни. Щях да се съглася, ако някои от тези послания не бяха откровено хомофобски. Защото те обиждат не тези, към които са насочени - те нараняват нас.

Защото прайдът беше отменен, но не бяха отменени всички събития против него в страната, а триумфиращо си се проведоха. Футболни хулигани, булки, представители на различни християнски деноминации и други ограничени хорица шестваха рамо до рамо "в защита на традиционното семейство", в защита на собствените си предубеждения и против правото на различните от тях да обичат.

Затова от тук нататък на протеста винаги ще бъда с отличителни ЛГБТ знаци - гривничка, знаменце, плакат и т.н. Не очаквам полицията да ме защити, но ако бъда нападната, ще се чуе. Вервайте ми.


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


6 коментара :

  1. And unfortunately this is why people leave Bulgaria by the thousands...

    ОтговорИзтриване
  2. Dori i az. pomolih vseki ot moite kontakti vuv FB da reportnat accounta i ako vsepak gi e grija da ne se tolerirat xenophobi/hophobi i izobsto vsiakuv vid phobi.

    ОтговорИзтриване
  3. ne teb ste te pratim tam. da se guskash s priatelcetata ti.
    i poznai. ne vseki feto va mrazi e pedal :)
    det sa vika, mrazia va besplatno :)

    ОтговорИзтриване
  4. Знам, че ще изразя точка, която няма да бъде посрещната харесана. Най-вероятно дори няма и да бъде разбрана. Очаквам купища агерсивни коментари, но за щастие следващата седмица съм на място без интернет :-)

    По принцип сте прави. Грешката ви е, че не сте избрали подходящия момент.
    Да, обществото ни е нетолерантно и хомофобско. Иска се време, за да се промени това и "гей" да престане да е обида. Ама към днешна дата това все още не е реалност, макар и лека-полека да вървим натам, следвайки другите страни.
    Та, преди да се е случила тази реалност, вие се хвърляте да раздавате знаменца. Не му е сега времето да променяте мисленето на хората (в тази посока) - не са отворени за това.
    Както се вижда от коментарите в постинга на Ваташка, хората са приемали знаменцата ви, защото не са знаели какво означават. Така че не прибързвайте да виждате подкрепа, където я няма.
    И като добавим страхът от провокатори на протеста, действията ви стават още по-неприети.

    Прави сте в целите си, ама трябва да се научите да изчакате времето, когато "почвата" ще е подходяща, да покълнат семената. А така само настройвате хората срещу себе си.
    Съвсем друга би била картинката, ако нямаше протести, гей-прайда си минаваше през града и хората приемаха знаменцата ви - ЗНАЙКИ за какво става дума. Тогава това би било подкрепа.

    П.П. Малко off-topic:Използвам "ви", защото не се идентифицирам с никакви организации, и особено ПРАЙДове. Би-сексуален съм, ама не виждам причина да съм ГОРД с това. Все едно да съм горд, че съм със зелени очи. Има всякакви начини да се повлияе на хомофобията, но ПРАЙД е идея с даже обратно послание, по мое виждане.

    ОтговорИзтриване
  5. И аз не смятам, че сексуалната ориентация е основание за гордост. Нито пък за срам. Но мисля, че права не се дават, ако не се поискат. Ако ЛГБТ хората продължават да се спотайват, обществото така и няма да "узрее" за приемането им.

    ОтговорИзтриване