Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

24.05.2012 г.

Истината за българската азбука


Историческият мит внушава, че Кирил и Методий са създали кирилицата. Академичният мит пък учи, че Константин-Кирил Философ всъщност е създал глаголицата и именно нея е разпространявал с брат си, докато Климент Охридски не решил да въведе по-опростена (и по-близка до гръцката) писменост, а именно - кирилицата.

Трябваше да ида до Тетевен, за да открия истината.

Над Тетевен се извисяват красиви скали. На най-представителната от тях към 11 часа преди обед може да се прочете нещо като "Рим". Мои приятели от Тетевен твърдят, че когато са били деца, учителките в училище ги осветлили, че това "Рим" са го вдълбали в скалата самите римляни.

- Ама на кирилица ли? - питам.

На кирилица, отговарят.

И тогава прозрях. Всъщност древните римляни са измислили тетевеницата (която по-късно била наречена "кирилица"), за да поставят под свое културно влияние племената, които след няколко века щели да се населят по тези земи. Климент Охридски обаче се изхитрил и използвал тяхното културно "оръжие" срещу тях самите, представяйки го за славянско достижение.

В опит да укрепят разпадащата се империя, римляните стигнали чак до Монголия и се опитали да пласират тетевеницата и там. Ала монголците също не схванали културното послание. Близо две хилядолетия по-късно Съветският съюз възродил тетевеницата в Монголия, отново под името "кирилица", за да я използва за целите на собствената си политическа и културна инвазия в Монголия. Ето защо монголците пишат на кирилица.

Каква е поуката? Никой не би могъл да я изрази по-добре от дядо Вазов:



Та по случай празника на българската азбука, нека се поздравим с малко монголски прогресив рок. Хайде всички да припяваме: "Хехрен униартаг тэнгэрийн мандалд... Би чамайгаа"!



п.п. Тази публикация е вторият ми опит за епос. Първият беше за истинската същност на грехопадението. Ако продължавам в същия дух, ще създам етикет "неуютен епос".


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


7 коментара :

  1. Всяка научна теза (във всяка наука, не само в историята на филологическите учения) си има по петстотин авторитетни поддръжници с титли и по-важното: има си аргументи. Така че - без стресови твърдения и мераци, моля.

    ОтговорИзтриване
  2. А добронамерени шеги-провокации на историческите митове може ли, моля :-)?

    ОтговорИзтриване
  3. Това "Рим" ли е? На мен ми прилича повече на "РИП". Значи, ако е на кирилица и е написано в по-отдавнашни времена, всъщност е "РНП". :)

    ОтговорИзтриване
  4. На мен ми изглежда леко вдлъбнато (като "м"), но са възможни различни интерпретации на формата...

    ОтговорИзтриване
  5. Уф, пиша глупости, всъщност просто исках да кажа, че някога не е имало такава буква в кирилицата ("И"). Днешното "И" е било "Н", а днешното "Н" - "N".

    ОтговорИзтриване
  6. Ето - виждаш ли колко напредничави са били древните римляни? Не просто българската азбука са измислили, а направо новобългарската!

    ОтговорИзтриване
  7. Мда, отдавна не се бях веселила така. Следващият път като си се прибера в България непременно ще отидем до Тетевен. Цялото семейство! Та да види мъжо ми каква нация е българската!
    Мила Светла, може ли да ти предложа нова тема за размисъл? Новият доклад на Европейската комисия за нашите мили онеправдани роми - http://fra.europa.eu/fraWebsite/news_and_events/infocus12_2305_en.htm
    Най-сърдечни поздрави
    Весела

    ОтговорИзтриване