Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

23.03.2012 г.

Преграждането на Западния парк - в Комисията за защита от дискриминация

Наскоро писах за два преграждането на Западен парк от страна на Столична община, за да се ограничи достъпът на ромите от "Факултета" в него. Скоро след като публикувах тази информация в блога, ми писа Ради - Радослав Стоянов (блогващ като Сталик) с предложение да сезираме Комисията за защита от дискриминация по случая. Ради има сериозен опит в това отношение. В тандем с Добромир Добрев е сезирал КЗД нееднократно. Последната победа на Добри и Ради беше, че извоюваха глоба за Юлиян Вучков заради случай на очевадна хомофобия в предаването му.

И така, разбрахме се с Ради да напишем заедно текста на сигнала до КЗД - аз да нахвърля идеята, а той да редактира и допълни съдържателно, оформи според правилата за подаване на такъв документ, шлифова и т.н. (с което, по мое мнение, се справи блестящо). Ето съдържанието на сигнала, който вече е подаден в Комисията за защита от дискриминация:


До

Председателя на
Комисията за защита от дискриминация
1125 София
бул. „Драган Цанков” 35


СИГНАЛ

от Светла Пантелеева Енчева
и Радослав Светославов Стоянов

Относно: Дискриминация по признак „етническа принадлежност”

Срещу: Столична община


Уважаеми господин Председател,

От публикации в медиите* научихме, че по нареждане на Столична община се извършва изграждане на каменно ограждение, дълго два километра, което да ограничава достъпа на живеещите в квартал „Факултета“ до Западния парк. По данни на медиите от съоръжението са изградени вече 300 метра. Като причина за изграждането му се сочи практиката на незаконно изсичане на дървета в парка от страна на роми, които живеят във „Факултета“.

Според нас този акт на Столична община е дискриминационен. На жителите на цял софийски квартал бива ограничено правото на достъп до публично пространство, въпреки че за огромната част от тях няма данни, че участват в незаконна сеч на дървета. „Факултета“ е квартал, в който преобладаващо живеят роми. Изграждането на каменно ограждение имплицира презумпция за виновност* – щом са роми и щом живеят във „Факултета“, се предполага, че вършат незаконни неща и затова паркът трябва да бъде предпазен от тях. Още повече – презумира се, че всички жители на квартала са роми.

Считаме, че в един европейски град е недопустимо достъпът до едно публично пространство, каквото е Западен парк, да бъде ограничавано поради презумпция за виновност на основата на етническа принадлежност. Правото на свободно придвижване може да бъде ограничавано единствено в случаите, предвидени от закона. От медийните публикации не става очевидно да не е налице и възможна алтернативна мярка срещу незаконните посегателства върху парковото стопанство.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 50 от Закона за защита от дискриминация Ви молим да образувате производство и да установите налице ли е дискриминация по признак „етническа принадлежност”, да постановите преустановяване на нарушението до установяване на положение на равно третиране, както и да наложите предвидените в закона санкции или принудителни административни мерки.

С уважение,

(подпис)
/Св. Енчева/

(подпис)
/Р. Стоянов/

22.03.2012 г.
 Гр. София

____________________________________
* Например онлайн изданието на в-к „Новинар“ – 16 март 2012 г.: http://novinar.bg/news/braniat-s-kamani-zapaden-park-ot-romskite-nabezi_Mzg2Nzs0Nw==.html
Онлайн изданието на в-к „24 часа“ от 16 март 2012 г.: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1281155


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


2 коментара :

  1. струва ми се, че нещо е останало недоразбрано. едва ли става въпрос за "спиране на достъп", а по-скоро за защита на зелените площи, голяма част от които бяха превзети от постройки с различно предназначение. за живеещите в квартала това е голяма болка и неудобство.

    отдавна беше необходимо да се вземат мерки срещу "застрояването" на парка.

    ОтговорИзтриване
  2. Руми, никой не е тръгнал да спира застрояването на парка, дори напротив - http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/03/20/1791634_sofiia_tursi_koncesioner_koito_da_preobrazi_zapadniia/ 

    ОтговорИзтриване