Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

19.01.2012 г.

Расизмът като добра новина



Преди няколко дена Центърът за безопасен интернет оповести годишния си отчет. Заглавието на "Дневник" по този повод беше "Безпрецедентен ръст на сигналите за разпространение на расистко съдържание у нас за 2011 г." От два дена пък из социални мрежи и блогове се вирхи възмущение срещу публикация с расистко заглавие в "7 дни спорт".

Защо смятам, че това са добри новини? Защото расизмът в България започва да става все по-разпознаваем, и то - разпознаваем като нещо нелегитимно.

И през 2010 г. си имаше расизъм в България. Но тогава към Центъра за безопасен интернет не е бил подаден нито един сигнал за това, а през 2011 - 50 сигнала.

Отделна добра новина е, че този факт става достоен за вестникарско заглавие, измествайки продаваема тема като детската порнография.

И преди е имало расистски вестникарски заглавия. Сега обаче те будят и възмущение. Възмущението тръгва от отношението към "чернокожите чернокожи", надявам се да еволюира и до забелязване на расизма към нашите си "чернокожи" - ромите.

(Видеото в началото на поста представлява клип към едно от най-популярните парчета на Муха Блекстази, с когото си другарувахме в Любляна. Муха (Мухамед) е ром от Нови Сад, рапър, който няма постоянна работа и си изкарва хляба като основно като строител. Статусът му обаче не го спря да присъства на почти всички сесии на конференцията в Любляна, а в почивките обикновено двамата обсъждахме докладите. Самата песен се казва "Черни сме" и, както можете да предположите, е с антирасистка насоченост.)


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


4 коментара :

  1. Значи, ти се кефиш на циганин, който пее "Черни сме", но се възмущаваш на вестникарско заглавие, което е расистко, защото нарича група хора "черни". Има пълна логика, наистина.

    ОтговорИзтриване
  2. "Черен" не е обида, "чернилка" е. Важен е и контектът както на песента, така и на статията. Логиката е ясна, за който иска да я види.

    ОтговорИзтриване
  3. В Youtube при търсене на "Muha Blackstazy" ще намериш и други :-).

    ОтговорИзтриване