Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

20.02.2013 г.

Оставка на правителството. И какво следва?

"Не се прибирай, остани на улиците, ела на протест :-)", коментира позната по активистка линия снощния ми статус във Facebook, който гласеше: "Какъв социален живот се очертава тази вечер в София: честване на паметта на Левски, шествие на "Атака", протест срещу сметките за ток, литийно шествие, протест на екозащитници против пистите в Банско. Тръгвам към къщи и дано успея да се прибера..."

Разбирам, че протестът не е просто против високите сметки за ток и монополите. Той е против бедността, против липсата на реформи, против корупцията и - най-вече - заради липсата на санитарен минимум доверие - доверие в институциите, обществено доверие. Все основателни причини за недоволство.

В същото време, протестиращите нямат ясна и единна идея за алтернатива. Дали да се национализират монополите? Че държавният монопол по-малко монопол ли е от частния? Или може би всичко ще се реши, ако "циганите си плащат тока" и им се ограничи раждаемостта? А какво да кажем за етническите българи, които не си плащат парното и за онези, които злоупотребяват с публични средства? Или да изметем всички политици и партии? И какво ще въдворим - пряка демокрация, каквато осъди на смърт Сократ и Христос? Оставка на правителството? И какво ще дойде на негово място?

Не съм фен на ГЕРБ, напротив. На този етап алтернативата му обаче ми се вижда като вариант на още по-неприятен националсоциализъм. Настоящият популизъм, който изкарва голяма част от хората на улицата, не прави разлика между ляво и дясно. Той е в онзи край, където те се сливат. Този популизъм иска национализация, ама е против ромите и турците. Иска ниски цени, а не отваря дума за повишаване на данъците. Иска възмездие, а не солидарност. Иска онези отгоре да бъдат наказани, а не вижда отговорността на отделния човек. БСП, които се очертават печелившите от ситуацията, са толкова анти-наци, колкото е "антифашистът" Велко Вълканов, който нарече бившия президент Желю Желев "турчин с фес".

Склонна съм да се съглася, че провокациите на неонацистките групички по протестите са поръчкови. В никакъв случай не мога да оправдая полицейското насилие, което се излива. Провокаторите са ясно отличими, а и в полицията, предполагам, знаят повечето от тях поименно. Те просто не бива да бъдат допускани на протестите, или да бъдат изведени веднага щом бъдат забелязани. Но не да се оставят да се развихрят и после да се бие наред. Въпреки това, неоправданото полицейско насилие на един протест не прави каузата му оправдана.

И се питам - защо неонацистките групички не компрометираха протестите на Орлов мост през лятото? Защото те си имаха ясна цел и кауза, за разлика от сегашните.

Докато пиша това, Бойко Борисов решил да депозира оставката на правителството. Не съм оптимист за това, което следва...


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


7 коментара :

  1. Между другото това с циганите и тока изглежда има интересно развитие в Столипиново в Пловдив. EVN твърдят, че вече няколко години хората там си плащат тока и от няколко процента събираемост в началото сега тя е 98%.
    Не мога да намеря оригиналното и по-разширено видео на EVN, сега намирам само това:
    http://bntplovdiv.com/news/economics/finances/7309-v-stolipinovo-si-plashtat-toka-na-95-.html
    Но си спомням, че в оригиналното се бях впечатлил от разказа -- служителка на EVN разказваше как са заварили от държавата електромери, монтирани на стълбове на недостъпна височина и изпочупена мрежа.
    Когато решили да свалят електромерите на нивото на очите, държавните чиновници им казвали, че са луди и че ще бъдат изпотрошени за нула време.
    Много се впечатлих, че частна компания (монопол) е постигнала в обозрим срок успех от социален характер, който държавната компания (монопол) не е постигала толкова време преди това, че и я е обезкуражавала.

    ОтговорИзтриване
  2. Каква е връзката между ясната цел и кауза и неонацистките провокатори? Пращат ги само където няма ясна кауза ли? Не разбирам.

    ОтговорИзтриване
  3. За съжаление, това е истината. Това още повече ще засили омразата към социалистите и ДПС и те, с техните постоянно гласуващи електоратчета отново ще се върнат във властта. Това пък означава, че просто ще се изнеса вече оттук. Този път наистина.

    ОтговорИзтриване
  4. Ако не друго тези протести поне отразяват някакво желание за промяна, по- ли е добре от сутрин до вечер на работа, все по-ниски доходи, на ти сега и сметка 800лв. плащай и мълчи, за кво да протестираме все тая, нали!? По-добре нови грешки отколкото да тъпчем все на едно място мисля аз.

    ОтговорИзтриване
  5. Да, наистина циганите си плащат тока в Столипиново, а EVN успяха да го постигнат със специални механизми.До нас точно има газ станция и непрекъснато ги виждам с бутилки за пълнене, а преди го нямаше тоя момент, защото тока им беше безплатен.Сега обаче не е и се налага да търсят по-евтино решение, а именно на газ.Те вече свикнаха.....
    Иначе за оставките и аз въобще не съм оптимист, не виждам никаква алтернатива....

    ОтговорИзтриване
  6. Протестите са нещо добро.Не знам до какво ще доведат ,но все от някъде трябва да се започне.Ако хората си стоят в къщи със сигурност нищо няма да се промени.Не е лошо,че се протестира-лошо е,че в предвид ситуацията за 23 г. народът е протестирал само 2 пъти.

    ОтговорИзтриване
  7. По-добре тихичко из калта, отколкото на протест. Каквото и да донесе протестът ще е по-добре от сегашното положение. Такава изгнила морално и обедняла финансово нация може да тръгне само на горе. Или да се питаме: "Абе дали добре постъпихме като свалихме правителството?" и да си караме по старому. Не, не, мерси!

    ОтговорИзтриване