Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

8.07.2012 г.

Какво, по дяволите, е "Пирин СС"?



Бях написала друг пост и тъкмо щях да го пусна, когато се натъкнах на призиви в защита на един от задържаните за взива пред офиса (и кафенето) на Евророма в Сандански, в резултат на който мъж е загубил дясната си ръка и е в тежко състояние.

По случая са задържани четири късо подстригани момчета, като за две от тях полицията твърди, че има данни, че са се опитали да взивят квартирата на ромско момче, чиято вина може би е била, че е бил отличник в гимназията.

Близките на младежа от снимката твърдят, че той няма вина по случая. Дали е това е така, предстои да се докаже. Повече ме притесняват обаче други неща:

Какво означава "СС" в името "Пирин СС?" Възможно ли е да е това, което си мисля?

Как е възможно опитите за доказване на нечия невинност да са придружени от снимка на заподозрения с фанелка "SS" (есесовското SS, да не си помислите, че друго)? Че това не е ли незаконно в България? Никой ли не го е прибрал досега само поради факта на фанелката му?

Как е възможно нацистки по същината си призиви да се отправят до институциите като най-легитимното нещо на света? Същите, които го защитават, издигат и апели на английски, не пропускайки да заклеймят еврейския световен заговор (нарочно не слагам линк, ако ви интересува, ще се наложите са препишете адреса от скрийншота горе):



Как е възможно да слагат снимка на заподозрения с Хитлер, пречупен кръст и пр. нацистки снимки и символи на заден фон, без да се притесняват, че това може да има негативни последствия за него?

Какви са тия от "Сила", дето излизат в защита на подобен индивид? Вярно, че досега нямах впечатление, че това движение се отличава с умна гражданска позиция, ама чак пък толкова... За Anonymous не знам - то всеки може да се опита да мине за Anonymous.

Надявам се да ме разберете правилно. За мен всеки е невинен до доказване на противното. Ако някой ходи с фанелки с SS и се снима пред нацистка символика, това не означава, че е заложил бомба. Проблемът е обаче, че киченето с нацистка символика е престъпление само по себе си. Не може да става въпрос за свобода на изразяване или обличане, ако същата тази свобода се ръководи от върховната ценност за унищожението на цели групи от хора.

Всъщност, кой знае. Може в случая въпросните нацита да не са малоумни, а много добре да знаят какво правят. На най-високо държавно равнище в България има впечатляваща липса на разпознаваемост на неонацизма. Ето какво казва за взрива в Сандански самият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов:

"Няма политически елемент при мотивите за взрива. Той е изцяло по криминални подбуди."

Какво още трябва да се случи, за да стане ясно, че неонацизмът не е въпрос на хулиганство или на битова престъпност, а е изначално политически проблем?


п.п. Коментарите към тази публикация не са разрешени, за което се извинявам на добронамерените коментатори. Неведнъж съм имала поводи да се уверявам, че нося на заплахи. С времето съм си изработила цяла система за преодоляване на страха. Но това не е основание да ги улеснявам.


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


Няма коментари :

Публикуване на коментар