Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

17.08.2011 г.

Пак проблеми със Сусамчо


Който иска да е под линукс, без да разбира достатъчно, рано или късно пропищява за помощ (поне в моя случай е така). От доста време насам Сусамчо (Acer Еее 901, бял) e под версията за нетбук на Ubuntu 10.10. Най-голямото ми чудене беше как да направя партициите. Трудността идва оттам, че нетбучето има два физически диска - един от 4GB и един от 16GB. След като изчетох доста форумни дискусии по темата, се спрях на решение, описано в този форум. Конкретно - това, което направих, беше:
/ on 4Gb sda
1GB swap on 16Gb sdb
/home on the rest of sdb
В началото всичко вървеше супер. Скоро обаче малкият диск започна да се препълва. Първо си помислих, че може да съм объркала партиционирането и да съм конфигурирала само малкия диск. Но се оказа, че не съм, и че документите ни са на големия. Какво ли не правих - sudo apt-get clean, sudo apt-get autoremove, дори деинсталирах доста програми - и нищо - пак дискът стои препълнен. А като е препълнен, не мога и да ъпдейтвам.


Та моля за съвет. Според вас, какво трябва да направя в този случай - да променя нещо по партициите, да оправя някакви други настройки, да сменя дистрибуцията? Или нещо друго?

Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


21 коментара :

  1. На мен и 2TB няма да ми стигнат :)
    Като стигна до такова положение, пускам Disk Usage Analyzer, т.е baobab - много е полезно и най-подробно ще покаже кое, къде и колко заема.

    Често / ми се препълва заради кеша на apt, затова отивам във /var/cache/apt/archives и му пускам едно rm -r *.deb. Това само ако има неща там след apt-get clean (или aptitude clean), разбира се :)

    ОтговорИзтриване
  2. Една идея би била да видиш /temp папката - може да е препълнена. пробвай и с "df -h" това ще ти покаже къде колко място има.

    ОтговорИзтриване
  3. Много благодаря и на двамата, вкъщи ще се опитам да приложа съветите ви. Не че съм сигурна, че ще успея :-).

    ОтговорИзтриване
  4. ами аз не бих правил партиции на такъв малък диск - само root (това, което сега е sda1) и swap, което обикновено е 2gb. бих си запазил файловете някъде и бих направил clean install на убунту без партиции

    ОтговорИзтриване
  5. Добре, де, има ли начин компютър с два физически диска да се направи без партиции? Ако има, ще съм супер доволна!

    ОтговорИзтриване
  6. в такъв случай бих инсталирал на по-големия диск :) има по-орязани версии на убунту (kubuntu, lubuntu), които може би са по-подходящи за този нетбук

    ОтговорИзтриване
  7. И аз се чудех дали да не инсталирам на големия... чудя се и ако инсталирам рута на големия диск, колко пространство да му отделя, както и може ли root и home сами да си определят кое колко да заеме... Извинявям се за идиотските въпроси, коменаторе, който толкова държи да остане анонимен :-).

    ОтговорИзтриване
  8. не съм линукс специалист, като аматьор бих следвал следните стъпки:
    1. правя жив диск на убунту
    2. прехвърлям си личните файлове някъде
    3. буутвам през cd-то и инсталирам с опцията "форматирай целия хард диск" на големия диск - убунту ще си направи сам необходимите партиции.
    4. малкия диск не го използвам за нищо, освен може би за някакви текстови документи и си взимам външен диск за архив
    5. замислям се дали последна версия убунту е най-подходящия линукс/ОС за моя лаптоп и при необходимост повтарям 1-4 с друг рилийз и сравнявам :) графичната среда на убунту изисква доста мощен хардуер, защото има разни неособено добре работещи красоти там, дори лаптопи, на които windows 7 е стрела, под убунту понякога бавят.

    ОтговорИзтриване
  9. Ако питаш мен, не използвай ubuntu. От личен опит знам, че той създава черна дупка в дисковете, която поглъща някакво количество гигабайти. При мен - 20 са в небитието. Защо го прави...един бог знае. Ще се опитам да разгадая казуса и ще ти пиша, ако намеря някаква причина.

    ОтговорИзтриване
  10. Краси, а ти коя дистрибуция би ми предложил? И тук, в блога, и в Туитър, и в Гугъл+ се завихриха такива дискусии, че главата ми се зави. Но поне се ориентирах кого да помоля за помощ, срещу много апетитна почерпка и уютно гости :-).

    ОтговорИзтриване
  11. Парадоксално, но ще препоръчам ubuntu. Обаче 9.04, най-много 9.11. Не искам да се включвам в поредните дискусии а'ла Левски - ЦСКА, само ще кажа, че това са последните версии на дистрибуцията, преди да се изроди. В службата масово предлагам xubuntu (ubuntu + xfce), но там сглобявам машини, които са достатъчни - 80 GB твърд диск, 1 GB оперативна памет..и какъвто и да е процесор. Разбира се, сусамчо не би поел извращенията, които аз прилагам, преди да предам машината. Впрочем, версиите, които препоръчвам са едни от последните, в които има linux, какъвто трябваше да бъде. Съветът ми е изобщо да не правиш upgrade. Ако не успееш да намериш решение, с най-голямо удоволствие бих хванал трамвай 8, за да погледна сусамчо.

    ОтговорИзтриване
  12. Впрочем, влез си в /home, натисни ctrl+h, за да ти покаже скритите папки и ги поогледай. Съвсем възможно е някоя от папките, които софтуерите си правят...просто да се е задръстила с излишна информация.

    ОтговорИзтриване
  13. Много ти благодаря, Краси! Ако не се оправя, ще го имам предвид, пък и да не е Сусамчо, знаеш, че винаги сте добре дошли с М. :-).

    ОтговорИзтриване
  14. ...имах предвид да влезеш в / обаче така нещата стават много сложни. Винаги можеш да пуснеш един TeamViewer и да почоплим проблема.

    П.П. Тази система за коментари не ми позволява редакция. :/

    ОтговорИзтриване
  15. Може да видиш, коя директория е най-препълнена така


    cd /

    du -cksh *

    а с тая команда

    du -cks * |sort -rn

    може да си ги сортираш по степен на препълване :)

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря и на двамата! Апропо, в Google+ се завихри чутовна дискусия по темата - https://plus.google.com/100307770609463663146/posts/bF2PhuCMJdD

    ОтговорИзтриване
  17. Значи обърни внимание точно на /var/log
    Там с чиста съвест може да забършеш всичко, после рестартирай.
    Това са логовете за работата на машината и разните програми.
    После ще помислим, как да я направим да се чисти сама.

    ОтговорИзтриване
  18. ааа, сега погледнах в другата дискусия
    в никакъв случай не трий директорията /var  !!!

    Само съдържанието на /var/log !!!

    ОтговорИзтриване