Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

18.07.2011 г.

В орбитите на Google


Започнах текста на тази публикация преди десетина дена, но чак сега намирам време да го довърша.

И какво се получава? Мине се, не мине, и пак всички обичат Google. Трябва да призная, че Google е забележителна компания - все успява да извади изпод "ръкава" някой "заек", който хората да харесат толкова много (или поне да говорят непрекъснато за него), че да забравят всякакви обвинения - за лични данни и други.

В рамките на няколко дена Google извади няколко "заека", най-големият от които е, разбира се, Google+. Но да не забравяме и обявяването на новия облик на Gmail, новия облик на администрацията на Blogger, новината, че Picasa и Blogger ще бъдат прекръстени на Google Photos и Google Blogs.

Докато успея да се наканя, много народ се изреди да пише за Google+. Аз (почти) няма да го сравнявам с Facebook, нито ще правя прогнози за развитието му. На този етап най-обсъжданото нещо в Google+ са прословутите кръгове - мнозина ги намират за трудни и объркващи, други (или същите) не виждат смисъл да подреждат контактите си в различни категории - искат това, което казват, да го казват на всички.

За мен тъкмо кръговете са най-хубавото нещо в Google+. Покрай социалните мрежи като че свикнахме да живеем в "post-privacy" свят. Ако колегите (родителите и пр.) са видели статуси или снимки, които бихте предпочели да не виждат, това се приписваше за вина на социалната мрежа (да, знам, че и във Facebook има начин да обособявате контактите си в различни групи, но той не се ползва от голямата част от потребителите - масовият потребител не обича да бърка в настройки). Докато в основата на Google+ е заложено зачитането на личното пространство в цялата му многомерност. Вие избирате кое да споделите с целия свят, кое - с контактите си, кое - с ограничен кръг от хора или дори - само с един човек. Вие решавате дали споделеното от вас да може да бъде споделяно и от други. И да се казва, че това нямало било значение, ми звучи като прословутото "аз нямам какво да крия".

И не само личното пространство, а и всякакви други публични дейности са безкрайно улеснени от наличието на кръгове. Можете да споделяте определен тип неща само с колеги, или само с приятелите си по фотографска линия, или с учениците си от еди-коя си група, или с контакти, с които говорите на друг език, без да се внася "излишен шум" за останалите. Така, ако полагете малко усилия, контактите ви ще виждат точно това, което е от значение за тях.

Интересът към Google+ нараства лавинообразно. Улесняващо за Google е, че почти всеки има Gmail акаунт, много хора ползват други услуги на Google, без да броим търсачката (впрочем, една виртуална позната си направи акаунт в Gmail само за да получи покана за Google+, но такива като нея са по-скоро изключение). Колкото повече от услугите на Google се интегрират към Google+, както това стана с уеб албумите Picasa, например, толкова повече хора ще започнат да го използват, без да се усетят. Но не е само там работата...

В основата на всяка социална мрежа (изключвам тези, които са копирани механично от други социални мрежи) стои разбирането за определен тип характер на човешките отношения. Дадена мрежа успява да се разпространи и задържи тогава, когато този тип общуване, който предоставя, е адекватен на потребностите на потребителите. Доколко тези потребности се създават от самата мрежа и доколко ги е имало и преди това, е тема на друг разговор. На този етап Google+ е предмет на любопитство, почти всеки добавя почти всекиго, качеството на общуванията с различните контакти тепърва ще се отсява. Но Google+ ще съумее да се превърне в значима социална мрежа тогава и само тогава, когато успее да убеди потребителите си, че им предлага нещо, от което те имат нужда и което другите социални мрежи не им предлагат. Фокусът, според мен, би трябвало да падне върху реабилитирането на личното пространство и върху удържането на различните "пространства", в които общуваме. Без да се пренебрегват останалите благинки (като възможност на редактиране на коментари и пр.), но е важно да има един лесно разпознаваем фокус.


кликнете върху изображенията, за да ги видите в пълен размер

Другото, за което бях обещала да пиша, е новият облик на Blogger. Blogger е много популярна платформа, но определено по-допотопна от Wordpress в редица отношения (напоследък се оплаках от системата за коментари). След промяната Blogger е станал много по-приятно и по-гугълско място, отколкото беше, но разликите са само в дизайна - във функционалността всичко си е същото. Една от най-приятните новости е показването на посещаемостта на всяка публикация. Имаше го и преди, но трябваше да се отиде в раздела за статистика. Не очаквам и съществени подобрения от прекръстването на Blogger в Google Blogs, въпреки шегите, които пусках из социалните мрежи, че най-сетне историческата справедливост е на моя страна.

Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


16 коментара :

  1. Аз също харесах Гугъл + основна заради идеята за кръговете. Във Фейсбук стана неуправляемо - започнах да си правя различни профили за различните контакти. Всяко послание си иска определенена аудитория. 

    ОтговорИзтриване
  2. Всъщност коментарът на Lynn ме подсети за нещо много важно, което мислех да напиша, но забравих, така че сега ще го добавя в поста. С кръговете можем не само да се опитваме да удържаме личното си пространство, а и да сме по-адекватни и на други "пространства" - професионални и т.н. - да споделяме определени неща само с колеги, или с англоезични контакти, и т.н...

    ОтговорИзтриване
  3. Точно с кръговете Гугъл ме спечелиха. Надявам се хората да се опомнят и да разберат, че това е един голям плюс. Пък който обича да си вояйорства, има си опция "обществен". ;)

    ОтговорИзтриване
  4. Яворе, да си воайорства или да си ексхибициониства ;-)?

    ОтговорИзтриване
  5. Яворе, да си воайорства или да си ексхибициониства ;-)?

    ОтговорИзтриване
  6. Може да имат кръгове (което мен не ме улеснява чак толкова много, защото си ползвах списъците във фейсбук), обаче нямат изключване на публика. Ако споделяш снимки от парти с колеги ще искаш да не ги види колегата дето бе бил поканен. С изключение на няколко фала от моя страна и две-три фейсбук недоглеждания, последният ме устройваше като система. (Не ме устройва като използване на моите данни за комерсиалните си цели.)

    Единственото функционално различно, което виждам в Гугъл +, е редактиране на коментари и възможността да бъдеш добавян без да добавяш, подобно на туитър, да коментираш в чужди профили без да си бил добавен като приятел.

    ОтговорИзтриване
  7. Надявам се това с изключването Google скоро да го въведат. Иначе се налага да си правя кръг Visible, в който да слагам всички освен един-двама, които не върви да изключа от кръговете си, но нещата, които споделят, са ми досадни. Иначе, въпросът не е толкова в това кое го има като опция, а кое е заложено в основата на системата. Във фейсбук мрежата и социализирането е на първо място, по-важно е от хората. И човек трябва доста да се порови, за да задейства една или друга privacy опция. Докато в плюса най-важното е ти какво отношение имаш към хората, с които общуваш, значи човекът е преди мрежата :-).

    ОтговорИзтриване
  8. Надявам се това с изключването Google скоро да го въведат. Иначе се
    налага да си правя кръг Visible, в който да слагам всички освен
    един-двама, които не върви да изключа от кръговете си, но нещата, които
    споделят, са ми досадни. Иначе, въпросът не е толкова в това кое го има
    като опция, а кое е заложено в основата на системата. Във фейсбук
    мрежата и социализирането е на първо място, по-важно е от хората. И
    човек трябва доста да се порови, за да задейства една или друга privacy
    опция. Докато в плюса най-важното е ти какво отношение имаш към хората, с
    които общуваш, значи човекът е преди мрежата :-).

    ОтговорИзтриване
  9. Ами всяка мрежа зависи много от това "как се сложат нещата", от случайността и конфигурациите на хаоса. Например случайно ли е че Майспейс е станала популярна сред в САЩ докато в един момент е станала тяхната мрежа? Дали това й е повлияло или обратното, имала е нещо, което ги е привлякло? Не знам. Аз в момента имам следната дилема с Гугъл +. Има хора, които започнаха да ме следват заради снимките, които пуснах. Един ме включи, после негови приятели и подобно. Аз не ги прибавих непременно. Сега те ме следват и очакват да виждат още снимки. Да им ги пускам ли редовно и съответно да превърна Гугъл + профила ми в сайт за споделяне на снимки? Ако го правя, ще трябва да са публични (защото аз не съм ги добавила) и така ще досаждам на останалите, които ме следват. А не мога да изключа тях от потока, който пускам.В туитър поне може да си направиш акаунт само за снимки, може да имаш и 10 специализирани акаунта ако искаш, всеки за различен език. В Гугъл + се предполага да имаш само един. Така не мога да се представям като една проста личност :)Поне да имаше чалъм да изключвам географски територии от това, което публикувам щеше да помогне. Не ми харесва и това, че една компания държи толкова и разнообразна информация за мен, като примерно какво браузвам, пощата ми, че и социална мрежа...

    ОтговорИзтриване
  10. Важни ли са за теб тези хора, които те следват заради снимките ти? Ако
    аз държах да продължа да ги радвам със снимки, щях да си направя кръг
    специално за тях. Ако не, защо пък да споделяш снимки, само и само да ги
    виждат те?

    А иначе - да, една мрежа може да тръгне по един начин и да се развие по друг, по коренно различни причини от тези, по които е замислена (по-очевиден пример от фейсбук, здраве му кажи; що се отнася до myspace - за испаноезичните в САЩ нямам наблюдение, но иначе myspace почна като обща мрежа и се превърна в предимно музикантска). Работата е на този етап какви козове ще извадят Google, за да се задържат.

    Що се отнася до това, че не ти харесва, че една компания държи толкова много информация за теб - и на мен не ми харесва много. Затова започнах поста си с маркетинговата стратегия на Гугъл - все успяваа да удържа имиджа си на симпатична и обичана компания, независимо от всички не-чак-толкова-симпатични неща. Много талант се иска да бъдеш симпатичен монополист :-))).

    ОтговорИзтриване
  11. Сами по себе си не са толкова важни. Но в един момент броят им започва да навежда стрелката към важност. Ето така случайността променя и характеристиката на социалната мрежа за един отделно взет човек, а оттам може би и за група и по-голяма група. И е пример как един човек може да има коренно различна физииономия според социалната мрежа, заради нея самата и заради случайността.

    Аз не мога да ги сложа в кръг само за тях, защото не съм ги прибавила изобщо, само те са ме прибавили. Ще кажеш, ами прибави ги и ти. Да, но тогава елиминираме една от отличаващите характеристики на  Гугъл + в сравнение с Фейсбук, която е положителна. 

    Въобще си трябва минус бутон или пък изключване на географски принцип.

    ОтговорИзтриване
  12. минусите се смятат за хейт и по този повод е много малко вероятно (да не кажа невъзможно) да видиш такава фунционалност. В следващата версия на кръговете се очаква възможност за дизюнкция.

    Основното нещо, обаче, е че Google+ не е Facebook (за добро или лошо) и не бива да бъде сравняван с него, защото това довежда единствено до потребителско объркване.

    ОтговорИзтриване
  13. Да, Кръговете със сигурност са ценно въведение в света на социалния уеб, но това, което направиха Google най-добре при пускането на Google+ така или иначе остава скрито за особено голяма част от потребителите. Това е възможността те да изградят класически графи, незамърсени от насилствено налагани функционалности. Та именно тези графи биха помогнали както на потребителя да изгради своите онлайн персони, така и на Google, в мисията им да приведат уеб данните в някакъв ред.

    ОтговорИзтриване