Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

10.07.2011 г.

А аз се повръщам от Тони Филипов, д-р


Ола, сниман от мен

Следя блога "Редута" и дори съм го сложила в блогрола си, защото в него пишат умни хора като Цветозар Томов, Веселина Седларска, Любослава Русева. Та преди малко, преглеждайки Google Reader, що да видя - публикация в "Редута" от Тони Филипов, д-р. Докато преглеждам отгоре-отгоре (стилът на този автор някак не успява да провокира интереса ми), попадам на снимка на моя добър приятел Ола. А! Я да видим какво пише:


Лъжат, за щяло и не щяло лъжат! Новинар се хвали, че бил пети по доверие на читателите. А в същия брой публикували една снимка, под която пише: „Сексапилното миньонче Анн-Джи показа новия си сценичен партньор Ола. Шоколадовият красавец е професионален танцьор…” и т.н. Шоколадовият красавец е един църен негър от тия, дето, ако минат път на черна котка и тя се повръща… Що, бе, що лъжете хората в очите?! (Курсивът - мой: Св. Ен.)

В какво, според Тони Филипов, д-р, лъже "Новинар"? Да разбирам ли, че ако някой е чернокож, той не може да бъде нито красив, нито танцьор, а е единствено и само "църен негър"?

Не става въпрос за това, че Ола ми е близък приятел. Повечето хора, които са обиждани заради това, че са такива, каквито са се родили, са приятели на някого и затова почти физическата болка, която изпитвам в момента, не е чувство, познато само на мен.

Не става въпрос и за това какво е преживял и продължава да преживява Ола заради "толерантната" ни родина - неща, които ако Тони Филипов, д-р, знаеше, щеше, може би, да му стане поне малко гузно (ако е способен на подобно чувство).

Не става въпрос и за това, че Ола би се засегнал - той, за разлика от мен, е над тези неща. Което си личи и от песента му (предполагам, че Тони Филипов, д-р, не отрича правото на чернокожите да бъдат поне рапъри).

Става въпрос за това, че "Редута" е медиа (казвам "медиа" заради спецификата на съдържанието) с претенцията да бъде над "медийната" помия, която ни залива; медиа, демонстрираща критическа рефлексия върху обществото ни; медиа, изобличаваща примитивизма. Медиа, в която могат да се прочетат шедьоври като "Червена филийка, синьо стъкълце" на Веселина Седларска, "Страхуваме се да сме свободни, свободни сме да се страхуваме (или генеалогия на политическия страх)" на Цветозар Томов, "Патриотична супа за душата" на Любослава Русева.

Става въпрос за това, че има потребност от медии, в които няма простотия, дискриминационен език и елементарен расизъм, в които хората, за които основните човешки права не са само кухи фрази, могат да припознаят собствените си ценности.

Затова, видя ли вече текст на Тони Филипов, д-р, ще се повръщам като описаната от него черна котка.

Защото ми се повръща.



Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


29 коментара :

  1. Просто доктора, като се опитва да се хареса и да уйдиса на колкото се може по-голяма публика, в това число и на чалга-патриотите, пък и като се старае да се прави на духовит и остроумен,
    много често
    прави гафове като представения; и това за него не е ново, нито пък изключение. Според мен такива гафчета са свидетелство за нравствена нечистоплътност, което съм му го казвал директно като коментар в блога му, поради което докторът твърде много ме мрази. А пък тази омраза свидетелства, както е известно, за едно: тя е признание за правота...

    ОтговорИзтриване
  2. Права сте във възмущението си. Няма какво да се възрази. Но, тъй като познавам човека и го считам за един от малкото честни и способни журналисти в България, си позволявам да Ви помоля да сте великодушна към този негов гаф. Мисля, че е търсил ефекта на фразата, защото, доколкото го познавам, той изобщо не е расист. Мисля, също така, че мнението, изразено в предишния коментар, е твърде крайно. Ще се радвам, ако хора като Вас продължават да посещават "Редута".

    ОтговорИзтриване
  3. Уважаеми проф. Томов, много съм признателна за коментара Ви. Със сигурност ще продължавам да чета "Редута". Склонна съм да мисля, че авторът едва ли е искал да се изрази расистки. Но Вие, като по-реализиран (и неизмеримо по-добър) социолог от мен, със сигурност по-добре и от мен знаете каква е мощта на тези структури на всекидневието и съзнанието, които се възпроизвеждат несъзнателно. Малко несъзнателен расизъм тук, малко вицове за "обратни" там и т.н. - ето такива дребнички неща съставляват тъканта на онова, което, в концентриран вид, води до вадене на ножове, пребиване и убиване заради цвят на кожата, цвят на косата, екстравагантни дрехи, сексуална ориентация и каквото си помислите. Затова смятам, че е редно да се обръща внимание на подобни "гафове".

    Що се отнася до предишния коментар, очевидно авторът му има контекст по отношение на Т. Филипов, с който не съм наясно, но оставам с впечатление, че реакцията е доста лична. Не бих искала да допусна блогът ми да става поле за разправа между трети лица :-).

    ОтговорИзтриване
  4. Уважаеми проф. Томов, много съм признателна за коментара Ви. Със
    сигурност ще продължавам да чета "Редута". Склонна съм да мисля, че
    авторът едва ли е искал да се изрази расистки. Но Вие, като
    по-реализиран (и неизмеримо по-добър) социолог от мен, със сигурност
    по-добре и от мен знаете каква е мощта на тези структури на
    всекидневието и съзнанието, които се възпроизвеждат несъзнателно. Малко
    несъзнателен расизъм тук, малко вицове за "обратни" там и т.н. - ето
    такива дребнички неща съставляват тъканта на онова, което, в
    концентриран вид, води до вадене на ножове, пребиване и убиване заради
    цвят на кожата, цвят на косата, екстравагантни дрехи, сексуална
    ориентация и каквото си помислите. Затова смятам, че е редно да се
    обръща внимание на подобни "гафове".

    Що се отнася до предишния
    коментар, очевидно авторът му има контекст по отношение на Т. Филипов, с
    който не съм наясно, но оставам с впечатление, че реакцията е доста
    лична. Не бих искала да допусна блогът ми да става поле за разправа
    между трети лица :-). 

    ОтговорИзтриване
  5. Уважаема,
    запознайте се с цялостното творчество на Д-р Филипов, за имате мнение. Който не го е чел с години, няма право да критикува- вярвайте ми, най-малко той е расист, както Вие го възприемате.
    Негър, както се наричат самите негри, е най-малко дискриминация. Пък и прекален светец, дори богу не е мил.

    ОтговорИзтриване
  6. Не знаех, че нравствените проблеми имат "личен" характер, но както и да е, човек все нещо всякога може да научи :-) Нищо не пречи да премахнете коментара ми, щом като е толова неправилен...

    ОтговорИзтриване
  7. Уважаеми анонимен коментаторе,

    Първо, не съм нарекла Тони Филипов, д-р, расист. Не ме вълнува дали е расист, или не е. Тезата ми беше, че съответният му коментар е расистки. За да кажа това, не е нужно да познавам цялото му творчество - по същия начин, по който не е нужно да знам в подробности цялата кариера на един прокурор, за да имам мнение, ако той каже на един задържан, че е "абсолютен престъпник".

    Второ, ясно ми е, че в други страни Вашият коментар би бил подсъден, нали? В тези страни не делят хората на светци и грешници, а се интересуват от спазването на основни човешки права.

    ОтговорИзтриване
  8. От моя гледна точка хубавото на цялата тази история е, че се запознах с блога Ви. Поздравления за него! Естествено, че е редно да се обръща внимание на подобни гафове.  Но искам да кажа, че расистките (а и не само расистките) предразсъдъци са толкова дълбото впити във всички нас, че никой не е стопроцентово застрахован от подобни гафове. В случая споделям просто това, че имам друго мнение за човека, който съвсем заслужено е станал обект на Вашето възмущение.  Наистина мисля, че влечението към ефектната фраза е изтласкало на повърхността този нелеп израз. Не отписвайте съвсем доктора, Светла. Убеден съм, че той също е граждански разтревожен човек, който се опитва да бие камбана по свой начин. И понеже такива хора в България са критично малко, а и заплашен от изчезване вид, ми се струва, че има смисъл да са толерантни един спрямо друг. Но пък може и да бъркам. Ще повторя, че по принцип критиката Ви е абсолютно справедлива и на нея няма какво да се възрази. 

    ОтговорИзтриване
  9. Проф. Томов, всъщност ние се познаваме бегло. Едва ли помните, но се запознахме на една Ваша публична лекция в ЮЗУ преди години на тема "Има ли емпирична и теоретична социология", която още си спомням с възхищение. През 2009 с Боряна Димитрова напуснахме университета - дълга история, за която е възможно да знаете от Боряна. Безкрайно Ви ценя още от миналото хилядолетие, когато четох книгата Ви за Хаджийски и се радвам, че по някакъв начин установихме контакт.

    Що се отнася до лицето с псевдоним Тони Филипов (също социолог, както разбирам) - нямам нищо лично против него. И съм съгласна, че никой не е застрахован, вкл. и аз. Но се надявам, че и Вие ще се съгласите, че на подобни неволни гафове е добре да се обръща внимание, особено ако се случват в медии с претенции за съзнателност. Защото жертви на подобни несъзнати предразсъдъци са живи хора като моя приятел Ола. Действително вчера бях много афектирана, когато написах поста си, но когато става дума за хора, които обичаме, боли. Принципното уважение на човешките права не е измислено заради принципа, а заради ценността на хората, мисля.

    ОтговорИзтриване
  10. Всичко хубаво, и аз се ядосвам като обиждат приятелите ми, но точно в абзаца, в който изразявате тезата си, можехте да не повтаряте една и съща правописна грешка пет пъти ("медиА") - когато нещо е написано неграмотно, трудно ще впечатли читателя с доводите си.

    ОтговорИзтриване
  11. Мисля ,че излишно преувеличаваш и драматизираш. Аз чета доктора с удоволствие,  рядко някой ме е разсмивал толкова добре,

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен номер две, има различни мнения дали да се пише "медиа" или "медия", лично според мен първото е по-добрият избор. "Media" на латински не е съществително от женски род, а множественото число на думата "medium"; оттам идва спорът. Предполагам, че не сте обръщали внимание, но една от известните рубрики на "Капитал" се казва именно "Медиа и реклама" - http://www.capital.bg/biznes/media_i_reklama/.

    Уважаема госпожо Рангелова, радвам се, че докторът Ви разсмива; нямам съмнения, че е умен човек. Но расизмът си е расизъм и смятам да продължавам да го показвам с пръст, когато го видя, независимо колко симпатичен е неговият източник или колко добър журналист е. Съгласете се, това, че четете някого с удоволствие, не е достатъчен аргумент.

    ОтговорИзтриване
  13. Уважаема г-жо Енчева,
    аз съм филолог, така че трудно ще ме затапите с познанията си по латински. На български думата "медия" е в женски род, единствено число (доколко правилно е това е съвсем друг въпрос) а такива думи окончават на "ия", не на "иа". Като се има предвид състоянието на журналистическото ни съсловие, цитатите от вестници не са най-добрият довод.
    С уважение,
    "Анонимен номер две"

    ОтговорИзтриване
  14. Предлагам да обясните филологическото си убеждение във Факултета по журналистика, защото там, май, преподават по-скоро "медиа" и като че по-съвременната тенденция в езика ни е да се пише "медиа". Правописът на тази дума е спорен, вкл. и сред филолозите, както и други неща в правописа и граматиката ни. С това, смятам, темата е изчерпана - публикацията ми не е на тема "правопис".

    ОтговорИзтриване
  15. Недяялко Шаллиев
    Госпожо Енчева, предлагам Ви, по този немаловажен въпрос, направо да "издадете смъртна присъда" на доктора (ах, този наглец!), както несоциологически, по предразсъдъци и насериозно постъпиха едни обидени хора със Салман Рушди. Такива "гадове" не бива да съществуват, явно?!

    ОтговорИзтриване
  16. Недяялко Шаллиев
    Госпожо Енчева, предлагам Ви, по този немаловажен въпрос, направо да "издадете смъртна присъда" на доктора (ах, този наглец!), както несоциологически, по предразсъдъци и насериозно постъпиха едни обидени хора със Салман Рушди. Такива "гадове" не бива да съществуват, явно?!

    ОтговорИзтриване
  17. На мен като ми мине черна котка път и се връщам (минавам по друг път), в случая доктора си прави майтап, но някои хора са оперирани от чувство за хумор или страдат от комплекси.

    ОтговорИзтриване
  18. "Става въпрос за това, че "Редута" е
    медиа (казвам "медиа" заради спецификата на съдържанието) с претенцията
    да бъде над "медийната" помия, която ни залива; медиа, демонстрираща
    критическа рефлексия върху обществото ни; медиа, изобличаваща
    примитивизма."Направо се чудя как спите спокойно, възмутен съм, довечера ще пребия жената!

    ОтговорИзтриване
  19. Удивена съм с каква лекота толкова много хора се хвърлиха да защитават едно расистко изказване. Според мен то е незащитимо, независимо колко мил или интелигентен, или велик е човекът, който го е направил. А аргументът с "шегата" е редовната спасителна сламка за такива изпълнения и никога не върви. Някои неща просто не бива да са предмет на шегуване. 

    ОтговорИзтриване
  20. Аз пък не съм учудена - това е типично за родното "обществено мнение" - шегите да се смятат за невинни, освен ако не са на наш гръб :-). И като шега, и насериозно, расизмът си е расизъм. С което не драматизирам случилото се и не твърдя, че авторът за нищо не става (че не ми импонира стилът му, е мой личен проблем - много хора го четат и го харесват). Но продължавам да смятам, че е признак на цивилизованост да се обръща внимание на прояви на дискриминация, вкл. расизъм.

    ОтговорИзтриване
  21. Нещо не мога да схвана какъв пък драматичен повод за спор е това писание. Черен ли е - черен е. Негър ли е - негър е. Е, мама му стара, как да го нарече човек? Тъмнозелен, като в оня стар виц. Това, че ние, от страх да не ни лепнат някакъв глупав етикет в обществото, сме си наблъскали главите с един вагон евфемизми, си е тъп проблем на модерността. Очевадно е, че текста не осмива и не обижда негрите. Защо не се възмутихте на първоначалната квалификация от публицията на вестника - "шоколадов"? Тя сигурно е "по-нерасистка". Или е по-сладичка и по-приемлива за чувствителните ви ушенца. Ей, ама много се дразня от подобни празнословни спорове! На мен пък ми харесва да си наричаме нещата с истинските им имена. Сега се замислих  - ами какво ще правим с биологията, бе? Тия тъпаци - учените - са нарекли расата "негроидна"! Е, как можаха?!? Да предложим нещо по-социално така  - "афроидна" или "шоколадоидна". Жалка работа. И смешна. И като видите две циганки обещавате да не си притискате дамската чанта страхливо, нали? Щото е расистко и предубедено някакси...

    ОтговорИзтриване
  22. Живея близо до ромски квартал и не ми се е налагало да си притискам чантата страхливо, когато пътувам с роми в трамвая :-). Когато минавам покрай онази беседка в Борисовата, пълна с българи-патриоти, се притеснявам доста повече.

    ОтговорИзтриване
  23. п.п. Апропо, понеже тук възникна спор дали да се пишело "медия", или "медиа", ето един анализ по темата от Павлина Върбанова.

    ОтговорИзтриване
  24. Искрено се надявам след бурята от възмущение Докторът да си го е преместил от другата страна (не църния негър да е преместил, а да е преместил каквото си трябва да се премести).

    ОтговорИзтриване
  25. Обещавам: няма да влизам вече в комплексарски блогове!!!

    ОтговорИзтриване
  26. Мисля, че всички грешите, като упреквате журналиста в горните грехове. Той е автор, който се е превъплътил в личността на д-р Тони Филипов, но не е задължително неговата личност да съвпада стопроцентово с тази на литературния му персонаж.



    Все едно да се сърдите на един актьор, че изрича от сцената думи срещу евреите в образа на Хитлер или срещу германците в образа на Сталин. Писателят може да се дистанцира от героите си и актьорът от ролята си. Само наивните читатели и зрители правят тази нелепа идентификация. Вие всъщност сте обидени на д- Тони Филипов, от него търсете сметка.

    ОтговорИзтриване
  27. Нямам забележки към личността, а към изказаните твърдения, все едно от какъв псевдоним се правят. Актьорите обикновено произнасят чужди реплики. Ако един актьор си направи моноспектакъл, от който се пропагандират дискриминационни тези, бих упрекнала и него.

    ОтговорИзтриване