Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

5.09.2010 г.

Инфрачервени портрети с Panasonic FZ7 и Hoya R72

Кликнете върху снимката, за да я видите в по-голям размер

Повече от година, след като се сдобих с лелеяния инфрачервен филтър, не бях успяла да направя с него портрет, който да ми хареса, с изключение на този. Поради вече описаните причини работата се оказа наистина пипкава. Освен това, при инфрачервената фотография границата с кича (тоест моето усещане за кич) е много тънка. Така че си поставям за цел не просто да постигна ясна снимка на лице, а и в художествено отношение да ми хареса. А на всичко отгоре не обичам да карам и хората да позират, което обикновено е фатално, когато експозицията трае поне една секунда.

Люба се оказа хем търпелив модел и стоически издържа моите "не мърдай... ау, мръдна... стой така... не, пак не става...", хем склонен към импровизации (това с листото си беше нейна идея). Докато експериментирахме, стигнах до прозрение - проблемът с това, че когато му сложа IR филтъра, фотоапаратът фокусира върху задния план, ако не използвам ръчен фокус, се решава, ако... няма заден план. Тоест, ако задният план е едноцветен, без детайли. В случая - небе без облачета. От едно и също разстояние и при едни и същи настройки на фотоапарата, Люба (без да мърда) излизаше размазано, ако я снимам на фона на някакви обекти и абсолютно на фокус, когато я снимам на фона на небето. Затова се налагаше да заставаме в положения, която бяха предизвикателство за гравитационните закони (като имате предвид, че използвах и Орангутанчо и трябваше и него да го закрепям някак - добре, че ми е такова чевръсто маймунчето!). Допълнителната обработка сведох до много внимателно добавяне на контраст, така че да не се получат преосветени участъци.

Главният ми извод от лятната фотосесия с Люба е: ако искате да постигнете наистина чист инфрачервен портрет (и използвате филтър, а не конвертиран в IR фотоапарат, с какъвто е много по-лесно), най-важните условия са: силна светлина и липса на заден план. Другото е въпрос на вдъхновение, както и на търпението на "модела". И не забравяйте статива ;-)!



п.п. Забелязах, че за година и нещо филтърът ми (в размера, подходящ за моя апарат) е поскъпнал във Фото Павилиона с цели 32 лева - от 50 на 82. Другите размери също са поскъпнали. Жалко, ако сега сте решили да си купите, а не преди година...

Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


2 коментара :

  1. Защо си мисля, че този филтър го ползат за студийни фотографии. Например бебешки снимки > голо бебе и облечени в черно родители на черен фон* ако го намеря като линк ще ти го сложа . Или нищо не съм разбрала за този филтър?!

    ОтговорИзтриване
  2. Възможно е, но в такъв случай вероятно се използват конвертирани в инфрачервени фотоапарати. Не само защото бебетата мърдат, а и защото никой няма да ползва в студио полусапунерка като моя апарат, а по-хубавите имат яка инфрачервена защита и на практика с филтър нищо не може да излезе. Ако не се експонира 20 секунди, което обезсмисля снимката, ако е портрет. А с конвертиран фотоапарат се снима много по-лесно. Обаче могат да снимат само в инфрачервено.

    ОтговорИзтриване