Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

11.05.2010 г.

Честито!

Вече най-официално ни следят в интернет.

Затова пък нямаме никакви гаранции, че основните ни човешки права ще бъдат спазвани.

А ни се очертава и нов "Народен съд".

Честито!


Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


17 коментара :

  1. и какво от това? Ще ми се карат, че тегля порно ли? :)
    Има си начини за криптиране на информация, при бизнес кореспонденции например ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Не знам кое ще се окаже по-голяма заплаха - порното или свободното мнение, или пък отстояването на идентичността, ако тя не съвпада с тази на мнозинството.

    ОтговорИзтриване
  3. @lammoth
    МВР не се интересува от тези които теглят порно. МВР се интересува от тези които коментират по форумите и блоговете и най-вече от тези които критикуват управляващите.

    http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?sid=2010041900040000401

    http://blog.peio.org/?p=5715

    ОтговорИзтриване
  4. @lammoth

    Ще стане така, че ако някой иска да те натопи за нещо, което не си извършил, ще има пълната възможност да го направи. (Aко не вярваш, че е възможно, виж линкa от предишния пост на Светла за незаконния арест.)

    Ще стане също така, че организиранат престъпност ще има повече информация за нас благодарение на полицията.

    ОтговорИзтриване
  5. lammoth, какво значи "има криптиране?"
    е, и?
    първо, не всеки е достатъчно компетентен да може да се защити от следене. второ, дори и всички да бяха, това пак не решава принципния проблем със следенето, част от погазването на демократичните свободи и права в последно време.
    аз не искам да бъда следена, независимо дали има методи и техники за 'покриване' или не!

    ОтговорИзтриване
  6. Защо да гонят организираната престъпност, като това е хем опасно, хем трудно. Може да те гръмнат, да ти направят проблем, да те набият, да те уволнят...
    Играчка си е.
    Затова... ще се ходи да се тормозят блогъри. Хем мътят водата, хем тях никой не ги пази, хем са лесна мишена, защото много им знае устата, пък прибиране на топло "щото ме гледаш готин" и лепване на всякакви абсурдни обвинения (кхъ Мишел, кхъ) не е като да не са се случвали.

    ОтговорИзтриване
  7. Следене има от много години, но чак сега започнаха някои да вдигат вой.
    Всяка монета си има две страни, важното е как се ползва монетата ;)

    ОтговорИзтриване
  8. Още по-скандалното е, че със заповед на Цветан Цветанов МВР се готви да не спазва новият закон за електронните съобщения.

    http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=5800&sectionid=2&id=0000401

    Шефовете на шестте главни дирекции в МВР ще могат да изискват от мобилните и интернет оператори разпечатки за по-малко от предвидените в новия ЗЕС 72 часа. Това гласи заповед, разписана от вътрешния министър Цветан Цветанов, обяви неговият заместник Веселин Вучков. Изискването на подобни спешни разпечатки също е обвързано с разрешение от съда, но то ще се чака едва след получаването на информацията от операторите, тоест първо разпечатките и тогава евентуално разрешение от съда.

    ОтговорИзтриване
  9. Значи така - разрешението от съда - постфактум. Ами аз предлагам направо да официално да се отмени Конституцията - и без това настоящото управление не счита за нужно тя да бъде спазвана.

    ОтговорИзтриване
  10. Няма да има ефект и да влезе в сила масово, но рано или късно ще стане лудница.

    ОтговорИзтриване
  11. Едни хора се опасяват, че трафичните им данни могат да послужат те да бъдат обвинени. Други хора обаче се надяват (изглежда - напразно), че трафичните им данни могат да послужат те да бъдат оневинени. Пресен пример: по случая с Максим Савов жена му (Ксения Кузманова) се е надявала, че комуникация по Скайп между нея и Максим би могла да покаже неговата невинност по обвинението в грабеж.
    http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=527780
    (чуйте и прикачения звуков файл - под снимката - в който Ксения Кузманова разказва за това)

    ОтговорИзтриване
  12. Едни хора се опасяват, че трафичните им данни могат да послужат те да бъдат обвинени. Други хора обаче се надяват (изглежда - напразно), че трафичните им данни могат да послужат те да бъдат оневинени. Пресен пример: по случая с Максим Савов жена му (Ксения Кузманова) се е надявала, че комуникация по Скайп между нея и Максим би могла да покаже неговата невинност по обвинението в грабеж.
    http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=527780
    (чуйте и прикачения звуков файл - под снимката - в който Ксения Кузманова разказва за това)

    ОтговорИзтриване
  13. Става дума за различни неща. Не е нужно скайпът да бъде следен обаче, за да послужат логовете за доказателство. По същия начин, в съда служат за доказателство много хартиени писма например, но това не означава да се следи кореспонедцията на хората. Просто, когато нещо потрябва, се прилага за доказателство.

    ОтговорИзтриване
  14. "Просто, когато нещо потрябва, се прилага за доказателство", е добър принцип. Само че за да го има гова, което ще ти потрябва като доказателство, трябва преди това да е съхранено.
    Именно в такива случаи съдебният орган, за да е по-сигурен в достоверността на доказателството, би трябвало да може да изиска от самия доставчик на комуникационната услуга потвърждение, че твърдяната комуникация действително се е състояла.

    ОтговорИзтриване