Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

15.10.2009 г.

Бихте ли гласували за сайта на БГ сайт?



Днес влязох в сайта на БГ Сайт, за да гласувам за Бого. Досега не съм гласувала на тези класации. Реших да подкрепя Бого - първо, заради гражданската активност, която реализира не на последно място чрез блога си и, второ, заради способността му за самокритичност (и самоирония), поради която написа не само защо да гласуваме, а и защо да НЕ гласуваме за него.

Ала за друго ми е думата. Когато отидох на сайта, за да гласувам, се втрещих. Сайтът на онези, които трябва да определят кой е най-добрият сайт... не се показва с цялата си ширина на моя дисплей. Вярно, застаряващо лаптопче, резолюция 1024 на 768. Но не трябва ли сайтът на БГ Сайт да демонстрира елементарна оптимизация за различни резолюции, особено при този възход на нетбуците? Или поне да има хоризонтален scrollbar? Изобщо, след като участниците в конкурса си плащат, няма ли организаторите на кого да дадат да спретне нещо прилично?

За цветовите решения не споря, въпреки че ако трябваше да избирам дали да си купя нещо от така изглеждащ сайт, нямаше да рискувам парите си. Но коя съм аз, че да разбирам от дизайн. За специфики на кода пък нямам никакви претенции. Ама, все пак, не е ли редно най-важното съдържание на подобен тип интернет страница да се побира на екрана, да няма "отрязани" снимки?

Все пак гласувах за Бого. И за hardwareBg.com. Но ако можех да гласувам за сайта на БГ Сайт, със сигурност нямаше да го направя.

П.п. Полюбопитствах кой е правил тази перла на уеб дизайна. Обаче информацията за това е сложена долу вдясно, така че виждам само "Сайтът е изграден и се поддържа от". Дано дизайнерите не се почувстват обидени, но поне... може ли един хоризонтален scrollbar, та да разбера кои сте?



Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


29 коментара :

  1. Отхвърлих два анонимни коментара. Ако ви стиска да обиждате организаторите, дизайнерите на сайта и участниците, поне застанете с името си. Другото е хомофобия. Неприкрита ;-).

    ОтговорИзтриване
  2. Не че искам да обидя организаторите, ама факт е, че само на тях и на участниците в конкурса (които са дали по некой лев за участието) им пука за него.

    ОтговорИзтриване
  3. Не бях забелязал този проблем, но ми направи много лошо впечатление изпълнението на процеса на гласуване. След като преглеждах сайтовете в разни категории, накрая ми изтече сесията и въобще не гласувах. Сигурно няма да гласувам въобще.

    ОтговорИзтриване
  4. in2h20

    За тези които се занимават с уебдизайн и цветове, гамата е 2009
    Възможно е в бг все още да се ползват цветове на база личен вкус
    Well, както във всичко друго, в дизайна също сме подвластни на моди
    Извинявам те за посредствеността веднъж.

    ОтговорИзтриване
  5. Ами аз, понеже си знам, че съм посредствена и немодерна, казах, че няма да споря за цветовите решения, само ми се ще да имаше хоризонтален scrollbar.

    Между другото, днес разбрах кои са автори на сайта, понеже служебният ми лаптоп е с по-висока резолюция. Приятелчета са. Надявам се да не са се обидили - както казах - за дизайна нямам претенции, просто се надявам следващия път да го направят така, че с нетбук да е удобно да гласуваш и да прочетеш съдържанието на сайта.

    ОтговорИзтриване
  6. "abc design & comm." естествено са разработили сайта на БГ Сайт 2009, все пак това не е ли фирмата на Жюстин? :)

    Сайтът просто не е бил тестван на 1024 px хоризонтална резолюция, било е сметнато за "излишно" във века на големите монитори. Обаче е факт че все повече нетбуци навлизат на пазара, и там стандартът е 1024x600, по-големи екрани няма (при 9 или 10 инча, повече от 1024 не са възможни или ще има твърде малък dot per inch).

    С три реда JS скрипт или CSS3 (в краен случай) може да се "разпознае" максималната резолюция на монитора и съответно да се преоразмери дизайнът малко така, че поне съдържанието да е достъпно. В най-лошия случай, хоризонтален скролбар върши работа...

    Но, това са добри практики. А пък явно добрите практики не се отнасят за онези, които правят конкурса за най-най-най- уебсайт през 2009? ;-)

    А пък вижте и журито...

    @in2h20:

    Цветовете са 2009? Хаха. Модата няма нищо общо с добрия вкус и ползваемост. Всеки, който твърди обратното, е обречен да носи стягащи островърхи обувки в цвят розово или ярко зелено, ако модата му нареди така... ;-)

    Интересно, ако това са цветовете на 2009, защо водещите уебдизайнери по света не са си оцветили сайтовете и те в такива цветове? Явно има причина... :)

    < / end of rant >

    :-)

    ОтговорИзтриване
  7. АВС са учеща се организация
    Добре ще е някъде Жюстин да обясни това решение или промяната, ако тръгнат да я реализират

    Да,
    навигацията е трудна
    Да
    навигацията отразява вътрешния свят на дизайнера
    Да
    за да създаваш чудеса днес, трябва да имаш две основни качества: интегритет и характер
    За това се иска време и мноооооооооого познание

    Добре е че има такива постове, за да се помогне на организаторите да станат по добри
    Постове като на втория смехурко, чисто в негов провокативно лапашки стил, водят до крушата
    Но това е част от българското в героя. А той си е чист българин

    ОтговорИзтриване
  8. Привет, Мишел

    разликата ни, от началото дотук, е че аз принадлежа към школа
    Ерго
    веднъж като влезеш официално и през дузина изпити, дизайн ти става култура
    Но винаги ми е интересно да прочета човек с поглед, аутодидакт, който с занимава професионално от бг

    ОтговорИзтриване
  9. Мишел, с Жюстин сме приятели, знаем се от времената, когато в България не се беше чуло за интернет, а аз пишех на пишеща машина :-) (и на първия модел лаптоп на Apple). Така че критиката ми изобщо не е лична, нито пък недобронамерена. Надявам се това недоразумение с резолюцията да бъде изчистено скоро или поне догодина сайтът да бъде оптимизиран за различни резолюции.

    Анонимен, и аз се надявам постът ми да бъде полезен, затова го и написах.

    Този последният анонимнен ми напомни един Много Известен Политолог, който веднъж ми каза да не съм му говорела за Макс Вебер (аз бях още студентка тогава), защото той го преподавал. Та с това искам да кажа, че бекграундът не води сам по себе си до правота и компетентност. А ако човек е и анонимен, може да си измисли всякакво образование и да ни кара да му повярваме :-).

    ОтговорИзтриване
  10. Мишел, с Жюстин сме приятели, знаем се от времената, когато в България не се беше чуло за интернет, а аз пишех на пишеща машина :-) (и на първия модел лаптоп на Apple). Така че критиката ми изобщо не е лична, нито пък недобронамерена. Надявам се това недоразумение с резолюцията да бъде изчистено скоро или поне догодина сайтът да бъде оптимизиран за различни резолюции.

    Анонимен, и аз се надявам постът ми да бъде полезен, затова го и написах.

    Този последният анонимнен ми напомни един Много Известен Политолог, който веднъж ми каза да не съм му говорела за Макс Вебер (аз бях още студентка тогава), защото той го преподавал. Та с това искам да кажа, че бекграундът не води сам по себе си до правота и компетентност. А ако човек е и анонимен, може да си измисли всякакво образование и да ни кара да му повярваме :-).

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря за градивната критика, ще поправим пропуска възможно най - бързо.

    Иначе, ако някой се вълнува и търси драми, конспирации и т.н. - съжалявам, няма такива :)

    ABC Design & Communication работи по проекта на фондация БГ Сайт безвъзмездно.

    Относно коментарите за същността на конкурса - доста изчерпана тема, която всеки може да си дъвче колкото иска.

    ОтговорИзтриване
  12. Радвам се на бързата реакция!

    И наистина, не става дума за драми или за конспирация. Нито съм изказвала каквото и да е мнение за конкурса.

    ОтговорИзтриване
  13. Да де, за това благодаря за градивната критика.

    А останалата информация бе за другите критици :)

    ОтговорИзтриване
  14. Светла, благодаря за поста и коментара!

    Благодаря и на всички останали за коментарите - някой казва, че не му пука, но коментирайки доказва обратното - пука му.

    За първа година БГ Сайт се прави единствено от Фондация БГ Сайт и няма за цел печалба. Таксата е за да покрие външните разходи и екипът на Ей Би Си Дизайн, както и аз самата работим за 10-та година безвъзмездно за този конкурс. А повярвайте, работата по Конкурса е много.

    Ако от таксите и спонсорството останат пари ще се дават за стипендии на млади хора или организиране на други полезни за БГ уеб общество проекти.

    Мишел, жалко че като уеб човек не виждаш ползите от подобен конкурс.

    Относно цветовете - избрахме златното защото това е 10-то юбилейно издание и изкахме да му придадем тежест. Мисля, че успяваме, макар и за моя личен вкус златистото да не е любимо. С разните ефекти все пак Веси мисля че му придаде необходимата лекота в тежестта и модерност в клиширания може би за някои и труден по принцип за уеб цвят.

    Отново благодаря на всички за коментарите! Помагате ни БГ Сайт да става по-добър!

    ОтговорИзтриване
  15. Жюси, благодаря ти за коментара. Всичко е добре, когато завършва добре :-). Това за таксите беше важно уточнение. Но и Мишел има право на мнение, както и ти - да защитаваш ползата от конкурса.

    Що се отнася до мен - като се сетя за Лили Иванова, си казвам - язък за конкурса, но като се сетя пък за Нели Огнянова, си казвам - може би има смисъл. Аз самата не бих участвала - не само нямам необходимите уеб умения и постижения, а и - по-важно - не пиша за награда.

    ОтговорИзтриване
  16. Светла,

    аз отново благодаря! :)

    Лили Иванова ... я избра публиката, т.е. не нея а сайта й - какво да се прави, а Нели Огнянова - журито. Затова и гласуват и жури и публика.

    Като човек, който го е започнал и прави безвъзмездно 10 години намирам слисъл в това да има БГ Сайт. Една година не го направих и чух от много места окуражаващи думи - продължавай, има смисъл. Е, ето вече сме на 10-то издание. Който не вижда смисъл - да не участва. Естествено блогърите не пишат, за да участват или печелят подобни конкурси. Но е важно да изказват мненията си за тях и затова отново благодаря на всички, включили се в дискусията!

    С най-добри чувства! :)

    Ж

    ОтговорИзтриване
  17. Е, добрата стара Лили...няма нищо лошо и тя да е онлайн :)

    ОтговорИзтриване
  18. Конкурсът БГ Сайт е добър, най-малкото с това, че у нас няма много подобни конкурси:)

    Това, че сайтът му през 2009 може би не е твърде симпатичен, или пък е предвиден за резолюции, по-големи от ~ 1100 px, е нещо съвсем различно... :) (въпросът с журито е също съвсем отделен)

    Аз нямам професионално образование в областта на уеб дизайна, но мога с просто око да видя, кога един уебсайт може да се разгледа на 1024 px или на 1280 px нормално...

    Проблемът в дизайна на bgsite.org може би се дължи на това, че са използвани абсолютни позиционирания (но това е само догадка), в такъв случай е възможно да не се появяват scrollbars и затова да не може да се види съдържанието изцяло при 1024 px и по-ниски хор. резолюции на екрана... И решение на проблема вероятно има.

    Винаги е интересно да се следи някоя дискусия за тенденции в (уеб)дизайна и за красотата/ползваемостта на определен сайт -- винаги научаваш нещо ново, въпреки че най-често дискусиите са доста субективни ;-)

    ОтговорИзтриване
  19. @Жюстин:

    Аз виждам полза от подобен конкурс у нас! :-) Кой каза, че не виждам?

    По-скоро, не съм съвсем съгласен, че точно това избрано жури е в състояние да избере най-добрите сайтове/дизайни... Може би съм скептик, не знам, но така или иначе, това е личното ми, субективно мнение.

    Не съм и против златистото като цвят -- една от репликите ми беше към in2h20, който каза, че цветовете били "2009". Няма такова нещо като "тази година ще използваме еди-какви си цветове" -- има тенденции, да, но каква цветова схема точно да избереш и как да напаснеш цветовете, си зависи от дизайнера. И ако някой каже "тази година смесваме розови и оранжево", не е задължително всички да последват тази тенденция, нали...

    :-)

    ОтговорИзтриване
  20. Светла, да си анонимен при теб е лесно, защото е избран блог формат гугл
    Ако трябва in2h20 да остави коментар тук, трябва да прави регистрация и влага извънредни усилия, време..което отмества фокуса от съдържание към форма
    Това че не работиш и не познаваш уърдпрес не е критика
    Всеки има право на избор

    Мишел раздели дизайнерите на водещи и останалите
    и предположи че те избират цветовата гама
    Мишел просто не е част от дизайнерската култура, която както обясних се влива след дузина изпити .. за неговата дестинация, дори боклука не е дизайнерски проблем (а политически)

    Не може да гледаш лайна през прозореца и да гласиш красоти зад клавиатура, туй подчертах

    Въпрос е какво научихме от тази дискусия. Аз не разбрах от Мишел кои са му водещите дизайнери и какво са му казали, в дискусиите дето следи, за цветова гама 2009

    Предвид че годината си отива, може би е все тая дали ще има отговор

    ОтговорИзтриване
  21. Бих могла да забраня анонимните коментари, но нарочно не съм го направила - много хора виждат проблем, докато разберат, че могат да използват опцията Име/URL адрес или Open ID.

    И все пак in2h20 се е подписал, макар и не като хората, а аз имах предвид анонимен коментар. Или последният анонимен коментар е намек, че всички анонимни са от автор in2h20. Както и да е, това не ме интересува особено.

    А Мишел си мисля, че беше ясен - да му се задава въпросът по такъв начин означава, че тезата му не е разбрана.

    ОтговорИзтриване
  22. Wow, аз пък съм втрещена от анонимния от Октомври 15 12:58:00 EEST.

    Такава арогантност не се вижда всеки ден, макар че е типична за и по българските земи. Както личи от примерчето на Светла с професора.

    Моди? Уеб дизайнът не е изящно изкуство. Той има функционална стойност и потребителите имат пълното право - дори повече от професионалните дизайнери - да изказват за него мнение. В края на краищата сайтовете се правят за потребителите, не за да задоволяват творческите нужди на дизайнерите.

    Успех за организаторите!

    ОтговорИзтриване
  23. @Анонимен:

    "Не може да гледаш лайна през прозореца и да гласиш красоти зад клавиатура, туй подчертах."

    -- От моя прозорец не се виждат л**на, а къщи и дървета... Вярно, може би не най-красивите къщи и дървета на света, но това не ми пречи да си създавам каквито си искам красоти... или грозилища (в зависимост от настроението ми). Всъщност, май изобщо не те разбрах добре, но май и не държа чак толкова... :)

    "Аз не разбрах от Мишел кои са му водещите дизайнери и какво са му казали, в дискусиите дето следи, за цветова гама 2009."

    -- Трябва ли да изреждам имена на известни уеб дизайнери, които следя с интерес (чета, и т.н.)? Няма ли да е малко... глупаво? А и дискусията не е за това изобщо.

    Мисълта ми беше, че няма значение цветовата гама / коя година сме. Важното е цветовете да са подбрани добре, да си пасват, текстовете да се четат лесно, и като цяло, сайтът да е стилен и ползваем... Това е.

    Последно, няма чак такова значение (според мен), дали си дизайнер, завършил 5 години уеб дизайн, или си се учил сам в продължение на пет години -- невинаги в дипломите и заучените теории се крие разковничето... :-) Поне за този бранш, няма голяма значение... Пък който иска, да си размахва дипломите.

    Не претендирам и да съм много добър или нещо такова. Просто мисля, че имам достатъчно знания и умения, за да мога да преценя, дали е ОК един сайт да не е достъпен на монитори, по-малки от 1024px по хоризонталната... :)

    ОтговорИзтриване
  24. Мишел,

    пак се включвам, за да защитя журито, защото повечето аз съм ги канила. Тази година решихме да имаме "широко жури" и затова поканихме не 10 не 20, а цели 32 души. Може би нямаш идея как се работи с толкова хора. Освен това не не са само и единствено дизайнери, защото няма да се оценява само дизайна. Сред журито има и маркетинг специалисти, и програмисти, и ПР специалисти, представители на бизнеса, на медиите и блогъри. Истински вярвам в това жури и че е много добро. Дори да има един или двама души, които според някого "да не стават" журито като цяло е супер подбрано и добро. Още по темата съм писала в блога си http://smiling.webreality.org/blog/?p=2171

    ОтговорИзтриване
  25. Жюси, не по темата на коментара ти, но - благодаря за своевременната промяна в сайта, подготвям нов пост в блога си, за да неутрализирам впечатлението от днешния :-), но ще го пусна утре сутринта.

    ОтговорИзтриване
  26. не е необходимо, но както си прецениш :)
    благодаря!

    ОтговорИзтриване
  27. Обратната връзка е важна -- виждам промяната в сайта, вече е четим на 1024px и има и scrollbar при промяна на резолюцията дори и под тази.

    Добра работа, поздравления! :-)

    ОтговорИзтриване
  28. Бого, доверието се отнася за бъдещ момент, а ти вече достатъчно си направил. Така че не става дума за доверие, а за признание :-). Е, и за доверие - че ще продължиш да правиш същото.

    ОтговорИзтриване