Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

2.10.2009 г.

Без-паметно

Знаех, че няма никаква надежда и все пак ме е яд, че разрушиха паметника на незнайния турски воин в Славяново. Беше ми симпатичен. Въпреки че до гуша ми е дошло от паметници, свързани с войни и битки. А може би - точно заради това...

В съседните страни, в които има компактно българско население, Божидар Димитров би бил първият, който да призовава за издигане на паметници на борбата на българите срещу местните. Ама паметник на загиналите турски войници в България - не може, въпреки че по време на Руско-турската война са умирали и от единия, и от другия лагер. При това не става дума за паметник на военната мощ на Османската империя, а просто - на загиналите.

Но нито българското образование, нито българската политика, нито българските медии излъчват внушението, че по отношение на живота и смъртта няма висши и низши нации, етноси, религии.

От друга страна. Лично аз нямам абсолютно нищо против съществуването на мюсюлманска демократична партия или на други религиозни партии, или пък етнически. След като е допуснато съществуването на такива в България, по-скоро трябва да се ревизира Конституцията (много точен пост от Иван Бедров по въпроса). Освен това, позоваването на тази част от конституцията е пълно лицемерие, като се има предвид до каква степен Българската православна църква е обвързана с всевъзможни ритуали и активности на държавно равнище. Но Мюсюлман-демократичната партия, барабар с паметника, ми изглежда нещо като умишлена провокация - все едно, че "Атака" са си я измислили. С подобна реторика (вкл. паметника) основателите й ми напомнят на добродушен левскар (или цесекар), отишъл насред подпийналата агитка на ЦСКА (респективно - "Левски") кротко да обяснява, че неговият отбор всъщност е много готин и не разбира защо онези викат "долу" и "умрете". Или на пънкар, опитващ се да проповядва анархията на тълпа скинари. Списъкът може да бъде продължен до безкрайност, разбирате какво искам да кажа.

Може и да греша, може и тази партия да е просто опит за нова политическа сила, която да привлече българските мюсюлмани и етнически турци. Нормално е да се очаква, че след излизането на ДПС от власт ще има опити за създаване на партии, които да го изместят. Също толкова нормално е да се очаква и че далеч не всички от тези опити ще са спонтанно възникнали, а по-скоро ще са продукт на една или друга партия "зад кадър".

И все пак. Мюсюлмански демократичен съюз като че възниква с молба - "отрежете ми главата". А това може да попари по-дипломатичните опити за създаване на читава алтернатива на ДПС за следващите няколко години.

Жалко.




Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


12 коментара :

  1. От теб научавам за разрушаването на паметника и... Не знам, ум ни ми го побира! Как е възможно човек да си разчиства сметките с умрели хора, да поругава паметта им, да се гаври със собствената си история? Подло е, цинично е, грозно е. Едно е да бутнеш паметник, символизиращ диктатурата и потисничеството, а съвсем друго да махнеш паметник на обикновени хора, хлебари, селяни, обущари, учители, рибари - все загинали нелепо в едно нелепо събитие.

    Винаги съм си мислил, че човек трябва да се отнася с другите така, както би искал да се отнасят със самия него. Но явно това мое наивно-християнско виждане е далеч от моралните ценности на маститите родни историци/управляващи. И затова сигурно нямаме нито истинска история, нито нормално управление.

    ОтговорИзтриване
  2. Сандо - първо, честита Дияна Александрова :-). Второ - поради първото имаш good reason да не си гледал/чел новини. По която и от ефирните програми да цъкнеш, почти целите новини са заети с паметника в Славяново (а останалата част - за мнимия трансфер на футболистите от "Левски"). А че някой направил сбирка на Ку-клукс-клан в Асеновград, че и със свастики - не е достойно за топ новина. Журналистите, отразяващи случващото се в Славяново, изглеждат толкова зомбирани, че дори не задават въпроса - а как така се руши паметник в частен имот. Вместо това, ако се вярва на новините, всички парламентарни групи се съгласили, че след събарянето на паметника в Славяново ще се възцари етнически мир и спокойствие.

    Като си говорим за християнски ценности, да си припомним и това - "който от вас е без грях, нека пръв хвърли камъка".

    ОтговорИзтриване
  3. Страшно ми се иска, във връзка с всичко което чух покрай тази история, пак да припомня лафа за "втората по интелигентност нация в света"... Верно, че братята, или поне единият от тях (става въпрос за Славяновските, а не за Солунските братя) демонстрираха очевадна некомпетентност по въпросите на исляма, но пък и това е нищо в сравнение с олигофренските коментари, които имах нещастието да чуя по някои медии. И разбира се - има достатъчно мат'риял да им подаква!
    Как може, например, да се изтъква като някакво страшно престъпление, че имало било религиозна литература, на която не пише, че е одобрена от Главното мюфтийство! - Само същество с интелекта на бодливо свинче не би могло да се усети, каква идиотска е тази теза.
    Не може да се пропусне и абсолютната неграмотност по отношение на понятието "джихад".
    Иска ми се да добавя и че, според мен, човеченцата от ВМРО, които се готвеха (уж) в събота да разрушат паметника, за мен са по-голямо обществено от зло от двамата братя.
    Относно споменаването на "съседни страни" - имаме прекрасен пример с паметната плоча на Мара Бунева, която беше разрушена (неколкократно ако се не лъжа) приблизително със същите доводи (а и по същия начин - по тъмна доба), както и ние разрушихме този паметник.
    Оказва се, между другото, че самото разрушаване на паметника е точно толкова незаконно, колкото и построяването му - полицията отказва да има нещо общо (твърдят, че само са охранявали), прокурорското разпореждане е било само за "отстраняване на религиозните символи" (не за бутане на паметника), самата техника е била предоставена безвъзмездно от някаква тайнствена частна фирма, а с акцията се избързали, понеже "обичайната процедура по събаряне на паметника ще се проточи до Нова година и ние не можем да рискуваме" - с това съображение районният прокурор на Попово напрау мъ ликвидира!

    ОтговорИзтриване
  4. Държавата ни, уважаема Светла, е лаическа. Създаването на партии на религиозна основа е нарушение на този принцип. Dura lex, sed lex.
    Върху издигането на паметници последна дума има пак държавата. Заинтересувайте се как са строени войнишките паметници по селата и защо.

    ОтговорИзтриване
  5. Госпожо Енчева,
    Тъй като не се етнична българка, не се месете в етничните въпроси.
    Друг въпрос е, че сте некомпетентна.

    ОтговорИзтриване
  6. Андрей, некомпетентността по отношение на понятието "джихад" е само част от измерението на проблема, но показателна част. Иначе, лично аз не виждам какво незаконно нещо може да има в построяването на този паметник и дали нахлуването в частна собственост не е по-незаконно. А за разрушаването - сам казваш. Не мога да разбера какво лошо може да има и в паметник, който е посветен на загиналите турци и българи във войната.

    Много хубаво напомняне за плочата в памет на Мара Бунева - казусът, всъщност, е съвсем идентичен. Всъщност дори паметникът в Славяново излъчва(ше) определено повече толерантност.

    За литературата, че не била одобрена от мюфтийството - както е тръгнало, по инициатива на "Атака" и Божидар Димитров и с благословията на ГЕРБ ще почнат да забраняват и християнската литература, която не е одобрена от БПЦ, като се почне от протестантските библии. Но това е друга тема...

    Павел, тъжното е, че май в такива случаи мнозинството е това, което има полза - за сметка на малцинствата.

    ОтговорИзтриване
  7. Госпожице Енчева, не ме интересува къде живеете, но съм сигурен, че до вашата къща няма джамия, говорителите на която всяка сутрин да ви будят в 5 часа. На вас сигурно не ви е ясно и защо е имало Вертоломеева нощ, но тя е факт. Един български режисъор (май А.Слабаков ) коментирайки хомосексуалистите каза : "Нямам нищо против тях, стига да не си врат задниците в носа ми!" По алегория, мюсюлманите в България в момента правят точно това, което правят хомосексуалистите ...дразнят! В статия на Силистренски вестник (до вашата) ДПС правят представяне за избори за кмет на Дулово - четейки имената на кандидатите се чудя в коя държава съм (няма нито едно българско име!)Та с две думи- чашата на толерантността прелива(сигурно има и ще има, такива, които да се възползват от това) и затова доста българи стават нервни. Не изключвам, че такива толерантни хора като вас е имало и при заселването на Косово от Албанци в миналото, но вижте какво стана сега. Паметника принципно е символ, значещ "не ни забравяйте". Българите искат да забравят османското присъствие, а тъй като законите в държавата не съответствт на това искане се случват незаконни действия.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен, наистина не можете да бъдете сигурен какво има до къщата ми, но все пак знаете или можете да узнаете за мен повече неща, отколкото аз за Вас. Защото аз отстоявам позициите си с името и лицето си, а не се намери нито един достатъчно смел "родолюбив българин", който да коментира към този пост не-анонимно.

    Мен лично не ме дразнят нито хомосексуалните, нито мюсюлманите, нито етническите турци. Но щом Вас толкова Ви дразнят, не се ли замисляте, че на мюсюлманите и етническите турци в България също не им е приятно, че от малки трябва да учат наизуст стихотворения, призоваващи към омраза към турците, че много от празниците ни са свързани с борбите срещу турците, че никой не се пита дали образованието е светско, когато се строят православни параклиси в дворовете на училища и университети?

    И ако "българите искат да забравят" битието си като част от Османската империя, защо непрекъснато го навират в очите? Може би, защото настоящето не е много за гледане? Може би, защото е по-лесно да се гордеем с другите, отколкото с нещо, което ние сме постигнали?

    ОтговорИзтриване
  9. Цитат от последния Анонимен: "...По алегория (вероятно си искал да кажеш "аналогия"? - бел. АК), мюсюлманите в България в момента правят точно това, което правят хомосексуалистите - дразнят!...и затова доста българи стават нервни..."

    В този дух на мисли за дразненето, аз бих повдигнал въпроса - Докога ще търпим малцинството на дъвчещите дъвка у нас да тероризира мнозинството на недъвчещите!!??!! А това дразни ужасно! Достатъчно е сутрин в автобуса да има един-двама мляскащи, за да издразнят ужасно всички мирни и почтени пътуващи българи и да ги накарат да нервничат; резултатът - като следствие от нервниченето, подложеното на терор мнозинство не е в състояние през следващите няколко часа да се съсредоточи върху изпълнението на служебните си задължения и производителността на труда пада - което е нешо изключително лошо при положение, че и без това ниската производителност на труда у нас е огромен проблем и е главна причина за неконкурентноспособността на нашите стоки на международните пазари. Разбира се, това е само една малка илюстрацийка за безспорния факт, че дъвченето на дъвка поставя под въпрос евроатлантическото бъдеще на България, а, бих казал - и изобщо съществуването ни като нация. В този смисъл, всеки дъвчещ дъвка, независимо дали го съзнава или не, би следвало да се разглежда като пособник на антибългарски и антидемократични сили. (Естесвено, ситуацията нямаше да е такава, ако имахме отечествено производство на дъвки - тогава дъвченето на дъвка, стига да е с роден произход, би било проява на патриотизъм и отговорност за бъдещите поколения.) Ето защо, крайно време е държавната власт да предприеме крути мерки срещу тероризиращото ни малцинство на дъвчещите дъвки - за да престанят да ни дразнят и да ни карат да нервничим. Като начало - поне би могло да се криминализира дъвченето на дъвка. Това е накратко моето мнение по въпроса на един истински патриот и родолюбец. И нека всички дружно да се обединим и да бъдем единни срещу малцинството на мляскащите! - днес само мляскат - утре ще започнат да изнасилват бабички. Докога ще ги търпим?! И нека отдадем дължимото на поборниците срещу дразнещото ни малцинство на дъвчещите - това са едни истински Апостоли на днешния ден; крайно време е и контролираните от юдомасоните медии да отворят врати за каузата на анти-дъвченето. Всичко останало е безродие и зле разбрана демокрация.

    ОтговорИзтриване
  10. :-)

    Андрей, много усилия за един анонимен коментар :-).

    ОтговорИзтриване
  11. много усилия за анонимен и безсмислено-тъп коментар.

    ОтговорИзтриване