Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

14.02.2012 г.

Жалба до Омбудсмана на Република България относно Луковмарш

По-долу публикувам жалбата до Омбудсмана на Република България, която подадох електронно днес. Махнала линковете към сайта на Луковмарш, за да не си цапам блога. Можете на намерите съответната информация лесно с търсачка.

Уважаеми господин Пенчев,

На 02.02.2012 г. изпратих писмо на кмета на гр. София госпожа Йорданка Фандъкова във връзка с планирания за 18.02.2012 г. Луковмарш. Текста на писмото публикувах и в личния си блог на адрес: http://svetlaen.blogspot.com/2012/02/blog-post.html. Преди мен по повод на провеждането на същото събитие кметът е сигнализиран и от Хора срещу расизма, Български хелзинкски комитет и граждани. До този момент не е известно да е получен отговор.

Уважаеми господин Пенчев, с цялото ми уважение към свободата на словото, освен откровено националистическо, Луковмарш е и неонацистко събитие, което се провежда в безнаказано в столицата на България от 2005 година насам. За доказателство прилагам официалния сайт на събитието. В него можете да откриете квалификации от типа на "хомосексуалните извратеняци", но експлицитно нацистко е описанието на готвената за от организаторите на марша конференция като "посветена на положението в Европа и белия свят, с акцент върху национализма като единственото спасително решение за европейската цивилизация и бялата раса като цяло".

Провеждането на Луковмарш следва да бъде спряно поради чл. 12, ал. 2, т. 4 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, защото "нарушава правата и свободите на другите граждани". Освен това е наказуемо и по чл. 162, ал. 1* и ал. 3** от Наказателния кодекс.

Разрешавайки провеждането на Луковмарш, Столична община за пореден път се замесва в откровено престъпление. Не мога да твърдя дали това се случва поради непознаване на законите или поради факта, че общинският съветник Ангел Джамбазки е лично съпричастен към събитието. Дори ще участва в споменатата конференция с доклад на тема „Циганизация и цигански въпрос в България и Европа. Хронология на десоциализацията и самоизолацията на циганите в българското общество. Причини и последици. Възможни решения на този въпрос в България и в Европа“.

Уважаеми г-н Пенчев, моля Ви да се запознаете с позициите относно Луковмарш на Хора срещу расизма, подкрепени и от Български хелзинкски комитет и българското представителство на Европейската мрежа срещу расизма (ЕНАР).

Уважаеми г-н Пенчев, призовавам Ви да направите възможното в рамките на Вашите правомощия, за да се спре провеждането на Луковмарш и да не се допусне София да се превърне в столица на расизма и неонацизма. По Закона за Омбудсмана става въпрос за чл. 19, ал. 1, т. 4, 6, 8, чл. 20, ал. 1, т. 3.

С уважение,
Светла Енчева, блогър

София, 14.02 2012 г.

___________________________________________

* "Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание."

** "Който образува или ръководи организация или група, която си поставя за цел извършването на деяния по ал. 1 и 2 или системно допуска извършването на такива деяния, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от десет хиляди до тридесет хиляди лева, както и с обществено порицание."


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


Няма коментари :

Публикуване на коментар