Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

23.04.2012 г.

В Деня на книгата - как се пише?


В Деня на книгата българските интернет потребители получиха, твърдя без никакво колебание, един от най-ценните подаръци, които са получавали. Става дума за официалното обявяване на новия сайт "Как се пише?" на Павлина Върбанова, която много от вас, предполагам, знаят от блога ѝ, а някои я следят и в Туитър.

Сайтът "Как се пише?" дава кратки и ясни отговори на въпроси, свързани с правописа и пунктуацията и граматичните правила в българския език. Проектът е осъществен с лични средства. Важно негово предимство, според мен, е че е със свободен лиценз. За изграждането на сайта е помогнал Гонзо, а с логото и буквояда - Мишел и Ани. Все отбран отбор юнаци :-).

Питам се обаче - защо Институтът по български език към БАН не е свършил за толкова години (срещу заплащане) това, което Павлина прави на добра воля и от чувство за професионално призвание и граждански ангажимент? Предстоящото издание на Правописния речник ще бъде ли съпроводено поне с диск, или Институтът по български език ще продължава да бъде все толкова нечувствителен към дигиталната среда и уеб културата, в която се социализират съвременните млади хора?

Съвпадението на старта на "Как се пише?" с Деня на книгата се оказа непреднамерено, но въпреки това е неслучайно, според мен. Много от българските издателства все повече пестят откъм редактори и коректори. Масовата неграмотност в България не е последствие от информационните технологии, както смятат тези, според които ключът към грамотността е в запазването на статуквото на безнадеждно отминали времена. Тя е последствие по-скоро от тяхната неспособност да бъдат адекватни на времето си.

А междувременно самата дигитална култура произвежда и собствената си регулация, включително и по отношение на правилното използване на езика, като с това става от полза и за писането и издаването на книги.


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


1 коментар :

  1. Аз винаги съм се стремял да пиша вярно, колкото и да не мога. Това което ме накара да понеча да си дам мнението тук е, че всъщност... май се оказва, че повечето велики дела са били продиктувани от вътрешни безкористни подбуди, а не от статукво, уви!

    ОтговорИзтриване