Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

18.11.2011 г.

Недисциплиниран дискурс


Представям ви новата рубрика в Неуютния блог.

От известно време се въртят в главата ми теми, които поставят под въпрос общоприети представи за нещастието, убийците, детството и други. Хрумна ми, че в блога няма етикет за тях, и така възникна идеята да въведа нов. Трудно ми беше да му дам име. Щеше ми се да е нещо, свързано с Мишел Фуко, заради патоса на Фуко да подлага на критическа рефлексия всичко, което е свързано с това, което се разбира под "нормалност". Другата ми идея беше името да бъде заигравка с Кант и темата за границите, по възможност с Кант и Фуко, но не ми хрумна нищо подходящо.

Накрая се спрях на "недисциплиниран дискурс". В известен смисъл по-коректно спрямо Фуко щеше да бъде да въведа неологизъм като "недисциплинарен" или "отвъддисциплинарен", доколкото Фуко говори за дисциплинарни институции - училището, болницата, лудницата, затвора. В българския език на съществителното "дисциплина" отговарят, в зависимост от контекста, две прилагателни - "дисциплиниран" и "дисциплинарен". Дисциплиниран е онзи, който слушка, тоест - подчинява се на дисциплината. "Дисциплинарни" наричаме традициите, свързани с определени научни и пр. специализирани дисциплини. "Дисциплинарни" са и наказанията за нарушение на трудовата дисциплина. Дори съм получавала такова :-). Изразът "дисциплинарни институции" едва ли говори много на неизкушения от Мишел Фуко читател. Затова се спрях на по-палавия (и по-неточен) вариант.

Що се отнася до дискурса...

И така, в неопределено близко или далечно бъдеще има опасност на вашето внимание да бъдат представени някои непослушни, неправилни, недобропорядъчни и ненормални мисли, които се въртят в клетата ми глава. Ако обмисляте да бягате, сега е моментът :-).


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


4 коментара :

  1. напослредък май доста упорито се опитваш да разгониш верните си читатели и последователи :-))) - първо във фейса, сега и тук! амиииии... няма да се дам толкова лесно. 

    ОтговорИзтриване
  2. Не - опитвам се да разгоня неверните, за да останат верните :-).

    ОтговорИзтриване
  3. Снимките Ви са чудесни! Истински произведения на изкуството! Беше удоволствие за мене да им се наслаждавам.Благодаря,Светла!

    ОтговорИзтриване