Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

1.02.2011 г.

Constantly changing

 поредният фон на Неуютния блог

Бях започнала този пост преди повече от месец и половина. Изчаквах подходящ момент за публикуването му, който не дойде, няма и да дойде.

"Constantly changing" беше самоопределението на едно скъпо за мен същество, което вече две години и нещо constantly unchangeable не е на този свят. Освен това, вече от доста време constantly changing е и дизайнът на този блог, след като години наред изглеждаше почти по един и същи начин. Понеже блогът ми се води Неуютен, не съм ви питала, както правят други блогъри, как ви се отразяват непрекъснатите му трансформации. Тъй като стигнах до етап, в който съм почти доволна от постигнатото, реших да разкажа за основните промени и да ви помоля за няколко съвета.

Преди вече не си спомням колко месеца се изкуших да използвам въведената от Blogger система "Template designer" и да премина към по-елегантен шаблон от предишния. Нито един от фоновете не ми хареса, затова реших да използвам собствени снимки за фон. Сменям ги според настроението си, важното е да са зелени и абстрактни. Знам, че персонализацията е важно нещо за един блогър, но и постоянната промяна може да бъде персонализация, стига да става в рамките на един и същи стил, нали?

Постепенно започнах да се разделям с някои от добавките в sidebar-а, който беше станал натруфен като коледна елха и дълъг като гирлянда. Махнах приложението, показващо последните коментари, списъка с таговете, разни картинки и логота и т.н. Процесът продължава - от списъка ми с блогове вече се показват само новите 25 (плюс едно запазено място), обмислям дали да оставя само десет. Ако някой иска да види всичките, може да го постигне с едно кликане.

И тук стигаме до една от най-важните промени - въведох страници. Блогър дълги години нямаше тази функция, за разлика от Wordpress. След като забелязах, че се е появила опция за страници, няколко месеца умувах как точно да я използвам. Защото номерът е не просто Неуютният блог да се сдобие със страници, а те да имат някаква смислена роля.

Стигнах до следната идея за необходими страници - профил, социални връзки, архив и една страница в памет на борбата, която водех навремето в ЮЗУ и която, откакто вече не работя там, е минало. С профила и последната страница нямах никакви проблеми, но с архива и "социалната" секция ударих на камък - оказа се, че widget-ите стават за sidebar, но не и за страница, понеже страниците изглеждат по-скоро като нормални постинги. Тъпо.

След много ровене стигнах до това упътване как да се справя с проблема със страниците (виждам, че междувременно малко се е променило). Дзвер ми помогна с премахването на сърчицето на TBL от страниците  и със съвет относно показването на последователите в TBL.

Друга важна промяна е, че разширих полето на блога така, че да запълва екран с хоризонтална резолюция 1024 пиксела - с това няма да имат проблеми над 90% от читателите на блога. Основната причина да го направя е желанието ми да поствам снимки в по-голям размер - откакто във Flickr започнаха по подразбиране да показват снимки с размер 640/480, стигнах до извода, че така ми харесва много повече от 500/375.

След всички промени останаха три проблема, които не мога да разреша със собствени усилия:

1. Проблемът "ноември". След като си "хакнах" шаблона на блога така, че архивът да се показва така, както искам, той продължи да стои отворен на месеца, в който направих това (ноември 2010), въпреки че иначе си се обновява. По никакъв начин не можах да го убедя да показва текущия месец. Друг вариант е да смена дизайна на архива - пробвах и други опции, но все не ми харесва. Ако някой може да предложи решение на проблема "ноември", много ще съм благодарна!

2. За фон на блога си слагам снимки с хоризонтална резолюция 2048 пиксела. Ще ми се да имам опцията фонът да се подравнява хоризонтално, а не да се вижда само част от снимката. Предполагам, че решението е лесно, но нали съм си леймър - някой може ли да ми каже как става номерът?

3. Въпреки че си имам фавиконче, то не се показва, когато блогът ми излиза в списъци с блогове, а вместо него се вижда досадното оранжево B на Blogger. Някой може ли да ме посъветва как фавикончето на Неуютния блог да се асоциира навсякъде с него?

 

Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


8 коментара :

  1. Светла, за жалост не мога да помогна по 1,2,3, но мога да споделя, че Неуютният ти блог ми харесва и с новите си одежди :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, и добрата дума е помощ, макар и не по 1, 2, 3 :-).

    ОтговорИзтриване
  3. Не бях влизала в блога от известно време (чета го в рийдър), сега изглежда по-ведър и уютен :) По проблемите не мога да помогна :( но ако имаш нужда от обратна връзка за нещо, насреща съм :)

    ОтговорИзтриване
  4. То и аз по принцип чета през Google Reader, благодаря ти :-).

    ОтговорИзтриване
  5. решението за бекраунда е добавяне на 1 ред в стила на документа. Като разгърнеш шаблона, вътре някъде има style type="text/css"

    Там ти трябва ред:
    body {background-position:top center}

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ти, но идиотският блогърски шаблон вместо CSS показва това:

    <Variable name="body.background" description="Body Background" type="background"
    color="$(body.background.color)" default="#111111 url(http://farm5.static.flickr.com/4053/4338522764_625fd9b5e1_o.jpg) repeat-x fixed top center" value="#7bac5a url(http://farm5.static.flickr.com/4053/4338522764_625fd9b5e1_o.jpg) no-repeat fixed top right /* Credit: Светла Енчева */"/>

    Пробвах да заменя "fixed top right" с "top center", но дава грешка. Иначе няма проблем да направя да показва централната част от снимката, но не знам какво да се направи, за да се вижда цялата снимка по ширина и да се оптимизира спрямо ширината на екрана.

    ОтговорИзтриване
  7. опитай да поставиш накрая едно 100%, което да пробва css3 background-size. Евентуално ще сработи на най-новите браузъри.

    ОтговорИзтриване
  8. Като напиша процентите, фонът изчезва. Но ти благодаря за усилията, де!

    ОтговорИзтриване