Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

9.06.2010 г.

Акция "Нацистите"


Позволявам си да пусна и тук в блога днешната ми статията в webcafe, като поздравявам екипа на сайта, че я публикуваха без цензура. За контраст, предлагам да сравните оригиналното отворено писмо на ФАБ под заглавие "Кой кой е в градския транспорт и българската политика" с версията на същото писмо във вестник "Дума" и да откриете разликите ;-). Уважаема редакция на в-к "Дума", ако не ви стиска да публикувате нещо, което съдържа изрази като "Червената буржазия", "бившата ДС" и в което Политбюро на БКП се окачествява като мафия, по-добре хич недейте. Аз не споделям в огромната им част политическите и икономически възгледи на анархистите, но с удоволствие щях да им дам трибуната, ако други сайтове не го бяха направили. Защото властта и обществото имат нужда от елементарна политическа култура.

Следва статията, публикувана в webcafe:

Акция "Нацистите"

И аз като Мартин Лутър Кинг имам една мечта. Мечтая си в праведния сън на най-популярния ни министър - Цветан Цветанов, да му се присъни чуден папирус. А на папируса, с огнени букви, изписани членовете от 162 до 169 от Наказателния кодекс - за престъпленията срещу националното и расовото равенство, изповеданията, политическите свободи.

В този момент министърът се сепва и се събужда. Знае какво ще направи: ще обяви началото на акция „Нацистите".

Министър Цветанов се облича набързо и отива на работа, за да разпореди спешно старта на акцията. Още същия ден са арестувани огромна част от нео-нацистите, които от години тормозят хора с политически убеждения, цвят на кожата, етнос, сексуалност, външен вид или прическа не по вкуса им. Дават се на прокуратурата медиите и Интернет сайтовете, в които се проповядва расова, етническа или религиозна нетърпимост. Поставя се срок от една седмица за премахване на расистките и ксенофобски коментари в Интернет, в противен случай се търси наказателна отговорност на собствениците на съответните медии и сайтове. Съдът не се почесва, а признава съществуването на множество случаи на престъпления срещу правата на гражданите и дава адекватни наказания на извършителите.

В резултат на акция „Нацистите" много хора вече могат да се разхождат спокойно по улиците. Мъжете без бицепси не се страхуват да не бъдат убити, когато отиват в парка. Младежите с леви убеждения могат да отидат на митинг без да бъдат размазани с метални тръби. Чернокожите не ги бият и не ги наричат „маймуна". Ромите си отдъхват, че няма да бъдат кастрирани или направени на сапун. Гей парадът се провежда, без да се налага организаторите да се чудят откъде да съберат пари, за да платят на Охранителна полиция.

В този момент се сепвам и се събуждам от мечтата си. Забравила съм да напиша на мъжа си есемес, че съм се прибрала благополучно и не са ме пребили онези с железните тръби за наказание, че съм организирала митинг в защита на чужданците. Поправям пропуска.

И ме обхваща носталгия за времето преди неделя, 06.06.2010. Инициаторите на митинга за защита на правата на чужденците бяхме убедени, че можем да го организираме на практика без пари. Защо да си поръчваме винилови транспаранти, след като можем да се простим с някои стари чаршафи, да ги нарежем и да пишем върху парчетата? Защо да откриваме банкови сметки, след като всеки съпричастен може да допринесе с каквото иска и може? Защо да плащаме на Охранителна полиция, след като полицията така и така е длъжна да ни пази, а ние сме били на среща в СДВР по искане на общината и сме обяснили какви хора не бихме искали да бъдат допускани наоколо?

Беше толкова приятно изненадващо, че някой, когото дори не познаваш лично и не е свързан с организаторите, е произвел голямо количество баджове, друг е направил плакат вкъщи, трети е разпечатал листовки, четвърти си е направил тематична фанелка по своя идея. И толкова обнадеждаващо, че е възможно в името на каузата за защита на правата на чужденците различни групи да направят компромиси, за да може да се привлече по-широка обществена подкрепа.

Еуфорията продължи до момента, когато разбрахме за пребитите младежи. Защо се случи, къде сбъркахме? Нали съвестно и доброволно изпълнихме всички изисквания на общината? Нали, когато пристигнахме, отидохме да се представим на полицията и бяхме осигурили няколко момчета за коменданти, каквото беше предварителното желание на СДВР (въпреки че полицията, присъстваща на митинга, не прояви интерес да разбере кои са те)? Нали един от съмишлениците ни, който ни помагаше с организацията, още към 10.30 ч. предупреди полицаите, че около мястото, където десетина минути по-късно е станал инцидентът с трамвая, се навърта съмнителна група? Нима трябваше да платим, за да си свърши полицията съвестно работата?

Случилото се в трамвая и официалните интерпретации на институциите след това (начело с МВР, оглавявано от Цветан Цветанов) са поредният пример, че тези институции в България гарантират не правата на гражданите, а собственото си укрепване и възпроизводство.

Когато се представя инцидентът като конфликт между някакви анархисти, се гарантират топлите отношения с единствения сигурен коалиционен партньор - откровено националистическа и фашизоидна партия.

Когато се държат в „дома" в Бусманци хора, които по закон не бива да са там, се гарантира издръжката на този огромен комплекс от сгради и на персонала, който работи в него. А може би дори хартисват пари, ако се вярва на твърдението на директора на Дирекция „Миграция", че издръжката на един от „настанените" струвала 1000 лева на месец. 1000 лева на месец - това са един милион и двеста хиляди лева държавни пари за сто чужденци на година. А задържаните доскоро бяха близо двеста - смятайте! За тези пари, чужденците в „дома" дори не получават право на достъп до тоалетната нощем, а храната им е, по израза на директора на лагера Йотко Андреев, подходяща за „временно настаняване", а не за „постоянно пребиваване".

Когато големи групи чужденци се държат (понякога практически цял живот) без легален статут или с легален статут, но без право на здравеопазване и на безплатно средно образование, се работи по създаването на маргинализирани групи, за които после да се казва, че „създават проблеми" и така се укрепват ксенофобските нагласи.

Когато същите тези хора нямат гарантирано право на законова защита от административен произвол, стават податливи на корупция, от която е възможно да се облагодетелстват институциите, които упражняват въпросния произвол. Когато нямат гарантирано право на защита от расистки и ксенофобски посегателства, въпрос на време е да се стигне до ответно насилие.

Казах, че тези хора нямат гарантирано право на защита... а ние имаме ли? На митинга в защита на чужденците имаше и скандирания: „Всички сме нелегални". Да, изглежда, че май в собствената си страна всички сме чужденци.

И всичките сме нелегални.


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


8 коментара :

  1. Тъжно ми е да кажа ...

    "Случилото се в трамвая и официалните интерпретации на институциите след това (начело с МВР, оглавявано от Цветан Цветанов) са поредният пример, че тези институции в България гарантират не правата на гражданите, а собственото си укрепване и възпроизводство."

    ... но май е точно така.

    ОтговорИзтриване
  2. Хмда, да си припомним и защо ти беше привикан от полицията преди три години...

    ОтговорИзтриване
  3. Ех Светле, Светле... Използват ви много грубо за политически цели. Жалко, че не можете да го осъзнаете. Защо не кажеш кои са "набитите младежи" и от коя организация са? Или това няма значение, след като подкрепят твоя протест? А това, че в следствие, че именно те са набитите, вие започвате неосъзнато (или целенасочено?) да бълвате критика към правителството на ГЕРБ (политически опоменти на финансовите благодетели на набитите) няма ли значение?

    А и за самата кауза със затвора в Бусманци сте толкова далече от същината на проблема, че направо си нямате и представа... Първо си отговорете на един простичък въпрос: "Защо този затвор съществува въобще?". Помислете сериозно. Жокер - не е само, за да тормози невинни хора и не, не е (САМО) за да се "откраднат" 1 или 2 милиона. Има много по-важни правни, конституционни и най-вече ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ причини този затвор да "виси като нерешен проблем"...

    ОтговорИзтриване
  4. 1. Политическите убеждения не са основание някой да бъде пребит. Пише го в Конституцията и Наказателния кодекс.

    2. Не отричам центровете за задържане по принцип. Но е факт, че огромната част от хората, затворени в Бусманци, просто не са за там.

    3. А ти wattie, се замисли кой е използван за политически (и полицейски) цели.

    ОтговорИзтриване
  5. п.п. Тъжно е, че все се намират хора, които не могат да повярват, че е възможно да има гражданска активност - ей така, поради някакви основни ценности като човешките права, например. Човешките права нямат политически цвят и ако някоя партия действа за нарушаването им, толкова по-зле за нея. Която и да е тя.

    ОтговорИзтриване
  6. Ето според мен изчерпателен коментар по темата, с което приключвам дискусията с теб:

    http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php/96868-%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%B2-%D0%91%D1%83%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8-%D0%B8-%D0%B2%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83-%D0%B4%D0%B2%D0%B5-%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B8

    Хванаха ви на хорото.

    ОтговорИзтриване
  7. Абе, хора. Никой не отрича никаква истина. Аз бях и по телевизията с човек от 23 септември, и днес на пресконференция бяхме с хора от тях. Но убежденията не са основание някой да бъде бит, поне в демократичните страни. Може да са били комунисти, но са били напълно невъоръжени, както, прочее, всички останали присъстващи на митинга.

    Лично аз никога не съм протестарала човек да емигрира, вкл. и от България, ако България не създава нормални условия на живот за определени групи хора. Дори и бежанец да става, пак не възразявам, защото поставям правото на защита на личния живот по-високо от това кой с кого какви търговски оношения има. Но който е заграбил държавни пари, трябва да бъде съден. Това е друг въпрос.

    ОтговорИзтриване
  8. Е, сега вместо акция Нацистите ди имаме акция Читателите... :(

    ОтговорИзтриване