Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

9.11.2009 г.

Спешно - търся помощ за бежанци

Знаете ли организации в България, които оказват помощ на нелегални бежанци? Такива, които нямат нито лична карта, нито право на жилище, нито на работа, нито на медицинска помощ. Нито дори, според някои наши "хуманитарни" организации, на хуманитарна помощ. Такива, които са избягали от терор в родината си, а тук се сблъскват с местните корупция и расизъм. И със затвора (уж "дом за временно настаняване") в Бусманци.

Тия дни ми се случи да се запозная с няколко бежанци, а днес един от тях ме помоли за помощ. До 2-3 дена ще разкажа повече за тези момчета, но сега нямам възможност, затова само моля - ако някой от вас може да помогне с информация, моля, оставете коментар или ми пишете.

Предварително благодаря.



Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


22 коментара :

  1. Благодаря, тъкмо преди малко разглеждах сайта им. Ще предложа на човека да се свърже с тях.

    ОтговорИзтриване
  2. UNHCR само с легални ли се занимават?

    ОтговорИзтриване
  3. Ей сега попрегледах тази наредба http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:348:0098:0107:BG:PDF и останах с впечатлението, че 1) тези, които са подали молба за убежище не се отрицателно решение относно
    молбата или на решение, прекратяващо правото му на
    престой като кандидат за убежище.

    2) задържането не се смята за необходимо във всички случаи

    ОтговорИзтриване
  4. Нямам достатъчно данни за различните организации. Интересува ме какво правят реално за конкретни хора, а не толкова какви проекти разработват. В поста ми се съдържа въпрос, а не критика. Въпросът предполага отговор, а не въпрос.

    Съзнателно премълчах имената на организациите, за които бежанците ми казаха, че отказали да им съдействат, защото нямали лична карта.

    ОтговорИзтриване
  5. Лидия, и аз го четох, ама на теория нещата са едни, а на практика се случва някакъв идиотски омагьосан кръг. И в резултат познатите ми бежанци не виждат никаква надежда за себе си, освен да работят нелегално. Най-добре ще е да се опитам да ги насоча към някаква правна помощ, така мисля.

    ОтговорИзтриване
  6. Със сигурност е нужен адвокат. Всъщност една от дейностите на такива организации би трябвало да е да оказват правна помощ. Ето тука намирам малко връзки: http://www.airm-bg.org/partnersbg.htm

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ти, ще ги попроуча и тях. Но на първо четене отхвърлям някои, по различни съображения. Другите може да са от полза. Всъщност много организации се занимават с проекти за бежанци и имигранти, а не с помощ на реални бежанци и имигранти. Това също има своите добри страни, защото в резултат на някои от тези проекти ситуацията на "целевата група" се променя към по-добро. Но ако човекът има нужда от помощ в момента, а не след години, не помага...

    Лидия, прави ми впечатление, че доста навътре приемаш проблема... все пак, човекът не е дошъл при теб на крака да те моли, а при мен :-). Оценявам усилията ти, но се надявам, че не се вживяваш толкова във всичко, защото иначе човек в един момент изгаря.

    ОтговорИзтриване
  8. Когато човек проверява кандидат-студентски есета цял ден, понякога му идва да се позанимава с бежанци ;)

    ОтговорИзтриване
  9. Хвърлих го в Свежо, Туитър и Фейсбук - да го видят повече хора. От мене това като скромно съдействие.

    ОтговорИзтриване
  10. А от мене - смирено благодаря :-). Писах на онези от правната клиника към СУ, засега това, което прочетох за тях, ми вдъхна най-голямо доверие. Дано отговорят!

    ОтговорИзтриване
  11. Знаем за такива организации - каналджии им викат. Ама не им знаем координатите, щот и те са НЕЛЕГАЛНИ, нали се сещаш. Остава да разчитаме, че четат блогове и ще се спазарите за кинтите.

    ОтговорИзтриване
  12. А, не! И нелегалните бежанци имат някои основни човешки права (не на последно място - правото да се опитат да станат легални). И има организации, които най-законно им помагат.

    ОтговорИзтриване
  13. Искам специално да благодаря на Оля Николова и Яна Домусчиева, които ми препоръчаха Правната клиника към СУ. Валерия Илариева ми отговори светкавично, след като им писах, а днес вече се е срещнала с човека и, както изглежда, има сериозни основания за надежда.

    ОтговорИзтриване
  14. Законно казваш ... ами нищо чудно, след като криминализираха избиването на безпризорните кучета, като нищо може и да са легализирали каналджийството. :-) Иначе, сериозно ли мислиш, че след като докопат бг-паспорти тези хубавци ще останат тук? Чини ми се, че веднага ще се изнесат на запад, за да прославят новата си родина.
    След като пророним по някоя сълза за тежкия живот на сунитите в Иран, на шиитите в Ирак и на африканците в Африка, нека разгледаме следния сценарий: Пристига агентът Х на бг-територия (легално или не), поплаква на рамото на някой правозащитник, в резултат на което се сдобива с БГ (а следователно и ЕС) гражданство. Дори да оставим настрана това, че успехът на всеки такъв ще насърчи 10 други да пробват същия номер, въпросния агент Х може да има твърде нечовеколюбиви намерения а ние да улесним реализирането им. Хм ... май съм параноик, а? Ама малко по-сурово и критично отношение към нелегалните имигранти, комай няма да навреди да никой.

    ОтговорИзтриване
  15. Има много българи с нечовешки намерения и много араби и африканци с човешки намерения. Би трябвало да има законни начини да се установи дали един бежанец има право на убежище. А не първо да му се дава, после да му се отнема, да уморят баща му в Бусманци, след като преди това са му позволили да бъде преподавател в България, а накрая нито да го легализират, нито да го експулсират, за да бута пари на полицаите всеки месец.

    ОтговорИзтриване
  16. За бате Джак
    Бате, мноо си глеал филми...в Бг териториите докат земеш пашпорта вече си свършил и кат агент и кат човек.
    За да тъ светнем ше ти кажем как бугарин зема паспорт у Испанско. Начи ЛЕГАЛНО требва да преседиш 10 години и после имаш прао да подадеш документите. До скоро се чакаше средно по две години за одговор, в момента са станали 4. Защо, дълбокомислено ще запиташ ти, защото администрацията е бавна по цял свят и никой не му дреме за тебе. Според спогодбите обаче латиноамериакнците , разбира Перу, Еквадор и т.н., имат нужда само от 2 години легален престой. Та така бате Джак...осирането е голямо и вентилатора се върти с пълна скорост.
    Едно време преди, по време и след псевдодемократичните промени се запознах с един авганистанец които изучаваше право у Бг/то и после се ожени за мома българка. Ами неговите терзания за проклетия бг паспорт бяха безкрайни и незнам как това завърши. Но беше невероятна мизерия, въртене и сукане с много години.
    Знам и за един маедонец женен за българка който чака вече 10тина години за великия паспорт.
    Абе требва да се кихнат кинти по стълбицатата за да се смаже машината иначе тя те смазва тебе.
    Помиярски свят баце

    ОтговорИзтриване
  17. Пак до Джаки и изобщо
    Това с твърдата ръка е една красива мисъл. Знаеш ли бате...вии в Бг се се оплаквате, виж само по форумите и ще ревнеш, оплаквате се от всичко. Буквално умирате непрекъснато. буквално измирате от глад, убииства, екзотични болести...
    Реалността обаче е друга...
    Не знаете какво са болестите по африка, не знаете какви квартали има по латинска америка, не знаете какво е да живееш в тенекиен град и да гладуваш, да има една чешма за 10тина фамилии...абе нищо незнаете...пиете бира, ядете пръжки с лук, наливате се с кафета и измирате на по 40 от инфаркти...
    Масово не правите нищо, само се оплаквате, псувате и фърляте боклука от прозореца...
    Абе много пространна тема...та аз бях 3 години нелегален емигрант...в испания....Не ти го пожелавам...толкова много мизерия, несигурност, страхове, нерви...и т.н. и т.н.
    Та ти викам

    Кат не знаеш и не си го изпитал на гърба си...ами мълчи си...живота е адски сложен а ние си го насираме сами ( мога ли да кажа в такова благоприлично място такива думи..а)

    Та го казвам не с цел да критикувам...казвам го защото на чужд гръб изглежда лесно...ама е голем фуй...още повече пък в една държавица като Бг дет се славим със великата си нашенска толерантност ама да не е към чужденците, комшиите, гейовете и негрите иначе сме толеранти д'еба

    ОтговорИзтриване
  18. Поучително.

    Когато говорим за имигрантите в България, нека не забравяме колко българи са емигранти на Запад. Когато говорим за бежанците в България, нека не забряваме колко българи са избягали от родината си по време на тоталитаризма и са получили убежище. А няма как да избягаш законно, то е ясно.

    ОтговорИзтриване
  19. Blue, нямам никакви илюзии относно мизерията в третия свят и това, че тук е рай в сравнение с там. (Между другото ти какъв го търсиш в Испания, след като в страната на пръжките с лук е такъв купон?) Все пак, какво да се прави? Мислиш ли, че може да ги поемем всички или пък че техния капацитет за производство на бежанци ще намалее? Не е ли разумно заедно с помощта която оказваме на тези, които са додрапали дотук да отправим ясно послание към останалите - "не сте желани тук" ? И как едното се съвместява с другото? Сложно е, с това всички сме съгласни, ама ако някой се осмели да запита как така репродуктивните способности на третия свят не страдат от мизерията и не е ли редно заедно с хартата за човешки права да има такава за човешки задължения и отговорности веднага го пишете фашист.
    Аз също драпам и излизам по запада понякога, но поне не го правя с лодка еднодръвка, а търся законни и цивилизовани подходи.

    ОтговорИзтриване
  20. Има едно такова нещо дет му викат "efecto llamada", така се нарича официално от есп правителство. Преведено е Ефектът на обаждането или Ефектът на зовът или нещо такова.
    Т.е. ако всичко е лесно и просто идват роднините и после брачедите и технте деца и т.н и т.н.
    За това испанското правителство затегна границата преди години и започна да връща повече хора...за да се предаде съобщението, че няма да е лесно влизането и оставането.

    И не казвам, че нямаш право ... и въпреки това...става въпрос за човешки животи и за страдания...

    И наистина има ситуации в които просто няма друг начин освен дървената лодка

    трябва да се търси някакъв балансиран модел...и трябва да се помага...та дори и само това защото гладния утре ще ограби или проституира или ... защото отчаянието и глада и безисходицата са нещо ужасно

    та така

    ОтговорИзтриване
  21. Не ти искаме бежанците в България! Ясно ли ти е ,кукундрело?!

    ОтговорИзтриване