Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

2.11.2013 г.

Зомбиране в метрото


В Деня на будителите, изпълнена с празнично настроение, чувство за изпълнен дълг (предния ден успешно беше подаден проект, чиято наративна част почти изцяло написах за рекордно кратко време, с цената на безсъние и нерви) и носталгичен мързел (все пак, бях преподавател 11 години), тръгнах за работа порядъчно късно. Озовах се в метростанцията малко след 10 часа и що да видя.

Голяма част от чакащите четяха едно и също. Вгледах се и почнах да мигам на парцали. Такъв парцал - шедьовър на проправителствената пропаганда - най-малко очаквах да видя онази блажена сутрин. Посредством безплатния "Вестник за метрото" пътниците се облъчват как Прокопиев, Соросоидите, Реформаторският блок, Комитата и Асен Генов финансират протестите, как за това се харчат пари на пенсионери и прочее гнусотии. Всичко това е гарнирано с обилни дози расизъм и ксенофобия (както е видно още от първата страница). Против бежанците, против африканците, против турците, против чужденците изобщо.

И за да няма съмнения кой финансира тази "медия", цялата последна страница е заета от кафеникавочервена реклама на телевизия "Алфа Атака". Има и редовна петъчна рубрика на Волен Сидеров "Дневник на автора". Това поне отговаря на въпроса кой е авторът на този парцал.

Моята метростанция и следващите няколко бяха заредени с огромни камари от парцала, който за пръв път забелязвам, но други вече са сигнализирали за него преди няколко дена. И се чудя колко пари отиват за този долнопробен боклук - черешката на тортата на правителствената компроматна война. После да не се чудим, че са взети едни заеми, които не е ясно къде са потънали, докато Здравната каса няма откъде да плати на болниците, бежанци буквално умират от глад, ако не са благотворителните акции, и т.н.

А хората в метрото си четат - нали е без пари.

Гадно е. Гнусно е. Срещу протестиращите повече от 140 дена, срещу студентите, които спят в аудиториите и някои от които рискуват образованието си, за да отстояват своите позиции, стои огромна пропагандна машина, захранвана от адски много пари. Нашите пари, всъщност. Управляващите не подбират. Колкото и да сме изтощени, тепърва трябва да се подготвим да понасяме все по-мръсни удари в гърба.

А на искрените противници на протестите, за които е голям проблем, че се блокират улици и се окупират аудитории, но не са проблем нещата, заради които е протестът - дано ви е поносима компанията, в която сте попаднали. Компания на нацисти, мутри, олигарси и много, много пари.

UPDATE от 03.11.2013. Я! Видях коментар във Facebook и проверих: "Вестник за метрото" се оказва едно към едно вестник "Атака", има само едно дребно разместване на първа страница. Уважаеми пътници в метрото, които обичате да четете безплатни вестници, вече сте наясно какво четете (или поне тези от вас, които прочетат това).


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


9 коментара :

  1. Интересно би ми било да чуя позицията на http://www.metropolitan.bg/en ....или поне да видя реакцията им след прочита на тази статия.

    ОтговорИзтриване
  2. Едно трябва да признаем - пишурките на това нещо имат добре развита фантазия. Проблемът е, че много хора го четат и вероятно вярват на написаното. Със сигурност този пасквил се харчи чудесно, вероятно и защото се предлага безплатно. Но пък нима нивото на голяма част от струващите пари вестници да е по-различно? Като изключим "Икономедия", "Сега" и "Култура", дано забравям нещо, голяма част от пресата е в сервилно-мазен, жълтеникаво-кафяв оттенък. И вони по подобаващ начин!

    ОтговорИзтриване
  3. От скука реших да си надраскам стената:

    http://goo.gl/rhLfZ5

    както и да напиша едно последно писмо до премиера (без страшни думи):

    http://goo.gl/AV59Hp

    ОтговорИзтриване
  4. Абсолютно подкрепям написаното от вас, този парцал, го видях и аз в деня на народните будители и той адски сериозно ме разбуди, както бях заспал. Буквално се облещих. Надявам се някой да е сигнализирал където трябва и сериозно се чудя как може от Метрополитен да позволяват използването им за такава пропаганда. Това което аз забелязах, че същият човек, който разнася Животът днес, който също е безплатен всекидневник, разнасяше същият този парцал. КОето вероятно означава, че от метрополитен са наясно!

    ОтговорИзтриване
  5. Част от мен се възхищава на умелата пропаганда - това е на практика комплимент към обществото ни.
    Сетивата на обществото ни са доста притъпени по отношение на тези PR похвати, поради което би могло да се подходи и доста по-грубо. Но имаме това - издание, чието име го маскира едва ли не като общински официоз, въпреки че на практика са нелегални партизански позиви.
    През уикенда доста обикалях из страната (имам вила на другия край на България) и ми направи впечатление, че по магистралите и големите пътища е изпъстрено с реклами на телевизия "Алфа" до надпис "Атака" и лика на Волен Сидеров.

    Толкова нищожна партия, а такъв солиден материален ресурс...

    ОтговорИзтриване
  6. Поне част от този ресурс са наши пари, а другата част - смея да предположа, че са пари, които движат и други партии, медии и т.н. в България.

    ОтговорИзтриване
  7. То "Атака" от години си позволяват скандални неща, като да блокират изход на метрото на "Орлов мост" с месеци, за да протестират срещу новините на турски, протестът, който прерасна в побой, пред Баня Башъ, също беше разрешен, и т.н. И като човек тръгне да пита отговорните институции, накрая се оказва, че... то си е законно.

    ОтговорИзтриване
  8. Не се възхищавайте толкова на великия им ПР, това не е нищо ново, това е точно в духа на тоталитарната пропаганда на другарите от КГБ и ДС нищо ново, и след 1000 години хората ще бъдат лъгани и манипулирани по същия елементарен начин

    ОтговорИзтриване