Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

19.12.2011 г.

Пунктуация


Наскоро в Google+ се завърза дискусия за и против използването на пунктуация в поезията. Не слагам връзка към нея, защото един от основните участници предпочете да изтрие коментарите си.

Ала за компенсация, че толкова често споделям из социалните мрежи стихотворения без пунктуация, този път реших да представя на вниманието ви два пресни примера за поезия, в които пунктуация има. Е, някой би казал, че няма нещо друго... но това са подробности, нали?

Приятно четене:

Иван Димитров: Преди сътворението (поема)

Момчил Миланов: Връзка


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


4 коментара :

  1. Трябва да има пунктуация. Когато чета стихотворение, в което пунктуацията липсва, сам си я поставям, но така рискувам да не разбера емоцията, която е споделил поетът. Пробвай да прочетеш цяло стихотворение, без да поставяш запетаи и точки. Прочитът ще изглежда като на дълго изречение - с прав тон. Знам, че поетите са най-чувствителни на темата "свобода" и ще кажат, че стиховете не се нуждаят от ограничения, не се влияят от пунктуация, спазване на правила на езика. Разбира се, ще се съглася с поетите, които кажат това. Ама...представи си, че гледаш филм. Сниман в два-три-четири павилиона. Писането на поезия, в която няма точки и запетаи, е като снимането на филм, в който камерата се движи между павилионите, без да бъде спирана, без да се разделят (логически) фрагментите и сцените.

    ОтговорИзтриване
  2. Лично мнение: смятам, че беше редно да кажеш "според мен трябва да има пунктуация". Не знам кое те кара да мислиш, че си на абсолютна позиция, от която е ясно кое "трябва" и кое "не трябва" и която с лека ръка изхвърля значителна част от съвременното изкуство.

    Човек си има вкус, но категоричното му налагане винаги ме притеснява.

    Пунктуацията съвсем не е единственият начин за логическа пауза. От друга страна, чела съм неща със съзнателна липса на логически паузи вътре.

    Смятам и че филм от само една сцена би могъл да се получи; зависи от други неща във филма.

    ОтговорИзтриване
  3. Погрешно съм разчел покана за дискусия, подкана за изразяване на позиция. Извинявай.

    ОтговорИзтриване
  4. А аз погрешно съм се надявала, че не съм права за категоричността. Извинявай.

    Иначе - темата на поста беше друга...

    ОтговорИзтриване