Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

3.08.2010 г.

Моля другарко директорке, тях забранете!

София се превръща във все по-интересна столица:

- забранено е да се разхлаждаш във фонтаните през лятото, позволено е да получиш топлинен удар
- забранено е да ходиш с детето си на ресторант, защото е разрешено пушенето в ресторантите
- забранено е да снимаш в метрото, но е разрешено на безплатните интернет терминали, инсталирани в метростанциите, тихомълком да се насложат автомати за пари и те да престанат да бъдат безплатни
- много забранени неща обаче са разрешени - паркирането по улици и тротоари, отнемането на предимството на пешеходците на пешеходна пътека и др.
- сега научавам, че забраняват и разхождането на кучета от непълнолетни

След като на кметицата и на СОС им се забранява, предлагам им да забранят някои други неща:

- полиетиленовите торбички, по примера на кмета на Кюстендил
- пушенето на обществени места, по примера на същия кмет
- автомобилите по някои тесни и уютни софийски улици, както предлагат някои млади архитекти
- и някои други неща, които са от интерес на онези с повече сила/пари, но вредят на общия интерес

За да заприлича София на европейска столица, а не на социалистическо училище.

Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


9 коментара :

  1. Цъкнахме :)
    Остава и кметицата ви да цъкне където трябва :(

    ОтговорИзтриване
  2. Не знам, Светле, аз имам чувството че съм в някакъв кафникански сън...

    ОтговорИзтриване
  3. Кръстю, абе направо трябва да цъкнем в урните за нов и смислен кмет, но де тоз късмет...

    Акулке, кафкиански сън е все пак доста естетизирано. Нашият "сън" си е направо даскалско-милиционарски.

    ОтговорИзтриване
  4. така е ние сме страната на тоталните абсурди.Кмет парламент всиЧки са за затриване.

    ОтговорИзтриване
  5. За съжаление, без парламент няма да е по-добре... Ние сме ги избрали.

    ОтговорИзтриване
  6. А това, че е забранено снимането в метрото - сериозно ли? Защото аз веднъж преди няколко месеца цял ден го обикалях и снимах. Не съм се сетил да питам някого дали може. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Обърнете внимание на табелите на входа на станциите - има едни задраскани фотоапарати. Иначе и аз съм снимала, но пък няколко пъти полицаи са ми забранявали. Може би апаратът ми е по-голям и прави впечатление, знам ли. Включително ми забраниха и когато снимах подвижния тротоар в подлеза на Орлов мост, който е извън самата метростанция. Ама аз вече го бях снимала ;-).

    Не знам защо, но все привличам разни хора, които ми забраняват да снимам - полицаи, охранители, цивилни... което е много смешно с оглед на това, че правя предимно абстрактни снимки.

    ОтговорИзтриване
  8. Сега разбрах за инициативата "София диша", която ми се струва в контекста на този пост :) Ясно е, че някакви си три недели не са достатъчни, но да се надяваме, че това е само заявка за по-сериозни намерения в тази насока!
    Извън това много интересно обаче ми се струва да се проследи дискусията във фейсбук, развихрила се по темата, да се види кой, как и какво разпознава като публичен и частен интерес и как въобще звучат гласът и аргументите на двата "интереса" (по-точно на различните дефиниции за тях).
    А като става въпрос за интереси и за снимане, както и за това кое място е обществено и кое не, на мен наскоро ми забраниха да снимам изгрева от втория етаж на Софийската централна автогара (а се виждаше добре само от там). Две от чистачките дойдоха при мен и ми казаха, че не може, а на въпроса ми защо, отговориха, че "охраната ще ме види и ще ми се скара" :)))А след като постърсих охраната, за да попитам защо все пак да не може пък, след като за мен единствената Централна софийска автогара е публично място, а така или иначе след като е там и ми пречи да видя изгрева, може поне да използвам прозореца й, за да снимам през него, симпатичният чичко не можа да даде задоволителен отгвор отвъд този, че в нея имало и частни инвестиции, респ. не може (освен с писменото съгласие на изп. директор) ...

    ОтговорИзтриване
  9. Евгения, хвърлям по едно око на дискусията във фейсбук, но не се намесвам много, защото, честно казано, ми е омръзнало от "дискусии", в които никой няма готовност да бъде убеден от другия. Иди, че приказват за урбанисти, които прилагат много разумни аргументи, че паркингите в центъра всъщност стимулират струпването на коли. Номерът е, че нищо няма да се промени без промяна на базисни нагласи и ценности. "Искам да имам кола, да си я карам, когато поискам и да си я паркирам, където ми е удобно" - това не е нагласа на жител на европейска столица. Аз пък си мечтая да имам велосипед на три колела от тези, но ми е ясно, че в София, за разлика от Копенхаген, не мога да карам такова нещо, без да изложа на опасност себе си и околните (пък и няма къде да го карам). Затова ще си остана с мечтата. Шофьорите обаче масово не разсъждават така.

    Това за изгрева е голяма простотия. Аз пък съм снимала на Централна автогара, дори вътре, и нищо не ми направиха... явно си е въпрос на късмет. Но безумието е, че е ставало въпрос дори не за елементи от сградата на автогарата, а за изгрева, а той не е ничия собственост. И не е речено, че през прозореца или от терасата не може да се снима... Може просто да са правили нещо нередно в този момент и да са се страхували от журналисти или ченгета ;-).

    ОтговорИзтриване