Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

5.06.2010 г.

На 06.06 ще се прави история


[Видео: Silver Beat Collective направиха парче по арменски мотиви, което се казва "Аревик", и се постараха то да е готово преди митинга пред Бусманци]

Назряват важни промени в отношението към чужденците в България и напоследък се появяват все повече знаци за това. Поредният знак разбрах тази сутрин - скоро след като Административният съд в Монтана отмени заповедта за задържане на Давид, Върховният административен съд се е произнесъл относно несъвършенството на българското законодателство в областта на задържането на чужденците. Такива неща не стават всеки ден. Някои са ги чакали голяма част от живота си. Или години в Бусманци, което е същото.

Поздравления и за ВАС, и за адвокат Валерия Иларева. Не мога да не цитирам част от нейния коментар за решението на ВАС:

Аз съм от тези адвокати, които вярват, че призванието им е с индивидуалните си действия да постигат социална справедливост. Може би това е причината да не може да се каже, че се ползвам с „благоволението” на властимащите служители. Вместо да отида на една лична среща с хората, да ги убедя с „практически” аргументи защо трябва да направим изключение за този човек, аз взема, че все им създавам „проблеми” – все искам да признават ПРАВА. Така и с този случай. Осем месеца след като поех случая му, след като дълго ме бе чакал да се върна в България и ме бе посрещнал с огромни очаквания, моят клиент Уинфред е все още зад решетките в Бусманци. Сигурно много хора ще си помислят, че Уинфред е можело да си намери по-добър адвокат дето няма да развива пионерски за нашите ширини правни аргументи, а ще направи туй-онуй да го изкара и толкоз. Затова днес когато му се обадих да му съобщя, че точно по НЕГОВИЯ случай Върховният съд се е произнесъл с акт, който ще подобри положението на ВСИЧКИ негови задържани събратя, аз му благодарих за жертвата на вяра и търпение, с които той дочака този победен изход. И му казах, че си е струвало. Защото върху такива съдебни прецеденти се гради правовата държава в противовес на „връзкарската” държава. Защото заради такива съдебни прецеденти следващите поколения ще могат спокойно да упражняват правата си, а не да разчитат на „добри” „адвокати” да ги „уреждат”.

Митингът пред Бусманци утре е в защита на човешките права на чужденците в България. Не само за красивата и бременна Аревик или чаровния Давид, или за изгряващия рапър Ола и художника Джавед, които нямат право на образование. Нито за Уинфред, който е от 30 години в България, но е в Бусманци или за Питър - от 21 години в България, завършил журналистика в СУ, но длъжен да се подписва всеки ден в полицията. Не за осакатения от расисти Насредин, който досега не е получил справедливост за стореното му, не за младия футболист Майк, буквалното накълцване с нож на когото е довело до първата осъдителна присъда (от пет години затвор - сравнете с Майкъл Шийлдс) за нападение срещу чернокож у нас. И не за жените с малки деца, дошли в България да търсят закрила и от границата закарани директно в Бусманци.

Митингът пред Бусманци е за всички чужденци в България, чиито права са нарушени. И не само защото техните права са гаранция за нашите, както правилно отбелязва Даниела Горчева. А защото са хора. Нека "нормалното поведение" у нас бъде това, което признава и на другите хора правото да бъдат хора.

Неделя, шести юни, от 11 до 13 часа. Повече подробности за това къде и как (и как не) - тук.

Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


13 коментара :

  1. Благодаря! И дистанционната подкрепа не е излишна :-)!

    ОтговорИзтриване
  2. Селин, до утре и се надявам утре да си не спяща, а будна красавица ;-)!

    ОтговорИзтриване
  3. Успех утре, ще се опитам да дойда, но не знам дали ще успея!

    ОтговорИзтриване
  4. Абе явно не всички подкрепят идеята... ;-)
    http://dnes.dir.bg/news.php?id=6518770&fp=1

    ОтговорИзтриване
  5. Естествено, че не всички, въпросът е ние от кои сме. А ти, изглежда, се радваш, че са били хора.

    ОтговорИзтриване
  6. Блек улф, предупреждавам те най-официално, ако не престанеш да спамиш клюкарски в смислени и важни теми като тази, ще ти изтипосам личните данни публично!
    Светла, евала за позицията. Нищо че си хипар и либерал ;) първо си Човек и то, както изглежда, от най-читавите!

    ОтговорИзтриване
  7. Предупреждавам, че има закон за защита на личните данни, така че ако искаш да изтипосваш лични данни, в моя блог няма как да стане :-). Иначе благодаря за добрите думи и подкрепата, най-хипарски и либерално благодаря :-Р.

    ОтговорИзтриване
  8. Tatari, знаем се, нема нужда да си вадим един на друг кирливите ризи пред хората... ))))))

    ОтговорИзтриване