Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

18.04.2010 г.

Да пишем писма за спасяването на Аревик!

Аревик и Давид - пет години любов по Skype

Давид и Аревик - най-сетне заедно, но не за дълго...

Благодаря на Давид за предоставянето на няколко снимки на Аревик и него. От всички избрах да постна тези две, защото първата по много чаровен начин разкрива тяхната скайп любов, а на втората са щастливи и свободни заедно.

Благодаря и на Мишел, Ани, Жюстин, Енея, Меми и Зелен Кроки за това, че подхванаха темата! Публикувам записа на частта от "Хоризонт по обед" на 15 април, която се отнася до случая на Аверик и Давид:



От записа може да видите колко различно от здравия човешки смисъл може да бъде понякога бюрократичнотото мислене - например, от медицинско свидетелство, в което става дума за наличието на плод в матка, длъжностно лице не може да си направи извода, че притежателката на матката е бременна. Друго длъжностно лице пък смята, че Аревик нарочно ще да е забременяла, за да възпрепятства системата.

Различни хора ме питаха - какво конкретно би могло да се направи, за да спасим Аревик. Вярвам, че ако гражданското общество се организира, ще имаме успех. Междувременно научих, че преди две години бежанецът Саид Кадзоев е бил спасен от депортиране в резултат на стотиците писма, изпратени до различни институции. На Аревик е наложена заповед за депортиране от Областна дирекция на РДВР - Монтана. Затова написах и преди малко изпратих, използвайки тази форма, писмо до директора на тази дирекция, като преди това се постарах да разбера юридическите измерения на казуса. Озаглавих го: "Моля, освободете Аревик Шмавонян!" Ето го текстът на писмото:

До
Комисар Валери Димитров
Директор на ОД на РДВР - Монтана

Уважаеми комисар Димитров,

В резултат на разпореждане на РДВР - Монтана, вече повече от месец арменската гражданка Аревик Шмавонян пребивава в СДВНЧ - Бусманци. Известно Ви е, че понастоящем Аревик е в третия месец на бременността си и в много тежко здравословно състояние, не е в състояние нито да се храни, нито да спи, непрекъснато има гадене и повръщане, откарвана е два пъти в болница в безсъзнание. Въпреки състоянието си, тя продължава да бъде затворена в "дома" в Бусманци в стая с още десетина жени, без адекватна медицинска, а и всякаква, грижа.

Комисар Димитров, не бих искала да се съмнявам във Вашата добросъвестност. Вероятно сте решили, че по този начин се придържате към закона. Но придържането само към едни точки от закона и пренебрегването на други не означава спазване на закона. Знаете освен това, комисар Димитров, че международното законодателство е с приоритет пред българското.

Според Директива 2008/115/ЕО, принудителното задържане е крайна мярка, която се прилага, когато са изчерпани по-леките мерки, например подписка. Аревик не е извършила престъпление, не е заплаха за националната сигурност, не се е опитала да се укрие. Нещо повече - семейството на нейния приятел и е осигурило издръжка и адрес на пребиваване, а бащата на приятеля ѝ е подписал нотариална декларация, че е неин гарант. Кое, тогава, налага задържането ѝ? И то по време, когато тя е била с разрешение за две седмици да се движи свободно в страната от Агенцията за бежанците?

Това не е всичко - според решение на Съда на Европейския съюз в Люксембург от 30.11.2009г. по дело С-357/09 PPU (случаят "Саид Кадзоев"), принудителното настаняване на чужденци може да бъде единствено с цел депортиране. Аревик обаче не може да бъде депортирана, по няколко причини:

- чл.67, ал.1 от Закона за убежището и бежанците ясно показва, че до влизането в сила на съдебно решение процедурата по депортиране не може да се приложи
- Чл. 3 на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, по коята България е страна, гласи: "Никой не може да бъде подложен на изтезания или нечовешко или унизително отношение или наказание." Да се държи затворена и без достъп до медицинска помощ една бременна жена в тежко здравословно състояние определено е нечовешко отношение, а също и наказание. Освен това е и унизително.
- депортирането на Аревик в този момент също би бил нарушение на чл. 3 от ЕКПЧ - би било изтезание, ако тя бъде принудена да пътува в това тежко състояние
- чл. 8 от ЕКПЧ и чл. 5, ал.4 от Конституцията на Република България защитават правото на неприкосновеност на личния и семейния живот. Технически Аревик не може да сключи брак с бащата на детето си, тъй като той е без документи за самоличност, но принудителното й отделяне от него грубо би нарушило правото й на личен живот. А и семеен живот, тъй като тя има връзка с Давид Арутюнян, бащата на детето, от пет години, и откакто е в България, е живяла с него на семейни начала. В перспектива биха се нарушили и правата на детето, понеже принудително ще бъде разделено от баща му.

Поради гореизложените причини Ви призовавам приложите закона, като незабавно издадете заповед за отлагане на депортирането и за освобождаване на Аревик Шмавонян от СДВНЧ - Бусманци.

Комисар Димитров, от интернет страницата на РДВР - Монтана научих, че сте баща на две деца. Моля Ви, не рискувайте други два човешки живота - на Аревик Шмавонян и на нероденото й дете.

С уважение,
Светла Енчева


Ако и вие намирате идеята за изпращане на писма за добра, чувствайте се свободни да копирате този текст и да го подпишете с вашето име, или да го модифицирате според собствения си вкус. С общи усилия бяха установени три начина да се изпрати писмото - чрез тази форма и на адреси rdvrmon@net-surf.net и police@net-surf.net. За по-сигурно използвах и трите. РДВР - Монтана са оставили и адрес (ако предпочитате да пратите на хартия) и телефон (ако искате лично да ги попитате защо държат Аревик в Бусманци):

ОД"Полиция"- Монтана
пощ.код 3400
гр.Монтана
бул."Александър Стамболийски"№2
 

тел.: 096/ 396 396

Това е първата стъпка. Ако нямаме успех, предлагам после да пишем и до други институции. 

UPDATE: Току-що ми се обадиха да ми кажат, че е за предпочитане да се пращат хартиени писма, защото институциите са длъжни да ги заведат с входящ номер и да им отговорят. Затова ще пусна писмото си с обратна разписка и ще помоля и вас за същото.

Update 2: Благодаря на съвсем непознатата Росица, която създаде група за спасяването на Аревик във Facebook. Признавам, бях скептично настроена, но интересът към групата се оказва огромен.


Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог

 

Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


88 коментара :

  1. Кой е имейлът, на който е най-добре да се изпрати това писмо? Веднага ще пратя.

    ОтговорИзтриване
  2. Нуша, вместо имейл са оставили форма, но върши същата работа. Аз използвах нея.

    ОтговорИзтриване
  3. Страшна си! Обаче установявам мистерия - РДВР - Монтана има два сайта:

    http://www.montana.mvr.bg/
    http://www.police.net-surf.net/

    И ако първият е към официалния сайт на МВР, вторият какъв е?

    На втория сайт са оставили и този мейл: rdvrmon@net-surf.net

    ОтговорИзтриване
  4. светла здрасти. аз съм бай далай. ще направя крос-пост с текста на писмото при мен, за да го вирят повече хора.
    поздрави. чудесен пост си написала.
    твой бай далай
    :)

    ОтговорИзтриване
  5. Здрасти, бай далай! Благодаря ти, удоволствието е изцяло мое!

    п.п. Реших да копирам писмото си и до другите два имейла. Де да ги знае човек коя поща четат...

    ОтговорИзтриване
  6. Пратих и аз писмо, надявам се да има добър развой на събитията!

    ОтговорИзтриване
  7. Ще изпратим хартиено писмо. Мисля, че те имат по-голям ефект върху институция, която се намира в миналия век.

    ОтговорИзтриване
  8. Такава била и практиката на Amnesty international. Номерът е, че по този начин са длъжни да ти отговорят, а по e-mail - не са.

    ОтговорИзтриване
  9. Нали хартиени писма? От мейл не е проблем.

    И "дома" в Бусманци - това е затвор...не е дом.

    ОтговорИзтриване
  10. И от мейл не е проблем, но на хартиените писма просто са длъжни да отговорят.

    А за затвора - в известна степен, разликата между този "дом" и затвора е в полза на последния, защото в затвора поне човек знае за какво е там и колко ще го държат.

    ОтговорИзтриване
  11. Моята забележка за това, че това не е "дом", беше риторична...Понзвам хора, които са там от доста време...Без причина. Срещала съм се със семейства, излезли оттам.
    Донякъде ако "Дома" в Бусманци беше затвор, може би щеше да е по-добре настина, защото нямаше да съществват нечовешките условия, които са там - при затворниците не е така...
    Между другото - няма ли адвокат, който да работи по случая?
    Не че защитавам българската правова система, но има и международна такава...

    ОтговорИзтриване
  12. светле, написах и копирах писмото ти. можеш да видиш ето тук:

    http://baidalai.org/?p=617

    поздрави:)
    твой, бай далай

    ОтговорИзтриване
  13. Адвокат Валерия Иларева от Правната клиника за бежанци и имигранти работи по случая. Валерия е изключително добър адвокат, заедно с друг добър адвокат, Диана Даскалова, спечелиха делото "Саид Кадзоев" в съда в Люксембург.

    Но не мисля, че трябва да оставяме всичко на Валерия, колкото и добър адвокат да е. Повечето международни дела се точат с години, а в случая трябва да се действа бързо. Затова е от особено значение каузата да срещне определена обществена подкрепа. Иначе доводите на адвоката, колкото и да са основателни, ще си останат глас в пустиня.

    ОтговорИзтриване
  14. Далайчо, благодаря ти много!

    Поздрави,
    твоя Светла :-)

    ОтговорИзтриване
  15. Ще го пратя утре по пощата. Нямам думи да изразя чувствата си към цялата история; добре, че има хора, които й дават гласност!

    ОтговорИзтриване
  16. Привет и от мен!

    Още една атака по е-майлите на институцията с писмо, подписано с моето име!

    Поздрави за активната ти позиция по въпроса, Светла!

    ОтговорИзтриване
  17. Абе аз мисля, че и по мейл са длъжни да отговорят, ама винаги могат да се направят на ударени, а? Дали не е същото ако изпратим ихартиено писмо, което не е препоръчано?

    Нещо във Фейбук да направим ли?

    Ще препечатам и при мен. Надявам се да позволяваш.

    ОтговорИзтриване
  18. Шейрнах го, където можах, пратих мейл, смятам и на хартиен носител да го пратя.
    Дано повече хора се вземат в ръце и да престанат само да цъкат с език на чуждата беда...

    ОтговорИзтриване
  19. Причината, поради която Давид няма документи – а именно, че трябва да служи 3 години в казармата в Армения, държава, която не познава и чийто език не говори добре, защото от шест годишен живее само и единствено в България, е отделен абсурд. (Това би било все едно моят приятел от детинство, който замина да живее в САЩ преди десетки години, да бъде обявен за нелегален от САЩ, защото не е служил в казармата в България.)

    Няма ли начин да се атакува проблема и в тази насока? Все пак, ако той получи документите, кръгът се чупи?

    ОтговорИзтриване
  20. По отношение на проблема на Давид и стотици като него, оставени извън системата по странни административни причини, съществува тази подписка за регулиране статута на нелегалните имигранти в България, която не се радва на особена популярност.

    ОтговорИзтриване
  21. След като получих този коментар във Фейбук "Лидия, препратих линка и молба за разглеждане на казуса на стената на министър Цветанов, тъй като е в компетентността на Вътрешното министерство.", чудя се дали не могат да се атакуват и други институции? Може би Валерия Иларева би могла да каже кои и на какво горе-долу да се позовем?

    ОтговорИзтриване
  22. Всяка идея е добре дошла - мисля, че където и да пишем, няма да има вреда. Но РДВР - Монтана са издали заповедта.

    ОтговорИзтриване
  23. Лид, относно писането до министър Цветанов, получих feedback, който потвърди първоначалната ми интуиция - вярно е, че той е най-големият шеф в МВР-то, но пък ако се обърнем директно към него, от Монтана току виж кажат, че не са били сезирани и затова не са реагирали... Вярно, че не разполагаме с време, но на прескачането на инстанции невинаги се гледа добре. Но няма лошо да се пише и до министъра, но не само до него...

    ОтговорИзтриване
  24. Светла, здравейте! Говорих с отец Иван от Нови хан. Той е готов да приюти Аревик!!! Кажете какво трябва да направим?! Той е готов още утре да отидем в Бусманци! Пишете ми на galla@gbg.bg Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  25. Галина, много мило от Ваша страна! Проблемът е обаче, че Аревик не е на свобода. Ако беше на свобода, щеше да е в Монтана при Давид и родителите му. Бащата на момичето дори е подписал нотариална декларация, неин гарант. Ако е възможно по някакъв начин отец Иван да окаже влияние Аревик да бъде пусната нито тя, нито Давид да бъдат депортирани - това е най-многото, което може да направи в конкретния случай.

    ОтговорИзтриване
  26. Това, което ми дойде на ум, е помощта на Иван Кулеков. Писах му преди малко и много се надявам да вземе случая присърце. Защото все пак той може да даде голяма гласност на случая. Много се надявам...
    Ще пиша и до Нова телевизия.

    ОтговорИзтриване
  27. Изпратих мейл! Ще пусна и писмо по пощата! Дано променим нещата! За пореден път се убеждавам, че живеем в страната на абсурдите!А ,уж сме цивилизована държава!

    ОтговорИзтриване
  28. postback <-
    Дано успеем да прекратим това безумие. Наистина е жестоко.

    ОтговорИзтриване
  29. Здравейте,
    Потресе ме случаят на Аревик. Пуснах писмото по предоставената форма на страницата на МВР Монтана. При толкова престъпници на свобода да се издевателства над едно невинно момиче е меко казано чиновноческо невежество и бездушие. Дано успеем да помогнем!

    ОтговорИзтриване
  30. Здравейте!

    Много Ви благодаря! Ако Ви е възможно, ще е полезно да пуснете и хартиено писмо!

    ОтговорИзтриване
  31. горките хорица. Това момче не може да няма документи за самоличност, трябва да има поне ЕЧН единен номер на чужденец. Няма български документи, тук могат да му помогнат арменската общност или? А този комисар..аз мога да му спретна едно писъмце, но той човека сигурно в кофата ги хвърля

    ОтговорИзтриване
  32. Пламен, благодаря!

    Анонимен, длъжен е да ги завежда под номер и да им отговаря. Но затова е желателно писмата да се пращат с обратна разписка - иначе може да кажат, че не са ги получили.

    ОтговорИзтриване
  33. Отвратително!

    Учил съм с Давид до 7-ми клас, добро момче, направо онемях. Да пращаме писма, дано се вразумят!

    ОтговорИзтриване
  34. адски ад

    освен да се присъединя във ФБ и да се възмутя тук - какво друга мога лично аз да направя?

    ОтговорИзтриване
  35. Ами вижте по-горе - може да пратите писмо с обратна разписка до РДВР - Монтана.

    ОтговорИзтриване
  36. Резултат ако не се получи скоро, то е защото:
    всички които са пратили протест и защитни писма са просто никои
    за да бъде едно действие резултатно, то трябва поне един брой Някой да се обади по телефон до някой кабинет и нещата се уреждат веднага.
    има ли други юристи ангажирани, адвокатски кантори не са ли включени?
    А лекари?!!!
    За чиновника и хиляди и милиони писма да получи на хартия - това за него не променя нещата, защото те няма да са "отгоре" "отвътре" и т.н.
    Има ли представители от държавни институции, които да са ангажирани с казуса?

    ОтговорИзтриване
  37. Светле, какво ще кажеш за идеята да се направи една Петиция в Подкрепа на Аревик на http://www.bgpetition.com/ ?

    ОтговорИзтриване
  38. В Германия съществуват такива домове, там си пребиваваш съвсем спокойно, имаш право на джобни и пакети с храна.Нямаш право да работиш, това е положението за бежанци. Българите са длъжни в рамките на ЕС да въведат същата система.

    Ето част от моето писмо >
    "Ще спестя от времето ви, като премина направо към излагане на причините за гражданската си ангажираност :


    Комисар Димитров, само един емигрант знае колко дълъг и труден е живота зад граница. Там, някъде другаде, си откъснат от семейство и приятели, с езикова бариера да създадеш нови , с непрестанното напомняне, че не принадлежиш към тях. Бюрократични бариери има много, тяхното избягване по правилния път отнема време. Една бременна майка не бива да чака. Че Аревик и Давид принадлежат към монтанското съсловие е ясно. И тяхното дете, като бъдещ данъкоплатец , трябва да бъде уважено и да получи необходимите родителски и медицински грижи.

    Като българка , чиито най-добри приятели са арменци, пребиваващи във Варна разбирам, ... тяхната душевност и култура и познавам историята им.Светът би трябвало да се засрами, че не е взел отношение в началото на 20ти век при арменския геноцид. България, трябва да се засрами,че и в днешни дни продължава да се държи нецивилизовано и варварски към граждани си, с арменско потекло.В случая с Давид и Аревик и към новопридошлите.

    Като доброволен социален работник към католическия съюз „Каритас“ разбирам,...че арменците се водят със статут на бежанци поради исторически факти и актуално военно положение. Същите биват настанявани в апартаменти, при неналичие на друго убежище в Германия , като им се осигуряват пакети с храна и джобни пари, необходими за покриване на месечните им суми.

    Като икономистка разбирам, ...че решения от такова естество трябва да бъдат взети от множество институции и вие сте представител на изпълнителната власт в страната. Ако не можете да вземете това комплексно решение, моля Ви да препратите тези писма към необходимите институции и да задействате взаимния диалог.

    Като гражданка на Република България разбирам, ..че имам право на обществено недоволство във връзка с действия на изпълнителната, законодателна и съдебна власт.

    Като оптимистка разбирам, ...че следите на това писмо няма да се загубят.

    Като майка разбирам,... че бремеността е време за спокойствие и блаженно очакване.

    Като авантюристка разбирам, че не е лесно 5 години да подложиш любовта си на изпитание.И да продължаваш да го правиш в името на безсмислието.

    Като българка, пребиваваща в чужбина разбирам, ...че е препоръчително да получиш необходимите документи – гражданство и разрешително за работа. За да излезеш от графата на социалнослабите и да преминеш към платците на данък.

    Като емигрант в европейска държава разбирам, ...че е желателно да бъдеш интегриран в новата ти родина. На нея Аревик, като на мащеха, ще вика през зъби „Майко!“ Нека направим така да не я намрази, преди да я е заобичала.

    Моля се за отлагане на депортирането и незабаното освобождаване на Аревик Шмавонян от СДВНЧ / Бусманци и настаняването й там където принадлежи - при Давид Арутюнян в Монтана.


    С уважение,"
    Сега ще го метна до семейството ми в БГ , за да го изпратят с обратна разписка.
    Rien Ringeisen

    ОтговорИзтриване
  39. Галина, писмата имат по-сериозен институционален ефект от петициите. По-важно е подписването на петицията за регулирането на статута на нелегалните имигранти, според мен. В последните дни много от хората я подписват именно заради случая на Аревик.

    Rien, изключително силно писмо, благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
  40. Zdraveite,
    purvo se izvinqvam za shliokavizata, no nqmam admin prava za pc v ofisa. Nau4ix za slu4aq predi 4asove, v redakziata na Berliner Morgenpost. Kato armenka i 4len na 2 organizazii v BG nqma6e kak da ne se shokiram i da deistvam v imeto na spravedlivostta. Oburnax se kum moi poznati v mediite, organizaziite i politi4eskite sredi, taka 4e razi4am slu4aqt da nameri razre6enie. Suvsem skoro 6te napi6a ne6to i ot men v bloga mi, no se nadqvam predi tova ne6to da se promeni. ako nqkoj iska kontakti s men, neka mi pi6e prez bloga mi. Shte se postaraq da lobiram maximalno za temata, za6toto obrazut na Bulgaria opredeleno stava vse po-4eren i s vseki izminal den, bulgarite v 4ujbina sujaliavat za bezpomo6tnostta si kum sistemata...

    ОтговорИзтриване
  41. Люси, много благодаря, очаквах "включване" от Вас!

    До Rien Ringeisen: Моля Ви, пратете ми мейл (на адреса, оставен в блога под снимката на профила ми) - представител на българска медиа ми писа, че би желал да вземе интервю от Вас.

    ОтговорИзтриване
  42. България е била сред страните, които са приели арменските бежанци при клането! Приели са ги сърдечно и с разбиране ! Как вообще може бременна жена да не получава човешко отношение? До къде може да стигне това озверяване? Европейски съюз? За къде сме тръгнали?

    ОтговорИзтриване
  43. Писах на РДВР - Монтана. Освен това издирих адресите на МВР-централата в София. И-мейл адрес не откривам, но имат електронна приемна тук:
    http://www.mvr.bg/priemna.htm
    Пощенският им адрес е:
    София 1000, ул.”6-ти септември” № 29

    ОтговорИзтриване
  44. Добре де , хора. Писали сте много, нямам време да го чета всичко, но в сф има някакво сдружение на адвокатите- За граждански права. Защо не се обърнете към тях за помощ? Бях много отзивчиви ,когато аз бях там. Ако някой се заинтересува- southpark74@mail.com . ще пратя координатите от визитката.

    ОтговорИзтриване
  45. Майа, отново - нямам думи, с които да ти благодаря, знаейки какво преживяваш и в личен план.

    Дима, Аревик и Давид си имат много добър адвокат - Валерия Иларева дори е успяла да осъди страната ни в съда в Люксембург. Но има нужда и от граждански натиск, и най-гениалният адвокат не може да направи всичко сам.

    ОтговорИзтриване
  46. Определно трябва да има и гражданска позиция... моята е да направя каквото мога и да разпространя, колкото мога на повече места проблема, за да бъде чут и взети мерки. Желая успех на тези двама хора!!!

    ОтговорИзтриване
  47. Здравейте,
    арменците винаги са били добре дошли в България! Мисля, че това не се е променило...и много се надявам да е така! Ако бях инициативен човек, бих се обадил на няколко места, едното е "Господари на ефира" , а другото е на "Слави Трифонов", предполагам има още камара телевизионери, които биха се поинтересували много сериозно. и случаят бързо може да се раздуха. Идеята за Кулеков ми хареса... Успех в начинанието!!!

    ОтговорИзтриване
  48. Здравейте и благодаря, че сте повдигнали въпроса. Не е само Аревик за съжаление. Но се надявам поне на това момиче да му върнат свободата. Спирам,за да не напиша някоя глупост, толкова съм ядосана. Пуснах кратко съобщение на моя блог.
    http://dilmana.web-log.nl/

    Поздрави на всички, Даниела

    ОтговорИзтриване
  49. Здравейте,научих току що за проблема на Аревик.Доколкото знам Република България е демократична страна и не мога да си обясня отношението към новата снаха на България.Вярно,че от дълго време не съм се прибирала ,живея в Дания и не знам новите закони които са приети във връзка с приемането ни в Европа,но има и неписани човешки закони които според мен са по важни от писаните още повече че професията ми е акушерка и мога да си представя състоянието на бедното момиче,чието престъпление е единствено любовта.Дълбоко съм потресена от прочетеното и настоявам за по хуманно отношение към бъдещата майка.Нека отговорните по случая да вземат спешни мерки и да помогнат за бързото и благоприятно разрешение.Господа управници,за никого не е тайна отрицателния прираст на България подкрепен от емигрантството.дайте възмойност поне на Аревик щом е избрала нашата страна да живее и се интегрира в нея.Дания никога нямаше да направи това ,което вие правите за това е страната на щастливите хора Подкрепвам безрезервно Аревик и Давид с уважение акушерка Ангелова

    ОтговорИзтриване
  50. Даниела, прочетох поста Ви и много благодаря. Изключително ценя гражданската Ви позиция и се радвам, че и Вие се ангажирахте с темата, надявам се чрез Вас тя да стигне до още (смислени) хора! Поздрави и от мен!

    Ася, благодаря. Отношението към хората в Дания като цяло е принципно различно от това в България - писала съм навремето по въпроса за отношението към децата в Дания, например. Що се отнася до България, когато иде реч за човешки права, рядко властите се сещат за "неписаните закони", но аз си мисля, че ако държавата задържа насила един човек, държавата е длъжна да му осигури лечение, а не да се оправдават, че човекът нямал осигуровки. И това не е въпрос на неписан закон, а на формално задължение, така мисля.

    ОтговорИзтриване
  51. Пишете във форума на БГ Мама - http://forum.bg-mamma.com/ - доста хора го четат и предполагам, ще се включат в инициативата.

    ОтговорИзтриване
  52. Здравейте Светла,понеже съм нова в блога чак сега прочетох за интервюто с датското семейство.Вярно е ,че те се грижат много не само за децата,но и за всички по този начин.Работя в старчески дом и виждам обичта и грижите към старите хора.Всеки от персонала отговаря за 5-6 човека.Персоналът освен грижите намира време по 5-10 минути да общува със старците и да чуе за проблемите им ако има такива.Полгат се изключителни грижи за да бъдат щастливи и да не се чувстват изоставени.Чудя се кога и в нашата страна ще се научим да уважаваме ЧОВЕКА независимо дали е бебе,дете,било то с увреждания,възрастен или старец.Тук не получаваш работа с връзки или с подкупи както моя случай който ме доведе до Дания.Отлично завърших медицинския колеж,но на изпита ми за работа/няма да споменавам имена/преписвачката,която едвам връзваше 3 я изкараха,че знае повече от мен.Не искам да бъда черногледа ,но имаме още много да се учим и да работим върху себе си.А колкото до тези млади хора Аревик и Давид,нека тук да покажем, че вече сме си променили мисленето и сме станали европейци!Стига вече с БАЛКАНСКИЯ МАНТАЛИТЕТ! С уважение ак.Ангелова

    ОтговорИзтриване
  53. Аз също изпращам хартиено писмо. За сега линкът към петицията не работи, но щом го намеря активен, ще подпиша и нея. Надявам се да получим резултат скоро. Успех!

    ОтговорИзтриване
  54. Да, така е за Дания... Приятелка, работила в старчески дом в Германия като санитарка, също сподели подобен опит. Първоначално беше шашната: "длъжна съм да им благодаря, че са ми дали възможност да им избърша задника", но доста бързо разбра какъв е смисълът от това поведение. А преди това в България е била мед. сестра в психиатрия и основно се е занимавала да връзва буйстващи пациенти, да асистира при електрошокове, ей такива човеколюбиви неща.

    Фокси Лейди - да, нещо се е сринал сайтът на петициите. Дали пък не е от нашата активност :-)?

    Анонимен - аз нямам акаунт в бг мама, но Вие, ако искате, пуснете тема. Досега опитите ми да помоля някой да пусне тема там са удряли на камък. Сигурно има къде-къде по-важни неща за мамите...

    ОтговорИзтриване
  55. Пишете до "Български хелзинкски комитет - Програма за правна защита на бежанци и мигранти"

    http://www.bghelsinki.org/index.php?module=pages&lg=bg&page=address

    Програма за правна защита на бежанци и мигранти
    ул. "Узунджовска" № 1
    София 1000

    тел./факс: 02 981 3318 02 981 3318 , 02 980 0057 02 980 0057
    e-mail: refunit@bghelsinki.org

    ОтговорИзтриване
  56. Нека да се сетим в каква страна живеем, приятели - писма и петиции няма да помогнат!
    Трябва незабавно да се уведомят новинарите от "БТВ", "НТВ", "Канала", предаването "Господари на ефира" (те са много оправни, напористи, влиятелни и бързи)! Това плаче за масмедии и те плачат за такива новини!
    Спомнете си, че Бойко Борисов меко казано обича медийният си имидж на супергерой, така че освен Цветанов, той е човекът, който трябва да бъде уведомен!
    Хубаво е покрай този случай да се започне дискусия по тези проблеми и да се започнем да оказваме граждански натиск за цивилизована регулация на тази проблематика!
    Каквото мога, ще помогна!

    ОтговорИзтриване
  57. Писано е до Хелзинския комитет, до Емил Коен. Макар че досега от това, което знам, не храня кой знае какви надежди за помощ от тях.

    ОтговорИзтриване
  58. Така като гледам това е много красиво момиче. Красиво и интелигентно. По красиво от всички нашенски силиконови пачаври. И момчето е симпатично. Хубава двойка. И любовта им е чиста. Такива неща напоследък май са рядкост. Надявам се да успеят!

    ОтговорИзтриване
  59. Здравейте, днес писах по e-mail на "Господари на ефира", след малко ще изпратя и до
    news@btv.bg и
    reporterite@btv.bg

    Иначе попаднах на интересен site:
    КЪДЕ МОГАТ ДА СЕ ПРАЩАТ ЖАЛБИ?

    http://www.bghelp.co.uk/forums/%C8%EC%E8%E3%F0%E0%F6%E8%FF-%E8-%CF%F0%E0%E2%EE/964-%CA%DA%C4%C5-%CC%CE%C3%C0%D2-%C4%C0-%D1%C5-%CF%D0%C0%D9%C0%D2-%C6%C0%CB%C1%C8.html

    ОтговорИзтриване
  60. Тъкмо отпечатах писмото и заминавам с него в пощата. Доколкото ми сочи опитът, когато пиша жалба или молба до полицията в София, пак получавам изходящ номер на мейла си. Дали това обаче ще се получи и в Монтана, не знам. Затова реших да действам по старомодния начин. 60-на стотинки за марка къде не съм ги дала, в крайна сметка! Разпратих и до всички мои приятели във Facebook.

    ОтговорИзтриване
  61. Пуснах превод на писмото и в английското линкче по-долу, дано успеем да привлечем и чужденци! Така че можете да го ползвате и да разпращате и на ваши приятели от чужбина.

    ОтговорИзтриване
  62. Оказа се вицепрезидентът Ангел Марин може да реши проблема на арменчетата, но не знам дали без пари на джоб ще го направи, както са го правили за някой субекти.

    Не виждам проблем дори да им дадат дори гражданство, щом са давали на сульо и пульо. Да не забравяме как бързо дадоха такова на разни спортисти, давали са и на разни бандити гражданство по бързата процедура. За мен не е понятно да вземам талибан от Гуантанамо, а да не разрешим на две арменчета да са заедно.

    Българи са станали например следните легендарни в криминалния свят чужденци:

    - Шабан и Фатик - баща и син
    - Степан Рибаков - издирваният от Интерпол за търговия с дрога и оръжие
    - Адел Саркиз - наркопроизводител
    - Обявеният за сериен убиец молдовец Юрий Радулов
    - аферистът Ангел Златанов-Акрам
    - Анадурди Хаджиев - бившият шеф на туркменската централна банка, обвинен в пране на пари.
    - Жарко Момчилович и Йовица Лукич. И двамата са свързани с известния мафиотски Земунски клан.
    - Издирваният за 30 убийства и куп други престъпления литовски мафиот Хенрикас Дактарас
    и т. н.

    “Вярно ли е, че за гражданство се плащало по 100 000 евро, самият премиер го каза? Г-н вицепрезидент, по конституция вие сте този, който дава българско гражданство. Процедурата е тежка и продължителна, възможно ли е у нас да има паспортна мафия, която да се включва в получаването на български паспорт? http://www.president.bg/v_iziavi.php?id=3643 “

    ОтговорИзтриване
  63. Здравейте пише ви един млад човек,на който му е писнало от абсурдизми.Ето този случай наистина е такъв как може един човешки индивид да бъде задържан против волята си само затова че е чужденец и при положение,че в него се развива още един човешки живот.По случая спомогнах до колкото можах като звънях на телефоните на Господари на Ефира и на Шоуто на Слави.Оттам никой не вдигна телефоните може би защото е събота или не,незнам но ще продължавам да звъня.На имейла на г-н Трифонов изпратих кратко описания по случая и копирах този линк за повече информация .Надявам се да съм бил полезен с нещо и дано тази млада чужденка да може да изживее пълноценно живота си заедно с човека,който обича и плода на тяхната любов. С уважение Георги Пейчинов

    ОтговорИзтриване
  64. Имам питане... с подписка може ли да се постигне нещо? Също си задавам въпроса,защо българските арменци и техните организации не взимат отношение по този въпрос. Някой опитвал ли се е да се свърже с тези организации или да отиде до Арменския културен дом и да ги попита могат ли да помогнат с нещо.
    П.П. Нямам информация за това питам... garbys@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  65. Lucy Setian, ures ahchigas... Луси не пислех ,че ще те видя тук ,но се радвам! Ако можеш помогни ...

    ОтговорИзтриване
  66. ДАБ и е отказал статут на бежанец! Административния съд в Монтана също се е произнесъл в полза решението на ДАБ и Дирекция Миграции! Вие в законова държава ли искате да живеете, или в държава в която всеки си прави каквото реши ??? Не се подвеждайте по внушенията на Светла,Росица,Лидия и Давид !!! В интернет пространството те открито призовават да не се зачитат законите, институциите и техните решения в Република България! Дано да им се потърси отговорност за това !!!

    ОтговорИзтриване
  67. Бре, че анонимно призоваване към законност! Не може да е неанонимно, понеже съдържанието му е лъжа. Правата на Аревик са нарушени по абсолютно незаконен начин поне два пъти:

    1. Задъжана е в период, когато е имала легално разрешение за две седмици да се придвижва из страната

    2. При подаване на втората молба за хуманитарен статут са били длъжни да я пуснат, поне докато свърши делото на всички инстанции. Заповедите за депортиране се прекратяват при подаване на молба за статут.

    ОтговорИзтриване
  68. п.п. За едно обаче не грешите - ДАБ наистина й е отказал статут на бежанец. Тя обаче е искала хуманитарен статут. Тоест ДАБ са й отказали каквото не трябва :-).

    ОтговорИзтриване
  69. Господин Анонимен,
    къде видяхте, че призоваваме да не се зачитат законите? Аз поне 5 пъти писах, че искаме ЗАКОНИТЕ ДА БЪДАТ СПАЗЕНИ!
    По закон Аревик няма право да бъде държана в Бусманци докато е в сила забрана за екстрадирането и.
    Това го е постановил и Европейския съд за правата на емигрантите в Европа:
    "Съдът в Люксембург обърна внимание на това, че задържането на имигрантите не е санкция за извършено от тях престъпление, а обслужва еднинствено изпълнението на решението за тяхното извеждане от страната. Поради това Съдът подчертава, че чужденецът може да бъде задържан, само докато съществува реална възможност за успешно извеждане от страната и то само, докато действията по неговото депортиране се предприемат с необходимата грижа. Европейският съд постанови, че когато не съществува разумна възможност за извеждане, задържаният чужденец трябва да бъде НЕЗАБАВНО освободен."
    Време е да се потърси наказателна отговорност, да! Но не от тези, които търсят правата си, а от тези, които ги погазват!
    Росица

    ОтговорИзтриване
  70. ИЗПРАТИХ И ДО ДВАТА АДРЕСА ПИСМОТО НА СВЕТЛА ЕНЧЕВА,ЗАЩОТО В НЕГО Е КАЗАНО ВСИЧКО ПО НАЙ-ДОБРИЯ НАЧИН.
    ПОЗДРАВИ И УСПЕХ!
    Т.Малешкова

    ОтговорИзтриване
  71. Защо не пратите писмо до "Господари на ефира"? Лично за мен те са хората, които стигат до края с дадена работа. Бих го направила и аз, но не съм много запозната със случая! Успех!!!
    Маги

    ОтговорИзтриване
  72. Останах с впечатление, че някой им е писал. Практиката досега обаче показва, че медиите, които реагираха (с малки изключения), сами са се сетили за това, вкл. и БТВ.

    ОтговорИзтриване
  73. Написах и в един местен Форум - дано се включат и съгражданите от Монтана.
    http://montana-dnes.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=28332#28332

    ОтговорИзтриване
  74. Петър, видях, че дотук има един коментар. Добре де, не разбирам защо някои хора решават, че Аревик и Давид са нарушили закона и не си правят труда да проучат нещата. Аревик и Давид са с незаконни заповеди за депортиране и Аревик е незаконно задържана в Бусманци. И двамата са в процедура за предоставяне на закрила, а това е легален статут, значи нямат право да ги гонят и да ги затварят. Защо хората действително не се интересуват от закона? Ако се заинтересуват, ще разберат и че Давид е нямало как да бъде легализиран, след като веднъж е обявен за нелегален - няма такава процедура в България.

    ОтговорИзтриване
  75. Подкрепа и от Асоциация на свободното слово "Анна Политковская":

    http://politkovskaya-bg.blogspot.com/2010/05/blog-post.html

    ОтговорИзтриване
  76. Това наистина е важна подкрепа, благодаря много!

    ОтговорИзтриване
  77. Петицията "За регулиране статута на нелегалните имигранти в България" нама как да бъде подписана! Постоянно дава грешка "Не са попълнени задължителните полета!".

    Проверете!

    ОтговорИзтриване
  78. Хм... аз съм се подписала, ще се опитам да навия някого да се подпише и да провери... а убеден ли сте, че сте попълнил всички полета, включително цифровия код?

    ОтговорИзтриване