Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

19.03.2010 г.

Протест пред "Българския Гуантанамо" в Бусманци в събота от 11 часа

Информационна агенция "Неуютен блог" ;-) съобщава, че събота, 20 март 2010 г. от 11 часа пред "дома" за "временно" "настаняване" на чужденци ще има протест - проява на солидарност с обитателите му и с искане за затваряне на "дома". Протестът има разрешение от полицията. Доколкото разбрах, организира го инициативен комитет от анархисти и други. Но кои са точно - това не можах да разбера. Ако някой от организаторите попадне на блога ми - моля, оставете коментар с повече подробности!

Аз ще отида на протеста. Не съм убедена дали "домът" трябва да бъде точно затворен. Центрове за задържане (detention centers) има навсякъде, където има нелегално пребиваващи чужденци. Но обикновено (и в по-цивилизованите страни) сроковете за задържане са много по-малки (в Испания например - 45 дена, докато тук - година и половина, и то отскоро, а преди това изобщо нямаше срок), битовите и хигиенните условия са по-добри и се спазват елементарни човешки права. "Домът" в Бусманци е конструиран ката казарма - по 20 човека в стая с двуетажни легла, и то не от липса на място - "капацитетът" на дома е 400 души, а вътре са около 200, нощем стаите се заключват, дори на обитателите да им се ходи до тоалетната, липсва медицинска помощ. Затварянето в "стаи с индивидуални мерки за сигурност" (сиреч - изолатори) е широко разпространена практика, а не крайна мярка. Ако има такива центрове за задържане в България, там трябва да се затварят чужденци само в краен случай (основно - предстояща депортация), а не с цел осигуряване на заплатите на многочислен персонал.

За много от описаните тук проблеми (и за още по-сериозни други) е необходимо много повече от реформа или затваряне на "дома" в Бусманци - необходими са промени в българското законодателство, като се започне със закон за регуларизацията. Но "домът" в Бусманци е най-подходящото място, пред което да се протестира, защото в него се съдържат в концентриран вид дефектите на политиката към чужденците в България.

Ако и вие искате да дойдете, казаха ми, че се отивало там с маршрутка 35. От bgmaps видях, че ходи още и маршрутка 19 и автобуси 8,10 и 14. А като се слезе в селото (пардон - квартала) се пита, но било близо. За съжаление, не разполагам с точен адрес, но ако го разбера, ще го добавя. Адресът е: Бусманци, бул. "Ген. Йосиф В. Гурко" № 65а, маршрутките минавали съвсем наблизо. Местните знаели това място като "старите казарми". Благодаря на адвокат Валерия Иларева за обяснението!
В bgmaps адресът не излиза, но мястото горе-долу се вижда, като намерите кметството на Бусманци и видите къде наоколо е бул. "Гурко".


Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог

 

Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


3 коментара :

  1. Здрасти, аз съм от организаторите. Съжалявам, че не си разбрала добре. Организира се от Инициативен Граждански комитет или с две думи : има и анархисти, но участват и други хора, с различни убеждения и са поканени всички споделящи общочовешките ценности. Чакаме те!
    В другия коментар ще видиш още подробности за идеята.

    ОтговорИзтриване
  2. Още от организаторите. Извини ме, че пиша "анонимен" коментар, но нямам тук профил, а и не говоря като личност, а просто предавам информацията.

    Протестът е организиран от граждани с различни виждания, убеждения, някои не ангажирани идеологически и анархисти, но най- вече от свободни хора.

    На 20 март 2010 г. пред Дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци от 11 ч. до 13 ч. ще се проведе мирен протестен митинг против произвола и репресиите спрямо имигрантите и в защита на техните човешки права.

    Мероприятието е организирано от Инициативен граждански комитет. Протестът е под наслов 'Нелегални хора няма!' Задържането на чужденци в институции като "Бусманци" нарушава няколко члена на Всеобщата Декларация за Правата на Човека. А именно :

    Член трети: Bсеки има право на живот, свобода и лична сигурност;
    Член шести: Bсеки човек, където и да се намира, има право на признаване на неговата правосубектност.
    Член 11.1: Bсеки човек, който е обвинен в престъпление, има право да бъде считан за невинен до доказване на неговата вина, в съответствие със закона, в публичен процес, по време на който са му били осигурени всички необходими гаранции за неговата защита.
    Член девети: Никой не трябва да бъде подлаган на произволен арест, задържане или изгнание;
    Член 13:

    1. Bсеки човек има право свободно да се придвижва и да избира своето местожителство в пределите на всяка държава.
    2. Всеки човек има право да напусне всяка страна, включително и своята, и да се връща в страната си.

    Член 14: Bсеки човек има право да търси и да получи убежище в други страни, когато е преследван.

    Ние смятаме, че човешките права не могат да са функция на гражданството. Така както допускаме да третират бежанците, така ще третират и самите нас. Повечето българи имат ако не близки, то познати, които са мигранти. Не случайно сме солидарни с мигрантите, считаме, че всеки един човек в беда днес може да бъде ти или близките ти утре. Никой не е способен да предвиди бъдещето, но легитимирайки унижението на човешкото достойнство, репресията и произвола, ние поставяме себе си и децата си в риск.
    )))))
    група съвестни граждани

    ОтговорИзтриване
  3. П.п. Междувременно получих потвърждение, че организаторите са истински - говорих с журналисти, които имат информация от тях и получих няколко лични писма от самите организатори. Не е клопка :-)!

    ОтговорИзтриване