Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

7.02.2010 г.

Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


По повод на зачестилите случаи (брей, как го почвам - като криминална хроника) на препечатване на информация от блога ми, полезно е да уточня няколко неща:


Искам да благодаря на всички, които са преценили, че нещо от този блог е достатъчно смислено, интересно или красиво, че да си струва да бъде копирано на друго място. Ето защо, следващите редове Ви призовавам да не ги разбирате като ограничение - те са с цел улеснение и за мен, и за Вас, и за читателите ни.

Лицензът на блога е Creative Commons. Цитирам условията:

Можете свободно:

 • да споделяте — да копирате, разпространявате и излъчвате произведението
 • да ремиксирате — да адаптирате произведението

Съгласно следните условия:

 • ПризнаниеТрябва да посочите авторството на творбата по начина, определен от самия автор или носителя на правата върху произведението (но не и по начин, оставящ впечатлението, че същият/същите подкрепят вас или използването по някакъв начин на творбата от вас).
 • Споделяне на споделеното — В случай, че промените, видоизмените или използвайки като основа произведението, го надградите, то полученото производно произведение може да се разпространява само съгласно условията на същия или на подобен на този договор.

  Строго желателно е:
  Когато препечатвате нещо от моя блог (независимо текст или снимка):
  1. Моля, посочете автора.
  2. Моля, сложете точен линк към съответния пост, а не изобщо към блога (това би улеснило както мен, така и Вашият читател, който по-лесно ще се ориентира, ако междувременно съм публикувала нови неща).
  3. Ако лицензът на Вашия сайт/блог/форум/вестник/друго е различен от Creative Commons, моля, упоменете лиценза на моя блог.
  4. Ако сте видоизменили нещо, което аз съм публикувала, моля, уточнете достатъчно ясно, за да не бъркат читателите Вас и мен.

  Не е задължително, но ще бъда благодарна, ако:
  1. Оставите коментар (кой не обича коментари?) върху поста, който (или снимка от който) сте решили да препечатате, или
  2. Ми драснете един ред писмо по въпроса. Може и повече, ако Ви се пише.
  3. Ако се чудите дали бих имала нещо против да ме препечатате или ако изпитвате някакви технически затруднения при този процес (примерно, свързани с постнато видео или нещо друго), ще се радвам да ми пишете и да се опитам да помогна.
  Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


  12 коментара :

  1. Здравей, Светла!

   Пише ти Петър от редакторския колектив на Индимедия БГ :)

   Извинявам се, че не съм пуснал линк към снимката, бях я намерил от един форум, където просто беше качена без линк. Нямах идея, че ти си я правила, иначе щях да посоча. Принципно когато препубликуваме инфо от блогове (т.е. в случаите когато самите автори не го правят, защото доста често и самите блогъри пускат неща в Инди) винаги слагаме линк и автор.

   Още веднъж се извинявам и благодаря за снимката :)

   Поздрави!
   Петър

   ОтговорИзтриване
  2. ОК, всичко е добре, когато завършва добре. Все пак, медиа сте и имайте предвид, че снимките не са с автор "интернет" :-).

   Поздрави и успех на indymedia! И още веднъж благодаря, че решихте да популяризирате парчето на Ола! Оценявам това!

   ОтговорИзтриване
  3. Много често виждам това "източник: Интернет", което е много дразнещо. Аз не съм Интернет :)

   ОтговорИзтриване
  4. Аз също :-).

   Между другото, в статията в indy, за която стана дума в коментара на Петър, името още не е оправено... но както и да е. След публикуването на тези правила почвам на чисто.

   ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, не видях лични:) Деси Панайотова от dennews.bg съм и с най-голямо удоволствие "крада" статията "Човешкият живот срещу жилищата на съседа". Ще спася правилата като посоча авторството и сложа линк към статията :) Поздравления за текста :)

   ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, Светла!

   Пишем Ви от редакторския колектив на LiveNews (livenews.bg). Изключително много харесваме креативния Ви подход в писането. Следвайки етиката в журналистиката и публикуваните от Вас "Правила и съвети за препечатване от Неуютен блог", се обръщаме с молба да позволите да публикуваме написаното от Вас тук. В конкретния случай става въпрос за Гербът на културата на ГЕРБ.

   С уважение и с надежда за ползотворно бъдещо партньорство: Екипът на LiveNews :)

   ОтговорИзтриване
  7. Здравейте, отново:)

   Пускаме Ви линк от "Гербът на културата на ГЕРБ" - http://livenews.bg/Gerbat-na-kulturata-na-GERB-37515

   Поздрави: Екипът на LiveNews

   ОтговорИзтриване