Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

21.09.2009 г.

Последствия в синьоПреди доста време писах за един проблем с оцветяване в синьо, който се появи в резултат на използването на digiKam под ubuntu. Прежалих digiKam, понапреднах в Gimp и реших въпроса за приключен.

Но. През времето, в което не осъзнавах, че има проблем, бях качила много, ама много снимки във Flickr. Там те си изглеждаха нормално, което беше допълнително условие, за да не се усетя, че има проблем.

Докато изведнъж... Преди месец-два най-неочаквано и с неприятна изненада забелязах, че огромната част от снимките, които съм качила през онзи период, незнайно кога са посинели. Вероятно се е променило нещо в цветовите настройки на Flickr, знам ли :-(. А сред снимките има такива, дето са в Explore, такива, които имат много посещения, такива, които съм публикувала в блога си и на други места... Бих могла да преглътна и да си кажа - е, и сини изглеждат интересни, ама просто си личи, че нещо не е наред, и това ме вбесява.

Решение намерих напълно случайно и интуитивно. Хрумна ми да ползвам опцията "edit" във Flickr. Като снимката се отвори в Picnic, си беше с нормален цвят. После просто натиснах "Save" и зададох опцията старата снимка да се смени с новата. И готово, край на синьото! Решението, макар и лесно изпълнимо, се оказа трудоемко - докато се заредииииииии всяка снимка, докато се запазиииииииии, минава сума ти време. А снимките са, както казах, МНОГО. Не ми се и помисля колко още дълбоко безмозъчен труд ме чака...

Не стига това, ами възникна и друг проблем. Аз хубаво заменям старите снимки с новите, обаче в един момент видях, че някои снимки в блога ми не излизат. Оказва се, че при заменянето на снимките се променя и URL адресът им, което прецаква линковете (включително показване на снимките в дискусии на фликърски групи, много кофти). Та ако не виждате някои снимки в блога ми, това ще да е причината...

Така че ме чака още една хамалогия - да оправя и снимките в блога, след като ги оправя във Flickr.

Ето колко далеч могат да отидат последствията от това, че разработчиците на една иначе прекрасна програмка за обработка на снимки не са доизкусурили color management-а...П.п. Извън контекста, но се сещам, че ме чака и друга хамалогия - тъй като Yahoo Geocities издъхва на 26 октомври, а там преди години съм качвала много снимки с цел линкване тук-таме, вкл. и в този блог, трябва да се мъча да ги свалям една по една, защото от Yahoo садистично не са предложили user-friendly начин за сваляне на всичко, ако не си платиш и защото знам ли къде ги имам всички тези снимки на файлове... Между които и снимките на (и с) Питър Бъргър. А после пак ще трябва да качвам някои от тях на друго място...Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


4 коментара :

 1. Изтегли си тази програмка и всичките тези проблеми се решават
  http://hotfile.com/dl/5157170/fa60ee5/PhotoScapeSetup_V3.3.exe.html

  ОтговорИзтриване
 2. Не звучиш убедително. Ще си сваля програмата и всички над сто снимки във Flickr автоматично ще се оправят ли? Пък и говорех за линукс, а ти ми говориш за уиндоуска програма... Преди да даваш съвети, а хубаво да се опиташ да разбереш какъв е, аджеба, проблемът.

  Но - мерси за съвета, все пак :-).

  ОтговорИзтриване
 3. Тази програма замества онлайн сайта на Picnic.А Flickr няма да ти възстанови снимките.Тествал съм доста фотосайтове и за мен най - доброто решение е канадския
  http://imagefra.me/mypics.php
  Сайта сам си изработва ембед кода и съхранява снимките в реален формат.Демонстрация
  http://img39.imagefra.me/img/img39/2/9/19/alfredpacino/f_iqleom_db6c4a6.jpg

  ОтговорИзтриване
 4. Сега вече си по-ясен :-). Но предложението пак не ми върши особено работа, защото не спестява хамалогията - вярно е, че с Photo Scape могат да се редактират много снимки наведнъж, но нали после пак трябва да ги риплейсна във Flickr и пак ще им се променят адресите (проблемът с линковете, следователно, остава), пък и времето за всяко риплейсване ще е общо взето толкова, колкото отива за Пикник-а.

  Flickr може да си има много трески за дяланe (основната - че е част от Yahoo), ама там съм сбрала огромна компания, пък и си го плащам (тоест плащат ми го). А като ти е платен, съхранява снимките точно във формата, в който си ги качил. Освен това също си генерира ембед кодове за html (не ми трябват други), отделен въпрос, че не винаги ги ползвам, защото понякога не искам снимките да линкват към стрийма ми.

  ОтговорИзтриване