Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

7.12.2007 г.

Когато ходите на лекар, така ли се събличате?



Преди малко изгледах интервюто с Борис Ангелов в сутрешния блок на Нова телевизия благодарение на линка, предоставен в блога на Симеон Патеев. И в главата ми се намърда един спомен. Няма да кажа името на преподавателя - не от страх, а защото не мога да го докажа. Ето случката, предавам разговора дословно:

Аз: (влизам в кабинета за изпит, поздравявам)

Х.Х.: Заповядайте, съблечете се.

Аз: (свалям палтото си)

Х.Х: Когато ходите на лекар, така ли се събличате?

Аз: (правя се, че нищо не съм чула)

Х.Х.: Какво ще правим сега?

Аз: Дошла съм на изпит.

Х.Х.: И какво ще правим?

Аз: Превела съм 50 страници.

След което Х.Х. просто ми написа шестица, без да ме изпитва. Аз се вбесих и го попитах защо не ме е изпитал, след като аз съм положила усилия да се подготвя за този изпит. Той отговори "Ако искаш, да ти напиша тройка" и че това дали съм се подготвила или не, си било за мен, за мое лично обогатяване, не за оценка.

В интерес на истината, чак като напуснах кабинета осъзнах смисъла на въпроса "какво ще правим". Бас държа, че Х.Х. би отрекъл да е упражнил "сексуален тормоз" върху мен, като би изтъкнал, че ако е искал да ме тормози, не би ми писал шестица. Може би това е било "приятелска шега" с цел "да ме предразположи", хм, да...

Не казвам, че е искал да спи с мен. Казвам само, че беше унизително. За който би предположил, че аз съм го провокирала с външния си вид, подчертавам, че тогава трябва да съм била без грим и облечена с дънки, дебел пуловер, обувки без токчета и да съм изглеждала по-скоро безформено. Но не е там работата, нали?

Много хора смятат, че жените са априори виновни за сексисткото отношение към тях. Ето, дори състудентките на момичето, заснело скритата камера с Борис Ангелов смятат, че тя трябва да го е била предизвикала с нещо. Голяма част от моите студенти, включително и момичета, смятат, че ако едно момиче или жена се облича предизвикателно, то "си го проси". Вчера дори няколко първокурснички ме убеждаваха, че ако 14-15 годишно момиче танцува в дискотека в полу-разголен вид, то тя или е проститутка, или се опитва да стане такава (а като имам предвид колко са разголени голяма маст от студентките в университета, предполагам, че в дискотеката е логично да са още по-разголени - по тази логика всички искат да бъдат проститутки). "Съобщиха" ми също, че всички проститутки стават такива "по желание".

Колкото и да ме дразни екстремният феминизъм (който се проявява най-вече в Америка, понякога и в Западна Европа), остатъците от патриархални нагласи, според които жената е виновна по дефиниция и сексисткото унижение е само "дружелюбна шега", понякога ми идват в повече.

Тези нагласи са едната страна на монетата в продължението на историята със скритата камера. Другата страна? Липсата на стандарти за академична етика в българските университети, подмяната им с лоялност към "гилдията" (с цел собственото оцеляване), оттам, разбираемият страх у немалка част от студентите, който ги кара да заемат позицията на институцията.

Тук е мястото да кажа, че изключително се възхищавам на начина, по който Симеон Патеев изразява публичната си позиция за това, което става в неговия университет и в неговата специалност.

Завършвам с още един спомен. Преди почти десет години, обсъждам с един преподавател професионалното си бъдеще в кабинета му. Влиза друг преподавател.

Преподавател 2 (многозначително): Удобно ли е да остана?

Преподавател 1: Заповядайте, ние водим неформален разговор.

Преподавател 2 (подсмихва се): Ами да, те, разговорите след пет, обикновено са неформални...

Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


6 коментара :

  1. Здравейте, Светла, и благодаря за това, което прочетох и, което можах благодарение на Вас да видя. В блога си Симеон Патеев е обърнал внимание на "случката", която се разиграва в неговия факултет, но Вие, според мен, продължавате разговора нататък, и това е много добре.
    Ако ми разрешите, и аз ще се включа и ще продължа нататък този смислен и важен разговор. Според мен е смислен и важен, защото става дума за ценностната система на нашето общество, и защото "случката" има отношение към проблемите на студентите, т.е. "децата", които все още са в България и не са заминали.
    За мен лично в тази "случка" е важно НЕ наличието/или Не на сексуален тормоз, а позицията на преподавателя Борис Ангелов от Факултета по журналистика в предаването на Коритаров.Инак, лично аз бих оставила без коментар и на вниманието на Прокуратурата, която се е самосезирала(както се разбира от разговора при Коритаров)въпроса дали е имало/или не сексуален тормоз.Без коментар, казвам, защото наистина всеки материал, както твърди преподавателят по журналистика Б.Ангелов може да бъде манипулиран. Важното в случая, според мен, е друго. Б.Ангелов в предаването на Коритаров казва: Аз играех нейната игра,това беше провокация, знаех, че ме записва, не й мина номерът, аз преподавам творческа дисциплина, целта е да бъда отстранен от бъдещата студентска ТВ и прочие. И това е 56- годишен мъж, ерудиран човек, преподавател, който явно е харесван по принцип от студентите си. За мен лично това е върхът, или по-скоро поредното доказателство колко е болно обществото. Подчертавам, болно!!! Ако аз лично бих разговаряла с този г-н Б.Ангелов, бих му казала, че й на мен някога са ми преподавали преподаватели на творчески дисциплини и, че винаги може да има изнудване за изпит, дори опит от студента/студентката по другия начин да си получи изпита,но... Но преподавателят си е преподавател и НЕ играе "игри"! Преподаването не е "риалити шоу"! Някога, отдавна, съм имала късмета да ме обучават ерудирани преподаватели - някогашна Чехословакия, Прага, Карловия университет и професията ми е творческа. Там,се преподаваше и само пред един студент, обикновено не се пишеха отсъствия, обръщаха се към студента или с "колега", или към края на следването на малко име, но задалжително на "вие". Задявка със студентка сигурно се е случвало, живи хора сме, но не съм чувала за такова нещо, а инак "освободено" поведение, или по-скоро "фриволност" със студенти не се котираше. Но явно това е в друга част на Европа, и при друга култура на обществото, не толкова на единицата човек.
    Във връзка с горното, Светла, ще се радвам, ако прочетете един материал в blog.bg - komfy.blog.bg/viewpost.php?id=123965 и споделите вашето мнение по принцип.
    Поздрави, Таня С.

    ОтговорИзтриване
  2. Пропуснах нещо, извинявам се. Не зная дали като външен посетител ползвате всяка опция за информация относно автора на даден материал, затова уточнявам, авторът е по професия лекар.Поздрави, Таня

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, Таня!

    Радвам се, че постингът Ви е хоресал и благодаря за отварянето на друго измерение към темата. (Интересно, след като снощи излъчиха, че Борис Ангелов твърди, че всички преподавателки в Журналистическия с изключение на една са спали с преподавателите си, как ще реагира "гилдията"?).

    Иначе да, напълно съм съгласна - преподавателите са тези, които следва да носят главната отговорност в отношенията със студентите, казвам го и в качеството си на преподавател. Преподавателят държи властовата позиция, а и се предполага, че е по-зрял (поне по възраст, в повечето случаи) от студентите си. Затова изказвания от сорта на "тя ми свали гащите" не са достойни.

    Спомням си какво ми каза един колега преди няколко месеца. На държавен изпит, една от студентките се явила в меко казано много разголен вид (всъщност видях момичето с очите си - огромната част от гърдите и беше на показ). След устната част от изпита, въпросният колега казал на другите членове на комисията (жени), че ще се съгласи с тяхната оценка, понеже, ако постави по-висока, би могло да се изтълкува, че го прави заради бюста й, а ако постави по-ниска, отново някой би могъл да го заподозре. Така че, въпреки (предполагам) несъзнателно провокативни вид на момичето, колегата намери начин да се подсигури срещу опасността да злоупотреби с това (или някой да помисли, че е злоупотребил).

    Що се отнася до линка, адресът не работи. Предполагам, че за рас работи, защото сте "логната" в блог.бг.

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, Светла! Все ще проработи и за външни, тия администратори там са... Оставям Ви още един адрес, който вече има пряко отношение по тази "случка, само че е друга гледната точка. Ако искате, прочетете и това:
    http://thomas.blog.bg/viewpost.php?id=140609
    При този постинг не съм се включвала с коментар, за днес ми стигат отрицателните емоции, а и идват хубави празници.
    П.П. Можете ли да ми обясните, ако Ви е удобно, разбира се, как се сваля-записва в blogspot.com видео-клип? Не намирам никъде описано как става това - има икона за това, но с исканите два адреса не се оправям. Предварително благодаря! Поздрави, Таня С.

    ОтговорИзтриване
  5. Драга Светла,
    темата "Ангелов" не е нищо друго, а особено развита форма на рекет на студентите над преподавателите. Той е стигнал до там, че преподавателите нямат механизми не само да се защитят, но и нормално да съществуват и да си вършат работата в тази ситуация. Случаят с вашия колега, който изглежда е много умен човек, показва това. Практически рекетът на студентите отнема на преподавателите правото да изпълняват задълженията си няма сила - закон, наредба, правилник, който да защитава правата им за нормално изпълняване на професионалните им задължения. Колкото до "неволното" показване на половин бюст от студентката - хайде де...Явява се на държавен изпит и следователно може да съобрази кое е й бюста, кое й е мозъка и кое кога се показва.

    ОтговорИзтриване
  6. Таня, този път видях блога. Човекът е прав в едно - вината следва да се доказва. Медиите в България често пъти са склонни да обявяват някого за виновен, без това е доказано по надлежния ред. (Отделен въпрос е, че често и полицията, прокуратурата и съдът не си върши работата). В конкретния случай обаче, тази студентка трябва да е била гениална, за да може да "скалъпи" такъв запис. Също така, ако медиите не разгласяват подобни казуси, пък макар и пристрастно, и ако разчитаме само на официалните институции, къде ще му излезе краят?

    Не разбрах въпроса за Blogspot - питате как да публикувате видео в постинг ли?

    Анонимен, да не сте подложен на рекет преподавател, който поради това се страхува да се разкрие? Смятам, че вече съм изяснила позицията си и не виждам смисъл да се повтарям.

    ОтговорИзтриване