Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

16.02.2012 г.

Европейската мрежа срещу расизма настоява за забрана на «Луков марш»

Секретариатът на ЕНАР в Брюксел изпрати писма до Кмета на Столична община и до Омбудсмана на Република България
Вчера, 15 февруари 2012г. Секретариатът на Европейската мрежа срещу расизма (ЕНАР)* в Брюксел изпрати писмо до г-жа Йорданка Фандъкова, Кмет на Столична община с настояване да забрани планираното за събота, 18 февруари 2012г. възпоменателна факелно шествие в памет на ген. Христо Луков.
В писмото се казва, че «за поредна година Българският национален съюз (БНС), Национална съпротива, «Кръв и чест» и други нео-нацистки формации възнамеряват да отдадат почит към отявлените фашистки възгледи на бившия министър на войната и легионер по времето на Втората световна Война – ген. Христо Луков.»  От 2004г. траурното факелно честване се превръща в «публично демонстриране и пропаганда на расизъм и неонацистки идеи. Членове на нео-фашистки групи от други държави: Германия, Русия, Белгия, Румъния – официално забранени в собствената си страна, също участват в «Луков марш» в София». Затова ЕНАР призовава Столична община да забрани провеждането на тази демонстрация на 18 февруари 2012г. ЕНАР също настоява Ръководството на Столична община да предприеме ефективни мерки срещу проявите на расизъм.
Секретариатът на ЕНАР е изпратил копие от писмото, подписано от Майкъл Привот, Директор на ЕНАР и до Омбудсмана на Република България.
Писмото от Брюксел подкрепя протестното Отворено писмо за отмяна на «Луков марш», изпратено от ЕНАР в България** до г-жа Йорданка Фандъкова, Кмет на Столична община и до г-н Константин Пенчев, Омбудсман на Република България на 10 февруари 2012г. В него НПО-ии призоваха г-жа Фандъкова “да приложи дадените й правомощия от Закона за събранията, митингите и манифестациите (чл.12, ал.2) и да забрани провеждането на планирания за 18 февруари 2012г. «Луков марш» като събитие, «което застрашава обществения ред в София» (чл.12, ал.2, т.2) и «нарушава правата и свободите на другите граждани» (чл.12, ал.2, т.4) като подклажда омраза и вражда на етническа, расова, религиозна и антисемитска основа». ЕНАР, България са обезпокоени също и от факта, че под наслова на тазгодишния марш «Ден на герои» организаторите се опитват да изпозват името на националния герой Васил Левски и публично да приравнят изповядваните от него идеи за равноправие на хората от всички етноси с националистическите и антисемтските идеи на ген. Христо Луков.
В началото на м.февруари Протестни писма до Кмета на Столична община и до Омбудсмана на Република България с настояване за забрана на «Луков марш» изпратиха също Гражданска инициатива «Хора срещу расизма» и сдружение «Солидарна България».

*ЕНАР – European Network Against Rasism е създадена през 1998 г. в резултат на осъзнаването от НПО на необходимостта да обединят усилията се в борбата срещу расизма. Така Мрежата става форум за обмен на информация и политическо влияние на ниво ЕС и неговите членове. Мисията на ENAR е една Европа без расизъм, където всяка една личност ще има равни възможности за участие и реализация в обществото.  Понастоящем в ЕНАР членуват над 700 НПО от всички държави-членове на ЕС.

**Мрежата на ЕНАР, България е създадена през 2007 г. и в нея участват 19 НПО: Български съвет за бежанци и мигранти; Център на НПО-Разград; Алианс за младежко развитие-Пловдив; Център по правата на човека (ЦПЧ) „Васил Левски”- Карлово; Български хелзински комитет; „Младежки форум 2001“РазградЦентър за подкрепа на жени–с.Стражец; Сдружение «Справедливост 21»; Фондация „Междуетническа инициатива за човешки права“; Асоциация за Европейска интеграция и права на човека; Асоциация за интеграция на бежанци и мигранти; Български адвокати за правата на човека; Център за междуетнически диалог и толерантност «Амалипе»; Фондация «Международен център за изследване на малцинства и културните взаимодействия» (ИМИР); Сдружение «Рома заедно»; Фондация «Ресурсен център ШАМ»-Монтана; «Roma Destiny», Сдружение «Равни права за семействата на българи и чужденци»; Гражданска инициатива «В подкрепа н етиопската общност в България».

Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


Няма коментари :

Публикуване на коментар