Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

30.09.2017 г.

Открито писмо до МВнР във връзка с репресиите върху гей хора в Азербайджан



Група активисти и организации в областта на правата на ЛГБТИ хората подготвихме и изпратихме открито писмо до външния министър Екатерина Захариева. То е във връзка с информацията за репресии върху гей хора в Азербайджан, за които става дума във видеото по-горе (на английски език). Публикувам го, като съм премахнала данните за контакт от съображения за защита на личните данни съм прехвърлила връзките към източници в интернет от бележки под линия в линкове. Убедена съм, че за заинтересованите журналисти няма да е проблем да се свържат с поне един-двама от нас.

В България случващото се в Азербайджан беше отразено от информационния сайт на ЛГБТИ тематика Huge.bg, както и от правозащитната медия „Маргиналия“. Публикувам отвореното писмо с надеждата репресиите върху гей хора в бившата република на СССР да получат по-широк обществен и медиен интерес у нас.

Следва текстът на писмото:

До Екатерина Захариева,
Министърка на външните работи
на Република България


ОТКРИТО ПИСМО

във връзка с информацията за
организирано преследване на
ЛГБТИ активисти в Република
Азербайджан

Уважаема госпожо Министър,

Обръщаме се с това открито писмо, за да изразим шока и загрижеността си относно случаите на насилие и тормоз над представители на ЛГБТИ общността в Азербайджан. Според съобщения на местни медии, както и на неправителствени организации от страната и чужбина, повече от 100 гей хора са арестувани през последните дни, подложени са на тормоз, насилие и унизително третиране. Азербайджанският активист Джавид Набиев разказва за случаи на няколкоседмични арести, по време на които арестуваните са принуждавани да казват имената на свои гей и транс познати.

Информация за случващото се в Азербайджан се появи първоначално на сайта на шведската правозащитна организация „Защитници на човешките права“ (Civil Rights Defenders). Впоследствие тя се разпространи от авторитетни медии като „Евронюз“, „Ен Би Си“, руската секция на „Би Би Си“.

Азербайджанските медии не представят реалистична и обективна информация и обявяват местните институции за невинни, а действията си – за насочени към защита на реда, обществения морал и здравето на гражданите.

Азербайджан е държава, страна по Европейската конвенция за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително третиране или наказание. Конвенцията забранява подобни действия на представители на властта и задължава подписалите страни да предприемат мерки за прекратяването и предотвратяването им. Тя е и страна, член на Съвета на Европа.

Азербайджан получава финансови средства от структурните фондове на Европейския съюз, а 65% от БВП на страната е от внос от страни от Европейския съюз.

Като правозащитници сме дълбоко загрижени от ситуацията и се тревожим, че българските институции отново няма да имат твърда позиция по случващото се спрямо представители на ЛГБТИ общността в региона. Тези събития по никакъв начин не са неочаквани, нито са първите, в които гей мъже или ЛГБТИ лица стават обект на дискриминация, тормоз и насилие. След събитията в Чечения, Азербайджан става поредният пример за ескалиране на същата враждебност, която е практика в някои съседни държави. Опасяваме се, че ако не бъдат предприети решителни действия за осъждане и противодействие на тези жестокости, е възможно да има по-нататъшно ескалиране на насилието.

Поради това настоятелно призоваваме българското правителство да осъди категорично случващото се в Азербайджан. Насърчаваме Ви, като министър на външните работи, да използвате всички дипломатически средства. Включително и да поискате от посланика на Азербайджан в България тези действия на тормоз и насилие, както и на неправомерно и неоснователно задържане на представители на ЛГБТИ общността от страна на азербайджанските органи на реда, да бъде прекратено.

Призоваваме да се отстояват демократичните ценности на ЕС, и настоятелно ви приканваме да действате в защита на човешките права и свободата вътре и извън нашите граници.

29.09.2017 г.,
София

С уважение,


Виктор Лилов,

ЛГБТИ личност на „Младежка ЛГБТ
организация „Действие“ за 2014



Светла Енчева,

ЛГБТИ личност на „Младежка ЛГБТ
организация „Действие“ за 2016



Венета Лимберова,
Председателка на „Младежка ЛГБТ

организация „Действие“



Моника Писанкънева,

Председателка на фондация „Ресурсен
център „Билитис“



Симеон Василев,

Председател на сдружение „GLAS“



Николета Габровска,

Изпълнителна директорка на фондация
„Сингъл Степ“

Радослав Стоянов,

Активист-правозащитник



Дарина Иванова,

Активистка-правозащитничка


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


Няма коментари :

Публикуване на коментар