Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

9.09.2013 г.

Може би. И все пак.

Снимка: Гроздан Караджов

Да, може би протестиращите не са съвършени. Никой не е съвършен.

Да, може би има опити протестът да бъде употребен политически. Особено от ГЕРБ. От протестиращите обаче зависи дали ще поддадат, или не, а голямата част от тях не симпатизират на ГЕРБ изобщо.

Да, може би има партии и коалиции, които се опитват да спечелят на своя страна протестиращите. Например Реформаторският блок. Не виждам защо това да е лошо. Притеснението ми не е, че протестът се политизира, а че не се политизира достатъчно - че на този етап няма политическа сила, която да спечели доверието на онези, които са против правителството. Притеснявам се, защото от това следва отново мъчителна следизборна коалиция.

Да, може би сред активно протестиращите има такива, които на следващ етап ще се се опитат да "осребрят" участието си в протестите. Кариерно, властово, символно и т.н. Може би трансформацията на някои от тях ще бъде разочароваща за онези, които сме им вярвали.

Да, може би сред активно протестиращите има и такива, които ще се окажат предатели. Или по-късно ще се извъртят на 180 градуса. Няма да е за сефте. И винаги е болезнено.

Какво прави революцията с децата си и те - с нея, съм виждала след 1989 и 1997 г. Както и след други, по-локални, "революции". Разочароващо е и боли. Нямам основания да смятам, че този път ще е по-различно.

И все пак. От всичко по-горе не следва, че от настоящия протест няма смисъл.

Напротив. Защото протестът избухна в резултат от тоталната подмяна на властта - на политиката и институциите - с лично облагодетелстване. На конкретните политики - с корпоративни интереси. На прозрачността - със задкулисни договорки.

Протестът избухна, защото прагът на поносимост към тези подмени беше прехвърлен.

Затова от този протест продължава да има смисъл. Въпреки умората, демотивацията, компроматите, опитите за насъскване на протестиращи едни срещу други, разочарованието от публични личности (журналисти, публицисти и т.н.), на които сме имали доверие.

Защото е добре да не забравяме заради какво е всичко и онези отгоре също да не забравят. Защото в следващия момент, когато някои от протестиращите бъдат измежду тези "отгоре", същото ще важи и за тях. И срещу тях ще има протести, ако се "олеят".

Да, нищо не е съвършено. Но в известни граници можем да правим живота си по-добър или по-лош. Нямам илюзии, че протестите ще премахнат мафията и корупцията. Могат обаче да бъдат фактор за ограничаването им.

Добре е, протестирайки, да съумяваме да запазим способността си за критичност и самокритичност. Да не се вземаме твърде на сериозно. Да не забравяме, че с онези, които не симпатизират на протеста, ще ни се налага да обитаваме общ свят. И че човек има право да бъде и против протестите, което не означава непременно, че е платен.

Но ако се поддадем на натиска за обезсмисляне на протеста, със сигурност нищо няма да се промени. Поне - не и към по-добро.

Това имам да кажа на революционната дата Девети септември :-).

п.п. А, за малко да забравя - ОСТАВКА!


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


8 коментара :

  1. Здравей Светла,



    за жалост не съм имал възможността да се информирам подробно за случващото се в България, а и не съм там. Съмнявам се да е възможно, но би ли могла да напишеш в рамките на 2-4 изречения защо правителството трябва да подаде оставка. Не би навредило тези аргументи да са напълно логични и по възможност звучащи научно.


    Да, странно питане, но пък трябва да пробвам.


    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина странно питане! Е, с две приказки - откакто дойде на власт, това правителство прави основно скандални назначения и лобистки законопроекти. Най-знаковото скандално назначение е слагането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Ако не знаеш кой е Пеевски и какво е ДАНС, провери. Тогава всъщност и започнаха протестите. Пеевски го махнаха, но "принципът" на "управление" не се промени. На всичко отгоре ролята на балансьор в парламента играе АТАКА, поради което Сидеров съвсем се самозабрави, заплашваше с пистолети и какво ли не. И му дадоха да оглави комисията за конфликт на интереси, въпреки че е доказано, че плащаше на хора и ги хранеше с пица, за да "охраняват" централата на АТАКА (и съответно да пикаят пред Операта). Абе не са едно и две. Чувствам се, все едно разказвам сапунена опера от първия до хилядния епизод :-). Това правителство и този парламент не са направили нищо, за да спечелят обществено доверие и направиха доста неща, за да го загубят.

    ОтговорИзтриване
  3. Да, определено нивото на сапун е високо. Иначе идеята ми е за писмо до Орешарски (200 думи макс.). За целта очевидно ще трябва доста да почета, но пък няма да ми е скучно. Очевидно вероятността той да го прочете е малка, но пък е в пъти по-голяма от тази сам да водя успешно дело срещу България (или дори срещу не толкова вълнуващата фирма Wizz Air) :D

    ОтговорИзтриване
  4. Една идея е да се аргументира защо той би следвало да подаде оставка. Предполагам има закони и правилници, където са описани задълженията му и чрез неподаването на оставка/оставането на пост по някакъв начин не изпълнява някои от тях.

    ОтговорИзтриване
  5. Нем, хич никви аргументи за оставка, шансът да бъде прочетено тогава е много нулев. Трябва да е нещо subtle, с основната цел да си изпрося отговор.

    ОтговорИзтриване
  6. Все едно спамът ми досега не беше достатъчен, но просто някои от снимките от Виена са станали яки:

    https://picasaweb.google.com/116296697630082470568/Wien?authkey=Gv1sRgCMOh9sjj1N78iwE

    ОтговорИзтриване
  7. Както обикновено, прекрасен анализ на Светла Енчева! Горещи поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Това е draft-a:

    Уважаеми г-н Орешарски,

    От две години не съм в България, но доколкото е възможно да се сдобия с обективна информация следя случващото се.

    На страницата на Министерския съвет чета, че през 2008 г. получавате номинация от Световната банка като един от 10-те топ-реформатори в глобален мащаб. Не съм в позиция да оценявам личността Ви, но съм сигурен, че притежавате необходимите за поста си качества.


    Българските граждани, живеещи в родината си, не са убедени в годността на управлението. Аз лично ще направя всичко възможно да не се върна в страната си. Хората, които все още не са напуснали, явно са обидени от политиката.

    Вие лично чувствате ли се достойно като министър-председател?

    С уважение,

    ОтговорИзтриване