Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

14.04.2010 г.

Ако Аревик беше планина или куче


Повече за случая, който ви разказвам, можете да чуете четвъртък, 15 април, в предаването "Хоризонт до обед" от 10 часа. Ще участва Валерия Иларева, която ще съобщи подробности. Вече знаете - предаването може да се слуша и онлайн.

Ако Аревик беше планина или куче, хиляди граждани щяха да излязат в нейна защита. Щяха да организират протести пред парламента, подписки в интернет, каузи във Facebook. Ако Аревик беше планина или куче, щяха да я дават по телевизията, зрителите щяха да подсмърчат и в резулат гражданското общество щеше да извоюва спасяването на Аревик.

Аревик обаче има лошият късмет да не е нито планина, нито кученце. Аревик е момиче от Армения - младо, влюбено в арменското момче Давид от българския град Монтана, бременно и в много тежко здравословно състояние. И затворено в концлагера в Бусманци.

Аревик и Давид се запознали по интернет и от чат на чат - влюбили се. И така - четири-пет години. Давид обаче е един от многото нелегални чужденци в България. Дошъл със семейството си преди много години, отраснал в България, чувства се българин. Ама куцуз - цялото му семейство получило статут на постоянно пребиваване освен него, защото е мъж и трябвало да отбие военния си дълг от три години в Армения, която практически не познава. Давид, както много арменски младежи в България със същия проблем, естествено, не ще. Поради тази причина Българската държава масово ги обрича на нелегалност. Въпреки че едва ли се сещате за някого, изпратен в България от САЩ, Германия или където и да е, за да отбие дълга си към родината (по времето, когато казармата у нас беше задължителна), или оставен в негелалност в тези страни, защото не е поискал да бъде войник в България. Ако все пак Давид замине за Армения, го чака десетгодишна забрана за връщане в България - страната, в която иска да живее.

Както и да е, понеже Давид не може да отиде в Армения при Аревик, Аревик идва в България при Давид с едномесечна виза. Абсурдният момент е, че на практика тя няма право да остане за постоянно в България, защото не може да се омъжи за Давид, понеже той няма лични документи. И след като месецът на щастие изтича, започват мъките - Аревик търси легални начини да остане в България, но получава отказ. След известни перипетии получава разрешение да остане за 14 дни, но на деветия ден... е затворена в концлагера за чужденци в Бусманци - сякаш е терорист, заплаха за националната сигурност.

В Бусманци Аревик разбира, че е бременна. Първоначално се опитва да бъде позитивна, но бременността й се оказва тежка. Предполагам, че причина за това е и стресът - да се окаже в затвор, с неясно бъдеще, разделена от Давид, с много непознати жени в една стая, строг режим, да не изключваме и храната... Каквито и да са причините за състоянието на Аревик, то е факт - тя не може да се храни и повръща непрекъснато. Водят я в болница единствено тогава, когато припада, аз поне знам за два-три пъти. Като я посвестят, я връщат обратно в Бусманци, защото не е здравно осигурена, а пък съдът в Монтана смята, че след като има заповед, че тя не може да остане в страната, трябва да я държат в Бусманци. Не я връщат обаче и в Армения.

След филма на Иван Кулеков за Бусманци и особено след гладната стачка в "дома" (реакция на арестуването на шефовете на дирекция "Миграция" и Агенцията за бежанците), доста жени с деца бяха освободени оттам. Това е положителна стъпка, но защо държат затворено едно бременно момиче, което не е извършило престъпление и чиято единствена вина е, че иска да бъде с човека, когото обича?

Лесно е да защитаваме горите и планините (освен когато  си хвърляме боклуцитев тях и искаме да ги застрояваме) - те просто са си там и не ни пречат. Лесно е да защитаваме и животните - макар че имат емоции, те нямат ценности и интереси.

Най-трудно е да защитаваме чуждите хора... защото не искаме да приемем, че са толкова хора, колкото и ние.


Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог

 

Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


36 коментара :

  1. Аз да попитам няколко неща.
    - на какви основания се изпращат чужденци в Бусманци?
    - колко дълго има право държавата да задържа там хора?
    - как се казва дома в Бусманци?
    - защо посолството на Армения не са направили нещо по въпроса, при положение, че тяхна гражданка е задържана незаконно?

    ОтговорИзтриване
  2. Вие питате, ние отговаряме:

    - изпращането в Бусманци по принцип трябва да е крайна мярка - за чужденци, за които има заповед за принудително отвеждане от страната и сериозни опасения, че могат да се укрият и/или са заплаха за националната сигурност, такива неща. Предполага се, че този "дом" е просто нещо като депо преди предварителното отвеждане от страната. На практика обаче там се вкарват всякакви чужденци, които по една или друга причина са без документи - например, не са платили такса, за чието съществуване не са знаели и хоп - им взимат документите.
    - до преди няколко месеца нямаше максимален срок за задържане в "дома". Но към края на годината държавата се "сети", че трябва да спази Директива Директива 2008/115/ЕО, която е приела през май 2009. Според тази директива, максималният срок за задържане не може да надвишава 6 месеца. При изключителни случаи се допускат 18 месеца. Сещаш се, че според тези, от които зависи, повечето случаи в Бусманци са изключителни.
    - домът се казва "Специален дом за временно настаняване на чужденци".
    - не мога да ти дам отговор за посолството в Армения. Знам, че и други арменци у нас са с подобни проблеми. Виж например тук за едно арменско семейство, дъщерята в която също беше в Бусманци за известно време.

    ОтговорИзтриване
  3. Вероятно чиновниците и мнозинството от българите се страхуват от инвазия на цветнокожи чужденци и друговерци.

    На нас ни се струва съвсем очевидно, че не бива да има концлагери в съвременна България и не бива да се държат затворени невинни хора. За тях е очевидно обратното.

    Тежка кауза.

    ОтговорИзтриване
  4. Ама проблемът е, Веско, че това "нас" е много по-малко от това "тях". И аз съм против жестокостта към животни. Но ако искаме да я инкриминираме, а сме безразлични към жесттокостта към хора, нещо базисно не е наред. Мисля си, че в страните, в които са се зародили идеите за защита правата на животните, първо човешките права са били станали всеобща очевидност. Тук изглежда вървим по обратния път...

    ОтговорИзтриване
  5. Не е за вярване, че това се случва в наши дни. В нормалните държави дори в затворите се осигурява хоспитализация на жени в подобно положение, а все пак това не е затвор и момичето не е престъпник. Не знам, не може ли с нещо да се помогне на това момиче или това е кауза пердута?

    ОтговорИзтриване
  6. Според адвокат Валерия Иларева, задържането на Аревик в момента в Бусманци е незаконно, защото тя е подала молба за бежански статут и докато случаят й се разглежда, не може да бъде екстрадирана, следователно, няма основания да бъде държана зад решетки. В Бусманци и в съда в Монтана обаче не мислят така. Парадоксално е, че по закон решението на този съд не подлежи на обжалване.

    Най-сериозният проблем според мен е сбърканото ни законодателство по отношение на чужденците - законодателство, в което има много празнини, предпоставка чужденците да пребивават в състояние на правен вакуум и да стават обект на произвол. Най-абсурдното в тази история според мен е (освен, че държат бременна жена в много тежко състояние в Бусманци), че няма работещи процедури за легализиране на нелегални чужденци в България. Ако Давид имаше лична карта, с Аревик щяха да се оженят и тя да има правно основание да остане в България. А сега просто се получава омагьосан кръг.

    ОтговорИзтриване
  7. Имах възможност да слушам цялото предаване и, честно казано, мисля че трудно можем да имаме претенции към двамата представители на властта (като се изключи известната доза арогантност в тона на жената) - те няма как да не спазват законите, а, доколкото разбрах, според тях наистина няма как да се узакони пребиваването в страната на влюбената двойка. Явно наистина всичко опира до сбърканото законодателство, а да се оправя все няма време - затова пък вече е готов проектозаконът, според който всеки, който убие муха и хлебарка, рискува да бъде осъден на до три години затвор.
    Не съм съгласен да бъде винено в случая арменското посолство - очевидно то няма капацитет да се занимава с подобни случаи. Както и изобщо да се вини страната Армения - напротив - мисля, можем само да се поучим от това, че една страна мисли за своите си хора, а не за тези, които са си избрали нова родина. България е страната, която е заинтересована да привлича колкото се може почтени хора от чужбина; наш проблем е да уредим закнодателството си така, че всеки човек, пристигнал тук с добри и искрени намерения да живее заедно с нас, да почувства че е добре дошъл.
    Но не съм склонен и да критикувам тези наши сънародници, които се отнасят отрицателно към имигрантите - при положение, че си имаме член на Правителството като Дедо Божо - защо пък и те да не си мислят, че е нормално да мразиш другите?!
    Хубавото в случая е, че поне арменците си имат адвокат, която, да се надяваме, ще успее да им извоюва някакво приемливо решение на проблема. Най-малкото - не виждам никаква логика ние да драпаме за влизане в Шенген и безвизово пътуване до САЩ (с ясното съзнание, че и двете неща ще увеличат незаконната емиграция), а пък в същото време да се отнасяме към емигриращите тук чужденци като към престъпници.

    ОтговорИзтриване
  8. Андрей, не става дума просто за съвестно прилагане на законодателството в този случай. На първо място, затварянето в Бусманци е крайна мярка при налична заповед за принудително отвеждане от страната и при условие, че чужденецът е опасен и може да се укрие. В момента Аверик е подала молба за бежански статут към Агенцията за бежанците. Докато не се излезе с решение по случая, всякакви процедури за принудително извеждане от страната се прекратяват. Следователно няма правно основание Аверик да бъде държана в Бусманци.

    Второ, в повечето цивилизовани страни, ако поживееш там известен брой години, имаш право, ако не на гражданство, поне на статут на постоянно пребиваване. В България такъв масово не се предоставя или се предоставя твърде избирателно. С арменското момче са се заяли и не са му предоставили статут, защото трябвало да ходи три години войник в страна, която почти не познава. Да се сещаш за български младеж, който насила е върнат от Щатите, примерно, за да отбие военния си дълг в България?

    Трето, както може да се забележи, постъпва се избирателно. Момичето е в Бусманци, а момчето, което също, доколкото знам, е със заповед за отвеждане от страната, е с мярка "подписка". Други чужденци обаче, които са в България също от много време и са се оказали без документи по също толкова нелепи причини, са в Бусманци...

    Четвърто (и най-важно сега), мястото на един човек в тежко здравословно състояние е в болницата. Ако държавата е преценила, че Аревик не може да бъде на свобода, задача на държавата е да й осигури и болнично лечение. А не да се намират обяснения, че, видите ли, не била здравно осигурена. Ако я пуснат, ще се прибере в Монтана при Давид и тогава той, ако трябва, ще намери средства за здравето й.

    ОтговорИзтриване
  9. Изумително ужасно. Добре де, наистина не може да се остави това момиче на чиновническия произвол! Къде са му родителите, в Армения? Те не могат ли да се обърнат към посолството, да се застъпят по-сериозно? Хайде, да приемем, че Давид е в нелегалност и е низвергнат, докато не се върне, но момичето какво?
    Освен това не съм съгласна, че можем да оправдаваме тези българи, които игнорират бежанците и чужденците. Защото в същото време техния син и племенник пребивават абсолютно незаконно в Холандия и те ги подкрепят по всички начини, насърчават и се радват, когато остават встрани от капиталистическата система на тези балами, европейците, нали?
    Светла, аз виждам твоите неща в блогосферата, разбира се, но досега не съм се зачитала. Поздравявам те за морала, мисията и усилията ти, браво! Кажи сега какво ти мислиш, че може да се направи? Че можем да направим?

    ОтговорИзтриване
  10. Меми, благодаря ти за коментара. На въпроса ти какво да се направи - сега най-важно е Аревик да получи адекватна медицинска помощ. И в предишния коментар писах - след като държавата затваря някого, държавата трябва да му осигури и лечение. Ама че нямало място в МВР болница, не ме интересува. Дори затворници, които са в тежко здравословно състояние, ги вкарват в болницата, нали така. Ако не, поне да я пуснат да е в спокойна домашна обстановка, да поема оводняващи лекарства, витамини, течности, а като се пооправи - и здрава храна.

    За целта смятам, че най-успешно би било да се алармира общественото мнение, и то две групи от обществото. Първата - настоящи и бъдещи майки. Те биха проявили съпричастност, надявам се, към проблемите на едно бременно момиче. Втората група е арменската общност в България.

    Меми, ти би ли могла да пуснеш тема в БГ Мама?

    Поздрави?

    ОтговорИзтриване
  11. Ъ, аз нямам профил в БГ мама, но ще опитам да намеря човек, който да пусне тема. Съпричастност ще има, разбира се, но дали ще има практически ефект? Можем да помислим за петиция, която после да изпратим насам-натам. Тя сигурно бързо ще набере няколко хиляди подписа, а, как мислиш?
    Адвокатът няма ли някакви полезни ходове? Той какъв е, служебен, кой му плаща?

    ОтговорИзтриване
  12. Извинявай, не знам защо бях останала с впечатлението, че си активистка в бг мама.

    За подписка - мисля, че една подписка би била ефектна, ако зад нея застане достатъчно силна социална група. Иначе, виж какво се случва с подписката за закон за регулиране статута на нелегалните имигранти, която стои в интернет от месеци. Докато при случая с друго арменско момиче, затворено в Бусманци, се стигна до освобождаването му, защото зад него застана голяма част от общността на град Петрич.

    ОтговорИзтриване
  13. п.п. Сега виждам, че коментарът е от Анонимен, не от Меми, извинявам се за объркването...

    ОтговорИзтриване
  14. п.п. 2. А адвокатката прави, каквото е възможно юридически да се направи. И то без (или в краен случай почти без) пари, въпреки че не е служебен адвокат. Някои хора имат призвание...

    ОтговорИзтриване
  15. Не бе, аз съм, нещо ми се скапа нета и излезе така... Да взема да си направя профил в БГ мама, пък да видим какви ще са реакциите?

    ОтговорИзтриване
  16. Може, но тактически по-добре би било да го направи човек, който има утвърдено име/профил там и се ползва с известен авторитет. И имай предвид този бекграунд.

    ОтговорИзтриване
  17. Светла,искрено Ви се възхищавам за инициативата,която сте предприели относно този голям абсурд,свързан с нелегалните имигранти в България. Вие сте един от много малкото човешки същества в нашата държава,които отдават значение на това положение. Историята,която прочетох за Давид и Аревик е сериозен хуманитарен проблем за България.Положението,в което се намира Давид,за съжаление е присъщо за голям брой чужденци. И наистина,за да бъде чут този абсурд,и за да се предприемат сериозни мерки по легализирането на тези хора,този проблем трябва да стигне до ушите и най-вече до съзнанието на голяма част от народа.Но очевидно няма да е лесно за огромно съжаление,защото ние българите като чели много не се трогваме от проблемите на имигрантите в България.До този извод стигнах,след като с огромно желание да съдействам за промяна в закона,разпространих петицията за регулиране статута на нелегалните имигранти в България,чрез Фейсбук.Но всички виждаме,че броят на подписите просто е изключително малък.На 20 Март протеста пред Бусманци,въпреки малкото участници в него,не беше отразен в нито една ТВ Медия (до колкото знам). Изцяло Ви подкрепям и присъединявам към всяка една инициатива,която решите да предприемете,относно освобождаването на Аревик от Бусманци и решаването на този толкова сложен казус на Давид. И както беше казано може би наистина ще бъде добре да помислим как да надигнем,както арменската общонст в България (защото голям брой арменци живеят без документ за самоличност) така и всички тези хора,които са жертва на бюрокрацията в държавата. Може би на един масов проблем ще се отдаде по-голямо внимание,отколкото на отделен случай.

    ОтговорИзтриване
  18. Дейзи, опитът ми със защита на чужденците в България потвърждава максимата, че хората са много по-склонни да се загрижат за един човек, отколкото за стотици и хиляди. В случая Аревик има късмет, че е миловидно бяло момиче от християнска страна, а не е чернокожа или от Близкия Изток. Иначе досега "общественото мнение" да я е изкарало маймуна или терористка.

    Моля, вижте по-новия ми пост, в който предлагам да се пишат писма в защита на Аревик.

    ОтговорИзтриване
  19. Мисля, че всеки, който иска да е гражданин на някаква държава, не е престъпник, има гарант и подсигурена издръжка не би трябвало да бъде възпрепятстван или държан в концлагер като Бусманци.Поставих линк във фейсбук, а по-късно ще препечатам твоя материал в един сайт с нелоша популярност, но в момента ми дава грешка и не зарежда. Пожелавам успех на каузата!

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря, все пак моля да сложите линк и към новия ми пост, с писмото за спасяването на Аревик, за да залеем РДВР - Монтана с писма :-).

    ОтговорИзтриване
  21. Разбира се, просто в момента не мога да постна нищо, докато админа не оправи проблема със сървъра. Когато сме готови, ще ти дам и линк към материала.

    ОтговорИзтриване
  22. http://history.rodenkrai.com/new/akcenti/kakvo_oznachava_da_si_bylgarin.html Обещаният линк. Пускам линк и към Свежо.

    ОтговорИзтриване
  23. Светла, направете група във фейсбук с линк към горната петиция, за да популяризирате случая и петицията. Гарантирам Ви, че ще има полза. Аз лично ще поставя линк към тази група към всички големи такива, в които членувам.
    Случая с кучето придоби такава известност не защото на хората им пука повече за кучетата, отколкото за човеците, а защото беше избрана мощна платформа за изнасяне на информацията. Дайте възможност на повече хора да се запознаят с казуса, за да може да се постигне ефекта на социалния натиск.
    Росица

    ОтговорИзтриване
  24. "Дейзи, опитът ми със защита на чужденците в България потвърждава максимата, че хората са много по-склонни да се загрижат за един човек, отколкото за стотици и хиляди. "
    Тук за съжаление съм съгласна с Вас. Може би за някого ще прозвучи цинично, но този случай предоставя чудесната възможност проблема да се повдигне отново, защото може да се пакетира в лесно смилаемия за нашата общественост формат на сапунената опера. Никой не се интересува от сухи юридически проблеми, ако лично не е засегнат от такъв, но хиляди проливат сълзи по нещастните съдби на героините в турските сериали. Точно тези хора сега ще подкрепят Аревик и Давид, сигурна съм!
    Презентирайте казуса чрез група във Фейсбук!
    Росица

    ОтговорИзтриване
  25. Деси, благодаря много!

    Росица, останала съм с впечатление, че много хора се присъединяват към всякакви каузи във fb просто ей така, без да им пука особено. Но се надявам, че вие имате право. Ще видим! Благодаря Ви много за ангажираността!

    ОтговорИзтриване
  26. Да спасим Аревик! - групата във Фейсбук:

    http://www.facebook.com/group.php?gid=115041878524206

    ОтговорИзтриване
  27. Благодаря на Росица, която създаде групата във фейсбук за Аревик!

    ОтговорИзтриване
  28. Светла, публикацията Ви е "препечатана" в e-vestik.bg

    http://e-vestnik.bg/8887/kak-arevik-doyde-pri-lyubimiya-v-balgariya-no-ya-hvarliha-bremenna-v-kontslager/

    Даден Ви е кредит отдолу, но понеже не пише "със (любезното) съгласие на.." и понеже не виждам в поста тук да има update или да е споменато в коментарите, Ви обръщам внимание, че я видях там (и всъщност я проследих от svejo.net,виждам че над 2 хиляди други човека са проследили линка към e-vestnik.bg)

    ОтговорИзтриване
  29. Да, знам и безкрайно благодаря на екипа на е-вестник. Блогът ми е със свободен лиценз, всеки има право да ме препечатва, без да пита, ако спазва определени условия, а на е-вестник особено им е радвам, когато го правят. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  30. Това е наистина е някакъв своеобразен връх на бюрокрацията и безхаберието.

    Няколко кратки наброски: нелепо е да се сравнява защитата на Аревик със защитите на планини или кучета. Тоест, това не са взаимноизключващи се неща и няма никаква пречка човек да не харесва застрояването на планините и садистичните проявления, като същевременно с това се отвращава и от подобни примери на войнстваща бюрократщина.

    По медиите това не се появило най-вероятно защото досега случаят е тънел в неизвестност. Искрено се надявам, че след тази подета кампания това повече няма да остане така.

    ОтговорИзтриване
  31. Марфа, за прословутите планини и кучета - омръзна ми да повтарям, че не сравнявам, не противопоставям и т.н. Краят на поста ми обяснява какво съм искала да кажа. Иначе благодаря.

    ОтговорИзтриване
  32. Само моля не умаловажавайте усилията да се защитят планините и животните! Не мисля, че е удачно сравнение!

    ОтговорИзтриване
  33. Здравейте Светла, много Ви благодаря за доброто дело!
    Случайно се натъкнах на блога Ви във Фейсбука. Давид го познавам от дете, но от дълги години не сме се виждали и чували. Много съжелявам, че има такива проблеми. Аз имах същия проблем и ме екстрадираха преди 5 години С БЕЛЕЗНИЦИ, въпреки че не съм престъпник, а престъпниците спокойно се ражождат по улиците и без белезници, сега живея в Армения.
    Наистина трябва да се помогне на тази двойка, както разбрах от блога Ви състоянието на Аревик е много сериозно и час по-скоро трябва да й се помогне някак си, но как?
    Чуд се, не дай си Боже ако стане нещо с Аревик или с нероденото й дете кой ще поеме отговорността? Поне да й окажат някаква медицинска помощ.
    Ако мога с нещо да им помогдна само ми кажете, ще направя всичко по силите си.
    По този мейл можете да ме откриете във Фейсбука mdgdavo@mail.ru

    ОтговорИзтриване
  34. Здравейте, много Ви благодаря. Съжалявам, че така се е случило с Вас. Според мен, най-адекватното действие се оказва гражданският натиск върху институциите. Нито българската, нито арменската страна защитават Аревик и Давид. Моля, вижте най-новия ми пост, където давам идея как да се пишат писма до шефа на РДВР - Монтана.

    ОтговорИзтриване
  35. Az sam balgarka i sam na 24 godini.No jiveia v Milano/italia/ ot 5 godini.Vijdam kakvo e otvo6enieto tuka na naroda kam takiva problemii kak gi razre6avat.Tuka pri takav slu4ai vednaga s epomaga i se podkrepia mladoto semeistvo.Okazva se kakvato i da bilo pomo6t ot strana na darjavata i na naroda.Izpra6tat im pomo6ti ako triabva i t.n..t.Nemoga d asi obiasnia kak balgarina moje da ima takova ograni4eno mislene pri polojenie 4e sme vav 2010 godina pri tozi dinami4en jivot.Mnogo i iskrenno se nadiavam da bade pomognato na tesi mmladi hora koito ni6to lo6o ne sa napravili i bih iskala balfgarskiat narod da bade po otvoren za takiva ne6ta i po smek4itelen,da ne badem egoisti....Za6toto nikak ne e 4ove4no i polojitelno.Neka imame sajalenie i badem po malko jestoki kam horata.Neka ne sadim a pomognem na horata.Za6toto nai-lesno e da sadi6 nikoi za postapkite mu,koeto nikak ne e priatno.Zabeliazvamm goliamoto razli4ie i ograni4enie na balgarskiat mantalitet i na zapadnia.Neka bade pomognato na tova mlado momi4e i i bade okazana pomo6t kolkoto se moje po-barzo.Ne zabraviaite,4e vsi4ki sme hora i triabva d asi pomagame za da ni pomogne i BOG.

    ОтговорИзтриване
  36. Здравейте и аз да се включа в темата,понеже се запознах със случая от преди половин година и имам свое виждане по въпроса.Ако се оповем на правилото за свободното движение на хората и си дадем сметка че тук става въпрос не само за момичето ,а и за Давид,който няма документи да запише детето си , и че след 18 години в България няма документ за самоличност -искам да възкликна ,НЯМА ТАКЪВ АБСУРДИСТАН!Законите ни,не са закони и те не предвиждат такива случаи като Давид,ето това първо трябва да се промени,а именно законодателството.Наплива за емиграция тук не е голям ,напротив !Нали сте запознати,че за Българско гражданство хората тук чакат по 5-6 години ,имам позната която след 5 години получи указа.Това първо и второ ,както разбирам ако се чете закона той няма правно основание да иска постоянно пребиваване в милата ни татковина-нито работи тук,нито е женен за български гражданин,нито е родител на такъв,нито развива бизнес ,нито учи...Няма на какво да се опове и да иска да се узакони тук.И следва другия въпрос който аз си задавам след като няма Арменски паспорт и не иска да изкара военната служба има ли опция да се откаже от това гражданство,всеки има право на избор...Да се откаже и без това няма техен документ,който да удостоверява самоличността му,след това да остане лице без гражданство,и в Миграция ще му издадат документ за временно пребиваване ....

    ОтговорИзтриване