Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

15.03.2010 г.

Давам 20 лева!


Резюме: давам 20 лева на този, който се наеме (и успее) да накара Xandos линукса на новия ми Asus EEE PC 901 да работи нормално (проблемите са описани по-долу). Защо засега държа на Xandros-а, също ще обясня. Чак ако не се намери такъв човек, давам 20 лева на този, който ми подкара друг линукс за нетбуци на машинката, ама така, че да нямам проблеми с драйвъри и т.н.

Напоследък се чувствам пълен идиот (за радост на форума на "Електронен вестник" и на бившите ми колеги). Но вече се примирих, признавам, че съм идиот и най-официално моля за помощ. И докато умните и изтъкнати блогъри търсят начини да печелят пари от блоговете си, аз от моя давам пари.

Та за какво иде реч:

Наскоро си купихме Asus EEE PC 901, линукската версия. (Отварям скоба - искам да похваля момчетата от магазина PC Store на "Коперник" - докараха ми нетбучето за има-няма половин час, бяха много симпатични и отзивчиви и не настояха да ми запишат личните данни, като им казах, че не ми трябва фактура. Дано шефът им да прочете това.) От всички нетбуци, за които имам информация, този ме привлече най-много, защото е това, което аз бих желала да е моят нетбук:

- малък, но не прекалено, 9-10 инча е добре, защото смисълът на нетбука е да го лангъркаш насам-натам
- с държелива батерия, заради горното
- евтин - все пак, става въпрос за нещо, което служи основно за интернет, писане на текстове, такива работи - не за сложни обработки на изображение, например
- но пък здрав - заради лангъркането
- под линукс - заради цената (между Win и няколко гигабайта дисково пространство предпочитам второто) и защото вече ми е дошло до гуша от XP, а и защото си обичам линукс, какво да правя
- със SSD, защото нали смисълът на нетбука е да го лангъркаш насам-натам, пък аз съм джаста-праста
- ако може, да си върви и с калъфче, защото... съм джаста-праста

Сусамчо (както кръстих мъничето) има всички тези неща и изобщо е прекрасен. Освен това върви и с кърпичка за почистване, една листовка и две книжки - забележете, на български език, и два диска. Сега имаме втори лаптоп и няма да се притесняваме как ще пътуваме, защото старият Посерко (Acer TravelMate 2410) е със счупен капак и не може да се затваря и съответно пренася.

И така, щастлива, пуснах Сусамчо (както кръстих мъничето), Xandos-ът се самоинсталира и после си поиска ъпдейти. И не щеш ли:

Проблем номер едно: Ъпдейтите обаче се свалят един по един и по някое време време започват да не щат да се даунлоудват вече. Трябваха ми няколко дни, докато схвана, че те се свалят на някакъв логически дял, който е много малък и се пълни за нула време, така че не може да ги поеме всичките. Те не ми и трябват всичките, но не ще и тези ъпдейти, които искам. А целият диск все пак е 20GB, така че предполагам, че би трябвало да е възможно или да се увеличи този дял, или ъпдейтите да се свалят на друг. Или да се разкарат част от ненужните неща - не ми трябват нито игри, нито уроци по китайски.

Проблем номер две: кирилицата. Предварително бях проучвала информация за това лаптопче и за Xandros бях чела, че има проблеми с кирилицата, но че има и начини да си я подкарам. И наистина - един от ъпдейтите съдържа програмка за настройка на различни клавиатури - хубавичка е, има шарени знаменца, включително и българското, но на практика не работи.

От всички начини да подкарам кирилицата, на които бях попаднала, най-добре обяснен ми се видя този на delafer и реших да почна от него. Послушно свалих kkbswitch, опитах се да го инсталирам, махнах gcin, настроих кирилица в Xorg и... не само, че нищо не тръгна, ами се появиха сериозни проблеми и конфликти (за който се интересува, мога да приложа запис от конзолата, но сега не го правя, за да не стане твърде дълъг постът). На всичко отгоре, при опит за ъпдейт (sudo apt-get update) се оказва, че има някакъв грешен сорс, който обърква всичко:

W: Couldn't stat source package list file: tmp/main Packages (/var/lib/apt/lists/_tmp_.tkykL9Cr_dists_tmp_main_binary-i386_Packages) - stat (2 No such file or directory)
W: You may want to run apt-get update to correct these problems
E: Some index files failed to download, they have been ignored, or old ones used instead.

Пробвах процедурата и следвайки инструкциите на Lukav - същата работа. Това нещо kkbswitch си иска някаква библиотека, която пък не може да се инсталира. След много блъскане се оказа, че проблемът с грешния сорс възниква поради същото kkbswitch, така че се наложи да го махна. И си останах и без поддържащото китайски шрифтове gcin, и без kkbswitch.

Покрих следите от цялата мазня, като с F9 при рестарт възстанових фабричните настройки. След което минах на вариант 2 - описаното от Ik0, където цялата част с kkbswitch е спестена. Уверявам ви, че спазвах инструкциите много точно (естествено, вместо phonetic пиша bds, понеже съм стара и първо съм прописала на пишеща машина). Но въпреки това системата блокираше и се налагаше да възстановявам фабричните настройки с F9 отново и отново. Имам подозрение, че проблемът може да е в кодировката, защото при пействане на резултатите от труда ми във форум десните кавички излизат на маймуни. Но не знам какво бих могла да направя по въпроса.

Най-накрая ме посъветваха нещо кратко и просто, дето работи - setxkbmap -option grp:switch,grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll us,bg и кирилицата тръгва без проблеми :-). Да де, ама тъпият момент е, че туй нещо трябва да се прави при всяко ново включване на Сусамчо. Затова си държа кодчето на жълто "листче" на екрана, та да ми е под ръка. Крис, който беше свидетел на всичките ми мъки, заяви, че това решение го устройва, но според мен е дебилско човек да трябва да въвежда setxkbmap -option grp:switch,grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll us,bg всеки път, когато пусне компютъра.

Проблем номер три: понякога при изключване Сусамчо не изключва напълно, копчето за включване продължава да свети, а вентилаторът - да работи. Оправя се само с вадене на батерията. Предполагам, че проблемът е софтуерен, защото в началото си изключваше нормално. Може би зависи от някой от ъпдейтите, които сега не съм посмяла да инсталирам.

Предполагам, че при достатъчно ясни инструкции бих могла да се справя с описаните проблеми и сама, но, да си призная, вече нямам нерви. От мъките със Сусамчо ми се разби сънят, получих твърде неприятно усещане за лицева парализа и започнах да се притеснявам да не ми рецидивира хроничното заболяване, от което съм решила, че съм се излекувала. Затова предпочитам да си запазя здравето, да се призная за идиот и да помоля за помощ.

След всички тия главоболия, защо продължавам да държа на Xandros?

- Защото е правен специално за Сусамчо и му поддържа прекрасно всички драйвъри, дори, изненадващо за линукс, особено пък за нарочен за допотопен линукс - няма никакви проблеми и с принтера :-).
- Защото е с преинсталирани Skype и Picasa (на любимото ми Ubuntu не мога да подкарам Skype).
- Защото поддържа различни енергийни режими и не знам дали с друг линукс ще издържа толкова дълго на батерия.
- Защото не ми трябва дистрибуция с всички екстри за машинка, с която няма смисъл да бъдат прилагани.

Затова ужасно моля поне на първо време да се въздържате от коментари в стил: "зарежи я тая тъпа дистрибуция, сега ще ти предложа нещо много по-хубаво, специално за нетбуци". Знам, че си го мислите. И може и да сте прави. Но първо искам да се опитам да извлека максималното от дистрибуцията, с която си върви Сусамчо. Признавам си, че за това ми повлия и този пост от блога на delafer.

В същото време, тъй като продължавам да бъда фен на линукс, се ядосвам, че все още не съм попаднала на тази дистрибуция, която би привлякла тези, които са на Windows, защото е по-лесно. Повечето хора искат просто да използват компютрите, а не отново и отново да им се налага да пишат в команден ред, за да им тръгне това или онова. И не са виновни за това. По този въпрос съм писала преди време, а много ми хареса и един пост в същия дух на delafer (като цяло, много ми хареса блогът му, въпреки че не сполучих с ккbswitch).

Тъй че - давам 20 лева на този, който успее да се справи с описаните три проблема. За тази цел трябва да живеете в София или поне да имате път към София. Ако Вие сте човекът, моля, оставете коментар или ми пишете писмо (оставила съм си имейл адреса под снимката в sidebar-а). Освен 20-те лева, ще Ви поканя на гости, където с Крис ще Ви почерпим с нещо вкусно и с каквато бира обичате (може и вино, де).

И чак ако никой не се намери, признавам се за победена и обявявам втори тур - за друга дистрибуция.


Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог

 

Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


49 коментара :

  1. Хм, знам, че е глупаво да кажа "Инсталирай едно чиста инсталация на Windows XP Pro SP3 и си свиркай"... но всъщност, като ти чета мъките, точно това ми се иска да ти кажа;) Да не говорим, ако си със SSD диск на мини-лаптопа, можеш да сложиш и специален (безплатен) софтуер който ще ускори работата на SSD-ти в пъти (особено скоростта на писане, а оттам и бързодействието на машината); няма да имаш грижи с драйверите, кирилицата, енергийните режими (дълговечност на батерията), Skype, и инсталирането на каквито си поискаш допълнителни програми (платени и безплатни).

    * * *

    Но хайде, няма да ти кажа всичко това...

    Ще ти пожелая успех да намериш Linux гуру, който да оправи твоя специфичен проблем! Аз не бих могъл да помогна -- видя ли *nix конзола и се чувствам безпомошен, а ми се струва, че точно от такъв специалист имаш нужда... :)

    (Btw, ако трябва всеки път като пуснеш нетбука, да въвеждаш някаква дълга команда, можеш да я запишеш в малък файл и да я пускаш като batch файл автоматично при стартирането на машината (my_command.sh примерно). Тъй като това е възможно и на Win и на *nix машини, вероятно и при теб ще е възможно...)

    Та, успех с търсенето, и дано намериш помощ! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Мерси, че не ми го каза! (В краен случай и това ще направя... нищо не съм казала, де!)

    ОтговорИзтриване
  3. >"човек да трябва да въвежда setxkbmap -option grp:switch,grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll us,bg всеки път, когато пусне компютъра."

    За да не го правиш всеки път, в xorg.conf

    в
    Section "InputDevice"
    сложи това
    Option "XkbLayout" "us,bg"
    Option "XkbVariant" ",bds"
    Option "XKbOptions" "grp:alt_shift_toggle"
    Option "XKbOptions" "grp_led:scroll"

    xorg.conf
    стандатрно е в
    /etc/X11
    но в сандрокса може да е на друго място

    пред ,bds е важна запетаята, но всъщност щом е бдс, мисля, че може без целия ред. Той трябва май ако искаш ,phonetic

    Иначе имам приятел с по-стара версия на
    EEE PC, мога да го питам, как е решил проблема с кирилицата.

    Григор - http://www.gatchev.info/blog/

    беше слагал на такава машинка debian, може да го попиташ за съдействие.

    ОтговорИзтриване
  4. ПП
    много хора твърдят, че асус много не се грижат за подръжката на ОС за тия нетбуци и за това си слагат други дистрибуции, явно е така :(

    ОтговорИзтриване
  5. Също има убунту за това компютърче. Преди година някъде инсталирах такова убунту на един познат. Имаше си всичко ...

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  6. Божо, благодаря,

    Опитвала съм да редактирам пустото "Input Device" много пъти и крайният резултат е блокиране на системата, F9 и възстановяване на фабричните настройки. Вариантът, който ти предлагаш, е малко по-различен, в предишните нямаше "grp_led:scroll". Ама вече не смея, тъкмо се пооправих от усещането за парализа на лицевите мускули :-). Ако мислиш, че можеш да ми оправиш нетбука - сериозно давам 20 лева (след успешно свършена работа), а и готвя добре (казват гостите у нас).

    Иначе съм убедена, че не само Григор или Дзвер, а много другарчета биха ми предложили по-добре дистрибуции, но - това е етап 2.

    ОтговорИзтриване
  7. п.п. @ Иванчо - може би, но това е етап № 2. Благодаря, все пак.

    ОтговорИзтриване
  8. Няма проблем да го оправя и без 20 лева :)

    Но щом си имала проблем с xorg.conf и не смееш да пипаш, тази команда
    setxkbmap -option grp:switch,grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll us,bg

    я сложи най-долу в rc.local -
    някъде в /etc или поддиректориите на /etc трябва да е. За xandrox мисля че е директно в /etc.

    Ако евентуално има проблем, пиши ми на мейла да окажа съдействие
    (имам тесла, чук трион... ;)
    майтап, майтап... )

    ОтговорИзтриване
  9. Тъй като по-идиот вече не мога да стана, директно си признавам, че не знам как да я "сложа най-долу в rc.local", командата... Та затуй предлагам 20 лева - някой да се ангажира да оправи и 3-те описани проблема, от които кирилицата е най-досадният, но не единственият...

    ОтговорИзтриване
  10. rc.local е файл
    слагаш я по същия начин, по който си редактирала xorg.conf

    т.е. отвяряш го с текстов редактор, но трябва да си като суперпотребител (root)

    ОтговорИзтриване
  11. Ако не искаш да пипаш като root

    xandrox мисля беше с kde

    Сложи тъпата команда в Autostart

    тук може да погледнеш за един от многото начини да го направиш:
    http://itg.chem.indiana.edu/inc/wiki/software/168.html

    ОтговорИзтриване
  12. Аз всичко пипам като root, ама в резултат вече не смея да пипам нищо и никак :-). Но благодаря! Продължавам да чакам дали ще се появи някой линукс рицар, готов да вземе 20 лева, ако не - може и да се прежаля и пак да пробвам, пък лицевите мускули...

    ОтговорИзтриване
  13. Ако bohzo няма време,
    аз мога да отделя и да намина ...

    поздрави

    ОтговорИзтриване
  14. Иванчо, ще съм благодарна, ако го направиш. Но уточнявам - става въпрос за решаване на три специфични проблема в Xandros, а не за инсталиране на друга дистрибуция, както преди малко ме посъветва. Затова е желателно (не че е задължително, ако работата може да се свърши и иначе) човек що-годе да познава нетбуците EEE PC, пък ако може и конкретно 901, и да е работил с Xandros.

    ОтговорИзтриване
  15. Божо, исках да кажа - където се изисква sudo, пиша си го... Където не се изисква, не го пиша.

    ОтговорИзтриване
  16. Разбира се!
    Хайде ще мина днес да погледна след работа

    моля пиши ми на емаил-а твоя адрес и към колко часа ти е удобно

    поздрави

    ОтговорИзтриване
  17. Аз също проявявам готовност да се помъча с проблемите ти. Първият се решава лесно с една по-голяма флашка, която се монтира в директорията, където се свалят файловете. За втория вече са дадени достатъчно решение, а третия, надявам се, се решава от първия. Аз имах проблеми с приспиването и събуждането, които след някое от обновяванията изчезнаха.

    ОтговорИзтриване
  18. Иванчо, хайде да не избързваме, предполагам, че днес ще работя до късно, а и ти досега не си дал основание да смятам, че знаеш как да се справиш с проблемите. Пък и не те познавам, дори и виртуално, а профилът ти не е достъпен...

    Великий Гонзо, искаш да кажеш, че тази флашка трябва непрекъснато да е ръгната в Сусамчо и че няма начин за промяна на дяловете??? Иначе, тебе те знам, дори съм те снимала :-).

    ОтговорИзтриване
  19. Хмм. Имам EEE 701 - вече трета година. Не бих искал да ти давам съвети. Ще споделя моя опит. Моя е 4 гига. Малко, ама достатъчно. Няколко месеца преди MOST официално да ги внесат, аз си го бях заплюл. И се почна: за к'во ти е, ама какво ще го правиш, много малък, що черен ... майната им. Xandros НЕ Е добро дистро. Изглежда доста ... бебешки. Има вариант да му пуснеш - разширен вариант, ама ... просто, ЗАРЕЖИ ГО. Послушай ме. Аргументите ми са: самата дистрибуция е меко, казано странна, заблуда е, че е правена специално за малкия. Това е комерсиален линукс - просто е орязан. Правих редица експерименти - махах, слагах Xandros,пак махах. Слагах XP, трих го, Mandriva, Ubuntu. Спрях се на Убунту - съвсем нормално 9.10 дистро. Не някакви си "ремикс" версии.
    ГЛАСУВАМ С ДВЕ РЪЦЕ И ДВА КРАКА ЗА ТОВА! и не искам 20 кинта.
    Изтегли си Убунту, запиша го на диск. Май ми се мерна, че имаш и ACER. Стартирай го със диска. Избери да разгледаш дистрото (без инсталация). Забучи една флашка (поне 2 гб). Избери от опциите създаване на boot flash. Изчакай да копира. Забучи флашката на малкия. ESC, инсталирай.
    на www.help.ubuntu.com потърси EEE
    изпълни указанията ... и ВОАЛА.
    Гарантирам че всичко работи. За убунту skype има на сайта на скайп.
    ....
    има си указания за батерията, по-малък шрифт и т.н.
    И след всичко това - има много по голяма вероятност да намериш някой фен на убунту да помогне.
    има и друг вариант ... заинатяваш се, продължаваш с Xandros, мъчиш се с китайската азбука, ругаеш (псуваш), четеш, молиш за помощ, пак псуваш. Един ден ти писва и инсталираш някой по-лесен линукс

    ОтговорИзтриване
  20. >"Великий Гонзо, искаш да кажеш, че тази флашка трябва непрекъснато да е ръгната в Сусамчо"

    Само докато ъпдейтваш.

    Иначе на Душко Добродушков съветът е май най-правилен.

    Както и аз писах, асус не си правят труда да подържат xandrox-вариант за нотбука си, а само са го окастрили и са го набедили, че е за този модел.

    ОтговорИзтриване
  21. И все пак, мен засега Xandos-чето ме кефи... може да съм примитивна, ама ми е симпатично [blush]. И най-готиното е, че като се изключи кирилицата, всичко прекрасно сработва, включително и принтерът.

    А иначе, в последно време си имам проблеми и с убунту, ама това е друга тема - инсталирах го заедно с Win на стария Посерко (Acer) - както му е редът, първо уидоуса, после убунтуто, всичко беше супер до момента, в който направих ъпдейтите на убунтуто и хоп - дава някаква грешка с дяловете и изобщо не зарежда убунтуто. Оставила съм го така от няколко седмици, че нямам нерви, аман.

    ОтговорИзтриване
  22. .... е да - важното е да има симпатия ;-)))

    ... ами УСПЕХ !

    блогни, когато решиш да се откажеш

    п.с. Обожавам глупавите експерименти.
    Сам ги правя непрекъснато ;-)

    ОтговорИзтриване
  23. Да, както Божо казва, идеята е да има повече място, докато тече обновяването. После не ти трябва.

    И аз намирам интерфейса на Ксандрос подходящ за нетбук, но не ме кефи, че е само платена дистрибуцията.

    ОтговорИзтриване
  24. Ми аз така и не съм разбрала, че е платена - за същата цена ЕЕЕ 901 с Win е 8 GB по-малко, което си е минавка. Затова реших, че Xandros-ът ще да е безплатен...

    Гонзо, търсих твой имейл адрес из блога ти, има ли такъв?

    ОтговорИзтриване
  25. Има, на първа страница вдясно, като махнеш NOSPAM частта.

    ОтговорИзтриване
  26. "Ми аз така и не съм разбрала, че е платена - за същата цена ЕЕЕ 901 с Win е 8 GB по-малко, което си е минавка. Затова реших, че Xandros-ът ще да е безплатен..."

    -- нищо не пречи да си сложиш XP Home или Pro дори и сега. Лаптопчето си е твое, имаш 20 GB място (не ти трябват повече от 3-5), ще върви супер стабилно...

    Така де, ако се откажеш от експериментите... ;)

    ОтговорИзтриване
  27. Ама какво да ти кажа, Линуксът си е голяма краста и любов...

    Гонзо, писах ти, ако не виждаш писмото, погледни си в спама, понеже писмата от Gmail понякога попадат там...

    ОтговорИзтриване
  28. Здравей.

    Не искам да съм поредния, който дава акъли, за това направо по същество. Искаш ли да процедираме така - слагаме ти един Debian правен специално за Asus Eeepc на флашка и тестваш известно врeме с него на твоя Сусамчо?
    Установяваме, че всичко работи (или докарваме всичко до работещо положение), след което пристъпваме към инсталация директно на Сусамчовия диск?

    Самият аз съм с Дебиън върху Asus Eeepc 701 (само 4GB ssd и 512RAM !!)и искам да споделя, че се родих от момента в който замених Xandros с Debian. Никакви проблеми с драйвъри, неработещи устройства или клавиатурни подредби. Xandros е отчайващо дразнеща система, вярвай ми.

    Освен това на Debian нямам проблем със Skype (макар че не го изполвам, имам го инсталиран и работи), Picasa, Chrome...

    За нищо на света не инсталирай Уиндоус на мъника!!

    Ако си навита на пробата, която ти предлагам - пиши ми на jordan[dot]radunchev[at]gmail[dot]com

    ОтговорИзтриване
  29. Благодаря, ще го имам предвид, ама като вариант B :-).

    ОтговорИзтриване
  30. Чувал съм, че е много куца тази дистрибуция и мои приятели, които си купуват такава машинка, първата им работа е да махнат Xandros-a и да сложат друг Linux. Аз лично не разбирам много от нетбуци, но ако нямаш важни данни, пробвай с някой от линуксите, които нямат такива проблеми. Аз ползвам Убунту, ама не знам колко е оптимизирано за малки машинки...

    ОтговорИзтриване
  31. И аз съм чувала, ама съм чувала, че има и хора, които след смяна на много дистрибуции се връщат към Xandros... А иначе има вече доста дистрибуции, оптимизирани за нетбуци. Но това е вариант 2. Първо искам да видя дали ще се разочаровам от Xandros-а.

    ОтговорИзтриване
  32. интересно какво още трябва да ти поднесе Ксандрос, та да се разочароваш от него:)

    Моето предложение за помощ се оттегля.

    ОтговорИзтриване
  33. Няма проблем, имаше и други предложения, в резултат се намери кой да помогне. Живот и здраве, ще стане утре, а после ще пиша за резултата.

    Обикновено карам с една дистрибуция, докато съвсем се разочаровам от нея и чак тогава мигрирам на друга...

    ОтговорИзтриване
  34. така е. то и аз обикновено карам с един резервоар бензин, ама като свърши - сипвам нов. Всеки линукс, не е нищо повече от една дистрибуция - операционна система. Толкова! Нищо повече. И трябва да е лесна за теб, да не създава проблеми. Просто линукс. Трябва ти нет - ОК, трябва ти OpenOffice - OK, мейл клиент - добре. Без значение е - дали е Xandros, Ubuntu, Mandriva, Slax ?!!!.
    Та, след всички тези букви - СТРУВА ЛИ СИ ЦЯЛА СЕДМИЦА МЪКА С xandros. За мен не!

    ОтговорИзтриване
  35. Здравей!

    Прочетох с интерес цялата тема плюс коментарите, защото наскоро и аз се занимавах с подобни неща. За разлика от установеното обществено мнение, че нетбукът е доста сакато творение, за да очакваме от него кой знае какво, аз съм се убедил за повече от година експерименти в удивителната отзивчивост и живучест на същата такава машинка. Последните ми експерименти бяха именно по подкарването на различни ОС - всичко тръгва. Само не прави грешката да търсиш "специално орязани" версии (а в нета гъмжи именно от такива). Най-добре е човек сам да прецени какво му трябва и от какво се отказва, но когато стане нужда, а не по презумпция.
    Най-трудната стъпка е първоначалното пускане на системата, поради липсата на CD/DVD, а също така и на драйвери за вградените памети и допълнителната карта в BIOS. Това се преодолява с направата на подходяща boot-флашка, а за това има много начини и различни чалъми. Въпреки, че не съм опитвал Xandros, не виждам разлика с Ubuntu (съдейки по публикувания код), тъй че би трябвало да си върви, а графичният интерфейс е въпрос на лични предпочитания.
    Както и да е. Без да подценявам твоите умения, бих ти препоръчал като най-елегантно решение да помолиш някого за работещ образ на съответната ОС за твоя модел нетбук. Това представлява файл от няколко GB, който просто се копира за 2-3 минути върху първия дял на РС-то, след което то просто тръгва (превръща се в клонинг на другото). Трябва ти boot-ваща флашка, съответно с размер от 4 GB нагоре.
    Най-многото, което мога да ти обещая е самият аз да инсталирам и подкарам Xandros на моето Еее РС 901, след което да запиша образ. Ако ти е нужно - пиши. welcome[at]abv[dot]bg

    ОтговорИзтриване
  36. Привет! Те, моите умения са никакви, така че просто не могат да бъдат подценявани - по-долу от това не може да са :-). Един човек обеща да помогне, ако не стане, ще видим, но си мисля, че ще го направи.

    ОтговорИзтриване
  37. Не знам дали правилно съм разбрал за проблемите ти със зареждане на Ubuntu на Acer, но за всеки случай да ти дам съвет - има една незаменима програмка SuperGRUB - за лекуване на проблеми със зареждането на разлчини ОС. Сваляш, записваш boot-CD и пробваш. Във всеки случай това е хубаво да го имаш винаги под ръка!

    ОтговорИзтриване
  38. Е това вече може да ми се окаже много полезно, мерси! Нещо просто се оплеска при ъпдейтите, иначе след първоначалната инсталация на двете ос-та всичко беше наред. В нета видях, че е описано като бъг, но решението не ми стана много ясно. Смятах просто да намажа убунтуто още веднъж и да видя ще тръгне ли, но ако не стане, ще погледна и тази програмка.

    ОтговорИзтриване
  39. Хм. Работата става интересна. Xandros-a бил платена ОС $99.99), направена за максимална интеграция с Windows... От това следват 2 неща: няма да мога да си изпълня обещанието, защото би било незаконно. И второ, преминавам в лагера на враговете на Xandros. Ако са ти продали за същите пари машинка с 8 GB повече (все пак провери добре това - моята има 4 + 8 GB SSD + слот за SD), радвай се на добрата покупка. Доколкото машинката е в гаранция, не би било добра идея да ръчкаш много по нея, за да не си компрометираш безплатния сервиз. Поискай от vendor-а да ти я направят да работи, няма как да откажат (доколкото става въпрос за оригинално закупения софтуер).
    И все пак... разбирам логиката на ReactOS да направят безплатна алтернатива за свикналите с Windows, но да направиш за това платен Linux... е, това вече не мога да разбера!

    ОтговорИзтриване
  40. Не съм сигурна точно толкова ли струва ксандросът на тези машинки, защото все пак е по-евтиният вариант от уиндоуса, за който "вендорите" ми казаха, че струвал 70 и няколко лева с това нетбуче. Ако струваше сто долара - та това е 1/3 от цената на машинката! А хардът е наистина 20 гб - 4+16, отделно си има слот. Иначе, момчетата от магазина, откъдето го купих, ми харесаха супер много, но нищо не разбират от линукс. Според мен, поне в България още е утопия някой да разчита на гаранционна поддръжка на линукс. Някой сеща ли се за фирма, която продава компютри с линукс и оправя проблеми с фабричните линукси?

    ОтговорИзтриване
  41. хе-хе :)Гаранционна поддръжка на Линукс наистина звучи смешно, има нещо абсурдно в цялата ситуация. Нека говорим за лицензионна ОС. Самата ОС трябва да бъде напълно функционална,ОСОБЕНО ако представлява OEM за ASUS (както твърдиш, че не е баш оригиналният за $99.99), а навярно е така, защото не съм срещал Eee да се продава без ОС (а те са десетки модели, виж във Wiki). Ерго, получава се нещо като капан: или се опитваш да ползваш лицензионния Ксандрос, вероятно плюс още платени приложения към него (бога ми, не качвай незаконни неща на система, която се води лично и само на теб!) или ако го смениш, рискуваш да не ти уважат каквато и да е гаранционна претенция по причината, че си нарушила "правилната" конфигурация. Не съм съгласен с тезата, че "момчетата нищо не разбират от линукс"; да разбират! Щом вземат пари, трябва да ти осигурят работеща система, никой друг няма да им поеме гаранцията. В края на краищата и те имат свой вендор - да го потърсят за техническа помощ.
    Извинявай за дългите коментари!

    ОтговорИзтриване
  42. Кой те кара да мислиш, че качвам каквото и да е незаконно на комбютър, бе, човек...

    ОтговорИзтриване
  43. Не ме разбирай криво, не се правя на интересен, но видях, че се е получил фал с официалните репозитории, а от добавянето на други репозитории до качването на незаконни пакети (библиотеки, драйвери, кодеци) е една крачка.
    Просто липсата на адекватна тех. поддръжка, въпреки проприетарността на закупената система може да те вкара в този капан.

    ОтговорИзтриване
  44. Пиша само за твое сведение. Вероятно точно инсталирането на kkbswitch е било тази малка стъпка към "неправилния" софтуер. Той не си е намерил пълния пакет с необходими източници, и ето, ти вече си на път да търсиш компромиси. Впрочем първият и третият проблем са къде по-сериозна причина да направиш рекламация на Ксандроса. 1. не може да се ъпдейти. 3. не може да се затвори. Не бачка, с две думи.
    Бих още те посъветвал да се пазариш да си вземат Сандроса и да ти дадат ХР лиценз с отстъпка (каквито имат за другата версия, като моя), но ми се струва, че е безполезно - ще кажеш, че си прекалено заета, че не ти се разправя, че момчетата са готини... А бих добавил, вече са ти го продали и оттам нататък проблемът си е изцяло твой :(

    ОтговорИзтриване
  45. Здравейте ! Човек се чувства поласкан като го цитират (всички сме грешни )... Действително първоначалния вариант за инсталиране на kkbswitch има проблем, точно както го описвате. В текста съм направил корекции, така както е работело безпроблемно при мен, но всичко останало е така както е описано... Xandros си остава най-добрия вариант за Eee PC 901, въпреки всичко и не е чак толкова неподдържана от Asus...
    Аз моя го продадох за жалост, но 901 си е прекрасна машинка !
    Ако има проблеми още, казвайте да помагаме.

    ОтговорИзтриване
  46. Здравейте и Вие! Вчера благополучно проблемът беше решен. Май общо взето стана по съкратения начин - без kkbswitch, но се надявам Гонзо да го опише, живот и здраве, защото в един момент аз вече престанах да включвам и така и не съм сигурна какво направи накрая.

    Въпреки проблемите ми с kkbswitch, блогът Ви много ми харесва, най-вече заради изразените позиции за това какво е и какво бихте искали да бъде линукс. Бих се подписала под тях, само дето не разбирам толкова, де ;-). И основно Вие ми повлияхте да не мигрирам към друга дистрибуция от самото начало.

    Всичко добро!

    ОтговорИзтриване