Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

3.06.2008 г.

Концерт на Van der Graaf Generator, 2007




Онази вечер открих този концерт на Van der Graaf и не мога да му се нарадвам. Потвърждават впечатлението ми, че в наши дни се представят много по-добре на концерти, отколкото на записите от преди почти 30 години, които съм виждала.

Когато преди няколко години прочетох писмото на Peter Hammill до феновете му, в което той разказва за инфаркта си, много се разстроих. Ала очевидно този инфаркт е сред основните причини групата да се събере отново, ако не и най-основната.

Знам, че сред блогърите има двама-трима фенове на Van der Graaf Generator и този пост е за тях, както и за онези, които имат сетива за тази музика... Останалите - ако не ви понесе, по-добре не се мъчете ;-).

П.п. Концертът може да се гледа и на цял екран. Хубава опция!


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


17 коментара :

  1. Да видиш ти :) Още някой, който слуша Van der Graaf Generator.

    ОтговорИзтриване
  2. Ах, колко възвишено! Ах, какъв изтънчен вкус за изкуство! Боже, каква сетивност!
    Та не крещи ли тук, в този пост, едно високо самомнение, едно прикрито, но безмилостно и, в същото време, комплексирано чувство за елитарност, за издигнатост над плебса, за някаква дори метафизична духовна отличителност!
    Колко е добре да се състрадава от високо над тълпата и невъзможността и да разбира, а расистките теории не е необходимо да бъдат основани на твърд биологизъм, нали? Достатъчно е просто на някои хора да им се отрече правото "да се развиват", "да разбират".
    Е, какво да кажем за всичко това ние, лишените от "сетива" за такава музика?! Ние, по-нисшите! Ние, "некачествените" касти, биологичните отпадъци, плебеите на духа! Най-малкото, да не се "мъчим" с такива постове, нали? Защото тук е казано, пак повтарям: няма да ни се удаде "да разберем"! Защото тук е загатнато: има нисши хора, а има и висши! Ето, например, Светла е такъв "висш човек"! Не излиза ли така, а?
    Да, да - точно така е! В този пост е казано точно това! А и нещо повече, но то е тема на по-друго разсъждение...
    Хайде, Светла, изтрий сега този коментар, защото той е коментар на нисш организъм, който не разбира някой възвишени неща!!!
    п.п. Оставам анонимен, защото нисшите хора нямат лица, а и какво значение има името на някакъв духовен плебей от долните касти на обществото, нали?

    ОтговорИзтриване
  3. Нервна акуло, малко сме и е хубаво, че понякога се намираме! За мен е малко да се каже, че "слушам" Van der Graaf - аз ги живея. И не се учудвай на коментара на анонимната ми колега - някои колеги смятат, че каквото и да правя, е срещу тях, дори и да кихна. А за мен е самоочевидно, че хората имат сетива за различни неща. Аз нямам сетива за фолклор и за опера например, други - за друго. Всеки с чувствителността си... тук няма висше и низше. Сетивата, освен това, се и възпитават, все едно дали в областта на изкуството, или в друга област. Понеже говорим за музика, ако постоянствам в слушането на дадена музика, ще почна да чувам повече неща в нея. Ала все пак има неща, които опират и до вкус, тоест мисля си, че сетивата могат да се разширяват до определена граница.

    ОтговорИзтриване
  4. Хей, чудесен запис, Светла! Нов за мен - а напомня за нещо позабравено.. Благодаря за споделянето му!
    :)

    А тия жалки анонимни коментари, които все так ни в клин, ни в ръкав се появяват наоколо, са си направо форма на мазохизъм докато ги чете човек.. ;)
    И да, права си, че и да кихнеш анонимните колеги от ЮЗУ пак ще го приемат като атака към техните "нисши организми", "духовни плебеи" и от сорта..
    И силно се извинявам и на теб, и на себе си, че не се сдържах да ги спомена.

    Все пак идеята тук е за нещо много по-истинско - несъпоставимо - музиката е красива..
    :)

    ОтговорИзтриване
  5. Честит рожден ден Светле.Пожелавам ти най-искрено успех в борбата

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ти, Тото! Хич не им се връзвам. Далеч по-важно е, че ти си харесал музиката :-)!

    Благодаря и на анонимното приятелче! Ако някога имаш излишно време, може да пуснеш едно ухо на концерта. Доколкото познавам вкуса ти, мисля, че ще ти хареса.

    ОтговорИзтриване
  7. Хм да, послушах ги тези - не ги бях чувал, и ми харесаха.
    Но по принцип е много трудно с малко инструменти да се направи нещо много значително. Даже за тримата поотделно велики като тези в Cream не мога да приема, че музиката им е толкова върховна, колкото са върховни те самите поотделно.
    За да можеш докрай, да кажем, само и единствено с една китара, ами - трябва да си - кой, кой - ами Пол Маккартни. А това вече е прекалено много дори само да си го помислиш.
    Светла, аз съм израснал с Битълс, Ролингстоунс, Дийп Пърпъл, Лед Цепелин и т.н., но интересното е, че напоследък срещам доста дами на твоята възраст, които обичат точно тази музика. И това ме въодушевява! Даже с една такава ще ходим на концерта на Металика - без половинките. Които не възразяват :-). А тя тая дама е даже по-тежкометална от мен. Щото за мен - приблизително най-тежкометалното, което мога да понеса, е .... Металика -:).
    А, да не забравя. Когато бях на концерта на Дейвид Кавърдейл в Каварна по-миналото лято, около мен имаше две дузини момичета между 20 и 25! И просто не мога да разкажа само с думи какви изпълнения - на обожествяване на фронтмена - се наблюдаваха! :-)
    Друго много интересно нещо имаше доскоро в София. Едно явление, наречено Радио "Мило Голд", което за огромно мое съжаление (и на много хора като мен) спря в края на миналата година. Понастоящем може в Интернет да се чуе само музиката (няма водещи) - излъчва се от Пловдив. В това радио имаше две-три тридесетинагодишни дами (особено една Юлия), които страхотно разбират от класически хард рок - и правеха предаване, което мога да нарека ... Как, как - ами убийствено, направо!

    Та, такива работи.

    А, да не забравя да кажа, че последните два месеца почти се разорих заради тоя айдъл Тома! И частично заради Нора! :-)

    Дигам кутрето и показалеца!

    ОтговорИзтриване
  8. Радвам се, че концертът ти се е усладил. Всъщност, това не е целият състав на групата. Най ме боли, че саскофонистът не присъства. Иначе, лично аз съм фен на прогресив рока - групи като King Crimson, Gentle Giant, Van der Graaf Generator, старите Genesis, Kansas... Иначе харесвам и Zappelin, The Doors...

    Не си ли слушал радио "Тангра" по интернет? Ако не, много си загубил!

    ОтговорИзтриване
  9. О, ама те били повече! Браво! Ще трябва да ги проуча!
    Радио "Тангра" го слушах, докато беше на FM. После, нали, някой го купи, после продаде и пр. Значи, сега в Нета го има, така ли?
    Пуснах го. Сега се казва "Тангра мега-рок". Нека има избор! Дигам кутрето и показалеца!
    Сещам се да кажа, че преди 2-3 седмици бях на едно частно парти на 50-ина души с концерт на Сигнал (и Данчо Караджов) - и филмирах основните изпълнения. Не знам дали е редно от гледна точка на копирайта, обаче се замислих дали да не пусна някое в някой YouTube. Много ми харесват новите интерпретации на великите му хитове! Гласът му става даже по-добър! Едно време гледахме на него като на хлапе - той си и беше, а сега е суперзвезда. Суперстар! И ние също, нали така. Младите колежки ми викат "динозавър от ранната рок-епоха". Комплимент.

    ОтговорИзтриване
  10. radvam se 4e ima fenove na progrock-a v bulgaria- misleh 4e sum edinstvenia otseljal dinozavur! opredeleno ne sum fen na taka nare4enite neo progressive grupi kato marillion , arena ,iq, pendragon,kakto i na hard i metal progressiva. Kolkoto do van der graaf,camel,genesis,king crimson, gentle giant,rennaisance- tova sa klasi4eski grupi. poneje sum dosta navutre v janra moga da vi preporu4am yezda urfa, clearlight, harmonium. maneige,opus-5,solaris, after crying, bubu,circus i o6te desetki pokriti grupi. tezi koito sum izbroil imat albumi , koito sa absolutni 6edjovri! VDGG I Hammill njamat nujda ot komentar!!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Християн, приятно ми е да срещам хора, дето харесват prog rock :-)! За съжаление концертът, който бях линкнала, вече не е наличен. От групите, които изброяваш, съм слушала, доста, макар принципно да си падам по по-стар прогресив, е, с някои изключения, като например Porcupine Tree и Echolyn. Слушаш ли Delicious Agony?

    ОтговорИзтриване
  12.  Zdrasti, Svetla! Poznavame se ot razni obshtestveni iniciativi, no znam che slushsah takava muzika! Mnogo hubavo si se setila za tqh. Ot 5 dena slusham Van der graaf i Hammil noshtem/ kogato imam vreme/ edin prijatel mi podari discove s tehni klasicheski albumi. Trqbva da se vidim nqkoi put da si gi poslushame tiq raboti.
    Az ne slusham vsichki prog rock grupi, vapreki che haresvam i Marillion, no tochno Van der graaf generator/ Peter Hammill, King Crimson/ Robet Fripp, Genesis/Peter Gabriel obozavam! Obache te izlizat ot ramkite progresiv s izkluchenie na rannite Genesis, spored men. Da ne govorim za solovite albumi na Hammill. Kakto i da e. Inache haresvam mnogo Pink Floyd, Doors, Zepppelin sashto. Iskah mnogo da hodq da vidq Roger Waters v Budapeshta, no ne uspqh. Sega sledq koga shte e sledvashtiqt koncert na Peter Hammil v Garciq/chesto sviri tam/ za da ne go izpusna/ Gabriel go gledah veche v Sofia predi godini/.Aide poze da piem po edno nqkoi den sled praznicite.
    Anonimko, ne mislq che Svetla e celqla tova za koeto pishesh - prosto fenovete na tazi grupa sme mnogo malko v bg naistina.. Az lichno presiram elitizma i vqrvam che izkustvoto e za vseki i za prostite proletarii sahsto! Mnogo bih iskal fenovete na VDGGD i PH u nas da sme poveche, no zasega ne e taka, uvi..

    ОтговорИзтриване
  13. Здрасти, Иво! Естествено, че се сещам кой си :-). А този анонимен коментар е част от стара история, не му се връзвай! И аз ще се радвам да послушаме музика някой път, пък и да пийнем по едно, кой каквото пие!

    ОтговорИзтриване
  14. ок, да се видим тогава! Айде, звънни един телефонр моят е 0895 660 294. И поздрав с моя любима песен на Ван дер Грааф

    ОтговорИзтриване
  15.  http://www.youtube.com/results?search_query=van+der+graaf+every+bloody+emperor&oq=van+der+graaf+every+bloody+emperor&aq=f&aqi=&aql=&gs_nf=1&gs_l=youtube.3...4080.26403.0.28696.36.36.1.5.6.0.88.2241.30.30.0.

    ОтговорИзтриване
  16. И аз много харесвам парчето, благодаря! Замаскирах ти телефона, за да не ти звънят всякакви, но го запазих :-)

    ОтговорИзтриване