Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

23.05.2010 г.

Съдът отмени като незаконосъобразна заповедта за депортиране на Давид

Започвам с една добра новина. Позволявам си да публикувам писмо, което получих от Валерия Иларева вчера:

Скъпи колеги,

За мен е огромна радост и удовлетворение да Ви съобщя, че съдът отмени като незаконосъобразна заповедта за депортиране на Давид, който макар да живее в България от 18 години е без документи и е със статут на "нелегален" имигрант. Ето линк към пробивното решение на Административен съд - град Монтана.

Това е исторически съдебен прецедент за България, много важна стъпка в посока промяна в закона за регулиране статута на "нелегалните" имигранти.

Българският съд в Монтана цитира и основава решението си на европейското и международното право!

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Валерия

И от мен поздравления! Този прецедент в българската съдебна практика е от полза не само за Давид, а има шанс да се окаже решаващ за много чужденци в неговото положение. А заслугата е не само на Валерия (за която за пореден път искам да кажа, че е блестящ адвокат) и за съдията в Монтана, който се е постарал да проучи националното и международно право по темата и дори е разширил аргументацията спрямо защитата на Валерия. Заслугата е, убедена съм, и на гражданското общество, и на българските медии. Защото, ако нямаше отчетлива промяна в обществените нагласи спрямо чужденците в България през последните месеци и ако нямаше постоянстващ медиен интерес, абсурдното положение, в което хора като Давид са поставени, може би все още щеше да изглежда като проява на "държавност" и "законност".

Победата за Давид, макар и голяма, не е пълна. Първо, решението на съда в Монтана подлежи на обжалване във Върховния административен съд. Второ и по-важно, с решението се спира заповедта за депортиране на Давид (и следователно трябва да отпадне и мярката "подписка", на която е подложен). Но това не го прави легален имигрант. Давид ще бъде нелегален, докато не получи убежище или хуманитарна закрила, или докато не се регулира законово статутът на нелегалните имигранти в България.

Има и друга хубава новина, но нея смятам да я съобщя тържествено след няколко дни, когато минат, надявам се, безпрепятствено, определени бюрократични формалности. Днес ще се срещна с едни много специални за мен (и важни за борбата за правата на чужденците в България) хора, за да подпишем едно нещо. Къде и кога ще се срещнем и какво ще подпишем, няма да ви кажа. Очаквайте новини!

От известно време нямах възможност да поддържам редовно блога и затова съм изключително благодарна на Лидия, която, макар и в много напреднала бременност, редовно публикуваше информационни бюлетини за най-важното, което се случва с и около Аревик. По последна информация от групата във Facebook с източник - Давид, Аревик, която беше върната в Бусманци след стабилизирането й в МВР-Болница, пак е започнала да повръща и накрая е била посъветвана от персонала в "дома" консумира само хляб и чай, за да не й става лошо. Няма манджи - няма проблем. Сигурно мнозина биха казали, че повръщането на Аревик е психическа реакция. Не съм специалист и не мога да преценя. Но след като здрави и прави мъже в Бусманци са стигали дотам да се самозапалват, бесят или просто са се сривали физически, толкова ли е учудващо, че Аревик повръща. От хора, които са били "настанени" в "дома", знам, че неизвестността е най-непоносимото нещо там - това, че човек не знае колко време ще го държат.

Междувременно, във вторник има дело по случая на Аревик.

Накрая, публикувам две участия на Валерия Иларева в сутрешния блок на ББТ. Във второто гост е и Йотко Андреев,
директор на всички "домове" като "Бусманци" в България.

Видео 1 (преразказ - Лидия Стайкова)

Първа част (с включване на гинеколога Емил Филипов)


Втора част (включване по телефона на Йотко Андреев)


Видео 2 (много подробен преразказ - Лидия Стайкова)

Част 1 (Йотко Андреев отвръща на удара)


Част 2 (Ама Валерия има документи, с които да докаже, че не лъже)


Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


2 коментара :

  1. Супер!

    Дано се оправят нещата, все пак има и честни хора в съдебната система.

    ОтговорИзтриване
  2. Според мен, освен за честност, можем да говорим и за това, че лека-полека и правната ни система започва да узрява за нормите на международното право... Интересно е, че това тръгва от съдилища извън София - първо Варна, сега - Монтана. Още по-интересно ми е, че в малък град като Монтана съдът обябява действията на полицията за незаконни. Колкото и да не им се ще на ББ и ЦЦ, има и съд, не само полиция :-).

    ОтговорИзтриване