Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

2.08.2015 г.

Проблем с черен екран след ъпгрейд на лаптоп HP към Windows 10

UPDATE: Проблемът е решен. Описание на решението: тук.

Като човек е нетърпелив, си носи последствията.

Супер интересен проблем ми се случи, след като ъпгрейднах лаптопа - HP 250 G3 K3X79ES, от PCStore, разбира се) към Windows 10.

Всичко протече гладко, новият Windows се зареди. Поразцъках го, понастроих го, порадвах му се. После изключих лаптопа. Когато пак го включих, се показа екранът на HP за зареждане и преди да стигне до уиндоуския, изгасна. Чакам, чакам да зареди - цъ. Рестартирам, и пак, и пак - същото.

Реших да пробвам да извадя батерията - много проблеми се оправят така. Но като издърпах кабела, още на батерия и - хоп - дисплеят светна като слънце и се показа уиндоуският екран за вход. Включвам кабела - изгасва. Изключвам кабела - оправя се. Рестартирам, вадя батерии - все същото. И се оказах с лаптоп, който може да работи само на батерия. Което е много забавно, но може да е само временно решение.

Скубейки коса, че съм избързала с пустия ъпдейт и че трябваше да изчакам да се понатрупа обратна връзка за всевъзможни бъгове, започнах да търся все пак информация в нета. Веднага попаднах - и то, забележете, преди още в термините за търсене да съм се сетила да напиша HP, на ето това: HP Notebook PCs - Computer Starts but Screen Remains Blank (Windows 10, 8). Вчера сутринта, на свежа глава, реших да пробвам. Сработи, но частично, първият съвет, с малък нюанс, който ще уточня. Превеждам инструкцията:

Първа стъпка. Дълбоко изключване (изразът в оригинал е "hard reset"; преводът ми не е много точен, но целта ми е да е ясно за какво става дума)

1. Изключете компютъра.
2. Извадете всички периферни устройства (тоест предвид принтери и т.н., бел. моя) и всички флашки и карти памет.
3. Изключете захранващия кабел.
4. Извадете батерията.
5. Натиснете и задръжте бутона за включване за поне 15 секунди.
6. За да изцедите всякаква остатъчна енергия, включете отново захранващия кабел, но не включвайте батерията.
7. Включете батерията.

Та какво се получи при мен. След като изпълних процедурата точка по точка, проблемът продължи. След като обаче я направих за втори път, но

1. вкарах батерията
2. включих лаптопа и зареди нормално

- и реших, че се е оправило. След рестарт нещата още бяха наред. Но когато изключих компютъра и пак го включих, почна всичко отначало. И всеки път, когато изключвам лаптопа, трябва после да му правя hard reset. Или да карам на батерия.

Пробвах и някои от другите съвети. Търсих драйвъри за екраня за Windows 10 на сайта на HP, но още няма такива. Ъпдейтнах биоса, но нищо не се промени. Прецених, че няма смисъл да рискувам да махам и паметта, след като с Win 8.1 си върви.

Тази сутрин безславно даунгрейднах лаптопа до Windows 8.1. Сега Windows 10 досадно напира да ми се инсталира като ъпдейт при всяко включване на лаптопа. Накрая изключих автоматичните ъпдейти, но се опасявам този Windows 10, дето толкова иска да се инсталира, да не прецаква възможността да се ъпдейтва Windows 8.1.

Надявам се проблемът скоро да се реши, защото иначе Windows 10 ми хареса много.

Реших да блогна по темата, защото този модел лаптоп - HP 250 G3 K3X79ES - е много популярен в България поради ниската си цена и сносните параметри. Само поради мен още двама души имат същия модел. Затова вероятността доста народ тук да се окаже със същия проблем не е за пренебрегване.


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


Няма коментари :

Публикуване на коментар